Inlägg

Inlägg som Novdid har skrivit i forumet
Av Novdid

Vi får väl se om dessa uppgifter stämmer. Men redan idag är det svårt att motivera något från Intel ställt mot konkurrensen från AMD, och om Intel inte tar steg samtidigt som AMD fortsätter utvecklas så...

Av Novdid
Skrivet av perost:

På vilket sätt är de nya namnen svårare att förstå än de gamla? Och AMD byter ju namnschema minst lika ofta, senast t.ex. för 7000-serien för laptops som är rejält förvirrande för kunderna (7520U är t.ex. en fyrkärnig Zen 2 medan 7530U är en sexkärnig Zen 3 med ~4x snabbare GPU).

Herregud om AMD går över till den horribla namnsättningen (där 3e siffran är viktigast) även på desktop... Usch!

Av Novdid
Skrivet av ZX81:

Det är ett naturligt val att byta "numrering" just nu, tycker jag.
Det är ju stor skillnad på Core Ultra vs 14gen. Bland annat inbyggd NPU, ingen hyperthreding och LPE-cores.
OBS. Alla processorer kommer inte heta Ultra, det kommer även finns Core-processorer utan Ultra tillägget.
För den intresserade se mer här:
https://www.intel.com/content/www/us/en/processors/processor-...

Tittar på den sidan och inser att jag är för korkad för att inte tycka det är för rörigt...

Av Novdid
Skrivet av Prebz:

Nej, det har jag inte missat. CPU-kylare finns det ju massor med RGB. Man skulle inte tro att det var möjligt att lägga till RGB på RAM-stickorna för en del år sedan heller, precis som man inte tycker man kan stoppa på RGB på CPU idag... Men plötsligt händer det! Otroligt vad dom kan hitta på!

Den vinkeln tänkte jag inte på. Haha!

Av Novdid
Skrivet av Prebz:

Väntar fortfarande på att dom ska klämma in RGB på CPU också! Det är väl enda komponenten som fortfarande inte går att få med RGB??? Fast jag HOPPAS att vi aldrig kommer dit... Jag är för gammal för att tycka om RGB...

Du har missat att AMDs Wraithkylare som kommer med vissa modeller har RGB? För det är rimligtvis det enda som kan komma med RGB, kylaren alltså.

Av Novdid
Skrivet av Starric:

Precis, de vill förnya sig, så de nya produkterna ser nyare ut.

Men du glömmer bort Geforce 200-serien? De hade faktiskt Geforce 100 också, men det var bara en rebrand av 9000 i det lägre segmentet för OEM, typ GT 140. Radeon 200 däremot makes no sense eftersom det aldrig fanns en Radeon 100, och samma med RX 5700 efter RX 500 och Vega, varför börja på 5000? Eller Intel Arc som började med 300 för budget och 700 för prestanda-modellerna? De bäddar ju för att "bli tvungna" till namnbyten mycket tidigare
Aha! Det skulle ju förklara varför de hoppar in på 200 och inte 100 på desktop

För att försvara Intel här så kommer nästa generation heta "B" och sen "C" osv. Så A770s efterföljande produkt kommer kallas B770. Det är vad de sagt i alla fall. Konsekvent namnsättning är inte Intels starkaste egenskap som företag direkt, så allt kan ändras.

Av Novdid
Skrivet av Pepsin:

Känns som många tillverkare gör en sådan "reset" när siffrorna börjar bli lite för höga.
Core "i nio femton tusen niohundra kå" rullar inte direkt av tungan.

AMD kommer troligen göra något liknande när Ryzen börjar komma upp i femsiffrigt.

Efter GeForce 9000-serien kom t.ex. GeForce 400-serien, efter Radeon HD 7000-serien kom Radeon 200-serien o.s.v.

