Inlägg

Inlägg som Gillsing har skrivit i forumet
Av Gillsing
Skrivet av Elektron:

Hur kan du klara dig på bara 650kr per månad, vad äter du?

Skickades från m.sweclockers.com

När jag skrev den kommentaren åt jag i regel en 300 gram påse Tortillachips för 9,95 kr (eller mindre när jag bunkrade upp p g a extrapris) som jag dippade i en halvliter eller mer yoghurt (ca 10-12 kr litern beroende på eventuella extrapris) med grovmalen vitlök (9,95 kr för en vanlig liten kryddburk). Sedan en halvliter te med mycket socker för några kronor (0,52 kr för tepåsen, ~2 dl socker för kanske 1,8 kr). Borde vara tillräckligt med energi för ett helt dygn för någon som mest sitter hemma framför en dator och tittar på internet eller spelar något spel. Och det blir ju mindre än 20 kr per dag för just de dagarna. Strösocker är ordentligt billigt per kcal: 2 kg (8000 kcal) för 16 kr. Sugen på något sött? Köp inte lösgodis för 69 kr/kg, köp strösocker för 8 kr/kg!

Nu har jag har nog börjat äta för mer än 650 kr i månaden när jag lyxar till det med 400 gram skagenröra för 28,90 kr, vilket räcker till tre omgångar om 7-8 kokta ägg som jag delar upp i ägghalvor. (Täcker resterna av skagenröran i burken med en halv bit plastfolie för att hindra att ytskiktet reagerar med luften.) En hel tallrik med ägghalvor för 22 kr, med den sedvanliga halvlitern sockerte när jag ändå har en tesked i gång. Men det blir nog inte lika många kcal som tortillachipsen, så jag äter i regel något annat samma dag, som t ex en halvliter yoghurt med tre deciliter havregryn. Med ett lager socker och ingefära. Blir ju lätt över 30 kr om dagen = 900 kr månaden!

Pannkaka är också ett alternativ, och behöver inget tillsatt socker eller sylt tillsammans med min halvliter sockerte. Ibland köper jag billigt kött eller korv (20-40 kr/kg) och ångkokar det ovanpå 2 dl ris med hackad lök, och när det är klart häller jag ner en 400 gram burk krossad tomat (4-4,50 kr). Gillar inte att koka tomaten så att den 'mörknar' i smaken. Extrapris på frysta kycklingklubbor 15 kr/kg, ner i grytan med 2 dl vatten, högsta värmen tills locket är för varmt att hålla handen på, sedan lägsta värmen (180W för mig), låt stå i två timmar, lyssnar på podcast medan jag rensar köttet från benen och allt annat klet.

Köpte på mig flera kilo potatis för 5 kr/kg: tar bort missfärgade fläckar och liknande, skär upp i fyra klyftor med skalen på, ner i kastrullen, högsta värmen tills locket blir för varmt att hålla handen på, sedan 100W i 20-30 minuter. Häll matolja på tallriken och krydda den med chilipulver för att få en billig sås till potatisen. Ska nog pröva att lägga till ingefära till chilipulvret nästa gång.

Bakar även eget 'bröd': 3 dl vetemjöl + 1 dl vatten + 'lagom mycket' matolja i en bunke, blandar med pekfingret tills det blir tillräckligt degigt för att knåda med handen, knådar till en orm, delar upp ormen i fyra lika stora delar. Plattar till en del i taget, sticker några ordentliga hål i mitten med en gaffel och lägger den på en upp-och-nedvänd glasskål på en tallrik. 90 sekunder i mikrovågsugnen på 900W. Ut med den och vänder på den och sticker hål på eventuella luftbubblor och plattar till dem, sedan in med den igen (samma 90 sekunder i 900W) och lägger upp den för att torka och svalna. Fortsätter knåda degbitar under tiden, och totalt brukar det ta ca 40 minuter (plus tiden för brödet att svalna), så om jag hade ett jobb skulle det förstås löna sig att jobba 40 minuter och spendera lönen på att köpa bröd och få pengar över. Så det här är väl inget jag skulle rekommendera om man inte har tid eller lust att knåda deg med händerna. Eller om man är så snål att man...

