Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium
Skrivet av napahlm:

Vad drar en luft/luft om sommaren om man använder den som AC? För det ändamålet hade jag kunnat tänka mig en sån.
Finns dom så det går att prisstyra också?

Det är skicket på min pelletspannan som stressar mig lite i det här beslutet. Den är från 2000, renoverad 2010, så den lever på övertid. Den är rostig på baksidan och läcker aningen någonstans ifrån.
Det är bara nyligen som jag insett hur gammal den är... år tvåtusen, det är ju inte så länge sen...

Har inte hunnit använda den för kyla ännu men det sägs att dom drar väldigt lite när dom kyler. Det var faktiskt en av dom viktigaste sakerna för mig. Brukar få uppåt 27-28 grader på övervåningen på sommaren så jag ser verkligen fram emot att kunna köra kyla nu till sommaren.

Jag tror att det ska gå att prisstyra om den har wifi. Jag har inte timpris så jag har inte kikat på det men det finns nog andra här inne som har stenkoll på det gissar jag.

Av Kalium

Jag skulle ha köpt en luft/luft värmepump nu och försöka köra den så hårt som går och bara använda pellets som stöd. Sedan när nu kan ändra amorteringsgrundande värdet och kan låna upp mer på huset så gör du det och investerar i luft/vatten värmepump.

Jag har fjärrvärme men installerade en LLVP i december. Har halverat fjärrvärmeförbrukningen och ändå haft varmare inne än förut med bara fjärrvärme.

Av Kalium
Skrivet av issue:

Så, det är precis så här jag också tänker.
Vad kom du fram till?

Har fortfarande inte bestämt mig än, men det lutar åt Everydaycard faktiskt.

Av Kalium
Skrivet av Gurrrra:

Lossless kräver typ dubbelt med lagringsutrymme o bandbredd vilket inte direkt är gratis. O för vad, lite placebokickar?

ALLA har svårt att urskilja mellan 320kbps OGG Vorbis o lossless, skulle säga att det är ganska få som faktiskt klarar det i ett propert ABX-test, men det krävs både utrustning o koncentration utöver dom där guldöronen. O av dom utan guldöron (vilket inkluderar majoriteten av alla människor) lär knappt ens klara att urskilja 192kbps från lossless.

Nä nåt som skulle göra faktiskt ljudkvalitetskillnad är om Spotify började med Dolby Atmos. Inte för dom extra kanalernas eller högre bitratens skull, utan för den extra dynamiken som Dolby påtvingar formatet, -18dB LUFS.

Håller med! Ljudnörd sedan ~15 år tillbaka men jag kommer inte betala extra för lossless spotify. Kör B&W PI7 S2 på språng och hemma har jag en rätt så kompetent stereo men när jag blindtestar så har jag väldigt svårt att avgöra skillnaden mellan 320kbps OGG Vorbis och lossless. Sitter jag och verkligen lyssnar superfokuserat så kan jag kanske pricka rätt 80-90% av gångerna men det är ingen rolig lyssning och inget jag sysslar med. Jag får samma njutning med vanlig Spotify som med lossless FLAC eller liknande. Det viktigaste för mig är att det är tillräckligt bra (vilket Spotify är enligt mig) samt att det är bekvämt och smidigt att använda, vilket Spotify också är då jag kan köra det direkt på min MiniDSP SHD och styra med telefonen.

Sitter man med en vanlig svensson-stereo hemma så känns det som väldigt osannolikt att man skulle klara av att höra skillnaden mellan spotify och lossless. Särskilt om man inte är ljudintresserad.

Av Kalium

2019 köpte jag ett hus på 63+63kvm (enplans med inredd källare) istället för att köpa en lägenhet. Har även ett uppvärmt och isolerat dubbelgarage på ca 45kvm, en tomt på ca 1200kvm, och två friggebodar. Innan så bodde jag i en bostadsrätt inne i stan med hyra på ca 4200kr och sedan tillkom el, bredband, och parkering så landade väl på ca 4800kr/mån innan det var färdigt. Då hade jag typ 1.5-2km till centrum, kunde lätt gå hem efter en kväll på krogen. Nu har jag ca 10km till centrum, men har två av stadsbusslinjerna inom ett par hundra meter bara.

