Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av Jumpcut:

EDIT: och sluta gärna att ändra inläggen när du får mothugg. Bättra att ärligt svara istället.

Jag har inte ändrat inlägget du har citerat, det står att det är redigerat om man redigerar inlägget........ Det kan vara så att ni samtliga får något slags "knee jerk" reaktion när ni läser mina inlägg, sen när ni läser det igen så inser ni att jag har rätt...

Av Dredd
Skrivet av makatech:

Fråga:

Hur ska man tolka statistiken här:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

och här:
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f...

Det är inte alla länder som rapporterar in per dygn? Tex Sveriges siffra på 36 nya döda på https://www.worldometers.info/coronavirus/ är alltså inte enbart under sista dygnet?

Förvillad...

Nej, det ser ut som inrapporteringen släpar under helgen. Dom har inrapporterat nya dödsfall under helgen redan, men inte alla tydligen.

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Men vad i hela helvete. Antyder du på riktigt att FHM verkligen tar ledigt på helgen i rådande klimat? Nu får du verkligen ta och sansa dig med ditt antietablissemangjidder, kompis.

Nej inte alls, du läser inläggen helt fel. Det jag menar att man inte kan uttala sig om aktuellt läge om man inte har underlag för det. Man kanske kan ta direktkontakt med distrikten under helgen för att höra efter iaf?

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Med risken att du börjar kritisera dem för att inte göra nånting alls under helgen istället? Hellre att de visar att de jobbar nära nog 24/7 och kör brasklappar för att inrapporterade siffror kan vara äldre (då vet vi åtminstone nånting), än att de stänger butiken på fredag eftermiddag och verkar att bara "nähe grabbar, nu tar vi helg. hoppas nån talar om det för viruset med."

Livstecken från myndigheterna är fanimej A och O just nu.

De kan ju vara med i programmen, men att säga att tyvärr så släpar siffrorna för mycket för att vi ska kunna uttala oss om aktuella läget, vi får be att återkomma på måndag när statestiken har hunnit ikapp.

Du använder Bildts uttalande fel, tvärtom, man borde informera FMH att Viruset inte har tagit helg.

Av Dredd
Skrivet av Wiinis:

Kan du utveckla? För jag förstår inte när du tycker de ska uttala sig?

Efter helgen, helst måndag EM. inte på en Söndagkväll när man vet att siffrorna är såpass släpande över helgen. `

Läget är långt ifrån lugnt, 311 personer vårdade (totalt) på intensivvård gentemot 103 förra måndagen.

Har inte koll på antal dödsfall förra måndagen men kan det ha varit 60-talet? gentemot 146 den här måndagen?

Vad är det som är lungt och under kontroll?

Av Dredd
Skrivet av Jumpcut:

Känns inte som vi förstår varandra eller har något vettigt utbyte. Så jag hoppar vidare diskussion med dig.

Ja vad ska man säga, nu hände det jag pratade om, 36 nya dödsfall inrapporterat över ett dygn, rekord hittils, dock kan dessa vara fördelade över flera dagar nu i helgen + de redan inrapporterade då, men FHM kan inte stå i TV på helgen och uttala sig om att läget är hellugnt när man vet att siffrorna är släpande på just helgen.

Det jag menar att FHM kommer förlora på att göra dessa uttalanden istället för att vänta tills de har hela bilden.

Av Dredd
Skrivet av Red Beaver:

Ni får tänka på att de flesta döda är över 80 och väldigt bräckliga med andra underliggande sjukdomar. Många av de som dött kunde lika gärna dött av den vanliga influensan eller av naturliga orsaker inom ett halvår-ish.

För att sätta det i perspektiv dog det 1.3 miljoner människor av cancer i EU 2016.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/...

Det man bör tänka på är att många av dessa väljs helt enkelt bort när det kommer till vilka som får tillgång till intensivvårdsplats/uttrustning i ett land som har ett begränsant antal bäddplatser, jag tror jag minns att jag läst att till och med personer som är 65+ väljs bort i tex Italien/Spanien nu.

Så ja, det är inte hela sanningen om varför så många äldre dör av sjukdomen i sig, när yngre personer helt enkelt prioriteras för att få korrekt vård (självklart är sjukdomen i sig också farligare för en gammal, det gäller väll samtliga sjukdomar).

I slutändan är då ändå kontentan den samma, att sjukdomen då blir farligare för äldre, det bestrider jag inte.

Dock om du är ung, och har "underliggande" sjukdomar så kan det här fortfarande vara väldigt farligt, vi har i dagarna sett både en 26 åring och en 30 åring dött av Covid i Sverige.

