Inlägg

Inlägg som anon130700 har skrivit i forumet
Av anon130700

Efter att ha monterat isär hela datorn och börjat om på antistatmattan komponent för komponent så startade datorn !?!

Började med moderkort, cpu, kylare, ett ram-minne samt skruvmejseltricket på moderkortets power pins. Fungerade!
Flyttade minnet till övriga tre platser. Fungerade!
Adderade till det andra minnet. Fungerade!
Adderade till skärm, tangentbord och mus. Fungerade! Kunde inte se något konstigt i BIOS heller.
Adderade övriga komponenter, en efter en och testade tills jag flyttade in allt i chassiet och byggde klart datorn igen.

Nu fungerar den igen.

Vet inte vad som var felet. Jag vet dock att det var klurigt som bara den att få plats med allting i chassiet på ett snyggt sätt och det fanns böjkrafter och annat som kan ha spelat roll i kontakter mm.

Jag vill tacka för alla råd och kommentarer från er här på forumet!

Av anon130700

Tack för många bra svar.

Jag ska testa dessa saker och se om det blir någon skillnad.
Uppdatering kommer

Av anon130700

@NcLr:

Jag är också van att moderkortet har det men detta kortet från ASrock verkar inte ha det. Kanske ovanligare på små moderkort som mATX och mini ITX?

Av anon130700

@Dockland:

Har provat utan RAM nu men får inte igång datorn alls längre. Nu hjälper inte att ta ur batteriet och sen sätta tillbaka tyvärr.

Av anon130700

Ny Dator Helt Död !?!

Någon vänlig själ som har kunskap, erfarenhet och som har några kloka tankar vad som kan vara fel?

Jag har nyligen byggt ny dator (gjort detta många gånger genom åren).
Den fungerade utmärkt ca 3 veckor men häromdagen när jag skulle starta så var datorn helt död. PSUn gick inte igång alls. Inga lampor eller ljud eller fläktar eller någonting alls på varken moderkort, chassie eller PSU.

1. Jag har testat PSUn utanför datorn med "gem-tricket" på 24-pin, PSUn startade då utan problem, mätte alla spänningar på 24 PIN och 8 PIN för CPU och det ser bra ut.

2. Har kopplat bort chassi-knapparna och försökt starta med skruvmejsel direkt på stiften på moderkortets system panel header men utan resultat.

3. Har kopplat bort alla komponenter (dvs deras ström- och signalkontakter från moderkortet) (Thunderbolt AIC ur PCIe, alla fläktar, CPU cooler-kontakten men ej monterat bort själva kylaren, SSDer samt RAM). Fortfarande helt död. Observera att jag inte kör med separat grafikkort, utan jag använder CPUns inbyggda HD 630 krets.

4. Har monterat ur CMOS-batteriet i 15 minuter och monterat tillbaka och då startade datorn (via chassi-knappen för Power On så den fungerar) men RAM-LEDs lyste ej, Skärmen fick ingen signal, tangenbord och mus startade inte och jag kunde därför inte komma in i BIOS. Efter ca 2 minuter stängde datorn av sig igen och gick ej att starta igen. Fick inga felsignaler då jag inte har någon summer samt att moderkortet saknar diagnos-LEDs.

I alla tester ovan har jag inte haft varken skärm, mus eller tangenbord inkopplade förutom test 4 där jag använde USB-tangentbord och USB-mus dvs ej trådlösa.

Jag var noga med distanserna för montering av kortet i chassiet och har populerat alla hål i moderkortet enligt instruktionsboken samt dubbelkollat. Har dragit åt dem enligt instruktion så att jag fått bra kontakt men ej för hårt så att de gått sönder.
CPUn också korrekt monterad och det fanns inga skador på stiftet eller sockeln innan heller vad jag kunde se då.

Har också givetvis hanterat komponenterna i en ESD-skyddad miljö med handledsband kopplad till antistatmatta som i sin tur är kopplad till jord via eluttaget så att jag, mattan och komponenterna får samma potential.

