Inlägg

Inlägg som anCOOL har skrivit i forumet
Av anCOOL

Locke and Key sista säsongen, Chapelwaite helt klart sevärd, och What We Do In The Shadows .

Av anCOOL
Skrivet av Mordekai:

Det stämmer nog att man måste tappat merparten av smaklökarna och känseln i munnen för att inte spy av russin i bakverk.

Exakt!!

Har försökt hela mitt liv utan framgång att lösa ekvationen russin i bakverk....
Slutsatsen har alltid blivit en ny olöslig ekvation där frågan är vad man förstör...russinet eller bakverket?

Av anCOOL

Felix osötade ketchup finns alltid i kylskåpet men ibland får den sällskap av en HEINZ.

Saknar dock Slotts Ketchup...

Av anCOOL
Skrivet av Rebben:

Onej, vi råkade släppa en produkt som inte var färdig, vilken otur.

Grattis till att vara betalande betatestare.

??

Så om spelutvecklarna aldrig fixar stöd för Intels Alder Lake ska då Intel aldrig släppa sin CPU?

Av anCOOL

Annonsen är avslutad

Av anCOOL

@inflix har hämtat skärmarna och jag önskar lycka till med bygget

Av anCOOL
Skrivet av inflix:

Är i Luleå, kan komma och hämta dom idag eller imorgon den tiden som passar dig.
Bra att du inte kastar fina CRT skärmar.

Skickar ett pm!

Av anCOOL

Två stycken kompetenta 22" CRT skärmar i Luleå.

Hej

Har två stycken CRT skärmar som jag inte har plats för längre.

En Iiyama HM204DT 22" Diamondtron skärm med väldigt få brinntimmar.
Skärmen klarar 2048/1536p85, 1600/1200p100. 800/600p200 .
https://www.amazon.de/iiyama-HM204DT-Vision-Master-Monitor/dp...
https://www.manualslib.com/products/Iiyama-Hm204dt-A-3266398....

En LACIE Electron22blueIV inklusive "solskydd" samma skärm som Mitsubishi DP 2070SB.
Lite fler brinntimmar än Iiyaman eftersom den har varit min "huvudskärm" i några år.
Skärmen klarar 2048/1536p85, 1600/1200p100. 800/600p200 .
https://www.lacie.com/lacie-content/datasheet/blueIV_en.pdf
https://www.mitsubishielectric.com.au/2345.htm

Har inte haft igång dessa sedan 2018.

Skärmarna hämtas hos mig, skickas ej!
Allt har ett pris så jag kan tänka mig att skicka dessa för en fraktkostnad på 100 000kr/st.

Läs hela annonsen här

Av anCOOL

Det enda jag använder är Spectaculator och STeem för att få den där retrokänslan.
Sen upptäcker man att det inte var bättre förr....

Vissa saker är bättre att ha kvar i ett rosenskimrande minne....

Av anCOOL
Skrivet av the squonk:

Jag har en "dumbil" nu, men har faktiskt beställt en helt ny 2022 års modell, den är fullt uppkopplad. Får se hur irriterad jag blir på det, som sägs i artikeln får jag säkert vänta pga komponentbristen men jag har ingen brådska. Nuvarande bil fungerar bra, men är såpass gammal så rätt vad det är kan det bli jättedyrt, främsta skälet till uppgradering är den mycket bättre miljöprofilen och lägre förbrukningen eftersom jag bor i Stockholm. Storlek/prestanda är närmast identisk så jag rullar på som vanligt men som en lite mindre miljöbov.

Hur många mil måste du köra med den nya bilen innan du har kommit ikapp den kostnad som tillverkningen av den nya bilen har gjort på miljön?

Av anCOOL
Skrivet av Maximo:

Hört talas om skor?

Du kan ju även använda armen som är 2 fot lång.

Eller så tar man fram picken och mäter med, troligtvis den kroppsdel som är mest noggrant uppmätt....

Av anCOOL

På tal om AA, vad hände med FSAA?
Kommer ihåg Voodoo korten som var brutala på anti aliasing.

Av anCOOL
Skrivet av Cove:

Packman 4K incoming

Pacman 4k RTX....

Av anCOOL
Skrivet av Kvicksilver:

Riktigt imponerande att AMD:s 6 månader gamla CPU ändå presterar bättre än Intels nysläpp. Äntligen konkurrens på marknaden!

Från testet.

"Den nya arkitekturen heter Cypress Cove, vilken är samma arkitektur som Sunny Cove. Den senare släpptes redan hösten 2019 och utgjorde grunden för den mobila processorfamiljen "Ice Lake", som tillverkades på 10 nanometer. Skillnaden här är att Cypress Cove är en backport som istället tillverkas på Intels åldrande men samtidigt mogna 14-nanometersteknik."

Vill inte kalla detta släpp för ett "nysläpp"

Av anCOOL
Skrivet av Dinkefing:

Har du glömt att AMD tidigare arbetat på projekt K12 dvs en egen variant på en ARM processor och i höstas återupptog arbetet?

Och AMD har släppt K12an?
Apple har släppt sina ARM cpuer och har nya på gång, Intel tror jag knappast ligger på latsidan med utveckling av ARM och RISC-V.

