Inlägg

Inlägg som S-FighterPilot har skrivit i forumet
Av S-FighterPilot

Provat köra med en annan PSU nu och mycket riktigt startade datorn varje gång. PSU trasig. Får tacka så mycket för hjälpen när det gällde felsökning!

Av S-FighterPilot
Skrivet av AxxT:

Du skriver du har en power knapp på moderkortet. Har testat att trycka igång via moderkortet istället?

Sista försöket är ju att testa med en annan PSU.
Och hjälper inte det så är nog moderkortet.

När du menar den inte startar.. inga fläktar startar igång?
Den är helt död.

Yes. Det var bland det första jag försökte. Den om något skulle ju ha fungerat tycker jag om det var powerknappen på fronten som strulade.

Ja, det står en dator här med en annan ägare men kan nog låna den PSUn tillfälligt.

Exakt så. Ingen någon som helst "puls". Den är stendöd.

Av S-FighterPilot
Skrivet av AxxT:

Har du nygligen gjort några hårdavaru ändringar?

Inga hårdvaruändringar gjorda

Av S-FighterPilot

Yes. Jag har bara glömt uppdatera signaturen, har F51G. Provade att köra med en R5 1600.

Av S-FighterPilot

Det är ett Gigabyte GA-AX370-Gaming K7 och en R7 3700X.

Av S-FighterPilot

Dator som inte startar

Hej på er fellow clockers!

Jag har åkt på att datorn inte startar här. Jag har provat följande och sedan försökt starta:

  • Köra med en minnesticka i taget och flytta dessa mellan slottarna (Har två stycken)

  • Tagit ur grafikkortet

  • Bytt CPU

Som jag ser det är det antingen MB eller PSU. Det som talar emot att det är PSU är att som många här inne har jag en powerknapp på moderkortet som lyser när jag slår på strömmen. Så vad tror ni? Är det ett nytt moderkort det lutar åt?

Av S-FighterPilot

Saknar fortfarande mitt NZXT Phantom 820. FD R5an känner jag mer och mer som ett nedbyte 🙈 Men men, omständigheterna krävde ett mer mobilt chassi 😆

Av S-FighterPilot

Tackar så mycket för hjälpen Erik!

Du gjorde det betydligt mer klarare, men nu kommer följdfrågorna haha.

För att sammanfatta i koppling till ditt exempel: Offset anger vilken byte i linjen som ska användas, Index anger vilken linje ska användas och tagen som bekräftar att detta är den datan från minnet som just ligger i cachen. Tagen är alltså mer eller mindre en identifierare för datat i cachen och minnet om jag förstår rätt? Valid-biten ringer en klocka i bakhuvudet men ska kika lite mer på det, även skriv-strategier som write-back och write-through.

Har även en del om set-associativa cacher. Om jag inte minns fel så gör detta att du kan ha ett block/linje som är mappad mot samma tag, men du särskiljer de olika blocken från varandra genom set-bitarna? Eller är det tvärt om?

"En given cache-linje innehåller förutom de 64 bytes data, även 15 (i det här fallet) bitar Tag, och en Valid bit."
Här blev jag lite osäker på vad du menar. Jag har en linje som har plats för 64 bytes data, men också 15 bitar tag säger du. Är detta inne i blocket där datat faktiskt ligger eller är det utanför i adressfältet? Alltså har jag i verkligheten 64*8-(15+1) bitar för faktisk data?

Återkommer om write-back och write-through vid ett senare tillfälle då läraren förklarade det lite knepigt.

Av S-FighterPilot

Lite hjälp med datorarkitektur

Hej!

Sitter under sommaren och försöker fila av det sista på min utbildning till civilingenjör i datateknik med inriktning mot inbyggda system. Håller på att plugga till en tenta i datorarkitektur och är lite ringrostig på det här med minnesadresser kontrar cache. Vi antar byteadresserat minne, i min kurs 4 byte för varje instruktion (32 bitars).

Jag kommer ihåg att adresserna består av olika fält: Tag, set/index/block och offset. Det jag har rört ihop lite är vad de olika fälten innebär och behöver lite hjälp med att se om jag kommer ihåg rätt.

Om vi börjar från höger och går till vänster.
| Tag | Set/Index/Block | Offset |

1. Offset. Detta bestämmer var i minnesblocket jag vill titta, vilken byte jag vill använda? Dock skulle jag gärna vilja ha detta fältet förklarat så enkelt som möjligt.

2. Set/Index/Block. Detta anger vilket minnesblock jag vill använda är någonstans? Detta blocket kan då i sin tur innehålla ett antal byte där jag kan hitta specifika byte genom att använda offset? Har jag förstått detta rätt?

3. Tag. Detta förstår jag används för att försäkra sig om att man har hittat rätt data. Men jag förstår inte riktigt mekanismen bakom det. Jag förstår att om tagen överensstämmer med den i cacheadressen så är det en hit men hur funkar mekanismen? Är det tagfältet i minnesadressen som jag jämför med cacheadressen?