Av Gillsing

Bioshock. Jag blir inte skrämd av läskiga saker, men jag är rädd för att misslyckas. Så det blev ju lite adrenalin när man smög runt och kände att man inte spelade igenom en scriptad sekvens, utan att det var helt på ens eget ansvar att inte bli mördad av den där splicern som man hörde vandra omkring alldeles i närheten. Eller kanske inte bli mördad, men kanske bli mer skadad än vad man behövde? För det vore ju ett misslyckande!

Av Gillsing

Jag är nog den snålaste människan i min lilla umgängeskrets. Men när det gäller den här trådens riktiga skräckexempel ligger jag i lä. Här är i alla fall ett typ-exempel: Mina matkostnader ligger runt 650 kr i månaden, och nyligen köpte jag en massa yoghurt för ett par kronor billigare per liter, för yoghurt är gott. Men nu börjar min mage protestera mot den halvliter yoghurt om dagen jag behöver äta upp innan bäst-före datumet. Jag antar att magen vill ha lite omväxling? Jäkla oskick. Nåja, jag får väl slå på stort, med risgryta idag då.

Skrivet av Paddanx:

Sen började man titta på den datorn som small till... och får då reda på att detta är en av teknikernas egna extra maskiner. En stengammal PIIIa... denna hade haft dåligt nätaggregat förra året så han hade bytt den i julas. Vad som sedan kom fram var att han hade tagit ett gammalt agg från en kasserad dator nånstans, och satt in... som var troligen lika gammal som gatan.

Så en tekniker som tjänar bra är så satans snål att han först o främst kör med PIII maskiner från 2000-talet... och dessutom inte ens offrar 500kr på att iaf köpa ett nytt nätaggregat när det går sönder, utan istället gör hans snåleri att halva sabla server parken typ går ner... genialt. Något sur var man... Sabla måndagar säger jag bara

Även om han hade varit villig att lägga 500 kr på ett nytt nätaggregat hade det kanske inte ens varit praktiskt möjligt att köpa ett som följer samma standard som moderkortet i en så gammal dator. Hände mig för några år sedan, då det nätaggregat jag köpte till min tidigare dator saknade en vit kabel i 24-pin kontakten. En kabel som är frivillig i den nuvarande standarden, men som tydligen krävdes av det gamla moderkortet.

Av Gillsing
Skrivet av -=Mr_B=-:

Alla tupp-kycklingar, ska alltså avlivas så fort man konstaterar att det är en hane?

Det ska finnas en video som visar hur en maskin sorterar kycklingar, där just tuppkycklingarna går rakt ner i en avfallskvarn. Eller något i den stilen. Jag har inte sett videon själv. Enligt Wikipedia finns det olika typer av kycklingar för äggproduktion och köttproduktion, och det är då tuppkycklingarna av typen för äggproduktion som avlivas fortast möjligt.

Av Gillsing
Skrivet av anon5930:

Just Postkodsmiljonär-tramset hatar jag. De skickar hela tiden deras bluff-mail i posten.

Det var några år sedan jag fick reklam från Svenska Postkodslotteriet. Men efter tillräckligt mycket plast och papper som var trist att källsortera orkade jag masa mig iväg till deras sajt och spärra deras reklam. Något jag rekommenderar till alla som inte vill plågas av deras utskick.

Av Gillsing
Skrivet av SweMerlin:

Otroligt. Jag kollade på ett urgammalt spel jag kommer ihåg vi spelade på en 386:a - Syndicate.

För folk som gillade gamla Syndicate skulle jag vilja rekommendera Satellite Reign. Själv tycker jag att det är det bästa spelet någonsin, trots buggarna som får agenter att fastna eller trilla ned genom marken och dö utanför skärmen. Och medan det är menat att vara en 'uppföljare i andemening' så finns det en del viktiga skillnader gentemot de två gamla Syndicate-spelen. Skillnader som alla inte tycker om. Men ta en titt! Inte ens 40 kr på rean.

