Inlägg

Inlägg som ErikLtz har skrivit i forumet
Av ErikLtz

ASUS - både Du själv och flera nämner det men vill repetera - med ASUS AiMesh blir det enkelt ETT nät som täcker HELA huset med sömlös överlämning utan krångliga specialare.

Har byggt nät med Unifi (flexibelt och modulärt men proffsnivån gör det ibland knepigt och dyrare), Google Nest Mesh (väldigt lättinstallerat, kontrolleras med app men en del saker går inte att styra) och Nest Pro har 6e (yey), något TP-Link Mesh-paket (funkar bra i enkla fall) - åsså ett antal generationer av ASUS-routrar i mitt hus (tre plan á 200 kvadrat vardera plus uterum 70 kvadrat).

Har nu en ASUS XT8 "i mitten" som router - snabb och bra, gigabit och möjlighet till 2,5GBps, så inbyggd VPN som funkar med OpenVPN (fri programvara, väldigt smidigt för säkra "hembesök" utifrån). Det mesta med port forward, gästnät och separata WiFi-nät för olika frekvenser kan ställas in som man önskar.

Så AiMesh: började med 2 x RT-AC86U, men så blev 2 x RT-AX92U "över" så har nu 4 AiMesh-noder med "ethernet backhaul" för täckning på alla våningar inkl. källaren (med tre 3D-skrivare, 2 servrar med mer).

VLAN, not so much - finns i beta på några ASUS-modeller men inget jag behövt.

Just ASUS XT8 kan köpas i flerpack till bra pris (emellanåt ännu bättre på kampanj), har även kikat på ASUS ET12 med WiFi 6E men kan inte riktigt motivera uppgradering när alla grejjer funkar så bra redan - så hägrar WiFi 7 med ASUS RT-BE96U, hupp!

Fotnot: har inget med ASUS att göra mer än som oftast nöjd kund.

Av ErikLtz

Smart-funktionerna i nya skärmar med appar och allt möjligt slår hanteringsmässigt allt vad HTPC heter - sitter ofta och zappar Netflix, HBO Max, SVT Play och Youtube med fjärren i Googles gränssnitt direkt i/på Philips OLED-skärmen.

Skärmen har ATMOS direkt vilket försvinner när jag tar ut ljudet via opto till en inte helt modern förstärkare - men 5.1 får duga och låter mycket maffigare än skärmens inbyggda oavsett (inga grannar heller 😊),

Hyllan med DVD och Bluray plus diverse lagrade ISO-filer på servern i källaren... almost never 🤔 och inte ens provat någon 4K Bluray på den anslutna PS5:an...

Av ErikLtz

Jag älskar PHP 😊

Skrivet av klotim:

Den som säger att den älskar PHP ljuger!

PHP är en allt-i-allo Schweizisk armékniv - från enkla webbsidor till mer avancerade med objektorientering till kommandoradsrutiner med kopplingar till olika databaser, hantera bilder, skapa PDF:er, ... - och i senare versioner är språket riktigt snabbt också. True story 😊

En negativ sak är att inte allt kan skrivas i PHP - utöver HTML, CSS och SQL blir man tvungen att blanda in lite Javascript för dynamik på klientsidan - där hade förstås ett språk som funkade både på klient och server haft poänger, och Javascript på servern går ju, men har inte lika många fina kopplingar och extensions som PHP, men "YMMV" - och skall själv in och harva i en Node.js-app på en Linux-server nu istället för favoriten PHP... 😮

Av ErikLtz

Tror Andy blir förvillad av teoretiska resonemang om mesh eller inte mesh. Det väsentliga är bra WiFi. Det kan uppnås med flera enheter som samverkar - trådlöst eller med kabel. Paket med två eller tre puckar från Google/TP-Link/Asus m.fl. fixar det. Då det redan finns en Asus RT-AX58U, skulle Asus AiMesh med en nod till, exempelvis en till RT-AX58U vara en smidig väg till mesh med 2 noder. För 60 kvadrat bör 2 noder räcka bra. Byta till ex. TP-Link med tre noder funkar också förutsatt tre eluttag på rimliga platser inom lägenheten.