2023 hade jag en "hyra" på huset på ca 4100kr/mån i snitt. Det är alla driftkostnader, fasta avgifter, fastighetsskatt, försäkring, osv. Det enda som jag inte räknat med är ränta och amortering, för det hade jag ju haft på en lägenhet ändå. Huset kostade aningen mer än vad tvåan inne i stan var värd. Ca 20-25% mer ungefär.

Sen jag köpte huset har jag dock renoverat en hel del. Ny fasad med tilläggsisolering, nytt badrum, dränering, nytt vatten & avlopp ut till gatan, byggt ut en helt ny hall, installerat luftvärmepump, byggt ett odlingsområde i trädgården med växthus, samt en massa andra små renoveringar och mer kommer det bli. Har gjort nästan allt jobb själv förutom VVS och el då såklart. Tror att på dom ~5 åren jag hållit på så har jag nog lagt närmare 400k på renovering. Det är typ 6.5k/mån, alltså mer än vad min "hyra" varit. Lägenheten hade ju inte varit helt kostnadsfri heller dock, hade säkert viljat tapetsera om och nog även renoverat köket. Men det hade varit betydligt mycket billigare ändå.

Så ja, huset kanske ser "billigt" ut att köpa men det är dyrare att äga. Lite som med en äldre sportbil. Inköpspriset kanske inte är så mycket högre än en nyare svensson-bil men den gamla sportbilen behöver mycket mer underhåll och kommer att kosta mer, även fast den troligtvis är roligare än svensson-bilen. Men alla vill inte ha en rolig sportbil utan föredrar något som kräver minimalt med underhåll och som är bekvämt. Då väljer man svensson-bilen eller lägenheten istället. Som husägare finns det alltid jobb att göra hemma, det tar som aldrig slut. Med lägenhet får man så mycket mer tid över tid annat för man slipper ta hand om fastigheten själv.

Av Kalium

Jag har haft en liknande dubbelhäftande toaletpappershållare som just toalettpappershållare i mitt badrum sen 2020 och den sitter fortfarande kvar. Har aldrig ryckt och slitit i den för att kolla hur hårt den sitter men jag tror den sitter rätt så bra. Se till att ytan du fästen den på är helt ren från fetter osv och om du ska hänga den under bordet så vore det nog bra om du kunde försöka få till så att du kan få lite tryck på fästplattan nån timme efter du satt dit den.

Av Kalium

I Sverige är väl dricksen inbakad i priset redan? Jag dricksar aldrig. Här i Sverige ska lönen vara satt så att man ska klara sig på den och med dom priserna som är idag så borde arbetsgivaren ha råd att betala löner till sina anställda. Var ut i fredags med kollegorna. En Erdinger veteöl kostade 81kr på restaurangen. På systembolaget kostar den 26kr. Jag drack två öl. Beställde en 200g hamburgare till middag och fick då även en liten skål med någon dippsås och en liten korg med pommes. Har för mig att maten kostade typ 185kr. Jag skulle kunna laga samma mat hemma för kanske 30kr. Totalt landade det då på ca 340-350kr och hade jag gjort det själv hemma hade det kostat kanske 80kr. Jag betalar då alltså redan ~260-270kr mer för att sitta i deras lokal, få maten lagad och serverad, och disken diskad. Jag tycker faktiskt att det 260-270kr räcker för det.

Av Kalium
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Lever och frodas servrarna fortfarande i GW2? Minns att jag försökte lira det som avvänjning under rehab från WoW

Jodå, det är många som spelar fortfarande. Det kom en ny expansion för ett tag sedan också, men jag har inte spelat så mycket sen den kom. Varit helt fast i HoMM3 senaste året typ.

