Inlägg

Inlägg som Gillsing har skrivit i forumet
Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

Vad är detta för debattstil och vad kräver du egentligen av mig? Det som diskuterats i tråden handlar om Terrängkörningslagen, när det gäller parkering är det Trafikförordningen som gäller. Ockuperar du någons mark kan ägaren ansöka om särskild handräckning gällande otillåten bosättning, regleras av Jordabalken och LBH. Just ditt agerande kan om du driver det hårt bryta mot § 8 i forumet, så jag har inte antytt att det skulle vara uppvigling eller anstiftan givetvis. Mer än detta behöver vi inte säga och kommer jag inte ta upp.

När du insinuerar att jag uppmuntrar till brott vill jag naturligtvis veta vilket brott du anser att jag uppmuntrat till:

Skrivet av Petterk:

TS är inte hemlös så denna behöver inte göra något moraliskt val att begå brott.

Så du menar att något jag skrev uppmuntrade till att köra bil ute i naturen? Det har jag inte alls föreslagit, eller uppmuntrat till. Skåpbilar brukar väl inte ens vara speciellt terränggående?

Eller har jag uppmuntrat till... felparkering? På allvar? Allt jag skrev är att det finns gratis parkering där man måste flytta på bilen varje dygn. Och att jag tror att jag såg en bil flytta sig från en parkeringsficka till en annan på samma parkeringsplats. Är det ett brott? Jag vet personligen inte om det räcker med att bilen flyttas från en parkeringsficka till en annan, för att hindra ägare/förare från att använda parkeringsplatsen som uppställningsplats för bilar de inte använder varje dag, eller om bilen måste flyttas från hela parkeringsplatsen, och att bara flytta den till en annan parkeringsficka på samma parkeringsplats är att betrakta som brottsligt beteende. Jag utgår från att parkeringsvakterna vet hur de ska känna igen och hantera sådana situationer.

Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

Detta är bara verklighetsfrånvänt, har du någon gång köpt grönsaker? Lite cosmopolitan eller romansallat får du betala 15-20 kr för, en gurka får du för kanske 15-17 kr, en ask med tomater 20 kr, dressing 20 kr, salladsost 150-200 gram 20 kr. I en varm bil kommer inget hålla i flera dagar.

Jag vet inte vad allt det där är, och nej, jag brukar inte köpa grönsaker just därför att det ofta är löjligt dyrt. Jag köper bara när det är billigt, och ofta brukar det vara extrapris på något. Den här veckan fick jag 500 gram paprika för 12,90 kr. Och dressing är inget jag skulle rekommendera om vädret inte tillåter att man sparar den under tillräckligt lång tid för att göra slut på den. Minimera matslöseriet. Och en dag med potatissallad behöver ingen dressing alls: Blanda grönsakerna direkt med potatissalladen istället.

Och om det är för dyrt med vanliga grönsaker, vad äter man som är så billigt och hälsosamt om man bor i en lägenhet med kylskåp och frys? Det låter som om det skulle kosta multum även där med din antagna kosthållning.

Skrivet av Petterk:

Exemplet med yoghurt gällde en portionsförpackad med granola, då du inte skulle ha någon kyl och då kan du inte äta ur samma i 3-4 dagar. Varför du slänger dig ut något sådant vet jag inte, 1 l yoghurt innehåller kanske 600 kcal och exemplet jag gav var under 1300 kcal för dagen. 1l yoghurt kostar inte 14 kr heller, utan ett par kronor mer.

Vad yoghurten kostar beror väl på vilken affär man handlar i. På Lidl får jag ett kilo ekologisk mild naturell yoghurt för under 13 kr. Granola låter som något man bör handla i större förpackning än portionsförpackning, och sedan spara eftersom det är en torrvara. Fast tydligen är/blir de näringsfattiga: "De flingor/gryn du köper i butik är näringsfattiga. Så fort kornet är krossat oxiderar mineraler och vitaminer – mjöl och flingor ska inte lagras. Säd ska lagras." (länk)

Kanske köpa en dyr lyxkvarn från den sajten och ha den i skåpbilen och göra sin egen müsli/granola då? Tydligen går det trots oxideringen bra att lagra ett tag på burk: "men göm sen burken, för müslin kommer vara populär" (Det kanske är en lufttät burk med allt syre utsuget med någon slags vakuum-maskin? Den kanske också säljs på sajten? Har inte tittat på allt där.)

Skrivet av Petterk:

Det går fint att äta en gång om dagen, men de flesta äter inte 2000-2500 kcal i en sittning.

Och de flesta är inte minimalister. Inte för att minimalister bara äter en gång om dagen, men om det hjälper med minimalismen att bara äta en eller två gånger om dagen kanske det är värt det för en minimalist?

För vanliga människor finns det fortfarande möjlighet att dela upp matintaget under dagen. Grönsaker brukar hålla under åtminstone en dag, och samma sak gäller bröd. Kanske köpa 400 gram potatissallad till ett något dyrare kilopris, så man orkar äta allt på en gång innan det blir dåligt? Under den kallare delen av året lär potatissalladen kunna hålla sig fint i bilen under en hel dag eller mer. Man behöver ju inte sova med den i sovsäcken. Och under den delen av året kanske man till och med kan unna sig att köpa smör att ha till brödet!

