Inlägg

Inlägg som Vapo har skrivit i forumet
Av Vapo
Skrivet av JonasT:

Vi väntar på ett testexemplar, men det ser ut att dröja tills någon gång i maj för nordiska marknaden.

Surt att release fortfarande delas upp efter geografisk marknad i vissa kretsar...

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Här kom vi till slut överens om att vi var antiöverens

Undrar om Swec ha någon egen review på G

https://www.techspot.com/review/2822-lg-32gs95ue-woled/

https://www.inet.se/jamfor?compare=2225105,2224826,2224916

Fördjupande läsning om W eller Q
https://www.techspot.com/article/2824-qd-oled-vs-woled/

Av Vapo
Skrivet av jocke92:

På solceller kan det dröja innan man får hjälp. Men nu har de nog inte lika mycket att göra som tidigare. Dagen efter, då får man köpa till något extra avtal.

Jo och det är ju inte lätt att välja rätt leverantör innan man vet...
Jag valde en lokal försäljare/installatör som inte var billigast, men som jag fick förtroende för efter telesamtal och projektering via Teams. Hade direktkontakt med elektrikern både under och efter installtion som var trevlig och hjälpsam, så det bidrog nog till snabb hjälp. Lite värre att ha hårdvara som inte funkar som den ska som TS

Av Vapo
Skrivet av sesese:

Tyvärr ja ingen skillnad.

Är anläggningen ny, precis driftsatt?
Vad har leverantören för ledtid på service och support - borde ju vara dagen-efter!? Har de felsökt på distans?

Jag fick hjälp omgående av leverantören dagen efter trots att de tyckte det var nätägarens ansvar (i mitt fall EON) som hade släckt ut ena fasen i huvudskåpet...

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Japp, provocerar man så blir det påtagligt illa, där är vi överens.

Troligen, men inte nödvändigtvis till 100%... Baserat bara på bilden så ser det ju rätt rätt hyfsat ut på högra sidan
Men en bild kan nog dölja nyanser av ljushet/reflektion som hade kunnat upplevts i verkligheten? (och det är svårt att veta exakt vilka ljusförhållanden som gäller i rummet baserat enbart på bilden, hur realistik belysning det är)
Det är även intressant hur den rosa tonen återkommer på nästan alla andra bilder. Det ÄR uppenbart känsligt med belysningen!

Och efter att ha läst hela snabbtestet så är jag inte övertygad: de är ju tydliga med att "ljusblänket är största nackdelen med QD-OLED-baserade paneler i dagsläget".
(Ska erkänna att jag inte läst hela Swec-snabbtestet innan eller detaljkollat bilden!)

Jo sant och sant. Att studera bilder från tester och reviews är ju inte optimalt, det kommer skilja mellan olika sidor och hur de tolkar och presenterar informationen.

Vi kan väl hoppas att om man lägger 15-20K på en skärm och då behöver hjälp från olika forum på nätet för att välja sort/märke - att man tar till sig att yttre omständigheter kan påverka upplevd svärta om man inte kan eller vill förändra sin kringliggande miljö.

Ha en trevlig fredag

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Jag tycker din definition av var gränsen går för vilken mängd belysning som påverkar reflektionshanteringen inte verkar särskilt faktabaserad. (Känns som en väldigt snäv tolkning som du valt ska gälla som sanning?)

Jag fortsätter länka till samma genomgång av TFT-central som sist:
https://tftcentral.co.uk/articles/the-oled-black-depth-lie-wh...
Den är inte pinfärsk så har nog inte kollat de här allra senaste panelerna, men täcker andra generationens QD-OLED.

Slutsatsen för OLED - min fetstil:
Så ja, hur ljuset når skärmen spelar roll... men har man en rum med hyfsad med ljus så kommer man tappa svärta, och det är skillnad mellan panelerna.

Sitter man i mycket mörkt rum, eller relativt mörkt rum med kontrollerad bias-lightning bakom skärmen osv så kan jag tänka med det är marginell skillnad, men utöver det skulle iallafall inte jag utan egen erfarenhet våga påstå att det inte är nån skillnad alls - baserat på vad andra skrivit.

