Inlägg

Inlägg som Kioskvältaren har skrivit i forumet
Av Kioskvältaren
Skrivet av perost:

Ja, DisplayPort används även för HDMI-porten på dockan. USB-C har tekniskt sett stöd för andra bildsignaler också, men det är i stort sett bara DisplayPort som faktiskt används i praktiken.

Problemet på stationära datorer är att moderkortet och grafikkortet inte är integrerat på samma sätt som i laptops, så USB-C-portarna kan normalt inte ta bildsignal från grafikkortet. Om man verkligen vill så går det dock att lösa med t.ex. ett sånt här kort där man kopplar en DP-kabel mellan grafikkortet och USB-C-kortet och på så sätt får ut DP via USB-C-portarna på kortet.

Tack för den lärorika förklaringen! Det blev billigare att köpa en till Display-Port kabel och ta en gammal HDMI-kabel jag hade liggande så att båda skärmarna har dubbla kablar.

Av Kioskvältaren
Skrivet av perost:

Du skriver att ena skärmen inte hittas, menar du att du får bild på någon annan skärm? Dockan kräver att du har en USB-C-port med stöd för DisplayPort, vilket ditt moderkort inte har (nästan inga stationära moderkort har det), så du borde rimligtvis inte få någon bild alls med dockan kopplad till den stationära datorn.

Nej, jag fick ingen bild alls så jag kopplade den andra skärmen direkt in i datorn. Glömde bort att nämna det. Tack för informationen. När du säger att det inte har stöd för DisplayPort, innebär det att även HDMI är uteslutet?

Skrivet av Javis:

Kanske kan vara en idé att koppla separata kablar från dina hemmaskärmar till dockan och bara använda dockan med laptopen. Om du har tillräckligt med utgångar från skärmarna.

Ja, det får kanske bli så.

Av Kioskvältaren

[Löst] Dockstation funkar till laptopen men inte stationära

Hej!

Jag har lånat med mig en Dell WD19S från jobbet för att kunna koppla upp jobblaptopen till min kringutrustning här hemma, t.ex. dubbla skärmar. Det funkar fint. När jag sedan vill använda min stationära så hade jag tänkte att jag bara kunde koppla ur dockan ur laptopen och in i stationära. Där stöter jag dock på problemet att ena skärmen, en AOC 24G2U IPS som är kopplad med HDMI till dockan, inte registreras. Den dyker inte upp när jag skannar efter skärmar i Windows-inställningarna.

Jag har vidtagit följande åtgärder:
1. Bytt HDMI utgång från skärmen,
2. Kopplat in och kopplat ut skärm samt docka
3. Startat om docka och dator flera gånger
4. Installerat alla Windowsuppdateringar
5. Uppdaterat firmware på dockan.

Firmwaren kommer från https://www.dell.com/support/home/en-us/product-support/produ... men jag hittar inga drivrutiner till datorn. Ska man ha det? Jobbdatorn har ju allt möjligt skit på sig, så där kanske finns något program man ska ha som jag har missat. Dockan dyker upp som "Dell dock" i Windows-inställningarna men dyker inte upp i Device Manager, såvitt jag kan bedöma. Där finns tre poster som heter Unknown Device, vet inte om det kan vara någon av dem.

Jag kör Windows 10. Moderkortet är ett MSI MPG B550 Gaming Plus.

Någon som har en potentiell lösning?

Sedan en liten extrafråga: jag har 144 Hz skärm och mus och tangentbord med låg latency, eftersom jag gillar att spelar spel där det är viktigt att ha så låg latency som möjligt. Kommer jag att hämmas märkbart av att köra allt genom dockan?

Tack på förhand!

Av Kioskvältaren
Skrivet av gothenburg:

För det första är det inte deras senaste router (F1) som du länkar till. Den har Wifi 6.
https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/prod...

För det andra ska man undvika, eller brygga, operatörens router då den begränsar din möjlighet. Om det nu är så att du behöver göra några andra inställningar än att byta lösenord.

För det tredje så kör man inte wifi hemma mer än nödvändigt. Bor man dessutom i hus bör man nog ha accesspunkter som komplement/alternativ till routern.

Tack till er som påpekat detta! Mycket riktigt verkar det vara denna jag fått och inte den jag länkar till. Lustigt att den jag länkade till var första resultatet jag hittade vid sökning på "Telia router" och att den fortfarande ligger uppe utan notering om att ha ersatts.

Jag tar tillbaka mitt klagomål, Telia har visst hängt med trots allt!

Av Kioskvältaren
Skrivet av KAD:

F1-routern som Telia anger som standard när jag tittar verkar ha Wi-Fi 6, så du får nog klargöra din kritik.

Ja, Wi-Fi 6 har begränsad nytta i ett hemnätverk med relativt få samtidigt aktiva enheter. Därmed inte sagt att man inte ska välja det om man kan. Fördelarna kan hur som helst bara realiseras i proportion till andelen enheter som har Wi-Fi 6, resterande enheter måste ändå hanteras bakåtkompatibelt.