Därför är det så märkligt att AMD strösslar med modellserierna när de slösat bort 4000, 6000 och nu 8000-serierna på ommarkerade mobila processorer. Efter 9000-serien är de i samma läge som intel igen ca 5-6 år tidigare än de hade behövt vara.

Sedan är detta ett väldigt rörigt namnschema av Intel. Gillar inte dessa 285, 265 osv. Varför inte bara 280, 260 osv? Den sista femman är helt ologisk.

Av Novdid
Skrivet av DLM:

Finns det ens nätagg som levererar 4000watt+ ? På den nivån kam man ju värma hela huset med PCn 😬😄

Haha. Men det handlar om att gränsen flyttas till att handla om temperatur. Då är det kylningen som sätter stopp i hur mycket CPUn får dra. Allt för att vara högst upp i stapeldiagrammen!

Av Novdid
Skrivet av Kibbo:

Vad jag har förstått av det som funnits att läsa och lyssna på hittills är att en rekommenderad inställning har funnits i grunden men att Intel har hanterat det som just det, en rekommendation, och inte påtvingat att detta är vad som ska köras. Men om testare nu har ställt in BIOS enligt de värden Intel har rekommenderat så borde det ju vara hyffsat nära.

De flesta kör med upplåst budget dock med motiveringen att det är så moderkorten kör som "standard". GN ställer nog in på max 253W dock, men minns inte just nu.

Av Novdid
Skrivet av Kibbo:

TechPowerup, Gamers Nexus, Hardware Unboxed och jag har för mig att även SweC brukar nämna att de ser till att processorerna testas "enligt spec" med manuellt inställd BIOS. Så tester från dessa aktörer bör vara tillförlitliga även efter de här ändringarna, eller åtminstone vara väldigt nära i resultaten.

Problemet är att "spec" fram tills nu varit upplåst effektbudget på 13th och 14th-gen. Så allas dag 1-resultat är inte enligt Intels "nya" krav för stabila system.

Av Novdid
Skrivet av murak:

Tack för en bra artikel!

En aspekt jag skulle vilja ha med är hur grafikkorten presterar efter ett par år när drivrutinerna mognat. "Som fint vin" pratade man om radeonkort förr, men jag vet inte om det stämmer längre?

Det stämmer inte längre. Radeonkorten har mogna drivrutiner från början numera. Är det något som kommer åldras som "fint vin" så är det nog Arc, men likt AMD förr så handlar det mer om att det inte är jätteoptimerat just nu.

Av Novdid
Skrivet av JonasT:

@ottoblom Nu finns en sektion om grafikminne också!

Bra, informativt och tajt formulerad sektion. Tack!

Av Novdid
Skrivet av Lussarn:

Sample & Hold blur vad jag förstår exploitar en defekt i mänskliga ögat. Vi har svårt när bilden byter ursnabbt, och den gamla bilden ligger kvar på näthinnan och det blir en ryckighet. Ser ut som om UFO:t i exemplet hoppar fram och tillbaka. Detta är inte samma sak som motion blur som istället beror på hög responstid, och man får ett eftersläp. Jag upplever inte motion blur lika otrevligt då bilden iallafall flyter jämnt och fint, med det sagt är motion blur inget att sträva efter. Jag tycker t.o.m. att motion blur till viss del kan mitigera sample & hold och jag kör alltid med motion blur på i spel pga av detta, iallalfall om jag ligger under typ 150fps. Men det är ju så himla personligt hur man upplever och vilka "defekter" man tycker är värst.

<Uppladdad bildlänk>
Ungefär så här upplever jag UFO testet, för att visa det i en stillbild, det där bluret finns egentligen inte utan det skapas av våra hjärnor. OLED är den värsta syndaren till att exploita detta. T.ex på en CRT, som har väldigt bra motion clarity skulle det inte alls se ut så här. Nu har CRT en jäkla massa andra defekter så jag tycker inte det är bättre.

https://www.testufo.com/blackframes
Det här är UFO:t med black frame insertion. BFI ser mycket trevligare ut, iallafall för mig. Man får ändra antalet ufon i menyn beroende på sin uppdateringsfrekvens. 30fps är rätt bra att kolla på för att se defekten, och också för att det är rätt nära film. Nu är detta simulerad black frame insertion så det blir inte perfekt, men det är åt det här hållet man vill komma och G-Sync Pulsar skall tydligen göra detta med variable refresh rate. Dock är det ju så, att ser man bilden blinka som med dålig BFI, då är det ju också som förkastat.