Jag tycker mängden ljus som Swecs test av Alienware QD-OLED påvisar skillnaden totalt faktabaserat om ha belysa skärmen bakifrån (som den vänstra bilden) kontra alldagligt ljus i rummet (som den högra bilden).

Kan den högra bilden i din definition anses vara "rum med hyfsad med ljus"?

Den vänstra visar en något dassigare svärta med belysning rakt in i skärmen.
Ja. Där är vi överens (!). Det är fakta.

Den högra visar bara fin OLED-svärta. Vadå fin? Jamen typ då. Det är en bild av en skärm med en svart bild.
Låt oss vara överens om det är troligtvis inte är någon visuell skillnad under dessa förutsättningar oavsett panelteknik?

Hur mycket ljus har då lagts på? Ja inte vet jag, men tryck på bilden för större bild och begrunda;
Se skillnad på foten båda bilderna. Den vänstra är ljusgrå.
Se skillnad Nintendokartongen i övre delen bilderna. Den vänstra är så pass utfrätt att den nedre handkontrollen ej är synlig. Den högra är helt normal skulle jag säga. Är det en snäv tolkning för att gynna min sanning?

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/115773?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

No shit? Det tog jag upp med dig redan i inlägget när jag argumenterade med dig att de är skillnad mellan paneltyperna….
(Och var det inte du som sade ”oled som oled” nyss?)

Jasså. Jag hade nog missat din källhänvisning då
Men visst går det att bygga sina argument på yttre omständigheter.
Tomato tomato.

Faktum kvarstår att om du har en miljö som INTE inkluderar att du belyser skärmen rakt på med fläskigt massa lumen så är OLED precis lika bra som OLED, oavsett om du sätter W eller QD framför.

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Jag skulle nog säga att det är troligt att inte alla OLED ägare sitter i ett sammetssvart rum längst ner i en kolgruva. Vem vet de kanske då och då ser dagsljus eller av andra orsaker föredrar att ha en hyfsad mängd bakgrundsljus i rummet, och redan då spelar coatingen roll.

Det finns alltid ytterligheter. Där kan vi ju vara överens

Sitter man med belysning rakt in i skärmen har man nog missat eller skiter fullständigt i ergonomi och/eller att skapa de bästa förutsättningarna i sin miljö. Då är det kanske inte vettigt att lägga +15K på en OLED, utan då kanske köprekommendationen är en helt annan paneltyp och ett par bra solglasögon...

Avslutningsvis; sitter du med starkt lysande lampa bakom dig (riktad framåt skärmen) eller med t ex lysrör i taket snett bakom/ovan dig bör du vara medveten om att det finns bättre alternativ än QD-OLED iom att svärtan blir lidande vid helt svart bild, ungefär det som påvisas i Swec snabbtest av Alienware

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/115773?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Har du någolunda koll på hur du placerar din belysning och/eller möblerar efter infallande dagsljus så spelar valet av panel mindre roll om du är spekulant av en 2160p premium spelskärm av typen (X-)OLED.

Kramisar till alla penelkramare.

Av Vapo
Skrivet av improwise:

Det räcker med att visa en svart fullskärmsbild i ett ljust rum för att se om det är en WOLED eller en QDOLED. Om det däremot spelar någon större roll är kanske mer tveksamt, dessutom brukar vi konsumenter väl ofta köpa skärmar snarare än paneler.

Jag skulle nog säga att om man bor i ett område med midnattsol och sitter i ett inglasat uterum utan persienner och i söderläge enbart dagtid så blir man nog missnöjd med de flesta paneltekniker inklusive WOLED - och möjligt ännu mer missnöjd med QD-OLED

Av Vapo
Skrivet av Squallie:

En person frågade om skärmen (den som artikeln handlar om) finns listad hos någon svensk återförsäljare och du säger ungefär "inte än" och sen en länk till en återförsäljare där filtreringen gör att skärmen han frågar om aldrig kommer att dyka upp.

Detta var lite märkligt, det är ingen mening med att följa din länk för honom. Den kommer aldrig att dyka upp där.

Mer detaljerat än så behöver det inte diskuteras egentligen. Behöver inte heller vara någon stor grej.