Försöker nöta detta så gott det går, men behöver som sagt lite hjälp att förstå detta igen. Skriver på telefonen så lite knepigt för tillfället att rita bilder på vad jag menar 😅

Tack på förhand!

Av S-FighterPilot

Ny musmatta efter att Qpad-mattan har börjat flagna 😅

Av S-FighterPilot

Ja det verkar som det. Försökte köra setup innan också i den uppackade mappen men verkar bara ske samma sak. Mysko.

Men får nog göra som du säger att göra det mekaniskt via enhetshanteraren.

Av S-FighterPilot

Hjälp med HPs gränssnitt för drivrutiner

Hej!

Sitter och drar hår från hjässan pga HPs konstiga sätt att paketera drivrutiner. Försöker uppdatera min Envy X360. Allt går fint med att ladda ned filerna men dem packas bara upp under C, i mappen SWSetup. Inget annat händer som bekräftar att nya drivrutiner har installerats. Försökte tex att installera nya drivrutiner till grafikdelen av processorn, men fortfarande står det gamla versionnumret i Radeon-mjukvaran.

Är det någon här som har erfarenhet av att uppdatera drivrutiner på en HP-dator? Hur använder man filerna som tex kan heta "sp136182"? Känns rätt banalt att fråga hur man uppdaterar drivrutiner egentligen men sitter verkligen fast...

Av S-FighterPilot

Fick äntligen till Blue Blazer. Helt okej drink 🙂

Av S-FighterPilot

Lite hjälp med att komma åt skrivare

Hej!

Jag är lite ringrostig vad det gäller nätverk och har kört fast på hur jag ska komma åt en skrivare i mina föräldrars nätverk. Just nu har jag satt upp det på följande vis hos dem:

https://i.imgur.com/Spmit1d.png

Problemet är att jag inte kan komma åt skrivaren så att jag kan lägga till den och använda den via WiFi (alltså precis i början av kedjan).

För många år sedan gick jag en kurs i lokala nätverk och har ett svagt minne om att switchar bara kan prata på lager 2, alltså mac-adresser. Är det detta som ställer till det? Sedan vet jag inte om det har att göra med att DHCP ibland kan ändra ip-adresser. Som sagt, stapplar lite i mörkret här. Tyvärr kommer jag inte åt inställningarna i fiberroutern vad jag vet.

Jag kommer åt skrivaren via sista switchen i kedjan, innan skrivaren, då det är där min stationära dator är inkopplad.

Av S-FighterPilot

Som många nämner här så är det valmöjligheten som är mest tilltalande för mig. Att kunna ställa en bra färg till ditt bygge utan att behöva köpa saker med enfärgade dioder eller dylikt är rätt skönt. Kommer ihåg när man kikade efter katodrör osv för att kunna ha ett dovt rött sken i datorn X)

Men att ha en regnbågsenhörning i rummet som spyr ut glass och strössel när man spelar, nja inte riktigt min smak.

Av S-FighterPilot
Skrivet av Dinoman:

Fina grejor! Vackert var det också.

Själv är jag inget vidare på drinkar men jag kan verkligen förstå tjusningen. Jag satsar mer på mat men drinken ger ju en riktigt guldkant på tillställningarna.

Det är ju ett litet skådespel absolut. Problemet är lite också att hobbyn kan dra iväg, precis som med datorn, haha. Håller med om att det sätter guldkant, men maten är fortfarande stommen!

Av S-FighterPilot
Skrivet av Dinoman:

Det där såg inte dumt ut. Vad var det för drinkar?

Från vänster till höger: Brandy Crusta som är en cognac drink från 1850- till 1860-tal. I mitten har vi Aviation som är en gindrink med citronjuice, Maraschinolikör och viollikör i, först omnämnd 1916 om jag inte minns fel. Den sista är en French Martini vilket är en vodka drink med Chambord och ananasjuice, härstammar från 1980-talet.

Av S-FighterPilot
Skrivet av skitskurk:

Brukar låta så. Ta ett glas vin och komma hem och vingla som en påkörd räv vid 05.

Haha, som sagt. Har lite av en annan syn på alkohol.

Av S-FighterPilot

Oj, det händer en hel del annat 🙈😅

Matlagning
Läsa historia, både skön och fakta
Trädgårdsarbete
Bakning
Fotografering, även analog

Men det som framför allt ligger nära nu för tiden är drinkar. Inte för rusets skull utan mer för hantverket och historien bakom dem.

https://i.imgur.com/xy3XEYA.jpg

Av S-FighterPilot
Skrivet av /bin/sh:

Du behöver hjul med måtten 10mm x 22mm på staget.
Dom flesta stolar verkar använda hjul med 11mm stagdiameter men IKEA har en egen standard på 10mm
Jag köpte dom här med den storleken och dom passar fint på min IKEA Markus-stol.
https://www.amazon.de/-/en/XeloTech-Floor-Wheels-Office-Chair...

Måste bara fråga, passar dessa 11mm på Markus? Blir lite förvirrad av vad som står i produktbeskrivningen under på sidan 😅