Datorn och perferikomponenter har endast fått ström via jordade eluttag.
Det har inte varit någon åska i närheten heller under denna tid och jag kan inte känna någon doft eller se något som bränt i datorn heller.
När jag stängde av den sista gången innan problemet började betedde den sig helt normalt.

Någon som har några erfarenheter eller kloka tankar om vad detta kan vara för fel?
Har inte testat alla kombinationer som finns men min tanke är att antingen har moderkortet gått sönder eller CPUn.
Återstår att pröva enligt steg 4 med tillägget att ta bort även RAM helt och se om jag kommer in i BIOS åtminstone.

Operativsystem: Microsoft Windows 10 Pro och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core i7 7770K 4,2 GHz (ej överklockad)
Processorkylare: Deepcool Catain 240 EX (insug då fläktarna inte får plats invändigt samtidigt som Thunderbolt Add In Card)
Moderkort: ASROCK Z270M Extreme4 mATX med Thunderbolt
Minne: 2x 16 GB G.Skill TridentZ RGB DDR4-3000 C14 DC - 32GB (running at 2133 MHz) dvs ingen XML-profil ännu.
Grafikkort: CPUns inbyggda (HD 630)
SSD1: Samsung 960 EVO NVMe M.2 250 GB (systemdisk med Windows)
SSD2: Samsung 850 EVO 500 GB Sata 6
Chassie: Bitfenix Prodigy M (mATX)
Nätaggregat:Corsair 650W RMx med Corsair Premium sleeved cable starter kit
Skärm: BenQ BL3200PT 32" 2560x1440p
PCIe: Thunderbolt Add In Card Gigabyte GC-Alpine Ridge (version 1.0)
Övrig kylning: Deepcool 1x140mm utblås ur lådan bak (pga CPU kylare insug)
Övriga komponenter: Asus Zen Drive DVD-brännare U7M, Nya Apple Magic Numeric Keyboard via Bluetooth, Apple Magic Mouse 2 via Bluetooth, Asus Mini Bluetooth Dongel,
Temperaturer: 76 C processor med full belastning, kring 30 C i lådan

Av anon130700

Har testat nu och kan konstatera att det inte går att sätta kortet i vilken PCIe som helst. Det måste tydligen vara den sista som sitter närmast kanten på moderkortet (i mitt fall PCIe slot 4).

Detta gjorde att jag inte fick plats med fläktarna till 240 mm radiatorn på insidan chassit och har nu satt dem på ovansidan av chassiet. Det är inte optimalt ur damm/ljudnivå/estetisk synvinkel men så fick det bli.

Om någon funderar på att bygga ett mATX i Bitfenix Prodigy M tillsammans med radiator och Thunderbolt AIC så kan det vara bra att känna till detta.

Av anon130700
Skrivet av axeburken:

@Pro377: Kan du inte bara testa? Lirar det så lirar det.

Har inte fått kortet ännu

Har fortfarande möjlighet att ändra mig och hitta annan lösning men ville se om det fanns någon kunskap om detta redan innan så jag slipper skicka tillbaka en mottagen produkt i onödan.

Ska testa när jag får det.

Om ingen annan vet redan nu så återkommer jag när jag har testat med resultatet.

Av anon130700

Kan man sätta Thunderbolt AIC i vilken PCIe slot som helst?

Har ett Asrock Z270M Extreme 4 mATX moderkort som stöder Thunderbolt 3 via Add In Card i PCIe kontakterna.

I manualen står det att jag ska montera kortet i slot 4 som sitter i botten på moderkortet. Den platsen är 3.0 x 16 med x4 till skillnad mot slot 1 som har x16 , slot 2 har x8 (alla är 3.0 x 16 storlek men med olika antal PCIe banor tillgängliga).

Problemet är att min radiator sitter ivägen så jag får inte plats med thunderbolt-kortet där. Kan jag inte montera den i någon av de snabbare slottarna istället?