Av Gillsing

Jag är ingen tävlingsmänniska, så jag inte orkar lägga ner tid och möda på att bli bra nog på PvP-spel för att de ska bli roliga för mig. Men arg och irriterad kan jag bli. Och efter att ha mognat och tänkt igenom saken har jag kommit till insikten att det är när jag tar för givet att något ska fungera och det sedan inte fungerar som jag blir just arg och irriterad.

Och min dator är ju ett paradexempel på något som fungerar så ofta att den vaggar in mig i förväntningar om att den givetvis ska fungera perfekt hela tiden, och är det någon småsak som inte fungerar blir jag lätt irriterad. Men av samma anledning blir jag blir i stort sett aldrig arg på människor, för de tycker och tänker annorlunda än mig, och då blir det omöjligt för mig att ha lika bestämda förväntningar på dem.

Så ett tips kan kanske vara att inte ha så höga förväntningar vid spel. Då minskar ju risken att det ska gå sämre än förväntat. Att sedan motivera sig till att spela när man har låga förväntningar, tja, det är ett annat problem.

Av Gillsing
Skrivet av Bernd_P1:

förstå inte hur en verksamhet där det nuförtiden är standard att lura folk och framföralt gamla inte kan klasses som organsiserat brotslighet. förbjud skiten.

Hmm, "standard att lura folk"... Känns som det kan finnas en viss koppling till politik där, så det kanske förklarar varför politikerna tydligen tycker att verksamheten kan få fortgå utan skriftliga avtal gentemot kunderna. "Professional courtesy" alltså?

Av Gillsing

Gah! Länken för direktnedladdning går till förra avsnittet (32 istället för 33) som handlar om något helt annat.

Av Gillsing

Jag läste om någon slags anställningsform där den anställde får lov att starta en egen liten firma som sedan anlitas av arbetsgivaren, så att arbetsgivaren kan påbörja och avsluta 'anställningen' helt vid behov, utan att behöva följa en massa obekväma lagar och regler för vanliga anställningar. Under en sådan anställningsform skulle jag kunna tänka mig att det kan gå bra att vägra betala när fel arbete utförts, eftersom det då skulle handla om ett företag som misslyckas med att göra ett jobb åt ett annat företag. Men som andra har påpekat är det nog olagligt att vägra betala överenskommen lön till någon som är direkt anställd av företaget.

Av Gillsing
Skrivet av Kethsi:

vad är det för lås på pcie? på ram vet jag att man måste flytta tillbaka låsen och sen trycka ner ram minnet tills låsen poppar tillbaka till låst läge.

Det är väl ungefär samma typ av lås? Och jag vet inte om det var RAM eller PCIe eller något liknande, eller om det var på min förra dator eller på min senaste dator, men ibland kan det vara kärvt att få dit låset ordentligt, och då kan man behöva trycka fast låset samtidigt som man trycker ner kortet. Hårt, men försiktigt.

Av Gillsing
Skrivet av xpanterx:

Spelar väldigt få moderna krävande spel (Inga fps), mer typ Xcom 2, Path of Exile och liknande plus ett antal gamla spel som Masters of Orion 2...

Efter ett första misstag med Linux och Wine lyckades jag få Path of Exile att fungera tillfredsställande. Men visst var det lite krångligt för mig som inte vet så mycket om Linux. Tydligen hade jag inte följt instruktionerna tillräckligt noggrant och hade inte laddat hem rätt version av... någonting.

Av Gillsing
Skrivet av xcluzive:

Låter som att du är med i cirka 10 botnets skulle jag gissa på.

Min dator kanske är med i massor av botnät, men det är inget som drabbat mig. Och offret för en DDoS-attack borde väl ha fått ett eller flera ping från min IP, och om så är fallet ligger det väl i deras eget intresse att kontakta min ISP och meddela att den kund som använde den IP-adressen vid det tillfället kanske har virus? Eftersom det skulle röra sig om så många IP-nummer från skilda delar av världen kan jag förstå att det skulle kunna bli komplicerat, men det borde väl i så fall kunna finnas automatiserade system för att kunna upptäcka om en viss dator verkar vara med i flera DDoS-attacker, och därför inte bara råkade försöka kontakta en sajt samtidigt som den utsattes för en DDoS-attack?

