Inlägg

Inlägg som Lappa har skrivit i forumet
Av Lappa

Brummande och knaster i högtalare

Har en gammal Proson anläggning, tvåkanals försteg och separat slutsteg till varje högtalare, också Proson. Allt är ojordat och i högtalarna hör man ett brummande och lätt knastrande. Vill minnas att ljudet tilltar om man höjer. Spelar man musik eller annat ljud så hörs ljudet men inte lika tydligt som när man inte spelar någon.

Fick tips av en kollega att jorda slutstegen mot varandra, alltså bara dra en kabel mellan slutstegens chassin och fästa det i en skruv som håller chassit.

Det är ej högtalarna för dom funkar med min hembioförstärkare. Hade samma problem med ett gammalt nad216 steg, som också var ojordat.

Någon som har koll på detta?

Av Lappa
Skrivet av roxkz:

Inte riktigt mitt senaste, men har varit upptagen.. Så det får dimpa ner lite i efterhand här.
Behövde ett komplement till justersågen, så nu slipper jag låna vid behov.

<Uppladdad bildlänk>

Hur är denna såg? Jag köpte en billig scheppach på Bauhaus, den dök till att såga upp golvspånskivorna med men där slutar det nog. Tyckte den fick jobba rätt mycket och tog tid att såga igenom samt att styrskenan har en lätt böjning när man fäster de två delarna. Så jag behöver en ny som kapar raka snitt långt, gärna spån och mdf skivor på längden tex utan allt för stor ansträgning. Festool är för dyrt dock...

Av Lappa

Där ser man. Största minnet jag har är att Da_Bear skulle gå ut med en tjej 😁

Av Lappa

Många bra tips här, mackor verkar ju vara ett hett tips. Får steppa upp mitt smörgåsgame helt enkelt. Angående micro i bilen så har min kollega en inverter och där han någon gång har kört sin vacuumpump. Tog inte lång stund innan batteriet började bli tomt. Han fick starta bilen och sitta och varva för att få det att funka. Bilarna vi har är Mercedes Vito. Vet ej hur mycket batteri dessa har men är ju ingen jättebil.

Av Lappa
Skrivet av THB:

Mackor går att variera nästan oändligt mycket.

150-200:- för att äta ute? Sluta ät på lyxkrogar, många ställen som har matlådor för runt 80:- där du plockar varm mat själv.
Annars finns det diverse Måltidsersättningar som tex modifast, Allevo, Nupo med flera som finns i olika smaker och antingen som shake eller färdiga drycker eller som "bar".

Blir ofta två gånger per dag, ofta långa dagar. Och en dagens brukar ofta kosta 110-120kr, sen något "mellanmål" på det.
Vilken "lyxkrog" får du mat för 200kr? 😅 här i stan kostar en rätt på krogen minst 200kr

Jag äter på typiska arbetarhak oftast.

Av Lappa

Matlåda att äta kall.

Jag jobbar som tekniker utan fast arbetsplats och möjligheter till att värma matlåda är väldigt begränsad. Att äta ute varje dag för 150-200kr om dagen är lite trist så tänkte försöka börja med matlådor.

Förra sommaren åt jag pastasallad tre veckor i sträck så variation måste finnas, för det gör jag helst inte om. Måste finnas fler på forumet som inte har fast arbetsplats eller möjlighet till att värma matlådan? Vad har ni för tips på mat som inte är torr och tråkig och samtidigt mättande?

Pastasallad kan man ju variera en hel del men fortfarande så är det bara pastasallad. Och köttbullar och potatismos äter man ju gärna inte kallt. Fördelen är om varje portion är billig också, gärna under 40-50kr.

Av Lappa

Spotify kontroller när man hovrar över ikonen i dock.

Kan man ha snabb kontroll över spotify likt man kan i windows? I windows kan man ju hovra över ikonen för att få upp en liten ruta med play/pause, nästa låt osv. Saknar detta något ohört mycket. Googlat men inte hittat om denna funktionen finns för linux. Har installerat Mpris men är ju inte riktigt samma sak, https://extensions.gnome.org/extension/1379/mpris-indicator-b...

Kör pop os 21.04 och senaste versionen av spotify och floating dock.

Av Lappa

Rulla upp ikea fyrtur när larmet går?

Jag vill att min gardin rullas upp när larmet går på min telefon. Larmet ställs lite olika varje dag så därför kan jag inte använda IKEAs inbyggda timer. Tittade lite på både Googles rutiner och IFTTT men hittade inget passande. Någon som har en lösning på att gardinen ska rullas upp när alarm ljuder utan att behöva ställa tid i både IKEA home och på vanliga alarmet?

Av Lappa
Skrivet av Svantesson666:

Två tunna högtalare som jag ska montera i taket för Atmos-ljud.
Längd: 27 cm - Bredd: 20 cm - Djup: 3,5 cm.

