Inlägg

Inlägg som Lallo har skrivit i forumet
Av Lallo

Söker ett ordentligt underrede som är höj- och sänkbart. Ska sätta en bordsvisa 240mm på den men hittar inget bra online. Finns några enstaka som skall klara 200-220cm och siktar på dessa men inga är ett säkert köp. Några tips?

Av Lallo

Någon som vet vart jag kan hitta en snygg skrivbordsskiva i valnöt? Gärna 180x80cm eller större. Har tidigare köpt billigare skiva i annat massivt träslag och betsat detta. Är nu sugen på en uppgradering.
Online finns massor med sådana bord men ofta säljs dem bara i USA eller andra delar av världen. I Sverige tycks laminat eller andra lösningar vara populära och dem ser enligt mig rätt trista ut.
Har varit i kontakt med snickare och där flyger priset på vad jag söker upp rätt fort till 20 000kr för bara bordsskiva.

Finns ju klassiker som IKEA Karlsby men det är bara 60cm djupt och även inte heller det i massivt trä.

Tips?

Av Lallo
Skrivet av Zeraphin:

Jag köpte nyligen en Noblechair Hero Black Edition och är väldigt nöjd med den. Hero modellen är för lite längre personer.

Gillar att stolen inte ser ut som en gaming stol.

Innan tittade jag på olika begagnade stolar, men kände att jag ville köpa nytt. Tittade även på secretlabs stolar, men dem kostade typ 3000kr extra.

Review: https://www.sweclockers.com/testpilot/28761-testpilot-noblech...

Köpte min på proshop för ca 4700kr.
https://www.proshop.se/Gamer-Chair/noblechairs-Hero-Black-Bla...

Vill du ge lite mer ingående recension av denna stol? Provsatte den nyss i butik och vanligtvis bryr jag mig inte om "gamingstolar".
Denna var dock rätt rymlig och gav utrymme att korsa benen och även täckte axlarna som i mitt fall är lite bredare.
Har en Malmstolen i nuläget och den är ergonomiskt skön men har inte samma bredd och utrymme för att sitta lite mer "avslappnad" i som man kanske vill när man ska spela 1-2 timmar efter jobbet.

Vilken version köpte du? Ska finnas PU läder, Hybrid och Textil? Är det oerhört hård i sittdynan som de säger?

Av Lallo
Skrivet av Petterk:

Maskinerna är verkligen gjorda för att slangen ska gå till utomhus.

Har du provat att öppna fönster i några timmar innan du lägger dig och stänga till innan du sover? Om du inte har värme på vid den här tidpunkten på året hinner det aldrig bli riktigt varmt igen under natten.

Ljud med öppna fönster kan vara mindre än ACn... Har du flera rum kan du ju öppna i vardagsrum och kök om du vill ha öppet under natten, behövs inget öppet i sovrum.

Fläkt/värmeåtervinningsaggregat är ofta inbyggt i köksfläkten om det finns.

Hur har du tilluft i sovrummet? För det är i huvudsak ny luft du får om du kör en AC där, de flyttar mycket luft.

Ska du köpa någon får du ta någon som finns kvar i lager. De flesta portabla är likvärdiga.

Jag tror nästan jag får köpa och testa helt enkelt. Är dock lite trist att även denna modellen (nu på rea pris men en vän köpte för 8000kr) gör rätt mycket oljud och inte är så effektiv.
Det är väl så det blir om man vill ha en portabel. Skulle jag bott i hus eller någonstans där jag kan bygga om mer fritt hade det inte varit första valet.

Av Lallo
Skrivet av Petterk:

Säker på att lägenheten inte redan har något fläkt/värmeåtervinningsagg som kan justeras in? Själva kompressordelen behöver du inte med portabel AC så här års, då du måste öppna fönster. Fläktläge på dessa räcker mer än väl, eller så ställer du bara upp ett par fönster lite grann.

Jag är relativt nyinflyttad men lägenheten är liten och inget jag hittat hittils trots att jag gått igenom lägenheten rätt noggrant så är tveksam. Är rätt varm av mig och hade gärna kylt ned lägenheten för att sova. Dock bor jag så att det är något opassande att ha öppna fönster om natten då det är mycket ljud och förbipasserande konstant, ej önskvärt i första hand dvs.