Jag har haft denna fundering förut, och här kanske det finns någon expert som kan svara på om detta händer i verkligheten? Eller kanske offer för DDoS-attacker inte har resurser att följa upp efter att de utsatts? Eller kanske föredrar de att låta polisen jaga utpressare istället för att själva försöka få folk som mig att förstå att vi har oupptäckta virus på våra datorer?

Skrivet av hACmAn:

Sen kan man alltid undra vilka som får frågeformulären. Då jag får sådana så så brukar jag inte bry mig, tänker detta är oseriöst, jag blir en i statistiken som inte svarat. De två ggr då jag blev hotad att bli polisanmäld om jag inte svarade gjorde jag det. Var ett tag sedan nu, men tyckte det var skumt att man ska få två sådana med några års mellanrum det det ska vara "random". (slumgeneratorer ...)

Hotad att bli polisanmäld på riktigt? Eller var det bara en smärre överdrift? För jag skulle kunna tänka mig ett faktiskt hot om polisanmälan om någon blivit utsatt för en DDoS-attack och skickat en förfrågan om virus till en ISP, som sedan skickat den vidare till en kund vars dator varit med i DDoS-attacken. Men det borde väl inte rört sig om ett statistisk undersökning.

Och "random" innebär att samma person kan få samma undersökning med några års mellanrum. Random innebär också att du kan rulla samma siffra på en tärning två gånger i rad. Men om du spelar Götebörsen åker du dit för fusk om du rullar en sexa tre gånger i rad.

Av Gillsing
Skrivet av Mikael07:

Den ursprungliga swap partitionen är bortkommenterad. #-tecket i början av raden gör att raden kommer att ignoreras. Raden under vet jag inte riktigt var den kommer ifrån. Kan du köra kommandot
sudo blkid | grep swap

och posta resultatet här. Jag hoppas att det kommer listas två rader, varav en har ett UUID. Om det UUID'et är identiskt med det på din kommenterade swaprad i fstab, så kan du testa att ta bort # teckenet på UUID raden, och kommentera raden under. Annars byt ut UUID't med det som du just hittade med blkid.

Jag fick bara en rad:
/dev/sdb2: UUID="2d5511ee-a684-4889-9461-079a7b34746b" TYPE="swap"

Lite skumt att det är citationstecken runt UUID-koden, för det är det inte runt några andra UUID-koder som listats, men det kanske har att göra med grep-kommandot? Eller så kanske det har att göra med att min swap-partition verkar vara krypterad, kanske därför att jag ställde in det så av någon anledning. Tror jag hittade något om hur man kan ta bort krypteringen på sin swap-partition, men jag borde väl lära mig vad ett kommando gör innan jag skriver in en massa "sudo" och hoppas på det bästa. Det verkar i alla fall tänkbart att det skulle räcka med att ta bort krypteringen för att lösa problemet med att swappen alltid startar med swapoff.

Skrivet av Mikael07:

Kolla också hur stor swapen är med
cat /proc/swaps

För mig blir det
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda8 partition 31250428 304 -1

Storleken anges i kB, dvs min swappartition är 32GB. Är din swap för liten är det ingen bra ide att använda den.

Ser ut som om jag också har 32 GB då, fast det står 29,8 GiB i System Monitor:
Filename Type Size Used Priority
/dev/sdb2 partition 31250428 0 -1

Som mest hade jag väl 5 GB i swappen när jag försökte stänga ner ett spel som redan verkade ha 3 GB där. När inget verkade hända valde jag att helt enkelt avsluta processen. Tror inte varken jag eller min dator skulle orka med ens 8 GB i swappen.

Av Gillsing
Skrivet av Emrik:

du menar att den inte mountar vid boot? förstår inte riktigt swap on och det där står swapen med i fstab? hur mycket ram har du? behöver du swap över huvud taget?

