Inlägg

Inlägg som SamuelSvensson har skrivit i forumet
Av SamuelSvensson
Skrivet av GuessWho:

Jag blev glad när jag såg loggan från Ignition...
...men sen var det inte med på listan.

What he said.

Av SamuelSvensson
Skrivet av Kalium:

Det kanske är billigare och enklare att bara byta till såna här? https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/inomhu...

Intressant... ska läsa på lite mer. Tack för den!

Av SamuelSvensson
Skrivet av moonblase:
Skrivet av StuntmanMike:
Skrivet av cfw:
Skrivet av Swedishchef_90:

Nja T5 kör inte med glimmtändare så de "ska" bara vara att byta. Jag hittade dock ganska bra info här:
https://www.lampornu.se/lysror/t5-tl5-lysror utifrån vilken ja tror de bara är att köra. 5an i T5 är tydligen stiftavståndet... någon som tänkt till.

Tack för svaren!

Av SamuelSvensson

Jag behöver hjälp med lysrsör...

Jag har en växtbelysning med 16mm T5 (549mm) lysrör som jag i modern anda tänke byta mot led-lysrör inför årets odliningssäsong. När jag letar efter ersättare hittar ja dock bara 19mm led-motsvarigheter och undrar om någon vet om dessa går att fästa i samma fästen. Där finns fysiskt plats för 19mm rör, men om stiften är 3mm bredare så är ja inte 100 på att de går in. Tänker att sånt här är allmänkunskap för folk som kan sånt här...

Tack på förhand!

/Samuel

Av SamuelSvensson

Närmar mig 30h nu, väldigt kul helt klart. Mitt 12-åriga jag hade varit i fullständig extas. Pokemon i en STOR öppen värld... WAAÄAEA!! Det 32-åriga jaget saknar ett par vitala delar såsom story, världsbygge och djup, men det som görs görs bra. Finns frågetecken kring hur länge det kommer hålla men redan nu känner jag helt klart att det varit värt sin peng.

Av SamuelSvensson

Mitt chassi idag, trivs väldigt bra med det. Kanske har liiite mer förkärlek för mitt gamla node 304... men detta är nära.

Av SamuelSvensson
Av SamuelSvensson
Skrivet av Aser:

Ha! Warlords, Warlords 2 och homm2 är de spel som varvats genom åren här. Bra grejor, inte minst om man är ett par vänner som turas om och snackar minnen mm.

Hm nu kanske jag är något av en "yngre"-generation men warlords 3, vilja jäkla minnen jag har av det spelet.

Edit: Ja och Homm2 såklart, tycker på många sätt det är charmigare än 3an. Något med 2ans grafik och att det var... iaf bitvis mindre stömlinjeformat över raserna. Mhmhm bra skit. Sen har ja nog lagt mer tid i 3an i slutändan men det är nog jämnt strå.

Av SamuelSvensson

Hej allesammans, ett tag sedan jag bidrog med något nu så ja tänkte slänga upp lite bilder. Införskaffade nyligen ett makro-objektiv som jag sysselsatt mig med de få stunder som givits mellan blöjbyten och renoveringar under sommaren. När de andra har gått och lagt sig har jag smitit ut till växthuset där jag försökt lära mig makrofotografering, den inledande tanken var "hur svårt kan det vara?", svaret var 'skitsvårt'.

Men men, här kommer ett litet axplock: Fortsatt trevlig sommar på er.

https://i.imgur.com/CtdjZeg.jpg

https://i.imgur.com/pNHa4hj.jpg

https://i.imgur.com/TpcPmBf.jpg

https://i.imgur.com/ygxVLnl.jpg

https://i.imgur.com/bkYUcYU.jpg

https://i.imgur.com/1JZdRf5.jpg

Av SamuelSvensson

Okej, jag förstår att detta kanske inte riktigt var syftet med tävlingen då humor och nördighet premieras men ja väljer att ta tillfället i akt att med ett helhjärtat försök att bidra till en bättre framtid för småbarnsföräldrar runt om i världen.
Lite bakgrund: Robotdammsugare i all ära! På riktigt, vi köpte vår första variant för flera år sedan och det har varit en ovärderlig familjemedlem. Trots en oförmåga att hantera 90% av våra trösklar så har han (ja, Robban heter han såklart) gjort min och fruns liv väldigt mycket enklare. En robotdammsugare är som en bekant eller kollega med speciella behov, vi har alla en sådan vi kan relatera till. Egentligen inga allvarliga saker, och vi älskar dem ändå! Men de kan bli problem om man inte känner dem ordentligt och kan förebygga på ett bra sätt. Vår dammsugarens sådant problem är strumpor... "Error, main brush jammed".... förutom att strumpor och dylikt med preussisk disciplin måste avlägsnas golvets alla vrår, så är vårt förhållande väldigt okomplicerat och glatt.