Det finns en hel del att göra fortfarande för att få den perfekta bilden, och OLED är inte där ännu. Jag vet att jag låter lite som att just den där defekten sätter jag på en pedestal och gör jätteviktig. Jag förstår att jag är lite udda vad gäller detta, men jag tycker det är väldigt otrevligt att titta på. Så otrevligt att när vi köpte en TV till sovrummet valde jag bort OLED och tog en fin QLED istället som har helt andra defekter, men den har landskaps-panoreringar som man smälter av när man tittar på, det tycker jag är viktigare.

Det är Oleds pixelrespons som är "för snabb" för dig vilket ger en känsla av flimmer vid långsamma panoreringar då det mesta filmmaterial presenteras i 24 bilder per sekund. De flesta nyare Oleds har inställningar för att jämna ut det med mild interpolering, LGs heter "Cinematic Motion" och fungerar bra om man är känslig.

Grejen är att MicroLED och denna QDEL lär likna Oled på just denna punkten. Jag tycker det är källmaterialet som är problemet, inte pixelresponsen egentligen.

Edit: Citerat fel inlägg. Fixat nu.

Av Novdid
Skrivet av Nissling:

Lite sent svar pga utlandsresa som kommit i vägen, men i vart fall...

Jag har inte sett någon av Camerons filmer på UHD-BD, men baserat på de skärmdumpar jag sett av Aliens (visserligen tonmappade) verkar den ha någon typ av semi-agressiv skärpefiltrering som förstärker mellanskarpa subjekt och dämpar hårfina detaljer. Inte fullt lika illa som Terminator 2 vilken var en smärre katastrof i sig (men gick delvis att rättfärdiga för 3D-versionen åtminstone), men fortfarande väldigt osnyggt och omfattande konturer gör den ingen tjänst heller. Samma sak tycks även gälla The Abyss och True Lies. Titanic verkar vara mindre drabbad men även där finns en del egenheter.

Heller tycks inte kornstrukturen vara bättre än ordinarie Blu-Ray, utan ser tvärtom ut att ha ännu mer brusreducering. Då filmen är skjuten på rätt så snabb råfilm (400T) och dessutom är rätt mörk är det givetvis förståeligt att ljussättning och efterarbete behöver göras med filmkornen i åtanke, men bilden borde kunna vara betydligt mer intakt än såhär. Dessutom verkar även Aliens vara en SDR-grade i grunden, tonmappad till 203 nits peak white, vilket bekräftas både av heatmaps och den dynamiska metadatan i Dolby Vision-strömmen. Sammantaget väldigt trist med tanke på hur bra Blu-Rayutgåvan av Aliens ändå är.

Jag vill inte dra alltför långtgående slutsatser utan att faktiskt ha sett utgåvan från början till slut, men baserat på den infon jag har så har jag väldigt svårt att rättfärdiga att köp av Aliens - Åtminstone till fullpris - Och således kommer en analys att utebli tills vidare. Det jag är mer nyfiken på är huruvida kommande släpp av Terminator (1) blir, ty den kommer att hanteras av Warner Bros hellre än Fox. Mina förväntningar är låga, men jag skulle väldigt gärna ha fel i mitt antagande. Det vore nog också att önska sig för mycket att be om den ursprungliga mono-mixen med alla gamla ljudeffekter bevarade utan man får helt enkelt leta rätt på en av Laserdiscutgåvorna...