Skrivet av Petterk:

Det finns baksäten som fäller ner helt platt för övrigt, men där så inte är fallet är det ju bara att bygga en säng så man får en rak yta att ligga på.

Då är inte utrymme att sova på i en bil som inte är en husbil ett problem då? Men det kan kanske fortfarande vara trevligt att ha en stor skåpbil för att kunna gömma undan all sin packning och sin säng, så att folk som tittar in genom fönsterrutorna inte direkt ser att det där är en som bor i sin bil.

Så, hur var det med brottet som jag uppmuntrade till?

Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

TS är inte hemlös så denna behöver inte göra något moraliskt val att begå brott.

Vilket brott är det som jag skulle uppmuntra till? Jag kan inte landets alla lagar, så upplys mig gärna.

Skrivet av Petterk:

Volkswagen Transporter Skåp har som du ser 2,324 x 1,244 x 1,7 m lastutrymme som standard, men det är en stor skåpbil som kostar 258 700 kr i enklaste och minsta utförande. Det är lyx bland arbetsfordon, en Caddy är mycket vanligare bland Volkswagen-fordon och de har 1,779 x 1,17 x 1,244 m lastutrymme i den mindre storleken som kan köpas för 140 000 kr. Den större Caddyn är 2,249 x 1,168 x 1,259 m (L x B x H) och börjar på 184 800 kr. Det du hittar beg för tjugotusen är den mindre modellen, så det är inte så enkelt som att köpa ett tio till femton år gammalt yrkesfordon. En Transporter kan du inte stå i, så där är det knappast värt att köpa en sönderrostad från 90-talet. Du kan sova i en kombi med nedfällda säten om du är ute efter billigt.

Jag länkade till en bil som jag själv skulle betrakta som 'van'. Tydligen finns det en massa olika typer av bilar som alla kallas 'skåpbil' på svenska, men som du själv redan påpekat så behöver man en med tillräckligt lastutrymme för att kunna sträcka ut sig ordentligt. Att sova i ett nedfällt säte i en kombi låter alldeles för obekvämt i längden, för det blir väl inte helt platt?

Hur TS löser den ekonomiska biten vet jag inte, men bor man hemma hos föräldrarna medan man arbetar har man ypperliga möjligheter att spara ihop några hundra tusen även om man måste betala för sin del av hushålls- och boendekostnaderna. Vilket inte alltid är fallet, antar jag.

Skrivet av Petterk:

Ätstörningar är inte något att sprida, de flesta tappar så småningom aptiten vid hunger så att hänvisa till potatissallad varje dag fungerar inte. Det var frågan om frukost, lunch, middag och mellanmål alltså normal kost.

Potatissalladen var bara ett snabbt och bekvämt exempel. Jag har ju fortfarande kylskåp, så jag har inte behövt begränsa mig till endast mat som inte behöver kylskåp eller tillagning, och därmed har jag inte undersökt alla möjligheter på det området. Men jag har ätit en eller två gånger om dagen i över tio år nu och känner inte att det är något större problem. Och det är möjligt att det är en 'ätstörning' och att jag kommer att dö om några år. Får se hur det blir med det.

Skrivet av Petterk:

Äter du en yoghurt för 14 kr till frukost, en banan för 5 kr till mellanmål, en sallad för 60 kr till lunch och potatissallad med rostbiff för 44 kr till middag har du ätit ca 1300 kcal för ca 120 kr. Det fungerar alltså inte bara att gå och ta färdigmat i snabbköpet.

Tydligen behöver svenskar inte äta kött varje dag, utan borde minska sitt köttintag. Så skippa den dagliga rostbiffen och spara köttintaget till lunchbuffé en eller två gånger i veckan. Och skippa färdigsalladen för 60 kr och gör en egen av färska grönsaker direkt från avdelningen för frukt och grönt.

Och en hel liter yoghurt till frukost låter som dubbelt så mycket som jag skulle orka trycka i mig varje dag. Nog bättre att göra en liter yoghurt till dagens huvudsakliga mål mat i så fall, tillsammans med flera deciliter havregryn och kanske en halv påse russin. Eller göra 'riktig' müsli om man orkar.

Och inte göra det varje dag, utan bara dagar när man är trött på potatissallad. Eller trött på bröd med mjukost och skivade grönsaker som pålägg. Eller trött på bröd med skagenröra och grönsaker som pålägg. Eller dagar när man är trött på allt sådant och ingen lunchbuffé erbjuder något man vill ha.

Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

Du kan köpa en nödtoalett som inte inte är mer än en påse och en ring på en campingbutik eller byggvaruhus, men kommer du med en påse innehållandes avföring till kommunens avfallsanläggning kommer de såklart inte ta emot det.

Därav idén att använda en hundbajspåse och lämna avföringen i en av de där behållarna som brukar finnas i områden som är populära för hundrastning. I nödfall. För att slippa ha en hel toalett med tank som måste tömmas.

