Inlägg

Inlägg som Dunder har skrivit i forumet
Av Dunder

Att de både återbetalar hårdvaran och sen även öppnar upp den för annat så det inte bara blir plastskrot i lådan var väl mer än jag hade förhoppningar om. Riktigt bra hanterat av Google.

Av Dunder
Skrivet av THB:

Coop har monster-vecka igen.
Alla monster 10:- styck.

Även Hemköp har Monster för 10:-

Där går även att beställa online, vilket inte verkar gå på Coop?

Av Dunder

Tog bara dryga 6 veckor att leverera

Av Dunder
Skrivet av Flippson69:

Nu har jag pratat med dom igen. Tydligen kommer det inte in några förens tidigast v 1 men inte ens det var säkert. Det gäller att ha tålamod....

Ja verkligen De har i alla fall inte bara avbrutit alla ordrar, så man kanske får dem någon gång.

Av Dunder

Måste stämma in i kören kring hur kassa Airmee är. De skriver att man kan ändra datum om man behöver, men det gick inte för mig. Sen lämnar de ett trasigt paket på gatan utanför huset istället för utanför dörren, där vem som helst bara kan ta det med sig.
Blir aldrig Airmee igen.

Av Dunder

Det märks verkligen på statistiken hur bra Game Pass är, har inte blivit mycket på Steam i år.

https://pbs.twimg.com/media/Fk-Nap4XEAAYNaY?format=jpg

Av Dunder
Skrivet av Smasher89:

Så, vilka erbjudanden har gått live nu med julkalendrar mer än ikeas 15% på ett köp?

Du har en hel drös med julkalendrar i årets samling
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1677569-julkalendrar-2...

Av Dunder
Skrivet av daanison:

Jag kan ha råkat spontanköpa denna, tack för tipset Vad använder folk (som inte är streamers) sina till?

Av Dunder
Skrivet av Triffid:

10 sekunder är ändå längre än 0 sekunder som det tar att använda metoden med att lägga till ett +<namn>.

Hur gör du ifall du någonsin måste ta emot ett mail från någon av dessa domäner? har du samma lösenord för alla mailboxar också?

finns det någon fördel med separata mailboxar jämfört med "+ metoden"?

Alla sidor accepterar inte "+ metoden", så ibland kan det vara bra med flera "riktiga" mail-adresser.

Av Dunder
Skrivet av Flippson69:

Pratade precis med supporten för 3e gången. Dom menar att dom får in nya på lager v. 52. Beställde mina den 25 november så det blir drygt en månads leveranstid på en kampanjvara. Bra jobbat halebop.

Jag har inte orkat prata med dem igen (satt i kö till chatten nästan en timme sist), så jag uppskattar verkligen uppdateringen. Tack!

Av Dunder
Skrivet av Dunder:

Årets upplaga av Yogscast:s Jingle Jam är igång igen, där man samlar in pengar till en mängd olika välgörenheter.
Man kan köpa deras "games collection" för £35, som innehåller 85+ olika spel värda ~£1000, från Tiltify:
https://tiltify.com/@yogscast/jingle-jam-2022

Om ni köpte denna, glöm inte att registrera alla era nycklar i Steam innan årets slut, då de kommer deaktiveras efter det. Det tar även två dagar att registrera alla, då Steam sätter stopp halvvägs igenom.

Av Dunder
Skrivet av SellahiR:

Sök efter offisiell info ang detta påstående och lägg upp. Jag upplever tvärt om att det är 50/50 eller främst PC på dom servrar jag spelar.

Jag brukar bara kolla i min egna squad, men jag upplever detsamma. Har nog aldrig sett fler konsol-spelare än PC-spelare. Skulle gissa på att gamepass-släppet gjort stor skillnad där.

Av Dunder

Om ni kollar bildens EXIF-information, går att göra med de flesta bildvisningsprogram, så bör rätt datum från mobilen stå där.

Av Dunder
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Är det någon som fått sina Sony WH-1000xm4 från Halebop?
Orderdatum: 2022-11-20
Orderstatus: Under behandling
3 veckor nu

Samma här. De har noll koll på läget.

Av Dunder
Skrivet av grizzly666:

Så vilka företag är det du har använt och missat betala till som har behållit datan?
För med ordet "Dom" låter det ju som att det handlar om mer än ett företag.

Är troligen en hel del som vill få tips om dessa företag!
Fast samtidigt så börjar man ju undra hur länge dom kommer överleva om dom slösar pengar på att lagra data gratis?

Det borde vara standard bland seriösa företag. Man tappar ju direkt en kund annars bara för att en betalning missades, något som lätt kan hända vare sig man har manuell eller automatisk betalning.