Har de sista veckorna samlat på mig lite fler titlar att gå igenom. Av dessa ingår till exempel Stalag 17, Days of Heaven, Phantom Thread, Le Mepris och Trasdockan. Får se när jag hinner posta färdiga analyser.

Tack för input. Ja det är för mig obegripligt att Cameron verkar föredra en bild som mer påminner om dagens digitala kameror än den som producerades på film förr. Paradoxalt nog så verkar många av dagens yngre regissörer kämpa hårt för att få det digitalt filmade materialet att se ut som att det filmats på film. Extra tråkigt med dessa versioner (såg True Lies nu också) är att allt dynamiskt djup som hade kunnat finnas med en bra scan och grade saknas helt.

Av Novdid

Jag kunde inte hålla mig och slog till på en 65" G3 för knappt 20000 på kampanjen nu på Power (20%) . Uppgraderar från en lika stor C8 och är mycket spänd på vad MLA-panelen ger!

Av Novdid
Skrivet av JustNuVetJagInte:

Är det denna?

1 × LG 65" OLED EVO G3 4K TV OLED65G36LA 24 990:-
Rabatt: MyPOWER-rabatt -20% −4 998:-
Totalt 19 992:-

Skrivet av slusk:

<Uppladdad bildlänk>

Finner inga problem med detta...

Skrivet av koSmiQ:

Jag behövde gå in på min profil, aktivera MyPOWER (en kryssruta) och sen göra en hard refresh av sidan för att det skulle fungera i kassan.

Jahapp! Där ser man. Tack för svar!

Av Novdid
Skrivet av slusk:

Vilken produkt tänkte du på?

Det är ju på "allt*" så tittade främst på TV. LG G3 65", men priset flyttar sig inte neråt i kassan.

Av Novdid
Skrivet av moyozuz539:

Hej!
Är det någon som lyckats få den utlovade 20% rabatten?

Har inte heller fått det att funka på det jag kanske är intresserad av.

Av Novdid
Skrivet av Chris_Kadaver:

Den når inte över 65c. 😅
Här är exemplaret jag köpte:
https://www.tradera.com/item/341372/629773091/radeon-rx-570-8...

Man ser inte så bra på bilderna så här är ett likadant han sålt där man ser bättre:
https://www.tradera.com/item/341372/629480395/radeon-rx-570-8...

Tanken var att köpa lite hårdvara så att jag kan sälja iväg mina gamla datorer som kompletta riggar. Men kan inte med gott samvete sälja iväg en dator som innehåller det där kortet om det inte boostar som det ska.

Ah, då är det inte temperaturen. Om du har kvar ditt 290X så kanske det är värt att försöka flasha ett annat BIOS. Det ser ut som någon form av referensmodell, så kanske ett Sapphire Pulse-bios kan fungera? Kolla Techpowerups bios-bibliotek välj någon icke-OC-modell. Du kan sannolikt flasha om om du har kvar ditt gamla grafikkort och kör denna som sekundär.

Av Novdid
Skrivet av Chris_Kadaver:

Ja. Frågan är vilket bios som skulle kunna tänkas vara original i så fall? Kör jag en sökning med google lens så hittar google bara den här säljarens annonser i princip. Kortet drar dock 120w och spänningsinställningarnas maxvärden verkar vara legit så min gissning är att gpun är rätt hårt degraderad. Det var nog inte för intet som han visade bilder från Haeven benchmark som visar vad gpu klockan är inställd på snarare än vilka frekvenser som nås. 😮‍💨

Ta bilder och ladda upp här så kan vi nog hjälpa dig att hitta rätt modell och bios-fil om det eventuellt behövs.

Hur ser temperaturerna ut. Jag har ett gammalt 580 som inte heller ville nå max boost, visade sig att kylpastan var torr och behövde bytas. Så det kan också vara ett problem, når en måltemperatur och sen klockar ner. Så Polatis reglerar temperaturer.