De enheter (router-PCIe-kort) som jag tittat på har haft klart högre energiförbrukning för Wi-Fi 6 än motsvarande Wi-Fi 5. Om det finns någon fördel så är det antagligen för att den totala konstruktionen är på nyare process, men att bygga energieffektivt är ju inte elektronikbranchen speciellt bra på när det gäller enheter som är anslutna till elnätet. Om du har någon länk som kvantifierar Wi-Fi 6s påstådda effektivitet så är jag intresserad.

Tack så mycket för ditt svar, KOD! Jag läste detta på Intels hemsida:
"Another forward-facing development incorporated into Wi-Fi 6, Target Wake Time (TWT), has the ability to potentially increase battery life on some devices.

This technology allows for more efficient communication between your router and device regarding when to sleep or wake up. By effectively communicating with the device’s Wi-Fi radio and only activating it when it needs to be awake, your device will spend less time and energy searching for a wireless signal.

This can enhance battery life."

Av Kioskvältaren

[Löst] Varför har inte Telia Wifi 6?

Hej!

Jag har nyligen flyttat från hyreslägenhet med inkluderat 1000/1000-WiFi där jag inte behövt bry mig om någonting till hus, där jag tvingats tillgodogöra mig åtminstone en grundläggande kunskap om hur nätverk fungerar. Jag har tecknat 250/250 med Telia och fått deras router som de alltid skickar med (https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/prod...). De skriver att "Den senaste tekniken ger Wifi-routern maximal prestanda" men det verkar ju vara fullkomligt skitsnack då den inte har 802.11ax (Wifi 6).

Hjälp mig förstå nu men jag trodde Wifi 6 var standard idag? Även Inets billiga routrar har det. Det är mer än 3 år sedan det lanserades och innebär massa bra fördelar. Inte minns energifördelarna verkar ju väldigt relevanta med hänsyn till dagens elpris. Är det då inte väldigt fräckt att skriva att man använder senaste tekniken? Bör jag klaga på Telia och be dem skicka mig en som håller det de utlovar? Eller är de påstådda fördelarna med Wifi 6 överdrivna?

Tack på förhand!

EDIT: länken var inaktuell, deras nya router har tydligen Wifi 6 så min fråga är irrelevant.

Av Kioskvältaren

GPU-fläkt skrapar - vad göra?

Hej!

Min GPU-fläkt har börjat låta konstigt, som att den skrapar i något. Vid en ytlig och oinformerad inspektion kan jag inte se någon uppenbart fel och ofta funkar det om jag dunkar till datorn lätt men problemet har ökat i frekvens och jag ser inte längre detta som en hållbar lösning. Jag vet att vi lever i en tidsålder där reparationer är onödigt dyra och helst undviks helt av branschen så att man istället köper nya modellen men jag gissar trots detta att det finns något ställe som kan fixa sådana här enkla saker utan att ta hutlösa priser för det. Eller kanske sitter någon av er på en gör-det-själv lösning som jag kan använda mig av?

Kortet är ett ASUS Phoenix RTX 2060

Alla tips mottages tacksamt!

Mvh
Kioskvältaren

Av Kioskvältaren
Skrivet av blunden:

Då kan du passa på att stänga av CSM och installera i UEFI-läge.

Tack, det gjorde jag!

Av Kioskvältaren

[PROBLEM LÖST!] Klickade runt lite till och hittade lösningen. I BIOS om man är på EZ Mode så finns det nere till höger på startsidan en ruta man kan klicka på för att ändra CSM/UEFI, väldigt ointuitivt tyvärr, så jag märkte det först efter jag rensat min SSD, så nu får det bli ominstallation av Windows ändå. Lämnar detta kvar ifall någon annan har samma problem i framtiden och hittar detta. God kväll.

Av Kioskvältaren

[LÖST] Kan inte boota Windows-SSD efter moderkortsbyte

Hej!

Jag har Windows installerat på en MBR partition på min SSD, eftersom mitt förra moderkort inte körde med Legacy boot mode (fanns dock något med UEFI också vilket jag inte riktigt förstår. Det var ett MSI X79A-GD45 8d).

Nu har jag äntligen fått min nya Ryzen och har köpt ett moderkort med matchande socket, MSI MPG B550 Gaming Plus, som har UEFI samt, enligt manualen, något som heter CSM (Compatibility Support Module), som ska stödja äldre komponenter.

När jag startade datorn efter att ha satt in mina nya komponenter togs jag till en Windows Repair-sida där det stod "Missing file: \Windows\system32\winload.efi." Repair tool hade ingen verkan. Jag tror meddelandet beror på att datorn bootar från UEFI:HDD och UEFIn endast hittar min lagringsdisk.

När jag kollar i BIOS så syns min systemdisk i listan över inkopplade enheter, så det är inte där problemet ligger.

Jag förstår att UEFIn inte hittar min systemdisk eftersom den är installerad på en MBR partition men då tycker jag att MSIs CSM ju borde fånga upp disken. Jag hittar mycket lite info om CSM. På MSIs egen hemsida står det en instruktion till hur man sätter på det men för mig är raden "Boot mode select" där man kan välja mellan UEFI och CSM grå och går inte att ändra.