Vi spolar fram 1.5 år och in i historien och frid och fröjd har bytts mot småbarn och fullständigt kaos. Den smidiga vardag som tidigare möjliggjordes av vår trogna robotdammsugare blev successivt allt mer komplicerad. Inget är längre där man lägger det, och tiden mellan ett röjt och robotdammsugarevänligt golv, till ett golv över vilken man själv måste planera sin färd mellan leksaker och strumpor före ett försök att korsa det är kortare än man någonsin kan föreställa sig.

Inte nog med detta, Robban har även blivit den outtröttliga dotterns kanske bästa vän, det låter kanske sorgligt och det är det också. Inte minst då vänskapen är väldigt ensidig och Robban allt annat än uppskattar uppmärksamheten. När hon ser honom strukturerat arbeta sig fram och tillbaka över golvet så kastar hon sig över honom och stolt klickar på "paus" knappen för att sedan vandra vidare. Kvar står Robban och ser förvirrad ut till någon säger något annat.

Okej, vart ska vi då komma med denna mindre essä om småbarnsliv och leksakskaos? Jo som ni kanske redan har förstått så är lösningen på alla dessa problem en välplacerad kamera och välintegrerad AI. Under "Småbarn"s-inställningen ska det finnas en möjlighet att markera ut en zon för "leksaksuppsamling" till vilken robotdammsugaren föser alla leksaker den identifierar. Undantaget ska ju då såklart vara tygleksaker som bjuder in till trassel eller vår kära kompis strumpan. Hur kan då detta se ut? Jo jag har bifogat två bilder nedan för att förtydliga eventuella oklarheter.

Är vi klara där? Nästan. Denna delen får ni lova att inte berätta för min dotter men: En inställning för användarkontroll som med hjälp av ovan nämnda kamera och en ansiktsigenkänningsalgoritm möjliggör för dammsugaren att avgöra från vem den ska registrera kommando. Den får gärna fortfarande ge ett uppmuntrande läte när man lyckas trycka på en knapp, annars finns det risk för depression för den minsta i familjen. Men efter en förutbestämd tid så startas städningen på åter som att inget hade hänt. Avslutningsvis kunde detta kombineras med ett motionsprogram, där dammsugaren aktivt undviker vissa familjemedlemmar. Även detta skulle leda till mycket välförtjänt lugn för barnfamiljer där ute.

https://i.imgur.com/mF5Xbwz.jpg

https://i.imgur.com/Yj6ryoH.jpg

Så, det var mitt bidrag till "förslagbrevlådan 2022" och ser fram emot att köpa en ny robotdammsugaren inom något år när ovanstående är implementerat.

Tack för mig.

/Småbarnspappan.

Av SamuelSvensson

Kul tråd!

Gör ett litet instick om lärdomar från föregående års föräldraledighet. Min bättre hälft uppskattar tydligen möjligheten att mer än bara kunna gå in i växthuset, man ska tydligen kunna sitta där och äta också (en stol med ett litet bord för ett vin/whiskyglas räckte ej). Så i år fick/får det bli ett större fokus på chili istället för tomater som totalt dominerade föregående år.

https://i.imgur.com/9DgE96D.jpg

https://i.imgur.com/DK1aT8g.jpg

Ett urval av årets 10 chilisorter är:
Cabai Kopay
Roccoto Red
Serrano
Takanotsume

Övriga projekt förra året var cider och vin från trädgårdens äpplen och vindruvor. Cidern blev bra! men vinet (som var ganska räligt i sin stilla form), fick sig en andra jäsning efter vilket det mer fick en karaktär ganska lik valfri suröl. Definitivt inte helt dumt, men allt annat än ett regelrätt vin.

https://i.imgur.com/O9xow4b.jpg

https://i.imgur.com/YSM9YKB.jpg

Något liknande får det nog bli även detta året då det var förbaskat kul men jag håller mig nog till cider.

Av SamuelSvensson

Kul tråd, fick själv påökning i familjen för ca 1 år sedan och har sedan tidigare ett hyggligt stort fotointresse. Av säg 50 bilder som är något att ha på den lilla senaste året, har nog ändå 40+ av dem varit med systemkameran. Det blir verkligen en helt annan typ av bilder och du kan ta en hel del typer av bilder som är omöjligt med mobilen på grund av (bla) optiska begränsningar.