I manualen står det följande:

"PCIe slots:
PCIE1 (PCIe 3.0 x16 slot) is used for PCI Express x16 lane width graphics cards.
PCIE2 (PCIe 3.0 x1 slot) is used for PCI Express x1 lane width cards.
PCIE3 (PCIe 3.0 x16 slot) is used for PCI Express x8 lane width graphics cards.
PCIE4 (PCIe 3.0 x16 slot) is used for PCI Express x4 lane width graphics cards.
Please install the Thunderbolt™ AIC card to PCIE4 (default
slot) "

Av anon130700
Skrivet av anon81912:

Säger de att det är ok så är det ok. Även jag kan säga att det är ok. Varför vet du inte vad du ska tro om det? Vad baserar du din tro på, magkänsla? Corsair baserar den på mätvärden.

De som vet vad de gör vet nog vad de gör mer än vad du vet, så kör hårt.

Jag tror att både Corsair och CableMod vet de gör. Jag antar att jag bara var lite "rädd" för att mixtra med en lösning där man ansett att kondensatorer behövs.

Sen har jag en vän som hade lite otur med sitt Corsair 650 RMX och brände två stycken (vet inte vad han gjorde) men det tredje har fungerat bra ett längre tag nu. Så ja... någon form av magkänsla som inte är baserad på fakta eller kunskap i ämnet

Av anon130700

Tusen tack för alla svar!

Jag har varit i kontakt med CableMod USA och där påstår de att kondensatorn inte gör särkilt stor skillnad men de har med den för att vara compliant med specen från Corsair.
Det var tydligen Corsair själva som hade medgett till CableMod att kondingen inte gjorde någon större skillnad. Dvs den förbättrar ripplet något men inte mycket.

Jag vet inte vad jag ska tro om det.

På orginalkablarna sitter kondingen nära moderkortsänden på kablarna vilket gör att det är svårt att dölja dem i bygget. På customsleeved-kablar vet jag inte vart de sätter kondingen.

Av anon130700

Vad händer med PSUn när man kortar kablarna?

Jag behöver korta ner kablarna på PSUn avsevärt för mitt mATX bygge men undrar om det påverkar PSUn negativt ur elektriskt hänseende?

Ex 24-pin porten i PSUn samt ingångskretsen i moderkortet på 24-pinsporten? Blir det för lite induktans om man tar bort 70% av kabeln? Jag gissar att mindre induktans skapar mindre strömrippel vilket är bra men kan det ställa till med andra problem istället?
Kan det bli problem med inrusningsström osv?
Kan det orsaka andra problem?

Samma frågor för CPU kontakterna....

Vore tacksam för hjälp av någon kunnig här på forumet.

Jag tänker bygga i en Bitfenix Prodigy M med Corsair 650 RMX, ASrock Z270M Extreme 4 mATX

Av anon130700

Så TV-företagen ska nu få ytterligare stärkta möjligheter att bibehålla sina löjligt föråldrade kommersiella modeller (ej streaming-tjänster) där de säljer tv-kanaler till en tv-apparat i taget. Dvs ditt hushåll behöver betala flera gånger för samma kanal om man har flera tv-apparater osv.

Jag vet att det finns undantag men i princip så säljer de flesta operatörer SD-kanaler och du betalar per TV-apparat med en box eller motsvarande plus kortavgift eller krypteringsavgift. Vill du ha HD så blir det max 720p. De ligger hopplöst efter i teknik och kommersiella modeller vilket gör att man behöver hitta andra källor för att få modernt material i modern upplösning.
Alltså 720p borde vara lägsta möjliga upplösning på vanliga tv-sändningar (egentligen tycker jag standard borde vara 1080p och 4K kan vara tillägg såsom Netflix erbjuder om än begränsat utbud).
Ja....jag vet att det pratas om begränsningar i näten så att det inte går att sända i höga upplösningar. Utbyggnad borde varit gjord för detta ändamål eller så får man inse att tv inte kommer satsa på samma sätt som streaming och isåfall borde priserna och kommersiella modellerna vara helt annorlunda.

Jag är för upphovsrätt och allt men det måste finnas en balans så att de lagliga alternativen är moderna och prisvärda.
Där jag bodde förut hade vi Telia fiber med 52 tv-kanaler, 100/10 Mbit-lina och om man ville även IP-telefoni till ett pris av 314 kr per månad och man fick detta på flera enheter utan extra kostnad. Inga krypteringsavgifter och annat dylikt.
På detta kunde man sedan om man ville köpa till play-tjänster såsom viaplay, Netflix osv.

