Inlägg

Inlägg som mille74 har skrivit i forumet
Av mille74

"Återvinning" av gammal TV (ca 14 år gammal LCD)?

Har så smått börjat kika på ny TV, och om det blir aktuellt så kommer det blir en gammal Sony 40" TV från 2010 "över". Den är ju fortfarande fullt funktionsduglig (DVB-T, DVB-C), men inte i närhetens av dagens TVer. Att använda den i annat rum i bostaden eller på "landställe" är inte aktuellt. Att sälja den gissar jag inte skulle ge mycket (om ens något).

Finns det någon organisation som samlar in gamla fungerande apparater och skänker dem vidare till behövande familjer och verksamheter? Andra alternativ till att skänka bort den?

Av mille74
Skrivet av taliz:

Handlar man sådana mängder är det väl smidigare med hemleverans?
Eller åtminstone att butiken plockar ihop det för avhämtning.

Smidigare kanske, men oftast dyrare, oftast upp mot en 10% extra mot priset inne i butiken + kostnaden för eventuell hemleverans. Dessutom upplever jag kvaliteten på frukt&grönt oftast är sämre samt kortare hållbarhet av färskvaror vid beställning för upphämtning/hemleverans än om man plockar i butik. Det är heller inte ovanligt att varor utelämnats då de är slut och acceptabla alternativ inte finns tillgängliga - och då måste man in med ett par pappkassar på "närmsta" butik i alla fall :p.

Av mille74
Skrivet av taliz:

Varför skulle man göra det? Den stora fördelen med självscanning(förutom att man slipper köer) är ju att man bara behöver packa ner varorna EN gång. Direkt i påsen eller väskan man har med sig.

Använder man kundvagn eller korg så skall de ju upp igen och sen ner i något annat... bökigt.

Veckohandlingen för familjen med motsvarande 5-6 stora pappkassar är mer än vad jag pallar att lyfta på ett säkert sätt genom butiken och ut till bilen.

Av mille74
Skrivet av Mayhem SWE:

Kortet wipat, backup på väg att återställas… Tappar visserligen bara två dagar men hade laborerat med mycket inställningar just senaste dagarna, får ställa in den på att ta backup varje dag från och med nu. Irriterande.

Skrivet av Mayhem SWE:

Jag som precis hade börjat gilla Home Assistant. Fy fan vad jag hatar det nu. Efter att ha börjar om från början återställt en backup så fungerar inga addons. Verkar vara en känd bugg sedan flera år tillbaka. Enda lösningen är att börja om från ren installation igen, återställa en partiell (inte full) backup, installera alla addons manuellt, sedan återställa från full backup… WTF?!

Hatar också att de i HASS gjort det så förbaskat svårt att komma åt bootvolymen. Behöver komma åt configen för att kunna ställa ner hastigheten på fläkten, för den låter verkligen förjävla högt. Suck.

Det låter som om du kör HA på ett micro-sd kort. Generella tipset verkar vara att köra på en extern ssd kopplad över usb istället för micro-sd kort när man kör HA på en RPi, bland annat på grund av skrivning så man inte trashar sin lagring.

Av mille74

Spara artikel

Vore trevligt om man kunde spara en artikel på liknande sätt som man kan följa en tråd. Lite som en intern bokmärkeslista för artiklar.

Tack på förhand

Av mille74
Skrivet av felplacrd:

Oj, ok. På så vis. Jag trodde i min enfald att det räckte med att hålla reda på SFP och SFP+. Whoops.

Så för att få detta rätt måste jag hålla reda på SFP-modulens våglängd, kontakt, routerns förmåga att hantera IGMP och snooping, samt Ubiquitis produktserier och modeller.

Behöver nog låta det här smälta in lite. Verkar kunna bli ett riktigt äventyr.

Antecknar för mig själv att:
Våglängden är 1310nm/1550nm (enligt etiketten på nuvarande SFP-modul).
kontakttypen antas vara LC (genom att studera den här bilden).

Utöver att hålla reda på 1310/1550 så måste du hålla reda på om du ska ha 1310TX+1550RX eller 1550TX+1310RX när man kör BiDi. Man har en modul 1310/1550 och en 1550/1310 i respektive ände av fiberkabeln. Ett sätt att se om det är BiDi eller inte är att kolla hur många uttag det finns i transceivern, ett eller två. Exempel (säger inte att det rätt sort) på BiDi-transceiver: https://www.fs.com/de-en/products/20140.html

Nu sträcker sig min tyska inte längre än till resturangmenyn, men här verkar någon vara på jakt efter motsvarande som dig - https://www.computerbase.de/forum/threads/ftth-miktrik.204213...