Av Kalium

Själv spelar jag nästan bara Heroes of Might and Magic 3 nu för tiden. Det släpptes 1999. När jag inte spelar det så blir det Guild Wars 2 och det kom 2012. Jag vet inte riktigt varför men nyare spel tilltalar mig inte direkt.

Av Kalium

600kr + frakt för 8TB My Book.

Av Kalium

Har kollat upp lite mer och jag skulle kunna göra ungefär 70-75% av mina köp med Amex, resten skulle jag behöva något annat för. Skulle kunna köra Norwegian för det andra, dom har trots allt ingen årsavgift och 0.5% cashback är bättre än inget. Dessutom avgiftsfria kontantuttag utomlands vilket kan vara nice dom få gånger man är ute och reser. Dock skulle denna combo ge mig ungefär samma som att bara köra med Everydaycard. Då får man ju väga fördelar/nackdelar med ett kort vs två kort. Fördelen med två kort är ju att kunna få högre cashback där det går samt att Norwegiankortet är bra på resor. Everydaycard ger en jämnare cashback och det är ju hälften så många kort och räkningar att hålla koll på. Svår situation!

Av Kalium

Har också haft refunder sen ett tag tillbaka och varit supernöjd. Sedan Januari 2023 har jag fått in ca 3600kr i cashback.

Just nu står valet mellan Everydaycard och Amex Blue. Fördelen med Everydaycard är ju att det inte är Amex, funkar helt enkelt på fler ställen. Nackdelen är att Everydaycard skulle ge mig aningen mindre total cashback än Amex Blue. Jag måste kolla igenom var jag brukar handla och om dom ställena tar Amex. Har ju ändå ett Nordea debitkort som jag kan ha som backup i värsta fall om inte Amex skulle funka.

Av Kalium
Skrivet av Swedishchef_90:

Har själv haft enorma ljumskproblem och för mig har cossack squats på uppvärmningen gjort under. De blir oftast överansträngada pga svag rumpa

Förhoppningsvis får jag lite fler pass in så jag kan återgå mot tidigare form 😊

Precis, ljumskproblem beror ofta på just det, svag/inaktiv rumpa. Detta löser man ofta relativt fort med korrekt uppvärmning och aktivering och sedan stärkning av dessa muskler. Hip airplane är kanon som uppvärmning inför t.ex knäböj. Sedan rekommenderar jag att köra bulgariska split squats och verkligen fokusera på att hålla kontrollen över knät i sidled och känna att man har jämnt tryck mot golvet med foten, så inte all vikt hamnar t.ex på insidan av foten vilket är väldigt vanligt om man inte aktiverar rumpan ordentligt.

Det kanske låter lite "fånigt" att lägga så mycket fokus på rumpan. Ungefär som fjortistjejerna gör på gymmet. Men faktum är att vi män oftast är för svaga och för dåliga på att använda rumpan korrekt vilket gör att vi till slut får problem i t.ex knäböj.

Min träning har äntligen börjat ta fart igen efter höstens klantolyckor. Ramlade i oktober och fick en spricka i labrum i vänsteraxeln vilket gjorde att i stort sett all överkroppsträning bara var att glömma och knäböj gick inte heller. Nu är axeln så pass stabil att stående axelpress inte är något problem på arbetsvikter och knäböjen går bra också, i alla fall med 150kg vilket är det tyngsta jag vågat gå sedan skadan. Styrkan finns dock, tior på 150kg i knäböj har inte varit några problem trots att jag tränat så pass lite. Har dock sen nån vecka tillbaka fått lite problem med vad jag antar är IT-band, alltså utsida höft/knä/lår. Tror det blev lite för mycket promenader ett tag i kombination med mycket volym i knäböjen. Förhoppningsvis så kan jag börja köra lite böj igen efter påsk.

Av Kalium

1700 + frakt för diskarna

Av Kalium
Skrivet av Bosse78:

Vilken styggelse! Svårt att se användningsområdet...