Skrivet av Petterk:

En vanlig skåpbil typ Renault Kangoo har 1,092 m lastlängd, 1,347 m längd nere på golvet, 1,227 m i höjd i lastutrymmet, är mellan 1,045-1,218 m bred. De flesta skåpbilar är för korta att ligga i om du inte tar bort passagerarsätet. En bil du kan stå i och som har gott om plats för säng och annat kostar 3 till 4 gånger så mycket. Bygger man en husbil så är det väl för att bo i den.

Nja, bygger man om en skåpbil är det nog inte för att 'bo' i, utan för att sova i. Jag tänkte mig en 5 meter lång sak med lastutrymme på 2,5 meter (tydligen). Poängen är att komma billigt undan, annars har du helt rätt i att det inte lönar sig.

Skrivet av Petterk:

Tror du kommer tröttna på mjukost på tub och sur potatissallad ganska snabbt. Ska du äta frukost, lunch, middag och mellanmål utan kök och utan kyl så kommer det bli dyrt. Gå till salladsbaren i närköpet och du kommer komma ut med en salladsskål för 80 kr o.s.v.

Salladsbaren är inget för mig, utan det jag menar med 'sallad' är billigt klet på burk. Ett kilo potatissallad för tjugo kronor som ger 2040 kcal. Och visst, det tröttnar man nog snabbt på, men då får man väl variera sig eller gå hungrig tills det man tröttnat på smakar tillräckligt gott. Hunger är bästa kryddan. Men som sagt, lunchbuffé en eller två gånger i veckan som komplement och variation borde räcka. Mat för 1000-2000 kronor i månaden är fortfarande billigare än att betala för något billigare mat plus lägenhetshyra. I dagsläget äter jag för gissningsvis 700-1000 kr i månaden.

Skrivet av Petterk:

Det finns ingen möjlighet att fricampa längre perioder i Sverige därav behov av campingplats eller mark med tomtmark, särskilt om du ska stanna inom samma område för att ta dig till jobb. Jobbar du är det inte praktiskt att hitta ny plats att stå på varje dag.

Det där påminner mig om den retoriska frågan jag läste på YouTube: "Är prostitution verkligen ett val om alternativet är att vara fattig?" Och på det svarar jag att ja, det är det. Man kan välja att vara fattig. Och sover man i en skåpbil och inte vill betala för att stå på en campingplats, då kan man välja att istället hitta en ny parkeringsplats varje dag. Även om det enligt dig inte skulle vara praktiskt. Står man på en gratis parkeringsplats kanske det räcker med att flytta bilen från en parkeringsficka till en annan? Jag tror jag såg någon göra det på en parkeringsplats här i närheten, tidigt på morgonen.

Skrivet av Petterk:

Problemet med ditt förslag om att diska och tvätta i handfat är att det är så krånglig lösning på ett enkelt problem, vatten och gråvattentank är allt du behöver för att diska eller tvätta. Finns givetvis tvätterier att lämna in tvätten till också, om man har pengar att bränna. En egen maskin lönar sig, om man står så man har tillgång till el och vatten/avlopp emellanåt.

Hur krångligt kan det vara att ta med sig dagens disk och eventuell tvätt när man ändå går på toaletten åtminstone en gång om dagen? Visst, det är krångligare än att låta en maskin göra jobbet, men tydligen kostar sådant bra med pengar, och där är väl valet enkelt?

Skrivet av Petterk:

Visst kan du bygga en husbil för 100 000 kr om du köper en skåpbil som är mer än tio år gammal, men du kommer lägga så mycket mer på att bo i en egenbyggd husbil än om du bodde i en liten lägenhet.

Det kan kanske stämma. Bilar är dyra i drift har jag förstått. Själv har jag inte tänkt skaffa någon.

Skrivet av Petterk:

Det TS pratade om var att bo i ombyggd skåpbil, det är inget som handlar om att göra livet enklare med färre prylar, istället för en lägenhet har du ett fordon att sköta, extra batterier att sköta, vatten och gråvatten att sköta, el eller gas att sköta, nytt kök att sköta, och allt du stoppar in. För TS handlar det om att skaffa så mycket mer saker än om han fortsatte att bo kvar hemma eller flytta till en egen hyresrätt.

Det var inte så jag tolkade idén att 'bo' i en ombyggd skåpbil. Det är nog mest du själv som insisterar på att allt för bekväm camping behövs och därmed gör hela idén dyrare än vad som är försvarbart. I alla fall enligt nedanstående citat från TS (långt ned på första sidan):

Skrivet av CrossPorter:

Att resa runt i större husbil/vagn/båt med camping etc är absolut konsumtion i någon form, men att göra det (i mitt fall) med en Van utan dusch och riktigt kök (främst säng, förvaring & nödtoalett) är ju bland de absolut minsta man kan klara sig med i vårt samhälle.

Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

Skulle du inte lägga massor pengar på mat (utan kyl och någon form av kök) så handlar det om ätstörningar och det är inget att förespråka.

Jag får väl göra ett försök och se hur det går.

Skrivet av Petterk:

Portabel toalett kostar inte mycket alls så du behöver inte hålla på med hemmameck, men det kostar för det mesta att tömma toalett och gråvatten om du ska göra det på ett ansvarsfullt sätt.