För max hastighet och slippa störningar från grannar är kabel mellan noderna säkrast, men funkar sannolikt trådlöst också om avståndet mellan noderna är rimligt (placera noderna vettigt) och grannarna inte stör för mycket.

På det mer teoretiska planet är fördelen med mesh (mot flera AP och enkla repeaters) att noderna kommunicerar med varandra. Varje uppkopplad enhet skall kommunicera med den närmsta noden även om man rör sig (ex mobil). Enkla repeaters upprepar bara all trafik vilket utvidgar räckvidden, men är katastrofalt för prestanda. Med flera vanliga AP utan mesh sker ingen överlämning till starkare nod utan man fortsätter kommunicera via den AP man anslöt till även om man rör sig. Varken repeater eller flera vanliga AP kan rekommenderas idag när det finns flera bra och billiga mesh-system.

Fotnot: jag har inget med Asus att göra mer än som nöjd användare med idag Asus XT8 som huvudrouter och 4 AiMesh-noder. De är kabelanslutna för prestanda men ger mesh-fördelen med överlämning till starkaste nod inom ett och samma WiFi-nät i ett större hus.

Av ErikLtz
Skrivet av andy2582:

Hade man kanske kunnat köra detta i min lägenhet på ca 60 kvm? Se bifogad länk:

https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/mesh/tp-link-deco-...

Byter Du till TP-link kan Du "börja om" med deras system och sälja Asus-routern. Alternativt köper Du en RT-AX58U till och kör Asus AiMesh, en hundralapp billigare hos samma Kjell & Co:

https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlosa-routrar/a...

Mer generellt rörande mesh med trådlös länk mellan: även med "enbart" dual band ger 5 GHz-bandet hastigheter på flera hundra megabit vilket räcker till både mesh-länk och anslutna enheter. Dock förutsatt att inte grannar tar "all plats i luften". Har man många grannar kring sig med WiFi når man inte alls samma hastigheter och räckvidden blir kortare. Kolla med en app på luren som WiFi Analyzer som visar vilka WiFi-nät som finns på vilka frekvenser.

Med många störande grannar finns två möjligheter: sladd mellan mesh-enheterna eller mesh med WiFi 6E som ger ett nytt 6GHz-band som mycket få grannar sannolikt har idag. Google Nest Pro är ett sånt system men även TP-link har 6E:

https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlosa-routrar/g...
https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/tradlosa-routrar/t...

Med 6E används det nya bandet för kommunikation mellan mesh-noderna och övriga band är lediga för egen trafik (och "krig" med grannarnas WiFi). Nyare enheter kan också ha WiFi 6E (ingen iPhone ännu, några Apple-enheter från 2023, Google Pixel 7 och några nyare laptops).

Av ErikLtz

...och för kompletthet: Toshiba har också både 18 och 20TB, bägge några hundralappar billigare än WD:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5832630
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7172024
Jag köpte 2x18TB från Computersalg - i övrigt ingen koppling till Toshiba och haft både Seagate och WD tidigare.

Av ErikLtz

...eller kanske Toshiba?

Du kan komma undan några hundralappar billigare för 18TB genom Toshibas disk
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5832630

Backblaze använder även Toshiba-diskar som har mestadels mycket låg felprocent:
https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q1-2...

Jag köpte två Toshiba 18TB som körs i RAID1 för lagring på server i källaren så kan inte riktigt säga om de är tysta då ilskna serverfläktar överröstar men andra på prisjakt verkar säga tyst och sval (mina är 23 grader idle mot 29 för två Seagate-diskar bredvid).

Av ErikLtz

smartctl

Körde
smartctl --all /dev/sdc
för att kolla drifttiden på en disk i Linux - sånt tycker jag är smart

Av ErikLtz

Låter ju lockande till det priset, kan ju vara värt å chansa lixom. Annars verkar HGST haft "lite otur" hos Backblaze då en av 8TB-modellerna har en hög "fail rate":

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q1-2...