Där jag bor nu blir jag endast erbjuden dessa föråldrade 90-tals-setuper med flera boxar, krypteringsavgifter, dubbla abonemang och tillråga på allt så kan jag inte få alla kanaler jag vill ha med endast en leverantör vilket jag kunde med Telia. Det gör att jag isåfall får ha flera leverantörer och således betala exempelvis 4 gånger för kanal 9. Dvs två operatörer med olika utbud men där jag blir påtvingad samma kanal jag redan får med andra operatören för att få de nya kanalerna jag vill ha. Allt detta till två tv-apparater gör att jag betalar 4 gånger för samma kanal (kan ibland finnas någon rabatt på flera abonnemang).

Detta tycker nätägaren (Kungälv Energi) är att ha valfrihet. Ja valfrihet att betala hur mycket som helst.
Med ex TV-addons i Kodi kunde man ju få komplement och hålla sig borta från ockret från TV-bolagen.

Av anon130700
Skrivet av jonasc:

@Pro377: De menade nog att de skulle kosta lika mycket som 6s gjorde vid lansering. De har rimligtvis sänkt priset på 6s sen den kom ut.

Ja så kanske man kan tolka uttalandet men 649 USD mot 7495 SEK är väl ändå ganska stor skillnad?

Av anon130700

Phil Schiller sa på pressreleasen att iPhone 7 ska kosta samma som iPhone 6s, dvs från 649 USD. De svenska priserna verkar inte stämma med det uttalandet. Här kostar iPhone 6s från 6495 kr medan iPhone 7 kostar från 7495 kr.

Varför är det så?

Av anon130700

Microsoft tvingar på dig alla uppdateringar

1: Vissa säger att man bör stänga av automatiska uppdateringar, varför det?
Det är mest befängt, det var någon uppdatering som var lite stökig. Jag har alltid kört med automatiska uppdateringar på alla mina maskiner utan problem
A: - Nu kan man inte längre välja vilka uppdateringar man vill ha och vilka man vill skippa. Det är inte alls bra. Man får allt som MS tycker att man ska ha oavsett om man vill eller ej.

2: jag har ett gtx 970 kort, kommer drivrutinerna fortfarande fungera utan problem?
Japp. Du kommer ha samma efter uppgraderingen. Passa på att uppgradera till Windows 10 versionen när du är klar
B: - MS skriver över mina grafikdrivrutiner som jag har tagit hem via GefForce Experience och påstår att de vet bättre än både mig själv och Nvidia vilka drivrutiner jag ska ha för mitt grafikkort.

Detta gäller många andra saker också där man inte längre kan välja. Man måste ta hem allt eller inte använda Windows 10. Jag tycker MS borde sluta vara så totalitära och låta oss användare själva välja vad vi vill ha och inte. De bör begränsa sina tvingade uppdateringar till kumulativa säkerhetsuppdateringar om de nu måste ha ett sånt system och låta oss välja själva på resten.

Det är också en tidsfråga innan man inte längre får några säkerhetsuppdateringar mm till äldre Windows och då blir man så småningom tvingad att uppgradera till Windows 10 om man vill ha någorlunda säker upplevelse för att inte tala om ny mjukvara som ev inte kommer fungera med äldre Windows framgent.

Gissar att alternativet blir Mac eller Linux på sikt om MS inte släpper på sitt tvingande sätt där valmöjligheterna minskar så mycket.

Sorry för "gnället" men tycker verkligen inte om att man inte längre får välja vad man vill ha för uppdateringar

Av anon130700
Skrivet av L'ombra:

Har inte koll på specifikationerna, men jag gissar på att du har fått det om bakfoten. SATA 3 är den snabbaste med 6 Gb/s.

Ah! Så är det ju. Fick hjärnsläpp
Tack för infon.

Av anon130700

Varför endast Sata 3 på senaste NUC generationen?