Poängen med 'hemmameck' är att slippa tömma en toalett, eftersom det tydligen kostar. Dessutom är det bara för nödfall, så kanske skulle det inte kosta så mycket? Men antagligen ta upp en massa onödig plats.

Skrivet av Petterk:

En skåpbil du kan stå i kostar mellan 80 000 till 600 000 kr, det går inte riktigt att komma runt det och du får ingen komfort i en liten skåpbil. Mindre skåpbilar är ofta inte tillräckligt långa eller breda för att sova i ens, om du inte är liten och gillar trångt.

Hur korta är skåpbilar egentligen? De måste väl ändå vara två meter långa bakom förarsätet? Och det måste väl räcka för en normallång människa? Och ska man sova behöver man inte stå upp. Man bor inte i skåpbilen, man sover bara där, och lever sitt liv någon annanstans.

Skrivet av Petterk:

Kommer du in med kläder och disk till köpcentret för att tvätta och diska inne på en toalett kommer du bli tvångsavvisad från platsen.

Så gå inte till köpcentret då? Där vakter tydligen håller utkik efter folk som har en sked, en kniv och en gaffel och kanske ett glas som inte ser helt rena ut, som de med sina röntgenblickar (Stålmannen!) kan se i den påse eller väska du bär dem i? Och ajabaja om du har lite använda underkläder och en t-shirt i en påse. Då blir du avvisad från platsen. Det här är faktiskt Sverige, och här är det hårda bud som gäller. Kroppsvisitering!

Påminner om den där kommentaren jag fick om att lortiga hemlösa i sjabbiga kläder skulle portas från gym i USA, och därför skulle det inte gå att bo i en skåpbil och använda ett gym för att tvätta sig och en tvättomat för att tvätta sina kläder. Varför tänker folk alltid på den värsta stereotypen de kan komma på? Tänkte du att man skulle gå in med en matkasse full med odiskade tallrikar, kastruller med mera, plus en hel tvättkorg? Och inte några mindre prylar som är lätta och bekväma att bära med sig i en väska eller påse, och som ingen rimlig människa skulle lägga märke till?

Skrivet av Petterk:

För att diska behöver du bara en diskho och en vattenbehållare, och en gråvattenbehållare. För att tvätta om du har egen maskin behöver du el, vatten och avlopp vilket finns på en del campingplatser. Måste du ändå stå på en camping finns det ingen anledning att vara utan. Många campingplatser har toaletter, diskställe, duschar, vatten för att fylla tanken med eller koppla in i bilen, och många har såklart också tvättmaskiner, men du betalar ju också för det.

Driver du månne en campingplats, och är det därför du envisas med att en sådan absolut behövs? Är det verkligen så omöjligt att tänka sig att man kan undvika att göra det så bekvämt och dyrt för sig?

Skrivet av Petterk:

Billigast om du vill bo i en skåpbil är att köpa en tomt med tomtmark du får stå på, som har el och VA du ansluter dig till och du står där i princip permanent. Det är dock förmodligen billigare att bygga en liten stuga på samma mark...

Ja, har man råd att köpa lite mark behöver man ingen skåpbil. Då kan man tälta där. Men det kan bli lite svårt att flytta sig till en annan stad om man skulle känna för det.

Skrivet av Petterk:

OT: För de flesta drar bara deras frys el för 10-30 kr/m. En Dometic med dubbla temperaturzoner drar för den delen kanske el för i snitt 10 kr/m om du är ansluten till elnätet och har normal taxa, har man el finns det ingen anledning att inte ha någon form av kyl och frys. I en Dometic med dubbla temperaturzoner kan du använda hela som kyl när du inte behöver frysa något, går t.o.m. att använda båda facken som frys om man så behöver.

Min frys är nog från 1984. Kylen också. Kanske borde jag ha skrotat båda och ersatt dem med något som är billigare i drift? Jag har dålig koll på vitvaror.

Av Gillsing
Skrivet av anon159643:

Jag har grannar i mina hemtrakter som är såna. De unnar sig absolut inte det minsta, snålar till den förbannelse, jobbar 7 dagar i veckan, kör runt med bilar vars skick de borde vara olagliga. Och allt för att kunna köpa mest fastigheter.

Alltså inget fel att ha mycket pengar för att kunna göra precis vad man vill och njuta av livet. Men vara rik som ett troll och leva som de som lever på "existensminimum" så förstår jag ej poängen.

Hur de har lyckas övertala deras fruar att gå med på detta begriper jag ej.
Hej älskling nu vi har vi varit gifta i 10år, ska vi fira det med att köpa en lyxbåt för 5 miljoner eller ännu en extra skogsmark? Varvid frugan säger, självklart mer skog, det blir att skryta med selfis för mina väninnor på facebook med all denna skog vi äger..

De kanske gillar att sova tryggt om natten med vetskapen att om det blir ekonomisk kris så har de sitt på det torra med alla skogsfastigheter som eventuell hyperinflation inte kommer att äta upp? Har de barn verkar förklaringen vara given: De kommer att kunna lämna efter sig ett ordentligt arv, och skulle de lyckas inspirera sina barn till liknande beteende skulle det kunna leda till en ordentlig familjeförmögenhet.