Jag har 8 GB RAM, och tydligen räcker det inte alltid till när jag har ett spel i bakgrunden och vill ta en paus för mat och Youtube. Brukar alltid hamna några MB eller t o m GB i swappen efter ett tag, medan RAM-användandet kan ligga på runt 7 GB. Jag tog i med 30 GB swap även om det förstås inte ska behövas. Men å andra sidan behöver jag inte dessa 30 GB till lagring heller, så hellre för mycket än för litet.

Skrivet av Edvin-89:

Det är bara tre knappar du ska trycka ner, vänster, mitten (skrollen) och höger. prova alla på en gång, en åt gången mm.

Jag testade även med alla tre knappar, men inte med vänster+scroll eller höger+scroll tror jag. Kan ju försöka med det någon annan gång kanske. Har säkert suttit och klickat febrilt tidigare, men saker som inte fungerar är det ingen större mening med att komma ihåg.

I Windows kunde det hända att en musknapp 'låste sig' och inte fungerade ordentligt förrän jag klickat en massa, så det är nog det första jag brukar försöka med. Kan ju inte bli mycket sämre än att musen fortsätter att inte fungera, inte sant?

Skrivet av Mikael07:

Vad står det i fstab? Kommandot
cat /etc/fstab

skriver ut innehållet i terminalen. Posta resultatet så ska vi se om din swap är med där.

cat /etc/fstab säger:
# "file system" "mount point" "type" "options" "dump" "pass"
#swap was on /dev/sdb2 during installation
#UUID= (siffror och bokstäver) none swap sw 0 0
/dev/mapper/cryptswap1 none swap sw 0 0

Verkar som om min swap inte har någon "mount point" då, eftersom det är under den kategorin som det står "none". Men en snabb gooling säger å andra sidan att Swap is not mounted, d v s att det nog är så det ska vara? Jag kunde inte kopiera innehållet i terminalen med Ctrl+C, men jag hoppas att det där räcker.

Och det här gäller förstås efter att jag varit inne i GParted och ändrat från Swapoff till Swapon. Ändrar jag tillbaka till Swapoff så står det... samma saker. Så det säger mig att fstab inte verkar bry sig om min swap är on eller off.

Av Gillsing
Skrivet av Edvin-89:

Testa efter att du bytt färg och musen inte fungerar som den ska. Återkom gärna om det fungerar!

Nu har jag testat, och det fungerade inte alls. Det enda som hände när jag tryckte på alla musknappar samtidigt var att knappen för tummen verkade ladda om websidan jag tittade på, ungefär som om jag tryckt på F5.

Sedan var det dags att stänga av datorn, vilket får mig att tänka på ytterligare ett litet problem jag har. Min swap-partition ändras alltid till "swap off" när jag stänger av datorn. Eller kanske när den startar upp? Jag var förvånad över att den inte var "swap on" automatiskt, men lyckades ladda hem GParted så att jag kunde fixa till det. Men varje gång jag startar om datorn måste jag starta upp GParted och sätta min swap-partition till "swap on". Inbillar mig att varje gång jag inte har "swap on" lyckas Linux krascha så fort det skulle behövts swappas lite grann.

Av Gillsing
Skrivet av Edvin-89:

Har själv haft ett Saitek Eclipse II, och eftersom jag gillade det så mycket och saknar det ska jag försöka hjälpa dig med just det problemet
Tills jag, du eller någon annan hittat en bättre lösning så kan du prova att trycka ner höger, vänster och mittersta ("mushjulet") knapparna på musen. Hoppas det fungerar så länge

Ahh, du menar samtidigt som jag trycker på knappen för att ändra ljuset? Så att när jag släpper musknapparna uppfattar Linux detta? Det låter som en bra idé.

Skrivet av Edvin-89:

EDIT...
Någon har lagt en buggrapport om just detta problemet för det här tangentbordet, och det sur ut som att någon försöker fixa det. Så nu är det bara att vänta och hålla tummarna för en fix
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/1352374

Den länk jag hittade för några månader sedan var den här, där samme Martin G Miller skrev den näst sista kommentaren:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-input-...