Hej, någon av er kunniga som vet varför INTEL bara väljer att köra Sata 3 som stöd i senaste generationen NUC:ar såsom NUC5i5RYH istället för Sata 6?
Jag vet att de har tagit med m.2 men om man vill köra standard SSD så vill man väl ha Sata 6 för att kunna nyttja full hastighet på SSDn?

3gb/s blir väl endast 375 MB/s ? Min SSD klarar ca 500 MB/s skriv o läs och då behöver jag ju Sata 6 för att kunna nyttja prestandan.

Av anon130700
Skrivet av DeFeCT79:

Du har inte överklockat systemet? Det kan bli så ibland när BIOS inte lyckas boota upp med nuvarande inställningar på CPU/Minnen.
Du kan testa att ladda BIOS default och se hur den beter sig, alternativt uppdatera BIOS också.

Nej jag hann aldrig komma igång med detta då jag först vill lösa problemet med power.
Jag har uppdaterat BIOS till senaste version 0.4.2 (kanske är nån bug med senaste versionen)
Ska se om BIOS default kan göra skillnad.

Skrivet av swesen:

Precis det låter som att POST inte lyckas och att den då laddar en "default" profil.

Du kan också kolla i BIOS/UEFI under "BOOT" eller "Start Up", om det finns någon inställning för extra check/POST eller liknande.

Nu bara en teori jag slänger fram; CMOS batteriet kanske är dåligt så moderkortet tappar inställningarna och kör då dubbel POST för att ställa in alla inställningar som står på AUTO?

Jag ska kolla lite mer i BIOS/UEFI om det finns nåt där som kan förklara fenomenet.

Jag har lite fler irriterande fenomen vid starten, musen initieras bara hälften av gångerna i Win 8.1 Pro 64 men alltid i boot, tangentbordet vägrar acceptera numlock enabled från BIOS och stänger av den funktionen när windows startar.
Det är precis som att Hand Over från BIOS till Windows går fel.

Av anon130700

Konstigt Power On-beteende med nya riggen

Byggde ny dator i helgen och återanvände bland annat nätaggregatet.
Nu beter sig systemet konstigt vid start ibland.

När man startar så går allt igång i ca 2 sekunder, sen försvinner spänningen under ca 2 sekunder och sen startar systemet igen och går hela vägen. Datorn verkar fungera normalt. Detta händer kanske 50% av gångerna man startar och det spelar ingen roll om datorn är kall eller varm.

Vad kan detta bero på?

Riggen jag har byggt består av:
Moderkort: Asus X99-A
CPU: Intel 5820K
RAM: DDR4 Crucial 8GB (2x4GB) 2133MHz
Grafik: 2x ASUS GTX 970 STRIX DC2 OC
SSD: Intel 330 120 GB
Nätagg: Seasonic MD12 850W 80+ Silver
Tangentbord Corsair Vengeance K90
Mus: Mionix Naos 5000
OS: Win 8.1 Pro 64-bit

Av anon130700

Mionix Naos 5000 initieras inte på ny riggen

Har byggt ny dator och en del problem.

Musen initieras inte längre vid start-up (7 av 10 gånger) och jag måste alltså dra ur och sätta i USB-kontakten för att få igång den.
Det känns lite Windows 95 över det hela. Vad kan det bero på och varför är det inte 100% av gångerna det inträffar?

Har experimenterat i BIOS med att ge fullt USB stöd vid start up och partial USB-support för faster boot (only keybord and mouse) men ingen skillnad.
Har provat olika USB-portar (både 2.0 och 3.0) men ingen skillnad. Alla USB-portar är aktiverade och fungerar.

Firmware i musen är senaste, men ska det spela roll då den är helt plug n play? Hörde att det bara är till för när man vill ändra färg osv på LED:arna?

Riggen jag har byggt består av:
Moderkort: Asus X99-A
CPU: Intel 5820K
RAM: DDR4 Crucial 8GB (2x4GB) 2133MHz
Grafik: 2x ASUS GTX 970 STRIX DC2 OC
SSD: Intel 330 120 GB
Nätagg: Seasonic MD12 850W 80+ Silver
Tangentbord Corsair Vengeance K90
Mus: Mionix Naos 5000
OS: Win 8.1 Pro 64-bit