Av Dunder
Skrivet av xxargs:

"Går du in och betalar manuellt varje månad? Det låter onödigt krångligt. Det går såklart alltid att hitta på scenarion, men känns inte särskilt relevant för verkligheten"

Automatik är absolut den största risken för plötslig dataförlust eftersom du inte blir medveten i tid när detta en dag inte fungerar av olika anledningar, betalar man manuellt var månad så vet man att man faktiskt betalt och kan visa det, men det beror också på avtalet för molnlagringsstjänsten vad som lovas när det gäller datahanteringen och vad som händer om det blir fel på molnlagringstjänstens sida - ofta har användaren inget alls att säga till om utan står inför fakta - och är det garantier så är prislappen genast högre.

Att lagra och hantera data är en förvaltning - försöker man gör det automatiskt för att man är lat eller inte vill engagera i det - så kommer man en dag stå med förlorad data när automatiken klickar av olika orsaker.

Det är med att molntjänster har sulat bort ett helt företags verksamhet och intellektuella egendom är inget påhittat utan är något som företaget jag jobbar på, på ett handfast sätt indirekt fått ta konsekvenser av.

Sedan har vi också fallet med Crashplan... det gav eko i hela molnlagringsbranchen och väldigt många blev av med väldigt stora mängder med data då användarna endast hade några få dagar på att försökte tanka ur sina data innan det stängdes - alla användare försökte samtidigt och ingen fick något för att det var fullt på linorna...

Sedan om du letar lite så finns det ett antal på det här forat som blivit av med data hos MS mfl. och hamnat i supportringar vars enda uppgift är att trötta ut den som vill ha support tills denna ger upp. Någon data får man aldrig tillbaka och ursäkterna är luddiga när drakarna väl har bestämt sig för att stänga kontot och du som användare helt chanslös.

Det är blåögt att tro att data är säker på en molnlagring - och om du ändå till varje pris skall ha molnlagring istället för diskar hemma - ha dessa med kopia/spegling på två olika molntjänster och som inte har någon relation mellan varandra (dvs. om den ena kånkar - inte drar med den andra pga. ägarsituationer)

Man får påminnelser med tid på sig att ändra betallösning. Det kommer inte bli någon "plötslig dataförlust". Detta måste vara någon gammal myt som lever kvar? Skulle gissa på att det är mycket större risk med manuella betalningar.

Nu har TS iofs sagt sitt i ämnet så hela diskussionen är meningslös, men har ännu inte sett något vettigt motargument.

Av Dunder
Skrivet av xxargs:

Att missa betalning är definitivt inte en astronomisk liten risk utan snarare är det som mer än regel än undantag gör att man förlorar sin data på molntjänst - möjligen också att materialet klassas som att det finns copyright-anspråk på, anses illegalt för nationen företaget härstammar ifrån (tex amerikansk syn på vad som är lämpligt eller inte lämpligt fast det är legalt/accepterat i andra länder) eller andra bedömningsgrunder och dessa försvinner plötsligt en dag - du kan bråka med dem hur mycket som helst men du kommer inte att få tillbaka ditt data. Därför är det viktigt att ha en ytterligare kopia på allt som fins på molntjänst på en hårddisk eller 2 hemmavid och som du har full kontroll över.

En sak till du kan räkna med att all din data granskas av olika 'mining'-program för att få fram data och metadata som sedan kan säljas - med andra ord se till att det som laddas upp är krypterat - alltid och alla lägen med nycklar som _du_ har kontrollen över och inte lita på molntjänsternas klientprograms eventuella kryptering då du kan utgå att det fins bakdörrar i dessa.

Jag känner till företag som mer eller mindre gått i putten/ombildats till helt något annat för att man förlitade på molnlagring och de förlorade datat, produktionsunderlag, order, lager - ja allt.

Om dina data är så oviktiga att det spelar inte så stor roll om de försvinner så kan du lagra på molntjänst som enda lagringen - men är det viktiga som familjefoton etc. och inte kan ersättas på något sätt om de förloras - då försäkrar du dig egna backupper lokalt och kan ha molntjänst som komplement.

en extern HD på 8 TB har du betalt på mindre än 1 år i jämförelse med att köpa 8TB datautrymmen hos en molnlagringstjänst. hårddiskar som inte råkar ut för några allvarliga händelser brukar hålla minst 10 år - dock skall man undvika diskar med heliumfyllning för långtids-lagring och nöja sig med luftfyllda diskar och gränsen ligger till och med 8 TB för luftfyllda diskar medans 10TB och högre är för det mesta helium-fyllda.

