Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium

Kolla om din kommun har någon konsumentrådgivare. Inte alla kommuner har detta men om din kommun har det så kan du nog få hjälp där.

Av Kalium
Skrivet av inalotofpain:

Det där är ju typ som att säga att man inte gillar bicep curls så man kör knäböj istället.

Jag vet inte varför-- om det bara är Arnold och stålmannen eller vad, men väldefinierade bröstmuskler är för mig höjden av den manliga ideala fysiken. Det ser så jävla bra ut.

Bröst ska man träna hårt och en absolut grundregel angående den ideala fysiken är att brösten ska sticka ut längre än magen, detta gäller både män och kvinnor.

Efter snabb reflektion så tror jag mitt dyrkande över snygga pecs grundar sig i att jag alltid varit spinkig och haft lite knepig bröstkorg (duvbröst) så jag har alltid skämts för mina "bröstmuskler", och därför avundat de med stora och definierade bröstmuskler. Dyrkar också grova underarmar vilket givetvis grundar sig i att man själv är byggd som en liten tös.

Jag har genetiskt stora bröstmuskler, så även om jag inte tränar bröst så sticker bröstkorgen och bröstmusklerna ut mer än magen. Flexar jag mina pecs så sticker dom nog ut en 6-7cm från bröstbenet och jag får till en bra pec bounce även med en löst sittande tröja. Hade jag kunnat träna bröst/bänk utan smärta alla dessa år så hade jag nog sett ut som en riktig bänkpressare. Folk brukar iofs tro det om mig ändå, fast sanningen är att jag är rätt så dålig i bänk (i förhållande till allt annat).

Men jag håller med dig om att det är manligt med rejäla pecs. Man får som en helt annan pondus då.

Av Kalium

Ringde Bahnhof nyss, ca 15 minuter total kötid. Sa att höjningen från 89kr/mån till 199kr/mån är ingenting som jag accepterar utan dom får göra något åt priset, annars kan tappar dom mig som kund. Enligt Bredbandsval.se så kan jag få 100/100 via Telia eller Halebop för 119kr/mån och det sa jag till kundtjänsten på Bahnhof också. Hon skulle kolla vad hon kunde göra och efter någon minut sa hon att jag kunde få 119kr/mån hos dom på Bahnhof. Får nöja mig med det tills vidare och sen kolla igen om någon månad om dom sänkt priserna igen...

Av Kalium
Skrivet av Abbs:

Du kan ej växla svenska kontanter i Thailand längre

Jaså? I våras var det inga problem i alla fall. Vi fick oftast ungefär samma växlingskurs som banken här hemma erbjöd fast såklart utan alla avgifter osv. Sedan vet jag inte om det spelade någon roll att det var sambon som skötte pengaväxlingen, hon har dubbelt medborgarskap och använde sitt thai-pass när hon växlade pengarna.

Av Kalium
Skrivet av trudelutt:

Som redan sagts är Forex kreditkort utan uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag utanför EU. Det kostar dock att ta ut kontanter i EU. Årsavgiften är på 225 kr.

Northmill har ett debitkort utan avgifter och valutapåslag, och utan begränsningar.

Båda har en beloppsgräns på 5000 kr per uttag. Det gör att bankomatens avgifter i Thailand (som man inte kommer ifrån) blir högre procentuellt sett. Det brukar kosta 250 baht per uttag om jag inte minns fel. En del bankomater kan ge 30 000 baht per uttag har jag hört, men 5000 kr är ju bara ca 15 000 baht. Så om man kan hitta ett kort där man kan få ut 30 000 baht per uttag skulle man alltså minska den Thailändska bankens avgift från 250/15000=1.7 % till hälften. Jag vet tyvärr inget sånt kort.

Det slutade med att vi hade med oss svenska kontanter till Thailand. Det blev faktiskt billigast så.

Av Kalium

Köpte en moped för 9000kr att pendla till jobbet med. Den går på bensin, drar ca 0.2l/milen. Bilen går på diesel, drar ca 0.8l/milen på sträckan till/från jobbet. Tidsmässigt så går det lika fort med moped som med bil till jobbet. Betalar 75kr/mån i trafikförsäkring för mopeden. Det sparar jag in på ett par dagars körande till/från jobbet. Brukar även ta mopeden med ryggsäck på ryggen om jag ska handla. Samma sak där, går lika fort med moped som med bil men bränslekostnaden är ca en femtedel och jag slipper slita i onödan på bilen med kortkörningar.

Av Kalium

Fick mail från Bahnhof nyss. Dom ska höja mitt internet från 89kr/mån till 199kr/mån. Härligt med en liten 124% höjning av månadskostnaden bara sådär!