Stör mig inte på ljudet från luftkonditioneringen annars för sover med öronproppar. Funderar om man kan dra slangen ut i badrummet eller något? Hos en vän som har modellen jag länkade ovan så drar han egentligen bara slangen ut ur sovrummet = kallt sovrum och något varmare vardagsrum. Dock är det större än hos mig så vet ej hur det skulle fungera.

Har du någon modell du rekommenderar?

Av Lallo
Skrivet av AquaRelliux:

Kan inte mer än att hålla med. Jag har nästan alltid valt en skön stol och det har resulterat i kroniskt höft och ländryggssmärta som jag fått jobba många år med för att rätta till. Jag har idag köpt en Steelcase Gesture för det är den stolen som fungerar bäst för mig. Den ser till att jag sitter ergomiskt och rätt svankstöd. Jag tycker den är skön nu för den får mig att må bättre vilket är viktigast för mig. En lazyboy hade varit skönare att sitta i men orsakat katastrofal smärta i längden. Ikeas stolar saknar nästan helt allt vad som gäller ergonomi och det kommer i längden inte vara bra för dig. Människor är inte designade för att sitta och desto längre du sitter desto fler problem för du. Det märks inte när man är ung men när du blir äldre kommer problemen

Jag äger själv en malmstolen och visst är den ergo men inte så "skön" att sitta i. Detsamma gäller för nästan alla stolar jag testat som klassas ergo.
Är nog super bra för långa dagar på kontoret men när man bara vill ta det lugnt 1-2 timmar med lite gaming efter en lång dag så är det inte jätte kul att sitta i dem.
Jag har som sagt själv en malmstolen hemma och på jobbet där jag står/sitter är den ergonomiska stolen absolut bra att ha över någon mjuk stol. Men de flesta av dessa stolar som rekommenderas är ju inte direkt "sköna" att sitta i om man jämför med vad som gör att hitta som tummar mer på ergonomi.
Men jag kan ha fel och min rygg kanske inte är gammal nog än för att förstå värdet av min malmstol.

Av Lallo

Nu är det kanske inte säsong längre men min lägenhet är riktigt väl isolerad och varm även nu på hösten. Det gör det svårt att sova och hade behövt någon portabel kylare.

Dessa finns på rea: https://www.24.se/hemelektronik/flaktar-luftkylare/luftkylare...

Frågan är om någon annan vet en bättre? Kan inte installera en fullfjädrad air-con dessvärre. Kan man leda slangen ut i ett mindre rum istället för ut genom fönstret?

Av Lallo

Jag var och testade både Embody och den klassiska Aeron stolen i helgen. Fanns inte möjlighet att testa andra high-end stolar i den butik jag besökte.
Förvisso hade dem massor med inställningar och möjligheter för anpassning. Men för att vara en stol som kostar 20 000kr så kändes väl inte Embodyn så wow precis. Man satt okej i den , och jag förmodar att den är byggd mer för att ge dig en god ergonomi än vara "skön" som högsta prioritet. Sen kändes den en aning plastig, något som accentueras av det knakande ljudet den gjorde hela tiden.

Jag tog en sväng till IKEA och pinsamt nog så var den "skönaste" stolen en billig sådan för 1500kr. I princip inga inställningar men själva soffdynan var skön. Förmodar att dem absolut slits snabbare än en high end stol.
Men jag som inte arbetar hemmifrån och mer söker en "skön" stol att sitta i och spela 2-3 timmar på kvällarna kanske skall söka mer efter komfort än den perfekta ergonomin?

Har ni andra testat Millberget från IKEA? Har ni tips på "sköna" stolar som man kan slappna av i en dag efter jobbet?

Av Lallo
Skrivet av Oneone:

fins att testa inne i stan om du bor i sthlm.

Vart kan man testa dem?

Av Lallo
Skrivet av Baxtex:

Man hade ju helst viljat testa innan man köper detta rymdskepp.

Är för mig svårt att förstå att man säljer en sådan dyr high end produkt utan stöd för nacken.
Någon som har en som kan argumentera emot mig?

