Inlägg

Inlägg som Humlegalning har skrivit i forumet
Av Humlegalning
Av Humlegalning
Av Humlegalning

Följande är lite över budget. Behövs också en hållare för mobil till vilket gör att det blir klart över budget. Har ingen egen erfarenhet av det heller men kollar man runt lite får det bra omdömen, visserligen då oftast som stativ för DSLR.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=2636593
https://www.cyberphoto.se/foto-video/stativ/fotostativ/resest...

Skall stativet med ut och det är tänkt att stativet skall användas mycket, dvs det är inte bara för en engångsgrej, så kan det vara värt att lägga lite extra på ett stativ IMHO.

Om du fortfarande bor i Umeå (enligt din profil) så kan du ta dig till Cyberphotos butik och slipper då frakt. Kan även rekommendera att kontakta dem för eventuella frågor. Min erfarenhet är att de är bra att ha att göra med.

Av Humlegalning

Då jag själv har ett Nvidia kort så har jag ingen erfarenhet av det själv, men kanske AMD Link kan vara en lösning?

https://www.amd.com/en/technologies/radeon-software-amdlink

Av Humlegalning

Visserligen verkar ärendet utagerat men kollar men deras villkor om ångerrätt som det länkas till i första inlägget så tror jag det finns två alternativ av retur.

2:a och 5:e stycket;
"Om du ångrar ditt köp och vill skicka tillbaka en produkt ringer du 0770-77 01 03 eller mailar kundservice@electroluxhome.com. Vi betalar tillbaka ditt köpebelopp minus ev. returkostnad samt ev värdeminskning senast inom 14 dagar från det att du kontaktat oss, dock inte innan varan återsänts till oss. "

"Som konsument ansvarar du för kostnaden samt risken vid returfrakt, denna risk innefattar bland annat att produkter skadas eller kommer bort under frakt. Vi rekommenderar därför rekommenderad försändelse och att du tecknar en försäkring för varans värde med speditören. Se gärna till att fota produkten innan retur för att visa vilket skick varan är, i fall fraktskador skulle uppstå."

Av dessa två så tolkar jag att man kan returnera och då bara stå för returkostnaden. Man skall dock ordna returen själv.

6:e stycket:
"Vi kan också, om du beställer denna tjänst via vår kundservice på Electrolux Home returnera din beställning via Schenker mot en avgift för returkostnad och hantering. OBS, du som kund står för att varan är väl emballerad vid retur. Var vänlig kontakta kundservice ifall emballage saknas."

Av detta stycke framgår att man alternativt kan kontakta Electrolux för att ordna transport och de tar då en avgift för hantering och transport. Antagligen är det 349 kr för hantering, som de uppgav i svar, och 500 kr för transport.
Hög fraktkostnad men inte orimlig då de säkert har ett avtal om en standardkostnad oavsett vad det är som skall transporteras.

Av Humlegalning

Minnen (ARGB) till i5-11400F?

Skall uppdatera sonens dator och behöver nog råd/hjälp gällande minnen. Har införskaffat en i5-11400F och ett ASUS TUF Gaming B560M-Plus Wifi.

Han vill ha minnen med A-RGB och tanken är att det skall funka med ASUS Aura. Efter att ha googlat runt har jag uppfattat det som att Corsairs minnen verkar funka bäst att få till med Aura och har siktat in mig på dem. Har också uppfattat att 3600 MHz är att föredra om vi tänker att de skall köras i den hastigheten.
Blir dock förvirrad då det verkar finnas så många varianter.

Gjorde urval hos Inet på minnen med A-RGB och 3600 MHz (2x16 GB)

Kollar jag exempelvis på Inet så står det AMD bakom vissa. Är de då endast kompatibla med en AMD cpu eller funkar de med en Intel cpu också?
De som det inte står AMD bakom står det SL, RT eller RS. Förstår inte riktigt skillnaden mellan dem.
Funkar alla med den Intel cpu vi har eller är det bara vissa som gör det?

Av Humlegalning

Tack för snabb feedback (inte lika snabb själv ). Kul att man inte tänkt helt fel i strategin kring uppgradering.

Hade kollat lite på Intels 11400 processorer redan då jag uppfattat att de är prisvärda just nu, i synnerhet om det är främst spel som är prioriterat. Det jag inte fått grepp om är hur "framtidssäker" den är om man skulle byta grafikkortet om säg typ 2 år. Kanske omöjligt att svara på men vill helst inte hamna i samma sits som med nuvarande processor när han uppgraderade grafikkortet.