Av Kalium

Intressant. Kör 4790k och 3070 och testade Guild Wars 2 i 4K-upplösning. Där är det CPUn som är flaskhals 99.9% av gångerna verkar det som. Frame time ligger för det mesta ca dubbelt så högt som GPU busy. Blir nog enklare att motivera en uppgradering till hösten nu med denna fakta.

Av Kalium

Jag har aldrig varit någon kaffedrickare, men när jag var i Vietnam 2016 med några kompisar blev jag övertalad att prova cà phê sữa đá. Det var förvånansvärt gott tyckte jag.

Förra sommaren svängde jag in på erikshjälpen i grannbyn. Hittade där ett par vietnamesiska kaffefilter i originalkartong, såg ut att vara oanvända. Tror dom kostade typ 10kr/st eller liknande, så jag köpte båda. Köpte hem sötad kondenserad mjölk och någon mörkrost från Arvid nordqvist. Det blev inte riktigt samma sak som i Vietnam, antar att det är för att det är olika kaffebönor, men koffeinkicken fanns och gott var det. Brukar dricka en kopp på morgonen nästan varje dag, men inget mer än så. Vill inte bli koffeinberoende som mina föräldrar. Brukar köra lite olika kaffesorter beroende på vad som är billigt för stunden. Mörkrost är det alltid i alla fall, och starka varianter. Har testat en gång med lite svagare kaffe men det var inte lika gott.

Av Kalium

Du kommer ha svårt att ta dig genom en ingenjörsutbildning om du inte brinner för det. Tro mgi, jag har testat. Jag har alltid haft sjukt lätt för mig i skolan men andra året på ingenjörsutbildningen blev tuff när jag hade noll intresse för ämnet. Hoppade av plugget och jobbar nu inom industri, skiftgång och en veckoarbetstid på ca 30h/vecka i snitt och kommer nog snitta ca 42-43k/mån det här året. Har 7 minuter till jobbet hemifrån och behöver (och kan inte) ta med jobbet hem. Var sjätte vecka är jag ledig två veckor i rad.

Ingenjör är inget för alla. Välj inte jobb efter lönen. Välj något du verkligen vill jobba med istället.

Av Kalium

Jag skulle sikta på en liten typ 12v borrskruvdragare. Bor du i lägenhet så bör det räcka till det mesta du kan tänkas hitta på. Ibland är det bättre med en liten smidig än en stor och stark maskin. Sedan kan du köpa en begagnad lite äldre sladdansluten slagborr för dom få gånger du behöver borra i väggarna.

Jag kör själv en Milwaukee ONEDD2 och den är riktigt grym men den är också stor och tung och fruktansvärt overkill för dom flesta jobben. Jag bor i hus också. Och renoverar väldigt mycket. Håller själv utkik efter en typ M12 FDD2 eller liknande till bra pris. Den duger gott och väl till t.ex vanliga trallskruvar, normalstora borrhål, osv samtidigt som den är mycket mindre och smidigare än en fullstor maskin.

Av Kalium

Själv tränar jag aldrig bröst, inte gjort sen 2016 typ. Provade lite bänkpress förra veckan när jag var ner på atletklubben. Fick upp en trea på 100kg utan större besvär. Hyfsat ändå med tanke på att jag aldrig tränar bänk eller bröst. Kör hellre stående axelpress med skivstång. Axlarna mår mycket bättre av det och det är ändå en övning man kan ta ut sig rejält i.

Av Kalium

Köpte ett par Red Wing 3302 Weekender Oxfords till 50% rabatt för jag tror det var 6 år sedan. Tror jag betalade 1100kr. Var till lokala skomakaren och fick öljetter i snörhålen för att dom skulle hålla längre. Skorna har använts varje sommar sedan dess och har varit med på varje resa som huvudsakliga skor. Dom har varit i ett tiotal länder. På nattklubbarna i Amsterdam, stränderna i Portugal, och djungeln i Thailand till exempel. Brukar borsta ren dom ett par gånger per sommar, that's it. Ingen mer skovård än så. Ser ut som att i den takt jag använder dom nu så kommer sulorna nog hålla 8-10 år till innan dom behöver nya sulor. Överdelen håller nog livet ut. Använder fortfarande originalsnörena men ena snöret blev lite tilltufsat för något år sedan så jag kanske köper nya nästa gång jag har vägarna förbi Stockholm.

Mitt sämsta köp, även dessa skor från en butik i Stockholm, är Joe Nimble Wandertoes 2.0. Betalade 2500kr för dessa och dom höll ca fem månader innan ena skon började läcka in vatten. Hade det inte varit för detta så hade sulorna nog varit slut ändå efter ca ett års användning. Deras kundtjänst är dessutom den sämsta jag någonsin stött på i hela mitt liv.