Av Lallo

Vart kan jag provsitta kontorsstolar? Såg att det finns enstaka show-rooms för DPJ i Stockholm men inte nog med att man måste ta sig till huvudstaden så är deras öppetider inte de bästa på helgerna.
Finns det något annat alternativ för den som vill provsitta ett par stolar som malmstolen, herman miller, steelcase osv?

Av Lallo
Skrivet av Baxtex:

Vad är det för skillnad på Malmstolen 4000 och 7000?

Om jag förstått rätt är det helt samma stol utöver att 7000-modellen är större i mått.

Av Lallo

Ny kontorsstol + löpband under bordet?

Har tidigare haft en begagnad Malmstolen 4000 (sannolikt en äldre modell då den inte verkar ha alla finesser som de aktuella 4000 serien har). Har suttit relativt bekvämt på den även om jag ofta måste ändra ställning osv. Har aldrig haft någon annan stol så vet inte direkt vad jag kan ha missat. Upplever ibland att stolen är väldigt ergonomisk etc om man sitter som den vill att man ska göra men inte direkt "stor" så att man kan sitta avslappnad i den med ena benet under andra eller lite hur som helst, som man ibland vill göra när man sitter och spelar.

Är 185cm och 90kg tung. Sitter vid datorn ca 2-3 timmar dagligen. Har förnuvarande inget höj-sänkbart bord men det är målet då jag haft det tidigare + på jobbet och det är skönt att stå upp.

Jag har även upplevt att jag har ett väldigt stillasittande liv och hade gärna gått på ett löpband (walking pad) vid datorn.
Hittar flera recensioner på modeller som inte säljs i Sverige.
Någon som kan tipsa om ett rullband / walking pad att ha under bordet?

Någon som har tips för kontorsstol? Skall jag köpa ny Malmstol alternativt titta på något annat? Secretlab stolarna ser stora och sköna ut för lite casual gaming om man inte vill tvinga sig att sitta ergonomiskt men jag kanske kommer ångra mig om jag går från en high end stol som malmstolen? Budget är 5-15k.

Av Lallo
Nytt bud: 11 000 kr Med 1tb disk
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Lallo
Nytt bud: 8 100 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Lallo
Nytt bud: 250 kr Upphämtning
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Lallo

Finns CM tangentbordet kvar? Vilket skick är det i?

Av Lallo
Skrivet av Laxpudding:

Game Mode har ett annat vitbalans-reglage som står kallare inställd. Om min anteckningar stämmer heter de färgtemperatur och ska dras till Varm50.

För en lång HDMI-kabel om 8–10 meter och 4K/120-kapacitet (40 Gbps FRL) rekommenderas en AOC-kabel, alltså aktiv optisk kabel. Det brukar blir runt 1000-lappen. Att skarva kortare kablar degraderar signalkvaliteten och ju högre bandbredd, desto känsligare blir det. Du lär inte få 4K/120 att fungera den vägen men kan förstås få bild vid lägre bandbredd, likt 1080p/60.

Kabeln du länkar till verkar mest vara en 13-på-dussinet-kabel. Tveksamt om den är certifierad, men om du köper den kan du alltid skanna av QR-koden och se om den är certifierad.

Hittar inte denna inställning när jag kör Game Mode (SDR). Dvs när jag kopplat in datorn (nu via HDMI 2.0 då jag inte hade någon annan kabel i hemmet.
Däremot när jag kopplar in min ps5 och HDR game mode aktiveras kan jag där välja temperatur på vitbalans "Kall, Normal, Varm1, Varm2 etc".

Då får man väl punga ut lite mer pengar och köpa sig en ordentlig kabel

Av Lallo
Skrivet av Laxpudding:

Du behöver ofta själv kopiera över inställningarna till de ingångar du använder. Game Mode kommer i stort sett fungera likadant som Expert-lägena här och ge samma respons på reglagen. Dock kan game-läget gråa ut vissa inställningar. Eco-läget går inte att kalibrera, det är per definition oanvändbart.

Tanken med pappret med inställningarna är för att du som användare ska kunna ta tillbaka kalibreringen efter att exempelvis TV:n nollställt via en uppdatering.