För din info så listar Inet antingen OLED eller QD-OLED. Alltså finns inte W-OLED som egen kategori.
Här är samma filtrering hos Inet med OLED, WOLED, QD-OLED i segmentet 2160p/240Hz;

W- och QD-OLED

Jag får väl lägga in en brasklapp att LG fortfarande inte lanserat sin skärm i segmentet.

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

... har jag lyckas övertyga minsta lilla att de inte är "samma sak" även om de båda bygger bygger på någon form av OLED teknik?

Nu är jag petig, men du stoppade inte båda i samma påse, du tog bara ena och stoppade i påsen...
(Jag tycker mitt tidigare exempel var ganska bra: om någon frågar efter var man kan köpa tex senaste Sapphire 7900XTX kortet, är den mest logiska responsen att rekommendera alla RTX4080 kort istället?)
Utöver det, se min förklaring ovan...

Och jag ska vara rak: jag tycker du överdriver lite i hur du spetsar det här.
Någon frågade om exakt just den här skärmen hos svenska återförsäljare och du länkade till andra produkter av annat märke med annan panelteknik.
Donnerstal (och jag) reagerade på ett hyfsat respektfullt sätt men du verkar ha väldigt svårt att släppa det.
Kan vi göra det nu?

Ja, det är olika paneltekniker, men logiken hur du spetsar AMD mot Nvidia skulle jag säga skiljer sig liiiite mer och där släpper jag dig fri att sticka ut på grönbete...

Oavsett bakomliggande teknik i OLED skärmar som har eller som lanseras inom kort har "den breda massan som suktar efter en 4K spelskärm som är snabb som attans" även har denna DELL att ha i åtanke;

https://tftcentral.co.uk/reviews/dell-alienware-aw3225qf
https://www.techspot.com/review/2814-dell-alienware-aw3225qf/

Ska bli spännande att se hur 'LG's 32-tum OLED skärm som släpps i april för 18000 kr' står sig. Jag gissar på att många reviews kommer ställas mot QD-OLED gänget och att ingen kommer tycka det är missvisande

Av Vapo
Skrivet av Laxpudding:

Så det moderna är att förklara och förstå teknikens skillnader. Så att man köper rätt produkt som svarar mot de krav man ställer.

QD-OLED och WOLED-varianterna är båda OLED och därmed är båda emissiva tekniker. Det är fortfarande distinkta skillnader mellan dessa två teknikvarianter som yttrar sig i praktiken vilket leder till produkter med olika styrkor och svagheter ur användarens perspektiv. Precis som skillnaderna mellan TN, VA och IPS.

Min högst personliga gissning är att det kommer vara hyfsat svårt att med blotta ögat kunna särskilja en av de nya 'stora, snabba' OLED skärmarna baserat på vilken paneltillverkare som finns under skalet?

Frågan kvarstår om det är missvisande att påvisa annan panelteknik i segmentet "(OLED) premium spelskärm attraktiv för en bred publik"?

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Då kan du ärligt talat inte varit speciellt engagerad i bildskärmar tidigare gällande LCD paneler heller: debatten mellan paneltyperna VA, IPS och TN har ju böljat fram och tillbaks sen plattskärmen blev en grej

Jodå. Så vilken OLED-panels pixelstruktur rekommenderar du för spel, eller vad är ditt argument för köp?

Förklara varför det är missvisande att stoppa W-OLED och QD-OLED i en och samma påse av stora, högupplösta och snabba skärmar?

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Teknikerna skiljer sig åt i en hel del detaljer:
Pixelstrukturen är helt olika (båda med sina nackdelar)
Coatingen är olika (också båda med sina nackdelar)
Den grundläggande tekniken för hur de producerar ljus skiljer också.

Kort sagt kan det definitivt finnas anledningar för vissa att man föredrar ena paneltypen före den andra.

Det är nytt för mig att frågeställningen inte längre är "hur snabb, hur många pixlar och hur stor skärm vill du ha", utan "vilken underliggande teknik vill du ha och med vilken pixelstruktur"?

Skit samma. Ska bli spännande att se recension på LG'n när den närmar sig release och hur den står sig mot Asus/MSI m fl.
Om vi nu anser att OLED 32" 240Hz i 4K är en homogen grupp skärmar som många ser fram emot oavsett om de börjar med W- eller QD-.