Av Kalium

Skulle pytsa in typ 80% i typ Länsförsäkringar USA Indexnära och sen resten i någon svensk indexfond. Sen bara låta dom stå och öka i värde tills man behöver använda dom.

Av Kalium
Skrivet av Valiumballong:

65k för rör, dämpare, don, isolering, huv och infästningsmaterial låter som mycket, ja, men utan ritning är det svårt att bedömma rimligheten.

Jag sa till killen att det är viktigt att det blir en tyst anläggning. Han skulle räkna på ljuddämpare till varje don sa han. Jag visade honom dom befintliga rören och att det finns ljuddämpare där som bör gå att återanvända. Vill minnas att det sitter tre ljuddämpare uppe på vinden på befintliga systemet och sen sitter det två stycken på badrumsventilationen som jag gjorde för ett par år sedan. Vi skulle återanvända mycket av den befintliga rördragningen uppe på vinden redan så det behövs inga nya rör och ingen ny isolering dit.

Hittade någon sida på internet för ett tag sedan där man kunde köpa en "plan" för installation av ftx. Typ att man skickar ritning/planlösning till dom så fixar dom en ritning åt en.

Å andra sidan så tänker jag att det borde inte gå att göra på hur många sätt som helst, och att det inte borde vara svårt att fixa allt själv (förutom flödesjustering), speciellt i ett så litet hus. Killen som kom på hembesöket sa att det var hyfsat fritt var jag placerar donen, och rördragning och isolering var inga konstigheter heller direkt tyckte han.

Av Kalium

Jag kontaktade en ventilationsfirma för ett tag sedan och begärde en offert för installation av FTX-system. Fick offerten idag. Materialkostnaden landar på strax under 100k inkl moms. Skulle jag vilja ha montering också så landar allt totalt på ca 145k inkl moms efter rot. Då ingår dock inte borttagning av gamla ventilationskanaler (asbest) samt dragning av el till vinden. Dom grejerna löser jag dock enkelt själv ändå.

Ventilationskillen trodde att jag skulle fixa montering själv eftersom det inte blir särskilt svår dragning av rör i huset. Det enda som kan bli lite klurigt är håltagning i väggarna i källaren (betong) men jag har en kompis som är föredetta betonghåltagare så det löser sig nog om han kommer förbi.

Jag tycker dock att materialkostnaden känns något hög. Aggregatet (Swegon R5-H) som dom räknat på kostar ju ca 35k inkl moms. Är det då rimligt med ~65k för resten? För frånluften så är det inte många meter rör som behövs så det mesta redan finns draget. För tilluften blir det lite mer såklart men huset är ändå rätt så litet, 7.5m x 10m utvändigt. Kommer dra från vinden ner till källaren nästan exakt mitt i huset också.

Ska kolla upp några andra firmor här i området också och begära in i alla fall en till offert så att jag har något att jämföra med.

Av Kalium

Har man redan en AM4 setup så är väl 5800X3D/5600X3D bra alternativ men ska man uppgradera allt så kostar väl en AM5 med 7600X lika mycket som en AM4 med 5800X3D och prestandan är hyfsat likvärdig, möjligtvis en liten fördel till 5800X3D men sämre potential för uppgraderingar i framtiden.

Av Kalium

Brukar inte hinna spela särskilt mycket på somrarna, men när det väl blir spelande i sommar så blir det nog det vanliga. Guild wars 2 eller Heroes of might and magic 3, oftast det sistnämnda.

Av Kalium
Skrivet av pistage:

Det där är ju guld. Aldrig sett. Men ska kika på närmsta HiFi-Klubben för att se om de har motsvarande. Isåfall blir det köp i den butiken även om det skulle kosta lite mer.

om det blir något köp alls, mtp
Fan då. Har också svettiga örongångar så blir väl samma för mig.
Köpa botox-injektioner för öronen kanske, som folk gör mot handsvett.

En bra grej med hifiklubben är att dom har tre års garanti. Det väger rätt så tungt för mig då jag är en sån som gärna utnyttjar garantin på saker om dom går sönder.

Av Kalium
Skrivet av pistage:

Du fick fysiskt testa dom på HiFi-Klubben alltså?
Kanske får bli en tur dit då.
Eller var det för att du bombastiskt sa "priset spelar ingen roll" som du fick testa?

Dom hade en liten monter i butiken med provlurar. Så det hade inget att göra med att jag sa att priset inte spelar någon roll. Jag fick en Ipad i handen att köra musik genom och sen sa dom att det var bara att prova på och ta den tid jag behövde.