Det är den här attityden i citerat inlägg som gör att Länder blir tvingade att sätta folk i karantän till slut, livsfarlig attitud.

Av Dredd
Skrivet av Jumpcut:

Självklart har FHM tillgång till den senaste statistiken, självklart baserar sig deras beslut på realiteten. Men det som är FHM:s uppdrag skiljer sig från uppdraget region Stockholm har.

Sen vore det såklart önskvärt att Tegnell kunde vara mer tydlig med att han uttalar sig om det övergripande läget i landet och att det specifika läget i en region inte påverkar hans bedömning så mycket som man kanske kan förvänta sig.

Jo men "senaste statestiken" är släpande, som jag skrev, de bör undvika att göra uttalanden under Lördag/Söndag, tex på Agenda, när man vet att statestiken inte är inne för hur det sett ut över helgen, mycket bättre om man avstår. Annars kommer de bara att tappa förtroende.

I min mening så borde FMH prata mycket mindre överhuvudtaget, och så bör man släppa fram Regionernas talan mycket mer. Då skulle vi få en bild som är mer baserad på hur det ser ut i verkligheten.

Av Dredd
Skrivet av Wiinis:

Sen kan ju region Stockholm hålla truten så vi slipper diskrepansen och att uttalanden kommer vid samma tidpunkt.

Jag tycker att det är bra att de presenterar verkligheten. Vi bor ju inte i Kina licksom.

Av Dredd
Skrivet av makatech:

Oerhört imponerad av Anders Tegnell. Han har varit under helt exceptionell press men knäppt oändligt med självutnämnda experter på näsan och varit kolugn nästan hela resan hittills. Mentalt stark är bara förnamnet.

Den eviga besserwissern Carl Bildt dock lite sarkastisk
https://www.expressen.se/nyheter/carl-bildts-kanga-till-folkh...
”Ja, men vi får ju lätt lugnande besked av FHM så gott som dagligen. Allt är illa i omvärlden, men hyggligt under kontroll i Sverige. Det är budskapet som förmedlas. En gammal svensk tradition. Hoppas att viruset är informerat.”

Ja, Tengnell kämpar på bra tycker jag, den enda kritiken jag har mot FMH generellt just nu i skrivande stund är att de är lite för snabba med att uttala sig om läget, typ när de sagt att "allt är stabilt" så möts de med ett motstridigt uttalande ifrån Sjukvården själva, eller en stor siffra inrapporterade nya dödsfall, detta gör att många tappar förtroende för FMH som då tycks förlita sig på gamla/släpande siffror.

I min mening så bör de bilda sig en uppfattning av läget som baserar sig på realiteten och inte på några släpande diagram..

Har tex Anders Tegnell ens varit på besök på något av våra Sjukhus för att se verkligheten?

Man bör kanske helt enkelt undvika att göra uttalanden under lördagar/söndagar för att få en hellhetsbild på sen Måndag EM för hur det sett ut senaste dagarna?

Nedan uttalande är tex ifrån imorse ifrån Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm :

Citat:

"Intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt i Stockholm"
– Sjukvårdsbehovet i Stockholm ökar snabbt dag för dag, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm, till SR Ekot.

– Vi ser också att intensivvårdsbehovet ökar dramatiskt, och det går snabbt nu. Fortsatt ligger dock vården steget före viruset, fortsätter Björn Eriksson.

Det vi har gjort de senaste dagarna är att ställa om hela Stockholmssjukvården för att klara av det ökade behovet.
Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm har 1.657 personer konstaterats smittade i Stockholm, och 68 personer bekräftade med covid-19 har avlidit.

TT

Jag instämmer lite med Carl Bildt när han säger : ”Ja, men vi får ju lätt lugnande besked av FHM så gott som dagligen. Allt är illa i omvärlden, men hyggligt under kontroll i Sverige. Det är budskapet som förmedlas. En gammal svensk tradition. Hoppas att viruset är informerat.”

Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

Det har varit förväntat, som sagt. Stabilt i den meningen att sjukvården hade förväntat sig högre anstormning.

I din hjärna.

Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

Fast det har varit relativt stabilt fram tills idag och innan vi fick beskedet från Region Stockholm nu ikväll. Om du har följt med vad FHM har sagt så har de varnat för att detta kunde komma vilken dag som helst, och de trodde det skulle ha kommit i helgen.