Det som många skriver "kameran du har med dig" är verkligen sant, men det finns inget som hindrar dig från att ha en mindre systemkamera med dig vid 90% av tillfällena där foto kan vankas. Jag har med min kamera på 100% av alla promenader jag tog under föräldraledigheten tex. De flesta bilder av vikt har dock ändå tagits hemma, inomhus i samband med något "nytt", typ de första stegen. Ganska få gånger är detta dock "ÅH nu tog hon sitt första steg! satan då missade jag det". Utan tex de första stegen är flera tillfällen där det är lätt att plocka fram kameran i lite god tid.

MEN som jag ser att vissa varit inne på så är foto av barn med systemkamera inte helt enkelt (eller speciellt billigt). Avgörande är hur stort intresset är. Tänker du lägga energi och tid på att lära dig kameran och fotografera? Redigera bilder? inte bara barn, utan i allmänhet? Eller tänker du mest fotografera barnet någon gång när tillfälle ges? Om svaret är det sistnämnda, så tror jag att en bra mobilkamera är det bättre valet.

Om du dock tänker förvalta ett fotointresse så finns det ingen mobilkamera i världen som kan mäta sig med en kamera med ett välvalt objektiv.

(övrig onödig info. 98.2% av alla bilder jag tagit på min unge senaste året har varit med en 55mm 1.8, en (relativt) billig objektivtyp som lämpar sig väldigt bra för att fotografera barn).

Av SamuelSvensson

Fotograferat (Sony A7R2) mer eller mindre intensivt från 2014 tills nu, ofta med toppar runt resor eller inköp av nya objektiv. Mest natur/resefotografering dominerar min "portfölj", men på senaste tiden har focuset skiftat till barn-foto efter första ungen. Före familjeexpansionen fotograferade jag kansk 70% med mitt 24-105 och sen lite 55mm 1.8 och 100-400mm på de resterande 30%. Nu tror jag 85% av bilderna tas med 55mm 1.8 och 10% med 100-400 och kanske 5% med 24-105an. Så stort skifte, gissar dock att detta kommer återgå till viss del när jag tröttnar på barnbilder...

Mobilen används såklart mycket, men mer som dokumentation än vad jag klassar som min hobby "fotografering" men var gång jag lämnar huset på något som liknas vid en promenad, så åker kameran med.

Av SamuelSvensson

Jag körde med en egpu till laptop som huvudrigg under ganska lång tid innan jag byggde nytt för kanske 1.5 år sedan... det funkade bra, prestandatapp på runt 15-20% tror ja jag testade mig fram till med det 1080 som fanns i egpu-burken.

Av SamuelSvensson

Jag brukar då och då hamna i en situation där ja behöver använda paypal för att ja ska handla något suspekt. Var gång tänker jag "vet att det krånglade förra gången, men hur svårt kan det vara?" råkar ut för en radänga av spärrningar av konto, användare, kort, och fan och hans moster vilket slutar med att jag ger upp.

Så nej, fast ja, fast i slutändan njaaäääee

Av SamuelSvensson

Nu jävlar!

Nej men här kommer en lista. Jag har lite samma problem, lyssnar på podcast när jag lägger mig, har lite svårt att sova, så har väll lyssnat i genomsnitt 2h/dygn i ett gäng år (nattetid då + pendling och sånt såklart). Så har samlat på mig ett gäng ja följer:

99% Invisible - handlar om allt möjligt, men drar mot lite design/arkitektur - ish
More or Less: Behind the Statistics - typ analys av nyheters statistik
Our Fake History (inte superbra, men småintressant ibland) - historia som folk fått runt bakfoten, ish
Radiolab (börja med Eye in the Sky - snorbra) - blandade ämnen

Sen har vi långkörare som
Stuff you should know - blandat, ganska ofta inte speciellt djupdykande (cirka 1h avsnitt om ett ämne), men absolut roande om de pratar om något som råkar intressera en.
Stuff to blow your mind - se ovan, andra värdar, liiiite mer vetenskaplig men nja.

The infinite monkey cage - panelhistoria med intressant folk + en komikern. Hade generellt varit bättre helt utan det komiska inslaget för personen är ofta skittråkig, men överlag intressant och bra pod.
The Documentary (BBC) - ja, dokumentärer i radioform.
Freakonomics - ekonomi, ish
Revolutions - djupdyk i revolutioner. 13h om Haitiska revolutionen tex. vissa avsnitt är oerhört bra att somna till.

Ett axplock. Råkade nyligen bli av med alla mina podcasts (ja, fråga inte) när min mobil dog för några veckor sedan, men dessa var de ja kunde ta ur minnet.

Have fun!