Själv köpte jag 2x18TB nya diskar till RAID1-arrayen, blev Toshiba denna gång. Fick då 2x8TB Seagate Enterprise "över" som snurrat 40 703 timmar eller 4,65 år men de tjänstgör nu som backup-lagring och spinner bara till en del kl 3 varje natt.

Av ErikLtz

Asus AiMesh

Asus RT-AX58U stödjer Asus mesh-funktion AiMesh så valfri annan Asus AiMesh-enhet skulle funka som extra nod. Denna kan anslutas med kabel (vanlig gigabit-sladd) eller använda delar av WiFi-kapaciteten för kommunikation mellan enheterna.

Sitter själv med en Asus XT8 som router med 2 st RT-AC2900 kabelanslutna noder. Anslöt nyligen ytterligare två Asus RT-AX92U också med kabel så nu AiMesh med totalt 5 enheter (långsmalt hus i tre våningar) och funkar bra att gå omkring i hela huset och behålla WiFi-anslutningen (någon sekund med stopp i trafiken medan byte av WiFi-nod sker).

Ett tips: i lägenhet med grannar riskerar "luften vara full" med WiFi och trådlös länk mellan mesh-enheter funkar då sämre eller knappt alls. Vill man inte dra kabel mellan noderna får man sikta på noder som stödjer WiFi 6E som ger ett helt nytt 6GHz-band som få grannar har. Installerade just ett Nest Pro med 2 vita "ägg" i lägenhet med massa grannar och där funkar "wireless backhaul" riktigt bra (trots att EN granne också har Nest Pro och syns på 6GHz-bandet).

Av ErikLtz

...mer Chrome för H.265...

Kör mest Firefox MEN nu mer Chrome som sedan version 105 plötsligt stödjer H.265-video rakt av vilket underlättar otroligt tillsammans med de egna bevakningskamerorna (skillnaden att streama och spela in H.265 mot H.264 är påtaglig, neråt halva datamängden). Däremot känns Inspektera lite smidigare i Firefox även om de är väldigt lika.

...och så får man fortfarande testa byggda saker i Chrome, Firefox, Edge och Safari...

Av ErikLtz

Röstade på 5700X iallafall...

Hoppas Du fick tag på en 5800x3D - fast mjae...

Uppgraderade min spelrigg från i7-6700K med 3060ti till 5700X med 4070 och är supernöjd!

Maskinen är snabb och samtidigt tyst och sval genom den låga strömförbrukningen med TDP 65W för 5700X. "Lilla" Pure Rock Slim 2 räcker bra och varvar sällan upp.

I Flight Simulator var det redan tidigare grafikkortet som jobbade mest kopplat till 5120x1440-skärmen. Så är det nu också trots 4070-uppgraderingen. Liknande i några andra spel.

Skillnaden mellan 5700X och 5800X3D lär vara svår att märka och utan klart bättre kylning kan X3D throttla så den tom. är långsammare än strömsnåla 5700X i vissa lägen.

1 400 till 1 600 pix som kan sparas eller läggas på nåt annat i systemet skulle definitivt kunna göra större skillnad. Utan ekonomiska begränsningar och med "sikte mot framtiden" är det ju annars 7000-serien med både dyrare moderkort och dyrare DDR5 som gäller men 5700X känns då ännu mer som en klart stark budget-tävlare.

Av ErikLtz

Uppdaterade till version 3.0.0.4.388.23285 daterad 2023-05-15 på Asus XT8 (fortfarande senaste) tidigt i juni men har automatiska uppdateringar urkryssat. Med en så funktionell router som XT8 (plus 2 RT-AC86U som mesh-noder) loggar man gärna in och kikar på den ibland - hur många gig har den lyckats överföra nu liksom

Med OpenVPN och DDNS inbyggda i routern är det enkelt att *säkert* koppla upp sig utifrån mot både routern och hemmanätverket - och naturligtvis har man övriga WAN-vägar nedstängda, särskilt fjärråtkomst till routern.