Glömde en liten detalj gällande moderkortet. Det är tydligen viktigt att det kan blinka i olika färger. Men om man skulle gå på ett 11400F så är det socket 1200 och chipset B560 som jag skall kolla på för prisvärd kompabilitet?

Av Humlegalning

Dator primärt spel, uppgradera CPU?

Skulle behöva lite hjälp kring eventuell uppgradering av sonens dator. Har inte hållit mig uppdaterad kring modeller och kompatibilitet av komponenter på ganska många år och känner mig lite vilsen kring vilka val som kan/bör göras.

Datorn byggdes från början ihop i ett mindre chassi med ett annat grafikkort och det var då enklare spel och Minecraft som spelade mest. Men efterhand har det blivit mer resurskrävande spel och han uppgraderade grafikkortet till det som är nedan för något år sedan. Vi upplever dock att nu är CPU flaskhalsen i systemet.

Min tanke är att han skall uppgradera processorn, vilket naturligtvis medför nytt moderkort och minnesmoduler. Tänker dock att processorn skall räcka till om grafikkortet byts ut mot ett kraftfullare inom något eller några år. Han vill gärna köpa nytt grafikkort redan nu men med tanke på brist och dess prispåverkan känns det som att han bör vänta med det.
Kommer eventuellt att sponsra inköpet, kanske som julklapp, men vill ändå hålla priset nere. Datorn används inte till några krävande program förutom spel. Primärt är det FPS-spel typ Valorant, Call of Duty, Counter Strike med mera.

Också osäker på om nätaggregatet kommer räcka till?
Om inte så har jag ett EVGA Supernova G3 750W i min burk, som visserligen är ett par år gammalt, som jag skulle kunna byta med.
Chassi, grafikkort, SSD-diskar och nätaggregat tänkte jag alltså att vi kan återanvända.

Så för att summera;
Är strategin att uppgradera processor vettig?
I så fall förslag på processor och tillhörande moderkort och minnesmoduler?
Eventuellt kylning, funkar det att återanvända? (prioterar att det skall vara tyst)

Dagen dator:
Chassi: Fractal Design Meshify C Dark TG
Moderkort: ASUS B150I PRO GAMING WIFI/AURA
Processor: Intel Core i5-6500 Skylake
Kylning: Cooler Master Hyper 212 EVO
Minne: HyperX Fury DDR4 2133MHz 16GB
Grafikkort: ASUS GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC
Nätaggregat: Corsair SF450, 450W PSU SFX

Av Humlegalning

Ser att jag missade en sak. Ytterligare ett krav på moderkortet är att det är inbyggt wifi.

Var nog dessutom otydlig gällande kylaren. Det jag undrar är om den fungerar på det moderkortet? Har för mig att det kunde vara problem med utrymme och att komponenter på en del moderkort hamnade ivägen. Kan dock minnas fel. Att den funkar i en Node 304 vet jag dock, då jag monterade in en sådan i dotterns burk.

Av Humlegalning

ITX bygge, hjälp och feedback önskas?

Skall fixa en dator till sonen, som är 8 år, och det är ett tag sedan jag byggde någon dator och känner inte att jag kanske har samma koll på läget längre. Har försökt att plocka ihop ett vettigt alternativ men skulle gärna ha lite feedback.

Initialt kommer datorn mest att användas till skolarbete, surf, youtube och enklare spel typ Minecraft och LEGO-spel. Om jag förstått rätt så borde det integrerade grafikortet räcka till för de behoven. Min tanke är dock att om behov uppstår om ett par år kunna komplettera med ett dedikerat grafikort.
Övriga krav är att den skall vara relativt liten, stilren och stationär (mini-ITX) samt hyfsat tyst. Som vanligt spelar kostnaden roll och budget ligger på cirka 5 000 kr.
Har plockat ihop ett paket med följande komponenter;

Fractal Design Node 304
MSI B150I Gaming Pro AC
Intel Core i3 6100
Cooler Master Hyper 212 Evo
Kingston HyperX Fury Black DDR4 PC21300/2666MHz CL15 2x8GB
Samsung 850 EVO 250 GB

Har sedan tidigare ett nätaggregat tillgängligt, ett Corsair SF450 450W.
Windowslicens, skärm, mus och tagentbord finns också och behöver inte heller köpas till.

Egna funderingar som jag inte blir helt klok på;
Kommer Kylaren att fungera på det moderkortet med Node 304 chassit? Har hjälpt dottern för några år sedan att bygga en burk samma kylare i ett Node 304 och har för mig att det kunde vara lite si och så med detta.

Övriga komponent val, bra eller dåligt? Funkar det ihop?