Edit: kom på några till

Av SamuelSvensson

Sommar

och vad betyder det? Vandring! På grund av en (då) gravid fru så fick det bli en lättare tältningstur längst vår kära kungsled. Färden bar mellan Abisko och Nikkaluokta med en tur uppom Kebnekaise genom Durlings led. Sista lite mer seriösa vandringen på ett tag då vi (nu) fått ett tillskott till familjen (men det blir nya äventyr nästa år!). De svenska fjällen är mycket trevliga, inget Nepal (#19180539), men fortfarande storslaget och fridfullt. Tror alla mår bra av en fjällvandring då och då.

https://i.imgur.com/8cpWazc.jpg

https://i.imgur.com/g8rJhi6.jpg

https://i.imgur.com/czPlRed.jpg

https://i.imgur.com/oBzcBsY.jpg

https://i.imgur.com/5fazuS9.jpg

https://i.imgur.com/4RPjT5C.jpg

https://i.imgur.com/JfnTSUw.jpg

https://i.imgur.com/lTsb1qA.jpg

och så en bonus...

https://i.imgur.com/m3VFdrv.jpg

Fortsatt trevlig sommar på er gott folk!

Av SamuelSvensson

Nepal 2019

Kul tråd med många fina bilder!

Tänkte att jag kunde dela med mig av några från min och frugans 14 dagars vandring i Nepal från en tid före corona. Inte direkt några ypperliga tillfälle att vänta in solnedgången för att ta landskapsbilder med fantastiskt ljus mot dramatiska moln, men gott om berg och det är många gånger fullt tillräckligt. Om man tycker om att vandra så rekommenderas verkligen en tur till Nepal, sannolikt den coolaste resan jag någonsin kommer göra.

https://i.imgur.com/Dr9RKVk.jpg

https://i.imgur.com/VKL1aeA.jpg

https://i.imgur.com/dPKLieO.jpg

https://i.imgur.com/ILqLHzJ.jpg

https://i.imgur.com/R6MXeQp.jpg

https://i.imgur.com/yGlWJ4E.jpg

https://i.imgur.com/DI2p9Ak.jpg

https://i.imgur.com/IE3Ohli.jpg

https://i.imgur.com/FUf0FVE.jpg

https://i.imgur.com/O3GMeAc.jpg

https://i.imgur.com/lj5YndS.jpg

Av SamuelSvensson

Någon på Nintendos högkvarter fick en rapport om att det fortfarande en HERRANS massa människor som går i köptankar men väntar för att inte råka köpa en väldigt utdaterad konsol precis innan en stor uppgradering. Vad är bättre än att sälja en ny konsol till alla befintliga köpare plus de som går i köptankar?

Jo, att släppa i princip samma gamla konsol. Få folk att tänka: "Nej nu har ja väntat länge nog". Köper denna. För att ett år senare sälja en PRO-modell med högre upplösning i dockat läge, som alla gamla + en hel de av de nyfrälsta kommer köpa för att man inte vill spela i 2005 års heta upplösning.

Av SamuelSvensson
Skrivet av KingCobra:

Som jag har brottats med denna bokserien. På något sätt fastnar jag alltid på bok 3, Memories of ice. Fattar inte vad det är. Jag har utan prooblem plöjt igenom aandra mastodontverk, sagan om ringen, wheel of time, Mistborn, Way of kkings osv men denna är verkligen seg.
Tappar liksom intresset då det är en stor del ren dialog och inte så mycket händelser.
Jag har ju hört att de flesta fantasy-nerdarna sätter denna serien väldigt högt så jag vill verkligen kämpa mig igenom.

Jo man ska kanske vara lagt åt ett visst håll för att klara av böckerna i längden, det är extremt mycket dialoger men när det sker mellan (enligt mig) kanske det starkaste karaktärsgalleriet i någon serie (jag läst) så tycker jag det är mycket bra. Jag kan uppskatta intressanta dialoger och karaktärsinteraktioner lika mycket som ett episkt äventyr (även om jag är sjukt svag för det senare också).

Om man jämför med alla de serierna du nämnde ovan så har de ett författarsätt som jag uppfattar som betydligt tydligare. Vad scener ska förmedla står generellt i klartext, händelser beskrivs i detalj, system förklaras generellt väldigt tydligt. I MBOTF så författartaget betydligt "mjukare", extremt mycket som läsaren förväntas förstå står mellan raderna, och mycket förklaras aldrig ingående, utan förblir upp till läsaren att tolka och skapa sig en uppfattning om. Läsarens fantasi sätts på spel på ett annat sätt.

Sen är jag inte helt 100 på om jag tycker att Steven Eriksons sätt är bättre alltid, 7/10 gånger föredrar jag nog Sandersons eller Jordans sätt att berätta på. Men just dialoger, persongalleri och sjukt intressanta händelseförlopp gör att MBOTF nog ändå ligger på topp av det jag läst under min fantasy-karriär (även om tex Stormlight Archive också är räligt bra).