Av ErikLtz

Att köpa prylar "till bästa pris" är *spännande*, från att se upp med de alltför "bra" priserna/specarna/... till att även namngivna märkesprodukter kan av vissa handlare komma från annorlunda ställen. Flera handlare som ProShop och ComputerSalg är danska trots .se-adress, men har funkat bra för mig (leverans tar någon dag längre än Komplett, Inet, Webhallen och Dustin). Även beställt nån Samsung SSD från just CDON med leverans nerifrån Europa nånstans, funkade då efter lite längre väntan. Nu fick jag två Seagate-diskar från "annan handlare" (hänger inte ut dem...) där etiketten på disken anger:

"HDD sold as component of OEM solution and not for resale. The product warranty does not cover HDD if removed from OEM solution."

Diskarna var alltså nya i plastförpackning, Seagates "verify-funktion" fungerar på dem, men de verkar inte avsedda att säljas vidare. Dock 124 pix (8%) billigare än lägsta pris på prisjakt för just den modellen. Och de verkar fungera, synkar dem i en RAID1-array i detta nu, men garanti verkar inte ingå vilket sidan inte sa nåt om. Fast har ju "tjänat" 248 pix - räcker till grillad kycklingfilé och en flaska rött ikväll - än så länge "på plus" alltså

(...är inte sjuklig "bargain hunter", ännu iallafall...)

Av ErikLtz
Skrivet av MacAllan:

Beställde ett 4070 FE igår och det är redan på väg enligt postnord appen

Beställde också 4070 FE men fredag morgon - NVidias butik men verkar hanteras av proshop.se - än så länge bara Postnord förhandsavisering för "beställd frakt".

Uppgraderar från 3060ti, prestanda för 4070 verkar bra i jämförelse, DLSS 3 stöds, kortet är "litet" och energieffektivt. Priset, well, billigt är det inte men i prestanda per krona mot ett 4090 för 25 lax så verkar det riktigt bra.

(...hoppas få fler FPS i Flightsimulator på 49" Ultrawide i 5120x1440 med DLSS 3 aktiverat...)

Av ErikLtz
Skrivet av Bazisten:

Xiaomi 12T Pro

<Uppladdad bildlänk>

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/86769

Skapa en egen tråd för Android mobiler?

Pixel 7 Pro gav 1451 singel/3716 multi - bytte nyligen från Xiaomi 11 inte för CPU-prestanda men positivt överraskad att Pixeln i GB6 verkar "hyggligt ahead" - eller om 12T är långsammare än 11? (autofokus i kameran ville inte lägre, annars var Mi 11 najs)

https://browser.geekbench.com/v6/cpu/153132

Av ErikLtz

250/250 fiber

"På landet" och får verkligen precis 250 mbit både upp och ner via Ethernet och 240:ish (241 ner, 249 upp senast) via WiFi 6 (Asus XT8) och över 200 i resten av huset med WiFi 5 (2 mesh-noder med "ethernet backhaul"). Har inga "störiga" grannar heller 😊

Den ökade nyttan med ännu högre hastighet avtar logaritmiskt på något vis 🤔

Av ErikLtz

Drygt halva budgeten på grafiken med nuvarande priser, men det är väl så illa det kan bli nuförti'n.

Utan att kapa Din tråd har jag själv svårt att välja mellan nya AMD 7000 och den tidigare 5000-serien - krasst kan man spara en hel del på säg 5800X med DDR4-minne och billigare moderkort utan att tappa särskilt många procent prestanda - samtidigt trist att inte köpa det senaste. Både 5800X och "nya" 5700X är 8-kärniga mot 7600:an Du valt med 6 kärnor. Svårt val, really.

Av ErikLtz

Drömkåken

...en otrolig massa proffsråd, intressant men Du kan börja i andra änden också: se Björn Skifs Drömkåken och hoppas att det inte är Du. Ta inte vatten över huvudet, utöver renovering är det rätt trevligt att bo och leva och inte bara "kämpa" med huset.