Skrivet av Petterk:

Utan dusch, tvätt och ordentliga faciliteter så är en campingplats med dessa nödvändig för att du ska kunna duscha, diska, tvätta, för att få el till enklare kök, ladda dina prylar, titta på TV eller vad du nu vill göra. Bara att bygga ut skåpbilen för sängplats och förvaring får du nog räkna med att lägga 25 000 på. Utan belysning eller teknik då, värme och ventilation kanske du behöver lägga minst 10 000 på också. Portabel toalett kostar inte så mycket, men det kostar ofta att tömma dessa. Har du ett billigare fordon utan bekvämligheter får du ju istället bara betala för att få tillgång till grundläggande faciliteter. Kyl och frys kan du inte driva på bilbatteriet och det skulle jag räkna som ett grundläggande behov om du inte ska bo illegalt på en ICA-parkering. I USA kan du campa gratis på statlig mark upp till två veckor, så där har de helt andra förutsättningar.

Jag är inte så säker på att man behöver varken kyl eller frys. Jag har sedan länge haft min frys avstängd eftersom den drar ~100 kr/mån i elkostnad, och jag förvarade ytterst lite fryst mat i den. I kylen förvarar jag förstås en del, men inget jag inte skulle kunna vara utan. Det går nog alldeles utmärkt att köpa mat som är färdig att konsumera: Bröd, potatissallad, skagenröra, grönsaker och frukt.

Och vill man komplettera med lagad mat räcker det säkert med lunchbuffé en eller två gånger i veckan. Och vips behöver man inget kök. Ladda prylar kan man säkert göra lite var som helst om man har tid att sitta och vänta på att de ska laddas klart. Jag var på det lokala biblioteket och där fanns det eluttag. (Fast jag frågade inte om man skulle kunna få ladda en telefon eller surfplatta där.)

Duscha kan man göra på ett gym om man är villig att betala för ett medlemskort. Aningen dyrare med månadskort på vårt lokala badhus, men då slipper man binda upp sig på ett helt år. Diska och tvätta kan man säkerligen göra i handfatet på en toalett. Eller i duschen. Om man inte lagar någon mat blir det inte så mycket mer disk än några bestick, väl? Kanske en tallrik, men eftersom man inte har en kyl kommer man inte att kunna spara potatissalladen, och då kan man lika gärna äta den direkt ur burken. Och kläder kan säkert tvättas med vanlig tvål och kramas ur med handkraft.

Det enda man borde behöva skåpbilen till är som sovplats med skydd mot väder och vind, och förvaring av sovsäck/sängkläder och madrass och annan skrymmande eller kanske tung utrustning. Och då behöver man inte kunna stå upp i den.

En potta borde räcka som nödtoalett för fast avföring, vilken borde kunna tryckas ut direkt i en plastpåse som sedan skyndsamt förpassas till ett lämpligt sopkärl. Jag vet inte om hundbajspåsar är tillräckligt breda för att kunna träs runt kanten på en tillräckligt vid potta, men om det går så borde det inte vara till något större besvär för någon om ytterligare en sådan påse hamnar i sopkärlen för just hundbajspåsar? Annars kanske det går att bädda pottan med tillräckligt mycket toalettpapper och sedan plocka upp avföringen och toalettpappret med en påse, som folk får göra efter sina hundar? Men usch vad äckligt?! Ja, men det är ju bara i nödfall. I vanliga fall får man väl se till att befinna sig på platser där det finns toaletter.

Av Gillsing
Skrivet av Petterk:

Kan de fjärrstyra din dator och har de ditt lösenord är det i princip fritt fram, men kan de detta så kan de också manipulera datorn så att du godkänner deras överföringar istället för din egen när du använder koddosan.

Kan de verkligen det? När jag har vissa överföringar att signera får jag en kontrollkod. Om jag lägger till en överföring får jag en annan kontrollkod. Om jag läser och ser att det inte är mina överföringar som visas på sidan kan jag väl helt enkelt strunta i att signera? Och signerar jag den kontrollkod jag ser, då är det ju inte fjärrstyrarnas kontrollkod som signeras. Har de lyckats lägga in en egen överföring och sidan ändrats skulle jag se det. Och om det skett utan att det syns på min skärm, då skulle jag försöka (och misslyckas) med att signera en därmed utgången kontrollkod.

Kanske skulle de ha ett specialprogram som låtsas vara internetbanken på min surfplatta/dator, och visar mig deras kontrollkoder istället för mina egna?

Av Gillsing

'Alla käkar det här pillret så det måste vara okej' låter inte alls okej för mig. Hur fungerar Bank-ID? Jag vet inte. Allt jag vet är att det är en dator/telefon som kör ett program, och förlitar sig på en fil om man inte har ett telefon-abonnemang. Samt tydligen en sifferkod som jag antar skulle kunna avlyssnas av en keylogger som loggar återkommande sifferkoder. Hur svårt skulle det vara för obehöriga att sno både sifferkod och fil från en Android-surfplatta som inte fått sitt operativsystem säkerhetsuppdaterat sedan 2016? Och sedan använda dessa två saker för att låtsas vara mig? (Jag vill verkligen veta. På riktigt.)