Av mille74

@issue

Det ser ut som om jag fått behålla "min" publika IP i min router/brandvägg efter dagens migrering.

Av mille74
Skrivet av maweric:

Vad sparas i C:\$WinREAgent ?

Skrivet av Heliopause:

Hos mig finns där bara en tom mapp som heter Scratch

Lite googling verkar ge att den använda av Windows vid uppdateringar och liknande.

https://www.majorgeeks.com/content/page/what_is_the_winreagen...

Citat:

The $WinREAgent folder is created during a Windows Update or upgrade and contains temporary files that allow you to recover Windows 10 if there are problems during the upgrade or update.

Av mille74

Du behöver säkerställa att du även har vlan3 taggat mot pfsense-burken i switchen. För att kunna nyttja ett vlan måste det finnas hela vägen mellan ändpunkterna.

Av mille74

Kör du zfs ska du stänga av allt vad hårdvaruraid heter. Sen är väl lämpligast att köra raidz2 (två spares i poolen), så man kan hantera en extra diskfailure under tiden som det körs zfs-rebuild pga diskbyte från tidigare diskfailure. Zfs har också de stora fördelerna att det är hårdvaruagnostiskt och att det inte spelar någon roll i vilken ordning diskarna ansluts till portarna på mb eller kontrollerkort.

Av mille74

Är det nu man ska svära i kyrkan och säga de inbyggda högtalarna i laptopen? 😉

Kör inget avancerat, beroende på system så kan det vara inbyggda laptophögtalare, ett par creative t60 eller ett headset jabra 85 evolve 2 (tror jag det heter). Är ingen ljudfanatiker.

Av mille74

Var försiktig när kopplar ur fiberkablage. Det är lätt att det blir "osynlig" smuts på fiberänden, som kan repa och försämra framtida kontakt. Dessutom titta *aldrig* in i en fiberkontakt (kan skada ögonen), om man måste så kan man använda fattigmanskoll genom att fotografera med en mobilkamera på kontakten. Detta gäller både fiber-snöret och transceivern.

Du bör kolla upp med ISPn att det är ok att du byter ut deras "CPE"-hårdvara och kör med eget. Om du fortsätter är det nog mer lämpligt att skaffa sig en router/brandvägg med SFP/SFP+-slot och sedan kolla med ISPn vad det är för transceiver (SFP/SFP+-modul) som behövs i din ände av fibern.

Kontakten ser ut som en "SC", och om det enbart är en solo-kontakt (ej "dubbelpipig") så är det nog någon form av BiDi-transciever som behövs. Dessutom är troligtvis single-mode-fiber (oftast "LX" eller "LH" transceivers).

Även om du har ett 100/100 abonnemang kan det mycket väl vara så att själva länken är 1 Gbps (eller 10 eller 25... med SFP+), traffic shaping kan ske mjukvarumässigt på andra ställen är fysiskt i länken. Det gör att den föreslagna media-konvertern kan begränsa eller t.om. bryta kopplingen med ISP-sidan. Dessutom finns det olika tekniker för att köra "BiDi" (dubbel-riktat över "single-strand fiber"). Den befintliga Huawei-boxen har dessutom stöd för t.ex. POTS, vilket betyder att den har en "service-multiplexer" inbyggd och därmed kan överlagra olika tjänster över GPON-leveransen från ISPn.

Som sagt kolla med ISP att du kan köra med egen utrustning, och vad som i så fall krävs på "din" sida.

Av mille74
Skrivet av IceKey:

379:- för 100/100... Är la inte dyrt...

Var fick du 379kr/mån från? I samband med att ISPn(L&N) lämnar över till Sappa så höjs priset till 419kr/mån. Det är en höjning med 40kr/mån, dvs drygt 10%.

Den information trådskaparen hade vid trådstart var att det behövdes ytterligare 49kr/mån för att få publik IP från Sappa (vilket fram till överlämnandet *ingår* i befintlig tjänst från Lyssna&Njut). Detta skulle det ge ett totalt påslag på i runda slängar 90kr/mån, vilket då är knappt 24%, för att få en likvärdig tjänst som den som levereras "idag".