Jag köpte hus på landet för drygt 25 år sedan. Var ganska välskött så har INTE behövt göra så mycket. Oljepanna bytt till bergvärme genom firma. Lagt om en av fyra taksidor genom firma, sen fixat delar av en taksida runt ett takfönster själv. Byggt altan genom firma. Ersatt bryggan i sjön själv. Bytt vedeldad bastukamin själv. Gjort ett fönster i en bastuvägg själv. Satt in stora fönster i vägg bredvid altandörr själv. Lagt enkelt klick-in-golv på betonggolvet i källarens snickarstuga. Bytt rutten nederdel i en taksida. Bytt kyl/frys 2 ggr, diskmaskin 2 ggr (Bosch enklare serier på rea), bytt köksfläkt 2 ggr, bytt inbyggd ugn. Blir en del på 25 år.

Visst skulle jag vilja bygga nytt kök, men när en bänkskiva var rutten och kaklet bokstavligen föll ner från väggen bakom bytte jag just där till ny bänksiva från Jem o Fix och satte en enkel målad träskiva bakom med nån hårdträlist mellan "tills vidare". Annars skulle man kunna lägga 400 lax enbart på köket. Och ett par hundra till på badrummet.

Ingen verkar nämnt gräset? Några puckar:
+ glöm nedgrävda bevattningssystem om Du saknar egen sjö eller damm då de flesta kommuner ändå förbjuder bevattning så snart det skulle behövas
+ åkgräsklippare finns som traktor eller midjestyrd, de senare är smidiga om det är mycket buskar och träd att runda, hydrostatdrivning "skall det vara"
+ bäst är dock klipprobot som Husqvarna Automower, har den uppkopplade 450X sedan 2016 och det spar tid och är verkligen bra för gräsmattan också, särskilt bra om man är borta ibland
+ med 10 000 kvadrat tomt kan Du säkert lägga en hög med trädgårdsavfall i ett hörn så sparas många turer till tippen med den där vagnen som det skrivits om (jag har ingen vagn men lånar av kompis ibland men inte för trädgårdsavfall)

Vad gäller verktyg håller jag med om skruvdragare som viktigt verktyg, sen ville jag inte lägga flera tusen på en riktigt bra och sen "tappa i sjön" så vart en tidigare Biltema-modell som funkat förvånansvärt bra - orkade tom. borra 4 st 100mm hål med SDS-borr "som inte passar" (!) genom 90mm lättbetong men det var "elakt" (överhettningsskyddet slog ifrån flera gånger).

Skall Du bygga något med trä (reglar, plank, golv, trall), skaffa en bra kap som Bosch GCM 80 på stativ GTA 2500 eller liknande - ger rakare exaktare snitt än "alla handklingor tillsammans".

Wish U luck - och se Drömkåken

Av ErikLtz
Skrivet av SCORPIUS:

Påminn mig, vad är nytt och spännande med 4000 serien som inte 3000 serien har?
Mer fps räknas inte.

Det här är ju den "enda rätta frågan" - alltså vad kan 4000-serien som 3000 inte kan? Antal fps är förstås viktigt men går ju att "styra upp" genom att gå från 3060 till 3070, 3080, 3090, ngn ti-modell eller sjukaste 3090ti SLI. 4090 lär slå fps för dessa. MEN om man skulle komma över ett nedsatt 30-kort mot ett (så småningom) 4070 eller så - vad skulle man missa rent funktionellt?

Nyheter kring 4090 har väl hittills mest handlat om enorma elkontakter så nya nätaggregat kan ge 600-900 watt.

Man skulle "tvärt om" önska högre energieffektivitet (genom nya litografier som nämndes, ännu färre nm=lägre strömförbrukning).

Men finns det dessutom några nya hjälpkretsar/instruktioner/... som (likt RTX) implementerar grafiska operationer i hårdvara som 30-serien och tidigare gör långsammare i mjukvara?