Jag tänkte tvärtom, fan vad nice! Kanske skulle ha haft en sån. Jag har en lång limpa med typ 7-8 uttag under skrivbordet men ibland skulle man ju behöva ström ovanpå skrivbordet och inte under. Har redan ett oanvänt hål i skrivbordet i hörnet där jag i så fall tänkte ha den här, behöver nog bara borra upp det lite större. Nice att kunna ha den nere när den inte behövs och sedan ploppa upp den när den behövs, istället för att åla in under skrivbordet.

Av Kalium

Användare: @Agriemos
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Synology DS920+

Positivt:

Mycket bra packat i originalkartong
Snabb på att skicka iväg paketet
Trevlig att kommunicera med

Negativt:

Lite dyr frakt med postpaket kontant. 200kr. Skulle bli lite billigare om man använder postnords skickdirekt. Ingen större förlust dock så slutbetyget blir ändå 5/5.

Slutbetyg: 5/5

Av Kalium

Jag har bara köpt ett nätagg i mitt. Det var ett Corsair, minns inte exakt modell men tror det kanske hetter typ HX620 eller något sådant. Bör ha varit kring 2009 i alla fall. Efter något år så blev det något strul med det, minns inte exakt vad felet var men tror det kan ha varit coil whine eller liknande. Det gick att använda i alla fall. Hörde av mig till Corsair, tror det var via någon representant här på forumet. Jag fick ett nytt nätagg skickat, men eftersom det jag hade inte längre tillverkades så fick jag den nya motsvarigheten. Har för mig att det var ett HX650. Det nätagget hade problem med att fläkten gick igång och stängdes av med jämna mellanrum hela tiden. Fick ännu ett nytt HX650 skickat till mig men det hade också samma problem. Till slut så var snubben från Corsair less så han skickade mig ett AX760i som var ett betydligt mycket dyrare och bättre nätagg. Har bytt mobo/cpu 3-4 ggr sedan dess och troligen ännu fler olika grafikkort. Av chassits dammfilter att döma så har nog fläkten aldrig behövt gå igång någon gång på nätagget då det inte sitter ett enda dammkorn i dammfiltret för nätagget. Inte hört något coil whine från agget heller, bara haft det från några olika grafikkort jag haft. Skulle tro att det här nätagget har nog varit med i ca 10 år vid det här laget, kanske mer till och med.

Åter till tråden. Som många redan nämnt så är det ju sjukt viktigt att man får en ny produkt på en gång och inte behöver skicka iväg sin produkt och sedan vänta några veckor tills man får en ny.

Av Kalium

Gjorde senast igår. Följer inget särskilt recept utan kör på känsla bara. Igår blev det ungefär följande:
1000g nötfärs
En stor gul lök, hackad
6-7st mellanstora morötter, fint rivna
7-8st mellanstora champinjoner hackade i bitar
3st ica 390g finkrossade tomater basilika
2st ica 390g finkrossade tomater vitlök

Steker löken i smör. När den börjat få färg så lägger jag i köttfärs. Kryddar med salt och svarpeppar. När köttfärsen börjar bli klar så häller jag i morötter och champinjoner och steker ett litet tag till. Sedan i med krossade tomater. Sköljer ur kartongerna med lite mjölk och häller i grytan. Tror det blev ca 3dl mjölk totalt igår. Hällde sedan i ca 1msk olivolja, blir lite väl magert och "smaklöst" annars. Kryddade sedan med lite vitpeppar, två små duttar kinesisk soja (kanske 1-2tsk totalt?), lite strösocker (kanske 2tsk), ca 2msk tomatpuré. Låt puttra minst en halvtimme för att smakerna ska gifta sig fint med varandra.

Brukar alltid variera receptet varje gång. Den här gången blev det riktigt bra tycker jag.

Av Kalium

Samma här. Trodde att jag blivit hackad. Försökte byta lösenord men det funkade inte heller.

Av Kalium

Jag bjuder 5200 + frakt för NASen utan diskar.