Skumt att jag inte hittade hans egen bug-rapport eftersom jag sökte efter just Saitek Eclipse II. Men visst, i rubriken använder han siffran 2 istället för "ii", så det var väl därför.

Av Gillsing

Jag valde Linux Mint till min nya dator efter att ha läst om det här på SweClockers. Var alldeles för snål för att köpa Windows, och inte tillräckligt spelintresserad för att köpa spel med kopieringsskydd, så många av de populäraste PC-spelen går bort redan på det stadiet. Tror jag klarar mig med spel som Satellite Reign och Wastelands 2 och liknande.

Jag är lat också, så det finns några störande moment i Linux Mint som jag inte riktigt orkat ta itu med. Största problemet hade varit enkelt att lösa in Windows, men i Linux vet jag inte vad jag behöver ladda hem. Saken är den att rullningslisten har nästan samma gråa färg som 'skytteln', vilket gör att jag ofta kan få svårt att se var jag ska klicka för att dra en sida upp eller ner. Jag antar att människan som valde de färgerna tycker att rullningslister är gammalt skräp som inte behövs och därför helst inte ska synas, men jag tycker det är jobbigt att sitta och rulla flera varv på mushjulet för att komma dit jag vill.

Ett annat problem är att skrivmarkören är tre pixlar bred, vilket gör att jag ofta får problem att veta exakt var jag ska klicka för att markera på rätt sida av ett tecken innan jag drar åt ena sidan eller andra för att markera ett eller flera ord. Sanslöst. Har Microsoft patent på markörer som är en pixel breda, eller vad är det frågan om?

Och mitt sista problem, som egentligen är det första, är det minsta: Jag har ett gammalt Saitek Eclipse II tangentbord, och för att byta färgen på belysningen måste jag trycka på en knapp, och tydligen tolkar Linux det som ett musklick som jag aldrig släpper. Så för att få musen att fungera normalt efter att jag loggat in måste jag logga ut mig och sedan logga in igen så att Linux glömmer bort att jag tryckte på den där knappen.

Jag förstår inte ens varför tangentbordet skickar en signal till datorn när det handlar om en signal som bara ska läsas av tangentbordet. När jag sökte på nätet efter information hittade jag någon som lyckats lösa problemet, med de sedvanliga Linux-raderna fyllda med ord som jag inte förstår. Orkade inte sätta mig in i det hela, och ville inte riskera att göra något jobbigt fel som skulle ta mycket längre tid att fixa till än det kommer att ta mig att logga in en extra gång varje gång jag startar upp datorn.

Jag får vara glad över att allt annat fungerar som det ska. Okej, det är lite irriterande att det inte verkar gå att få varje folder att lista filer enligt en egen modell, som det gick att göra i Windows. Lite jobbigt att ständigt behöva byta mellan alfabetisk ordning eller tidsordning beroende på vilken folder det handlar om. Också irriterande att jag måste välja "Rename..." i en meny istället för att bara klicka en gång på ett fil/folder-namn för att direkt kunna ändra namnet... Det är de små grejerna...

Av Gillsing

Jag flyttade in min nya dator till köket, eftersom det är det enda rummet där jag har jordade uttag. Undrar hur skadligt det varit för min tidigare dator att vara kopplad till ett ojordat uttag? Det var ju nätdelen som började ge upp.

Jag hade även en nätverkskabel från ett modem kopplat till ett ojordat uttag i hallen, vilket är ett annat rum. Inget jag tänkte på, tror jag, men i mitt elskåp går hall, bad, sov på samma säkring, så i mitt fall var det väl inget större problem med den detaljen. Men kanske något att tänka på om man inte kör med trådlös router?

Av Gillsing

Jag lyckades aldrig installera drivrutinen som jag plockade hem direkt från Nvidia. Tydligen var det något med teckenkodningen som gjorde att den inte gick att köra.

Wine unstable låter inte särskilt stabilt? Men visst, i efterhand har jag sett att instruktionerna jag gick efter var två år gamla. Ska se hur det går nu när det är dags att testa.