Brusreducering bör man som regel aldrig använda. Har alltid negativ effekt på bilden, mjukar upp detaljer och ger mer släp i bilden, särskilt på bild som är av hög kvalitet. Kan hjälpa – subjektivt då – på klipp med låg kvalitet. Men då handlar det om att släta över ett större problem med ett mindre problem.

Jag spelade upp samma klipp på datorn och noterade även där bruset så det är väl troligtvis källan inte TVn som gör bruset.

Har testat att sätta in samma inställningar på "Game mode" som "Expert" men bilden är trots detta inte identisk (kallare i Game Mode). Är det så det blir för att Game Mode skall ha mindre post-processing?

Skrivet av Laxpudding:

RGB-reglagen för vitbalans ligger under vitbalans. Där har du också omkopplaren för High/low. Du har förmodligen varit inne i färgreglagen och då heter reglagen annat, mättnad, ton, ljushet etc. Dessa reglagen drar man sällan i vid kalibrering.

Ifall bilden ser brusigt ibland är det vanligtvis för att den är brusigt inspelad. Samma sak med dålig övergång mellan färgerna. Det är så den är inspelad och Youtube gör ofta saken värre eftersom det är hård komprimering. Detta kan förstärkas ytterligare av TV:n bildlägen, likt Eco-läget, där problemen förstärks.

Detta är en av poängerna med kalibrering. Stäng av så mycket som möjligt av TV:s godtycklighet. Då vet man i högre grad att det man ser i filmen är så filmen ser ut och inget som TV:n adderar.

Jag hittade inställningarna du talade om under vitbalans. Stort tack!

Jag undrar vad som gäller när det kommer till inställningar i HDR läget? Skall jag kopiera mina kalibreringsinställningar till HDR läget också? Klart inställningar är delvis subjektiva men jag vill ha en bild som (precis som du nämnt) inte färgas av TVns inställningar utan är så nära orginal-bilden som möjligt.

Lite mer "offtopic":
Söker en lång HDMI 2.1 kabel för att koppla ihop min dator i andra sidan av rummet till TVn.
Behöver ca 8m kabel och alla 10m HDMI 2.1 kablar jag sett är ofantligt dyra. Hade hellre bara kopplat ihop 2st 5m kablar.
Hittar bra kablar på amazon sverige men ingen "adapter" att koppla samman HDMI 2.1 kablar med?

Tänkte köpa denna kabeln då priset var bra och märket fått bra recensioner.
https://www.amazon.se/dp/B0936VLZYR/ref=twister_B08BJJ3G1S?_e...

Av Lallo
Skrivet av Laxpudding:

Du behöver ofta själv kopiera över inställningarna till de ingångar du använder. Game Mode kommer i stort sett fungera likadant som Expert-lägena här och ge samma respons på reglagen. Dock kan game-läget gråa ut vissa inställningar. Eco-läget går inte att kalibrera, det är per definition oanvändbart.

Tanken med pappret med inställningarna är för att du som användare ska kunna ta tillbaka kalibreringen efter att exempelvis TV:n nollställt via en uppdatering.

Brusreducering bör man som regel aldrig använda. Har alltid negativ effekt på bilden, mjukar upp detaljer och ger mer släp i bilden, särskilt på bild som är av hög kvalitet. Kan hjälpa – subjektivt då – på klipp med låg kvalitet. Men då handlar det om att släta över ett större problem med ett mindre problem.

På pappret står det tex "Green: High +2, Low - 1" men när jag väljer grön färg så finns det flera alternativ att ändra på och inget är "high/low".

Men så game mode med samma justeringar som expert blir samma bild? Det är bara olika presets?

Okej förstår gällande brusreducering.
Men varför ser bilden brusig ut ibland?
Skall försöka ta en bild av detta.
Kan även uppleva att på vissa 4k videoklipp som visar solnedgångar så blir det dålig övergång mellan färgerna.
Som om tvn plötsligt var 8-bit likt bilden nedan.

https://www.isolapse.com/wp-content/uploads/2020/08/8-bit-vs-...

Detta sker bara till och från men det sker på videoklipp som ska vara hög kvalité (4k showcase videoklipp) så jag undrar varför detta sker?