Lär inte vara världens bästa ljud men det behövs ju inte heller för Atmos-högtalare.

https://i.imgur.com/iCILWGy.jpg

Märke på dessa? Såg ju väldigt smidiga ut.

Av Lappa
Skrivet av MyRus:

Fick bli att testa lite nya suröl, än så länge är Cherry bäst.

https://i.imgur.com/RkwxBn0.jpeg

Är väl inte riktigt en suröl men väldigt spännande. Hallon och lakrits med öl i eftersmaken, speciell med god!

https://glasbanken.se/produkt/morgondagens-bryggeri-hockeyfri...

Av Lappa

Hamnar ändå på C: av någon anledning så fick avinstallera lite grejer. Får se hur det går nu.

Jag har alltså en ny mapp på D: men utrymmet minskar likväl på C: så det måste hamna där tillfälligt eller något?

Av Lappa

Tyvärr säger den bara att det inte går att skapa en fil som redan finns?

Av Lappa

Hur laddar jag hem bilder från icloud? (windows 10)

Har närmare fem tusen bilder på icloud som jag vill föra över till min hårddisk. Appen för windows låter mig inte göra detta, utan den verkar ju bara ladda upp till icloud. Verkar som att det tidigare fanns en ladda hem och en ladda upp knapp.
Icloud "mappen" för bilder hamnar ju under C: och därifrån kan jag markera och ladda hem alla, problemet är att jag inte har tillräckligt med utrymme på C: för att det ska gå, väljer jag att kopiera och flytta till D: så laddar den ändå hem till C: först.

Är den enda möjligheten att markera tusen bilder åt gången på webaserade icloud och ladda hem därifrån och då också tappa ordningen på alla bilder?

Av Lappa

Det är skoj att cykla
Dessa två klipp är väl två år gamla men roligt var det

https://youtu.be/RLIJuGyJ_uk

https://youtu.be/k9O0QIJZAf0

Av Lappa
Skrivet av Elektron:

1540=(4000(1000+X))/(4000+1000+X)
Multiplicerar nämnaren med vänsterledet.
vilket ger:
1540(4000+1000+X) = 4000(1000+X)
Sedan lös ut parenteser och samla alla X på ena sidan och numeriska värden på andra sidan.

Tackar

Av Lappa
Skrivet av videopac:

Vill bara se om det finns andra varianter. Finns ibland andra varianter som kan vara lättare.

Av Lappa
Skrivet av Elektron:

Jag löste genom 1540=(4000(1000+X))/(4000+1000+X) vilket ger x=1504
Från formel Rp = R1 x R2 / (R1+R2) vilket fungerar fint vid 2 parallellkopplade motstånd

Kanske bör tillägga att jag ej känner till något annat sätt att lösa uppgiften utan att direkt beräkna den okända resistorn.

Hur löser jag ut x i den ekvationen?

Av Lappa
Skrivet av broderick:

Finns säkert någon korrekt formel men om man tänker i detta fall har du totalt 4 motstånd och 3 av dessa är kända. Lägg till ett ohm värde så att du har totalt 8000 ohm och dela allt med 4. Det du har lagt till borde vara det okända.

Skickades från m.sweclockers.com

Nu finns bild så blir lättare att se hur kretsen ser ut.

Av Lappa

Räkna ut okänt motstånd i parallellkoppling.

http://www.bilddump.se/bilder/20191018121139-2a00:801:3f2:752:48...

Det totala motståndet i kretsen är 2k ohm. För att räkna ut det okända kan man ju räkna 2000-460 = 1540^-1 - 4000^-1 = 2504^-1. 2504-1000 = 1504

X = 1504

Skulle man kunna hitta på ett värde för att få fram ett svar? Tex 24 volt ingående eller 2 ampere ingående? Jag får inte ihop det med påhittade värden och antar att det är seriekopplingen i parallellkopplingen som ställer till det? För annars kan man ju hitta på ett värde för volten och använda sig av ohms lag.

Det jag söker är alltså en annan uträkning för att hitta x istället för ^-1 uträkningen.

Av Lappa
Skrivet av SimpanDirr:

Kan vara fel på ASC enheten? Att höjdregleringen krånglar på en såpass gamla bil är väl inte orimligt.

Har du alltid kunnat stänga av ljuset? För de flesta bilar jag haft och den jag har nu så är halvlyset på även fast ljudet står på 0 eller av. Tills man slår av bilen.

OFT är det helt galet med alla sensorer i bilar idag, kommer aldrig gå köpa en 10 år gammal bil inom en snar framtid. Min Bmw jag har nu är strax över två år och har en trasig sensor i ett hjul för däcktryck och regnsensorn gnäller om att den är paj ibland även fast den fungerar.. Tur man byter bil var tredje år.

Japp, jag har kunnat stänga av ljuset på bilen. Bilen har gått bra i tio år, synd den ska börja krångla nu, kanske dags att byta den.