Nu är jag alltså i ett dödläge där jag inte vet hur jag ska lösa detta utan att behöva rensa hela min SSD och installera om Windows på nytt.

Tacksam för er hjälp som vanligt!

/Kioskvältaren

Av Kioskvältaren
Skrivet av Robortic:

Om du har ett MSI X79A-GD45 så är det bara två portar som har 6Gb/s

SATA
2x SATA 6Gb/s ports (SATA1~2) by Intel® X79
4x SATA 3Gb/s ports (SATA3~6) by Intel® X79

Länk till manual

Jag får anta att du kollat upp något av mina tidigare inlägg, vilken service! Det är fortfarande det moderkortet jag kör på och mycket riktigt är min nya SSD inte inkopplad i någon av 6Gb-portarna, så där har vi problemet!

Antar att det inte kommer påverka hastigheten på min lagringsdisk, en WD Blue 500 Gb om jag flyttar den till en av 3Gb-portarna.

Tack alla som svarade!

Av Kioskvältaren

6 Gb/s SSD kör bara på 3 Gb/s

Hej!

Jag har en Toshiba TR200 480 GB, en modell som ska ha 6 Gb/s som gränssnitt enligt tillverkaren och Inet. När jag kollar i HWinfo så står det dock "SATA 6 Gb/s @ 3 Gb/s" vilket jag tolkar som att den endast går på halvfart och det är ju inte bra. Varför står det så och hur fixar jag problemet om det finns ett? Kan för kännedom säga att jag har en gammal 90 Gb SSD också och på den står det "SATA 6 Gb/s @ 6 Gb/s".

Tack på förhand för hjälpen!

Av Kioskvältaren

@Decster: Tusen tack, nu funkar det!

Av Kioskvältaren

CS:GO 4:3 blir inte stretched efter skärmbyte

Jag har bytt skärm till en AOC 24G2U och använder 4:3 aspect ratio när jag spelar CS:GO. Innan skärmbytet brukade den stretcha bilden över hela skärmen men nu använder den bara en 4:3-ruta i mitten av bildskärmen när jag använder den ration. Hur får jag den att stretcha? Hittade något svar som sade att man skulle ändra upplösningen på monitorn men det behövde jag inte göra innan och vill inte behöva byta fram och tillbaka hela tiden.

Tack på förhand!

Av Kioskvältaren
Skrivet av Belzader:

@Kioskvältaren:
En del spel har valmöjlighet för att sätta dubbla kommandon för vissa saker, så kontrollera inställningarna i spelet så att det inte finns kvar för musknapparna.

Ja det var det jag tänkte också men det jag har inga andra kommandon satta för att ta upp köpmenyn. Det finns även någon inställning om kortkommandon bör handkontroller men den inställningen har jag stängt av helt.

Av Kioskvältaren

Musknappar gör andra saker i spelet än i Windows

Hej!

Jag har en Razer Deathadder och har ställt in i Razer Synapse att sidoknapparna ska ändra volymen. Det funkar bra förutom i CS:GO, där jag märkt att de, förutom att ändra volymen, även tar upp köpmenyn i spelet. Hur kan jag förhindra detta? Kommandot till köpmenyn i spelet är satt till 'B', som vanligt.

Tack för hjälpen!

Av Kioskvältaren

Tack för hjälpen, det fick bli den där IPS:en från AOC, så ser jag fram emot att prova mig fram med dina guider sedan för att få så bra färger etc. som möjligt, @Laxpudding.

Av Kioskvältaren

@Laxpudding:

Tack, vilket utomordentligt bra svar!

Jag förstår att det inte går att få en optimal upplevelse i ett ljust rum etc. men jag tänker ändå att man kan ha bättre förutsättningar än vad jag har nu. Låter på dina råd som att en nyare, bättre IPS-skärm med 144 Hz kan vara den perfekta lösningen. Vad tror du om den här?

https://www.inet.se/produkt/2215703/aoc-24-24g2u-ips-144-hz

Tror du t.ex. att jag får lätt att se diverse meningsmotståndare i mörkret med denna?

EDIT: Här är min nuvarande skärm: https://www.inet.se/produkt/2205978/dell-ultrasharp-23-u2312h...

Av Kioskvältaren

23-24-tum, 144+ Hz med bra svärta?

Hej!

Jag söker en 23" eller 24" gamingskärm med minst 144 hz och bra svärta och gärna någon som är skonsam för ögonen när man sitter länge. Jag är van vid en ganska matt IPS-skärm men denna har ju nackdelen att färgerna inte är så livliga och svärtan är dålig. När det är soligt IRL och mörkt i spelet vill jag kunna se ordentligt med min nya skärm. Max 3000 kr.

Jag har kollat lite på denna: https://www.inet.se/produkt/x133247/acer-24-predator-xf240qs-...

Vad tror ni? Tips?

Av Kioskvältaren

Tack för alla bra svar, ska prova med fram och se vilket som blir mest bekvämt. Någon som vet hur man gör så att båda källorna spelar upp ljudet samtidigt? På så vis kan jag använda de fysiska knapparna på varje enhet för att byta istället.