Det har inte varit relativt stabilt senaste dagarna.

https://i.imgur.com/mAf4yaF.jpg

Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

De förväntade sig anstormningen i helgen, men nu kom den några dagar senare istället.

Tegnells uttalande är ifrån idag dock. Att han tycker att allt är stabilt.

Av Dredd

Tegnell tycker ändå som Doctor Alban, att allt är Stabilt.

Källa : https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qLBWlw/stabil-situation-...

Citat:

– Vi har för närvarande en stabil situation, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på onsdagens pressträff.

Av Dredd
Skrivet av CubaCola:

Tycker inte det är konstigt med att sätta upp ett fältsjukhus, däremot hade det väl varit smartare att lägga det intill ett ordinarie sjukhus.
Men det kanske är i närheten av andra sjukhus, är inte sådär jättehaj på Stockholm.

Karolinska i Huddinge är relativt nära. Eller ja, det ligger nästan mittemellan Södersjukushet och Huddinge, känns som en ganska bra placering imo.

Av Dredd
Skrivet av Frispel:

Busstrafiken har begränsningar som så mycket annat i samhället. Dels har även SL många fler än vanligt som är sjukskrivna nu och dels så har man såklart en begränsad vagnspark att röra sig med. Det lära vara trängsel även i vanliga fall, fast man då antagligen ligger nära maxkapacitet. Det går helt enkelt inte att fixa vad som helst med kort varsel.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/facket-flera-busschauf...

Citat:

Facket: Flera busschaufförer redo att rycka in
Kaoset med överfulla SL-bussar fortsätter. SL skyller coronaträngseln på att det saknas busschaufförer. Men både facket och Flygbussarna vittnar nu om att det finns gott om förare redo att rycka in.

Av Dredd
Skrivet av isbjoern:

Har nog mer att göra med att allt du proklamerar som sanningen snabbt blir motbevisat, och då letar du snabbt upp en ny doomsayer tråd på reddit och skickar ut ny information.

Nej, inte alls. Ni överdriver o de grövsta.

Av Dredd
Skrivet av Wiinis:

Problemet är du och några till inte diskuterat utan slänger ut er en massa saker som inte går att diskutera.
Ni har inga källor och det ni skriver bjuder inte in till diskussion. Så ta ett steg tillbaka själv och fundera på vad du vill framföra och varför.

Anledningen till att jag inte hamnar i så många diskutioner fram och tillbaka är att jag tar verkligen till mig det andra säger här, om jag känner att jag har fått svar eller en motivering som jag tycker är bra och informativ så kommer jag inte vidare diskutera frågan bara för diskutionens skull samt försöka hävda min rätt bara för att "Vinna" diskutionen.

Jag fungerar inte så, det är därför nog många blir frustrerade att jag inte då "hugger tillbaka" när de visar motsatsen.

Av Dredd
Skrivet av lhugo:

Jag förstår hur du tänker men problemet är att det inte är riskfritt att lyfta fram sensationalism/rön i ett kör. Det sprider oro och kan påverka människor i en tid då det är viktigt att lyssna på experterna. Även om gemene man har hört talas om virus och har en diffus bild av vad det är så blir man ingen expert. Det krävs stor kunskap, vana och erfarenhet för att kunna tolka medicinska studier och har man inte detta skall man inte slänga fram allt som fakta. Det är en skrämmande och spännande situation men man måste hela tiden fundera över vilka konsekvenser det man skriver får för effekt i den verkliga världen.

Däremot har jag stor respekt för och uppmuntrar intresset för medicin och epidemiologi.

Jo men vi är på ett diskutionsforum på Sweclockers där vi diskuterar Covid, vi står inte på något torg med en oxbjällra och proklamerar jordens undergång.

Det är ungefär som att diskutera diverse ämnen med polarna, ingen här säger att dom är expert på medecin eller epidemiologi, Vem är expert på fotboll liksom? ska det förhindra folk att diskutera ämnet? Vi lyfter saker som kommer upp i Media och via andra källor och sen diskuterar vi dom sakerna här, jag ser inte problemet, vi trycker inte detta under näsan på folk utan Sweclockare deltar här av fri vilja.

Jag tycker att folk borde ta ett steg bakåt.

Av Dredd
Skrivet av MinscS2:

Bättre.
Ledsen för hård ton, men börjar tröttna på att folk (både media och vissa användare här på Sweclockers) försöker vinkla nyheter och artiklar så negativt det bara går, precis som att deras enda syfte är att sprida oro och panik.

Jag tror att det är bättre om du tar en paus ifrån tråden om du känner såhär.