Jag tror inte det handlar riktigt om i fall att 379kr/mån eller 419kr/mån är dyrt, utan att påslaget är nästan 25% för samma tjänst - om informationen nu hade varit riktig.

Nu har trådskaparen fått andra besked från Sappa, och vi får hoppas att dessa stämmer.

Skrivet av issue:

Nu blev jag uppringd av Sappa, tydligen hade deras kollega sagt fel. Vi som byter från L&N till Sappa kommer INTE hamna bakom deras CGNAT, de kommer ta över driften as-is..

Vi får väl se om det stämmer och framförallt hur länge det stämmer

Av mille74
Skrivet av issue:

Nu blev jag uppringd av Sappa, tydligen hade deras kollega sagt fel. Vi som byter från L&N till Sappa kommer INTE hamna bakom deras CGNAT, de kommer ta över driften as-is..

Vi får väl se om det stämmer och framförallt hur länge det stämmer

Vi får verkligen hoppas detta stämmer (även jag L&N-kund)... Verkar dyka upp fler och fler med Bålstaanknytning här på SweC

Har gillat att L&N har varit en liten spelare som man kunnat ha få juste teknisk förklaring som feedback när man felrapporterat (iofs svårräknat under de åren som L&N varit min ISP då det för mig varit väldigt få).

Av mille74
Skrivet av issue:

Så, nu är jag bitter, så blir väl lika dela Gubbgnäll som råd…

Min ISP har bestämt sig för att sluta vara ISP och bara gräva fiber…
Så fr.om. 28 feb tar Sappa över.
För det första så höjer Sappa priset rakt av med 40kr. Sen hamnar man bakom deras cgnat där de ska ha hutlösa 49kr/mån för publik IP.

Så, för samma tjänst jag har idag så får jag betala 89kr mer per månad.

Nu är det så att jag har absolut inga alternativ när det kommer till fiber, har inte öppet stadsnät.

Såååå, nu är jag mest bara en bitter gammal gubbe som av principskäl inte vill ha Sappa.

Vad kan alternativen vara? Skylink? 5G router? Väl medveten om det inte löser problemet med cgnat, men är som sagt mest bitter nu.

Det låter nästan som om du bor i Bålsta med Lyssna&Njut. Jag har dock inte kollat upp vad som gäller map publik vs cgnat när de kopplar över den 28'e.

Du skulle ju kunna använda t.ex. Cloudflare och deras cloudflared/cloudflare-tunnel för att (till viss del) gå runt det hela. Annars får man jag nog bita i det sura fram tills dess L&N öppnar upp för "öppet stadsnät".

Av mille74

Annonsen är avslutad

Av mille74
Skrivet av DreamNox:

500 kr + frakt

Skrivet av mille74:

Jag siktar på att avsluta detta under kommande helg.

Jag har ett möjligt anbud på 500kr per DM med upphämtning och ger personen en möjlighet att avsluta affären annars går chassit till @DreamNox om budet fortfarande är aktuellt och vi kommer överens om leverans etc.

Av mille74
Skrivet av DreamNox:

500 kr + frakt

Jag siktar på att avsluta detta under kommande helg.

Av mille74
Skrivet av tuomi:

Nu ska vi äntligen få nya elmätare inom 2 veckor, vad är bästa lösning för att över wifi få in datan i HASS? Någon ESPHome-lösning?

Jag kör med en p1ib (länk nedan) , svenskutvecklad. Kopplas via en mqtt-broker till ha.

https://remne.tech/p1ib/

Av mille74
Skrivet av Trevlig:

Två enkla frågor.

Måste man ha deras switch för att köra trådat backhaul?

Samt om man börjar med ett "basic" system, är det enkelt att byta huvudrouter? tänkte köra UniFi Express x2 som sitter ihop via en netgear switch

En unifi express är förenklat en motsvarighet till asus, tp-links m.fl. hemmaroutrar. Du bör således inte köra två stycken för att serva ett nät. Du köra med en express (eller annan router/brandvägg) och sedan ytterligare en access punkt (ap).

Ska du dessutom köra backhaul mellan router och ap bör du antingen ha direkt koppling mellan enheterna eller ha en vlan-kapabel switchmiljö mellan dem. Om switchen / switcharna är från Ubiquiti eller någon annan leverantör bör/ska inte spela någon roll.