Kanske måste de stjäla surfplattan också, för att kunna låtsas vara mig? För det är garanterat omöjligt att spoofa en specifik surfplatta? Det kanske det är, men jag är inte tillräckligt tekniskt bevandrad för att veta det med någon säkerhet. Känns som att allting kan göras med tillräckligt mycket datorkraft kombinerat med tillräckligt mycket feltänk från bankerna (och det tycks det finnas gott om - senast i nyheterna är de visst tvättstugor för pengar).

För kanske tjugo år sedan hörde jag från en lokal IT-chef att alla datorer utan skydd blir infiltrerade bara en kort stund efter att de kopplats till internet. Jag har ingen aning om hur säkert någonting är, men en bankdosa utan anslutning till internet känns rimligt säker, eftersom engångskoderna inte skulle göra det möjligt för en eventuell avlyssnare att göra något annat än det som jag själv redan försöker godkänna.

Av Gillsing
Skrivet av krigelkorren:

Har du problem nu kanske det funkar bättre om du väljer att starta från ett annat alternativ som visas i boot loadern vid uppstart av datorn.

Jo, jag testade "other OS" som var det enda andra alternativet, men det verkade inte göra någon skillnad.

Skrivet av krigelkorren:

Mitt tips till dig vore nog att stänga av Secure Boot om möjligt och testa att köra utan det, UEFI kan du låta vara påslaget, Secure Boot tror jag däremot inte att Linux OS nyttjar normalt sett.
-Nvidia drivers är rätt kända för att paja Linux-installationer emellanåt.

I BIOS får jag ingen möjlighet att stänga av Secure Boot, och jag har inte uppdaterat min Nvidia-driver på väldigt länge, så jag förstår inte varför den skulle orsaka problem nu.

EDIT: Jag har nu läst att för ett ASUS moderkort räknas "other OS" som att man stängt av Secure Boot. Men det hjälper som sagt inte. Uppgraderade även till Linux Mint 17.3 Rosa, som tydligen ska uppdateras ända fram till... 2019!? Men det hjälpte inte heller. Kanske behöver jag installera en ny version av Linux Mint, och den föreslår inte det självmant? Och att ändra drivers verkar inte heller fungera, för Driver Manager finns inte längre tillgänglig under System Tools/Administration. Har inte sett till den sedan Cinnamon fallback mode. Men jag provade just att avinstallera shim boot manager genom Software Manager. Får se om det blir någon bättring.

EDIT2: Blev ingen bättring. Men jag tittade in på Synaptic Package Manager och hittade "dkms", som tydligen behövdes till "shim-signed". Och när jag markerade "dkms" för borttagning fick jag läsa att då behövde ett flertal nvidia-drivers även plockas bort. Så jag antar att det är "dkms" som är skurken som förstört för mig hela dagen.

EDIT3: Det slutade med att jag följde instruktioner för hur jag skulle ladda ner en open-source-version av senaste Nvidia-drivern. Nu verkar datorn fungera som den ska igen, och kanske blir det inga grafik-problem när jag försöker köra ett spel igen. (Jag tror jag testade open-source tidigare, men något blev fel och jag valde då Nvidias egen 384 driver.)

Skrivet av krigelkorren:

-Slutför sedan installationen och du har ett komplett och fungerande system igen där alla dina filer finns kvar då man inte formaterat /home.

Aha. Det vore ju bekvämt. Undrar om det spelar någon roll att min home-partitition är krypterad? Såg det som en bra idé när alternativet dök upp, men i efterhand är jag inte lika säker på att det var en så bra idé, eftersom jag inte vet hur Linux vet hur filerna ska dekrypteras. En ny installation kanske inte vet hur filerna ska dekrypteras? Eller ny dator om man flyttar hårddisken? Jag har i och för sig säkerhetskopierat det mesta till en annan hårddisk, eftersom jag ser en kraschad hårddisk som den största risken. Men jag vet ju inte med någon egentligen säkerhet ifall filerna som kopierats från home-partitionen sparades i krypterat eller dekrypterat format.

Av Gillsing

Nu är goda råd helst gratis, för nu har mitt Linux Mint 17.3 Cinnamon börjat krascha tillbaka till fallback mode efter tre olika uppdateringar (shim-signed, dkms, libssh2-1). Jag misstänker att det är shim-signed som ställer till problem, eftersom den uppdateringen ville att jag skulle välja ett lösenord som jag sedan skulle behöva skriva in efter reboot för annars kunde det hända att 'third party proprietary drivers' inte skulle fungera. Jag har skrivit in samma lösenord tidigare för grub-uppdateringar, men precis som då frågade datorn aldrig ens efter ett lösenord förutom det vanliga. Men till skillnad från tidigare ser det nu ut som om den Nvidia-driver jag använder kraschar Cinnamon (baserat på att min skärmupplösning sjunkit till botten). Och jag är inte ens säker på vad varken shim eller grub är för grejer, utan uppdaterar mest utifall att datorn någon gång skulle tycka sig behöva sådana saker.