När det gäller lagring på DVD och baserat på egen analys av ca 500 st DVD i avseende bitfel före rättning varav ca 100 är av DVD+RW och alla minst 10 år gamla så är DVD+RW formatet man skall lagra sin data på då dess 'åldring' som mäts i höjd antal BER - är i stort sett oförändrat även efter 10 år och startar med mycket lågt värde redan från början.

Medans DVD+R och DVD-R så knaprar tidens tand och och av ca 1/5-del av pariteten som är förbrukad redan vid bränningen så växer det till 1/2 - 2/3-del av pariteten förbrukad efter 10-15 år lite beroende på vilken tillverkare av skivorna. Med andra ord efter 15 år bör man lägga om datat på ny DVD+/-R media eller åtminstone kolla dessa i avseende läsbarhet med att läsa av dessa på högsta möjliga hastighet och att de inte varvar ned till den lägsta varvtalet i slutet av läsningen - ett steg nedvarvning kan man acceptera när > 70% av datat på skivan är läst, men går det ned 3-4 steg ned i varvtal så behöver innehållet på median att flyttas till annan media väldigt nu innan det blir försent.

BR är lite för oprovat i avseende långsiktig lagring för att veta vilket som är bäst långtidsmässigt - om det är BR-R (engångsbränning) eller om det är BR-RE (ombränningsbart) - det sistnämnda bygger på samma princip som DVD+RW med av värme fasskiftande metall och om man går på hur DVD+RW faktiskt har hållit över tiden så bör dessa också ha bra hållbarhet.

Går du in och betalar manuellt varje månad? Det låter onödigt krångligt. Det går såklart alltid att hitta på scenarion, men känns inte särskilt relevant för verkligheten.
Skaffar du bara en hårddisk har du det lagrat tills en hårddisk kraschar, du får inbrott eller någonting annat oväntat händer. Känns inte så säkert. Skulle gissa på att du kan skaffa hundratals hårddiskar och placera dem på hundra olika ställen, och molnlagring hos t.ex. Google kommer ändå vara säkrare, hålla längre och definitivt vara väldigt mycket lättare.

Ibland tar man i lite väl mycket när man försöker hitta på scenarion

Av Dunder
Skrivet av grizzly666:

Absolut inte!
Du lämnar ju ifrån dig allt till nån annan.
Är ju inte direkt ovanligt att företag gör bort sig med backup lösningar=vips din data kan vara borta, Inte heller ovanligt att dom kan bli hackade=din data kan då enkelt försvinna.

Är det nåt som kostar, kan du svära på att du kommer betala i tid livet ut?
Om du svarade ja, är du tex verkligen helt säker på att du kommer att komma ihåg att uppdatera kreditkorts uppgifter om du tex skulle bli rånad eller tappat kortet och spärrat kortet o skaffat nytt?
Visst företaget kanske skickar ut påminnelser men vad händer efter att du kanske flyttat tre gånger/ändrat email adress sedan du senast uppdaterat företaget ifråga om detta?
Kanske du blir sjuk strax innan kreditkortet går ut och blir liggandes på sjukhus ett tag, om det inte är försent när du kommer ut är du säker på att du skulle komma ihåg att byta kreditkort på sidan i tid?

Handlar det om gratis tjänster som du utnyttjar så är det mer vanligt än ovanligt att dom ändrar utrymme du får använda/blir sålda flera gånger med andra regler vid varje försäljning osv.
Ett exempel är ju google photo där du för ganska kort tid sedan kunde spara hur många bilder som helst i vilket format som helst.
Sen ändrade dom till att bara deras komprimerade bilder dvs som google komprimerar när du laddar upp får sparas utöver ett visst utrymme som jag har för mig har minskat i två/tre omgångar sedan dess.
Har aldrig använt google photo så är inte direkt intresserad av att hålla mig uppdaterad på vad dom gör.

I vilket fall så förlorade en hel del folk en hel del okomprimerade/lite komprimerade bilder när detta hände.

Visst, ska man förlita sig på gratislösningar så kan det såklart komma begränsningar i vägen. Men vilken egen-hostad lösning jämför du med då? Gratis hårddiskar du hittat på tippen?

Visst kan mycket hända även med molnlagring, men risken måste vara astronomiskt liten jämfört med alla lösningar du kan hitta på på egen hand.

Av Dunder

Molnlagring lär väl vara långt bättre än allt man kan tänkas hitta på själv, tänker jag.

Av Dunder

Årets upplaga av Yogscast:s Jingle Jam är igång igen, där man samlar in pengar till en mängd olika välgörenheter.
Man kan köpa deras "games collection" för £35, som innehåller 85+ olika spel värda ~£1000, från Tiltify:
https://tiltify.com/@yogscast/jingle-jam-2022