Av Vapo
Skrivet av Roger W:

Och du gjorde en sökning specifikt för en annan paneltillverkare än den som efterfrågades. Kan ju verka missvisande?
Som att bara länka till Nvidiakort när någon frågar om när senaste modellen från Sapphire släpps.
Ingen stor grej, men kan ändå förstå nån reagerar.

Ärligt talat är väl paneltillverkare sekundärt, när vi pratar skärmar av klassen 32"/OLED/4K/240Hz?
Eller har jag missat den stora skillnaden mellan W-OLED och QD-OLED bortsett från (tillverkarens) marknadshajp som gör att det är "missvisande" att påtala de skärmar som har haft release?

Av Vapo
Skrivet av Donnerstal:

Det första jag skrev:
"Men du länkar till QD-OLED, vilket inte var vad personen frågade om, eftersom det är Samsungs paneler."
Vilket är precis vad länken leder till.

Precis. Jag skrev "De väntar nog på LG Nordics release..." som svar till frågan om när de listas hos Svenska ÅF och sen kränkte jag tydligen dig genom att länka till skärmarna som finns på marknaden idag med SAMMA specs; 32"/OLED/4K/240Hz/90w USB-C.

Förlåt

Av Vapo
Skrivet av Donnerstal:

Att QD-OLED nämns i artikeln ändrar ju inte faktumet att nyheten handlar om LG:s skärm. Senaste skärmarna från Samsung har redan fått flera artiklar och funnits att köpa i en månad nu, så inte direkt en nyhet.

Jag sa bara att personen du besvarade frågade något annat än vad du länkade. Och då är det ju inte orimligt att man rättar det så att man inte blandar ihop två tekniker med olika egenskaper? Behöver kanske inte göra en grej av det?

Jo visst, men. Nu länkade jag inte till Samsung-skärmar. Följde du ens länken till Inet?

Under årets CES-mässa avtäcktes en hel drös OLED-skärmar med spelfokus, där dessa baseras på paneler från antingen LG Display eller Samsung Display. Det sistnämnda bolagets QD-OLED-varianter har redan börjat hitta ut i handeln i färdiga produkter från bland annat Alienware och Asus, och nu ser det ut som att skärmar baserade på konkurrenten LG Displays paneler ligger runt hörnet.

Du hitta samma ASUS monitor som nämns ovan i Inet länken, som du envist hävdar inte är relevant.

I ASUS länken nämns även MSI skärmen, även den i Inet länken. Men men. Tack och gonatt.

Av Vapo
Skrivet av Donnerstal:

Va? Skärmen i artikeln har en WOLED-panel då den är från LG.
Personen du svarade frågade om den här skärmen finns hos svenska återförsäljare. Men du länkar till QD-OLED, vilket inte var vad personen frågade om, eftersom det är Samsungs paneler.

Chilla Gunilla! Ta en kaka.

Det är en WOLED artikeln handlar om..

Artikeln behandlar OLED och TVÅ paneltyper. Den som benämns W-OLED från LG och QD-LED från Samsung.
Summa summarum är att oavsett om det står A eller B på skärmen är har de gemensamma specs och kan vara intressant ur perspektiv om och vad som finns listat hos svenska ÅF.

..där dessa baseras på paneler från antingen LG Display eller Samsung Display. Det sistnämnda bolagets QD-OLED-varianter

Av Vapo
Skrivet av Donnerstal:

Det är en WOLED artikeln handlar om. Så den lär nog aldrig dyka upp om man sorterar på QD-OLED.

Men sen är det några veckor kvar till släppet, så de har nog ingen brådska med att lägga upp dem.

Nja. OLED skulle jag säga oavsett epitet före..

..där dessa baseras på paneler från antingen LG Display eller Samsung Display.
Det sistnämnda bolagets QD-OLED-varianter har redan börjat hitta ut i handeln i färdiga produkter från bland annat Alienware och Asus, och nu ser det ut som att skärmar baserade på konkurrenten LG Displays paneler ligger runt hörnet.

Av Vapo
Skrivet av dix_xib:

Ingen svensk återförsäljare som har den listad?

De väntar nog på LG Nordics release...

Inet 32" QD-LED