Jag försökte läsa om vad UEFI secure boot är för något och fick bara en vag uppfattning innan mängden 'lös' information som min hjärna inte kan förankra till något jag förstår blev för mycket innan jag gav upp. Jag hade ju fått uppfattningen att om datorokunniga föräldrar kan använda Linux borde jag också kunna klara mig. Men kanske måste man egentligen gå en högskolekurs i Linux för att veta vad beskrivningarna av uppdateringar faktiskt betyder så att man vet vad ens dator behöver och vad man bara bör strunta i, oavsett de 'säkerhetsnivåer' som visas i uppdateringsprogrammet? Efter fyra år med Linux vet jag fortfarande knappt hur någonting fungerar, för jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Jag hade inte ens en aning om att min Home-partition borde ha tagit upp minst 90% av hårddisken, för det är där allting hamnar. Sådan information såg jag inte till i alla olika instruktioner för hur man skulle installera sitt Linux.

I BIOS står det att jag har Secure Boot, men att det är något slags Windows-alternativ, så det är tydligen inte någonting jag någonsin rört. Och kanske är det därför datorn aldrig frågat efter det temporära lösenord som skulle bekräfta att det är jag som startar datorn och inte något elakt program? Kanske är det helt enkelt så att min Secure Boot inte alls är aktiv och fungerande? Men om det är shim-signed som orsakar mitt nuvarande problem, finns det något sätt att i efterhand berätta för shim-signed att jag är den behörige användaren och att det är okej att använda 'third party proprietary drivers'?

Eller kan jag bara uppdatera drivers och få dem godkända på det viset? Eller är det troligen inte alls shim-signed som ger mig problem? Skulle det hjälpa att uppdatera till Linux Mint 17.3 Rosa? Jag vill helst inte uppdatera för mycket, ifall grejer jag redan har slutar fungera för att de förväntar sig vissa saker som uppdateringar kan råka förändra för mycket. Och att uppdatera från fallback mode kanske innebär problem det också?

Av Gillsing

Saken med minuter är att de mäter tid, som gärna flyter på, och då kan det av förståeliga skäl vara svårt att i förväg precisera exakt ental minuter, så "ett par minuter" får betyda en kort stund som kan bli några minuter. När det gäller fysiska varelser och föremål som är klart uppdelade och separerade skulle jag nog vara mindre benägen att låta ett par vara fler än två, eftersom personen rimligtvis måste veta att det är fler än två som avses om det är tre eller fler, och då finns ju ordet "några". Men människor och andra biologiska varelser kan vara otillförlitliga, så det är väl bara att anpassa sig om de visar sig vara mindre nogräknade än en själv.

Av Gillsing

Jag skaffade ett Google+ konto bara för att kunna kommentera på YouTube.
Det var inte roligt.

Men att läsa att det skulle läggas ned lät först som ett skämt. Lite fantastiskt att något sådant faktiskt skulle hända.

Av Gillsing

Jag tyckte deras spel var trevliga att titta på medan jag åt mat framför datorn och Tyrannicon spelade genom dem på YouTube. Men absolut inget jag skulle lägga egna pengar på.

Av Gillsing

Ja, nej, jag hade förstås ingen möjlighet att välja något annat, och nu är den sedan länge redan beställd. Att kunna titta på streamad video mobilt är ändå bättre än ingenting om/när jag inte har tillgång till en stationär dator.

Tack för svaren!

Av Gillsing
Skrivet av pjb:

Är i Thailand och kan inte koka deras konstiga men goda ris utan det pöser över och etsas in i den jobbiga glashällen (ej induktion).

Mitt ris pös också över en gång när jag försökte koka en deciliter utan någonting till. I vanliga fall brukar jag hacka en lök och strö ut den i ett lager i vattnet ovanpå riset, och pyser det aldrig över. Så det har jag fortsatt med - det är inte längre valfritt. (Startar på högsta värmen och sänker till lägsta så fort det är varmt nog att koka lite grann.)

Av Gillsing

Lenovo Yoga Tab 3 (inte Plus) för gammal nu? Eller snart?

Inom en månad verkar det som om jag kommer att få möjlighet att välja en Lenovo Yoga Tab 3 som premie i utbyte mot en massa poäng jag samlat på mig. Ett annat alternativ jag har möjlighet att välja är en Sony Xperia XA Smartphone. Men båda dessa alternativ verkar vara minst sagt begränsade vad gäller uppgraderingar av Android. I och med att Elgiganten inte visar det exakta modell-namnet på surfplattan kan jag inte med säkerhet hitta den bland Lenovo's uppgraderingar, men tydligen fick "Yoga Tab 3 10 (YT3-X50F/L/M)" Android 6 Marshmallow som sin sista uppgradering 2016.

Så min fråga är hur viktigt det är med säkerhetsuppgraderingar. Går det att använda en gammal surfplatta till något vettigt på nätet, eller kommer var och varannan sida att kräva en uppgradering som jag inte kommer att kunna få? Kanske fungerar surfplattan bara året ut, och sedan är det slut? Jag kommer ihåg att jag läste något om sådana problem, men det har ju aldrig varit ett problem för mig, för jag har ju aldrig lagt pengar på en surfplatta.

Om någon vet vad en gammal smartphone skulle kunna användas till som en gammal surfplatta inte skulle kunna användas till vore det också intressant att få veta. Förutom telefonsamtal, förstås. Oavsett vilken pryl jag väljer har jag inte tänkt skaffa något dyrt abonnemang, utan hålla mig till tillgängliga Wifi, om det går. Men det kanske inte går utan något slags abonnemang? Som inbiten stugsittare med stationär dator har jag knappt några erfarenheter av mobila lösningar.

Och är någon av dessa två prylar mer eller mindre känsliga för låga temperaturer på -10 eller -20 grader om man skulle vilja ha dem med sig ute i naturen under flera nätter? Jag har hört att telefoner drar otroligt mycket batteri när det är kallt, men är det något övrigt som skulle kunna orsaka problem? Vore trist att beställa hem en grej som inte ens får förvaras i vinterkyla, och det får man kanske inte veta förrän man läser instruktionsmanualen.

Av Gillsing
Skrivet av Emaku:

Så det är inte bara jag som reagerar på detta. Jag såg det för ett tag sedan när jag skulle beställa något. Klarna bad om personnummer och engångskod för att de skulle kunna logga in på min bank i mitt ställe. Abort fucking abort!

Underligt att inte bankerna eller media varnat för det än.

Sist jag betalade något via Klarna på ett liknande vis fick jag intrycket att de skickade min kundinformation till min bank, som lät mig bekräfta transaktionen med engångskod medan jag fortfarande var kvar på Klarnas sida. Jag såg ingenting som tydde på att Klarna loggades in på mina banksidor. Verkar fullt möjligt att kunna genomföra en transaktion på det viset, och det verkar inte vettigt för en bank att vilja/våga låta en tredje part logga in på ett kundkonto.

Dessutom, när jag är inloggad 'på riktigt' måste jag ju skicka in en kod för att logga in och sedan ytterligare minst en kod för att bekräfta en transaktion. Det faktum att jag bara behövde lämna en kod till Klarna tyder då på att allt som skedde var att jag bekräftade en transaktion, inte att jag loggade in mig själv eller Klarna på mina banksidor. Dock använde jag inte BankID, så det kanske är annorlunda då.

Så här fick jag intrycket att det gick till:
Klarna: Hej bank, vi har en kund här som säger sig vilja betala så här mycket pengar från sitt konto hos er.
Bank: Okej, här får ni en kontrollkod att ge till kunden, som får skriva in personnummer och svarskod efter att ha knappat på dosan.
Klarna: Okej, de här siffrorna fick vi tillbaka från kunden.
Bank: Bra, det stämmer, här får ni de pengar ni ska ha från kundens konto.

Av Gillsing

Satellite Reign: Fyra agenter som springer runt och bryter mot lagen i en cyberpunk-stad. "Unauthorized access detected."

Av Gillsing
Skrivet av loefet:

Investera också i en fläkt, luft i rörelse känns alltid svalare än stillastående luft.

Det stämmer nog i de flesta fall, då sommar-Sverige inte brukar bjuda på temperaturer över kroppstemperaturen på ~37 grader. Men om luften som man fläktas med av någon anledning skulle ha en högre temperatur än kroppstemperaturen borde man värmas upp, då man träffas av fler luftmolekyler än annars, och de delar alla med sig av sin något högre temperatur och värmer istället för att svalka. Och tydligen är det några i den här tråden som ibland har problem med inomhustemperaturer på 40 grader.

Av Gillsing
Skrivet av Broken-arrow:

Fel tråd att get mat tips kanske, men viss del av kosten är inte så nyttig och det brödet låter inte gott (varken jäst eller salt), har du grovt mjöl eller vanlig vetemjöl? Tanken är ju inte fel med kalorier, men det finns ju dåliga sätt man kan få i sig kalorier (socker är ju den sämsta, du går upp högt och sen dimper du under vad du hade innan, du blir trött helt enkelt).

Använder vanligt vetemjöl till brödet, alltid inköpt till extrapris. Och brukade ha salt i, men kände ingen egentlig skillnad i smak när jag struntade i det. Pålägg och/eller smör med grovmalen vitlök står för smaken, och eftersom jag nu fått veta att jag har för högt blodtryck får jag väl strunta i salt i fortsättningen. Fast inte i havregrynsgröt. Havregrynsgröt utan salt är bara blä.

Jag kanske blir trött av socker, men det enda jag absolut kan säga är att jag ofta blir sömnig av att fylla magen med så mycket mat att jag känner mig däst. Huruvida det är socker eller något annat verkar inte spela någon större roll. Och jag känner mig nästan aldrig matt av hunger, eller så hungrig att jag 'absolut' måste äta. Så jag tycker att det fungerar bra att 'tanka' med ett par deciliter socker. Jag har en dator att leka med, så kroppen får allt se till att hushålla med vad den får när jag orkar ta mig tid att fylla på.