Av anCOOL
Skrivet av THB:

Intressant detta, Intel måste göra något ordentligt för att kunna vara med och slåss mot AMD, ARM64, RISC-V med mera.

Tror inte Intel känner något större hot från AMD eftersom dom båda konkurrerar på samma spelplan dvs x86.
Däremot tror jag Intel i dagsläget känner sig maktlösa mot ARM, RISC-V kanske....

Av anCOOL
Skrivet av Yoshman:

Exakt. För att ta ett konkret exempel

Antag att du har ett program med två CPU-trådar. Dessa trådar läser/skriver båda till tre globala variabler, A, B och C. Antag att A, B och C initialt är 0.

Antag att tråd#1 gör detta

A = 17 B = 42 C = 1

Medan tråd#2 gör detta

if (C == 1) { print(B) print(A) }

Vi ignorerar de optimeringar kompilatorn kan göra här, vi antar att minnesoperationerna verkligen lagts ut i den ordning som listas här både för x86 och ARM64.

På x86 garanteras att tråd#2 endera inte skriver ut något alls (om tråd#2 kolla värdet på C innan det sätts till 1), eller så skrivs 42 och 17 ut. Det trots att det inte finns någon explicit synkronisering, d.v.s. x86 ger massa garantier som i praktiken är onödiga -> kostar prestanda när flera kärnor jobbar på delad data.

På ARM64 man man få fallet att inget skrivs ut, [0,0], [0,17], [42,0] samt [42,17]. Detta kanske känns konstigt för en människa, men det är faktiskt vad man får i det mest rimliga/effektiva HW-implementationen som inte ger mer garantier än vad som egentligt specificeras här. Alla moderna programspråk har specifika sätt att uttrycka minnesoperationer som har regler relaterad till andra minnesoperationer som hänt före/efter just denna minnsoperation.

"Normala" minnesoperationer står för >99% av alla man gör i ett typiskt program, de kräver ingenting om minnesoperationer som utförs på andra variabler. Vill man få x86 resultatet på ARM64 gör man detta

Antag att tråd#1 gör detta

A = 17 B = 42 C.store(1, release)

Medan tråd#2 gör detta

if (C.load(acquire) == 1) { print(B) print(A) }

ARM64 har en speciell "store" operation som kallas "store-release". Den garanterar att alla minnesoperationer som hände innan denna kommer vara synliga av alla andra kärnor som gör en "load-acquire" och läser det nya värdet som lagras. Så load-acquire är den andra änden, det säger att om man läser det nya värdet som gjorts i en store-release till samma variabel så är man garanterad att alla efterföljande läsningar kommer se de värden i övriga variabler som skrevs innan store-release.

Kan låta komplicerat, men är exakt hur "lås" (mutex/binär-semaphore) fungerar i multitrådade program.

D.v.s. ARM64 är på instruktionsnivå en perfekt match till hur vi idag skriver multitrådade program som behöver dela data mellan trådar. x86 ger massor med garantier som i praktiken inte tillför något i majoriteten av fallen, men man kan inte ändra beteendet då det finns enstaka program som är beroende av hur x86 är specificerad att fungera.

Nästan 100 % fallen när program "fungerar" på x86, men får märkliga buggar vid lite udda tillfällen på ARM64 har programmet ett logisk fel av typen "data-race", men det råkar fungera i 100 % eller nära 100 % på x86 då den har så väldigt lite möjlighet att optimera ordningen för läsning/skrivning mot minne.

Tackar!

Av anCOOL
Skrivet av Yoshman:

Jag är en SW-person, inte HW-person. Tänkte på det när jag lyssnade på Intel och AMD intervjuerna igår, där pratade HW-människor som inte är SW-personer (kort och gott, ibland var de i spenaten vilket jag lär vara för HW till och från).

Men i grunden finns i alla fall två stora problem med x86_64 som inte finns i ARM64

  1. ARM64 hanterar minneskonsistensen mellan saker som kör på olika CPU-trådar på ett sätt som skalar bättre med stort antal kärnor. Detta kan absolut fixas i x86 om man skippar bakåtkompatibilitet, metoden man har nu råkar bara vara något man tyckte kändes rätt för ~30 år sedan när det definieras (när första dual-socket x86 dök upp)

  2. ARM64 har fix storlek på alla instruktioner, de är 4 bytes vilket gör det trivialt att hitta gränserna mellan instruktionerna, vilket gör det möjligt för Apple att avkoda 8 instruktioner per cykel. x86 instruktioner är 1-15 bytes, idag är det bara nackdelar för genomsnittligs längden på en instruktion passerar ofta 4 bytes idag så x86_64 program är något större än motsvarande ARM64. Fixar man detta är det inget kvar av x86.

Med bakåtkompatibiliteten menar du då all programvara fram till idag som kan köras på x86?

Av anCOOL
Skrivet av gonace:

VVN (Våga Vägra Nvidia) paper launch deluxe

Den som kommer ihåg AMDs fantastiska release av XP2400, 2600 och 2800+ där kan vi snacka papperslansering Grand de lux. Där fanns det absolut noll och inga processorer över huvud taget att köpa.

I gammal go "sweklockersanda" ska vi aldrig nånsin glömma det som har varit, med andra ord ska vi hata AMD för titeln kungen av papperslanseringar..

Av anCOOL
Skrivet av eXim:

Jag kanske är helt galen men jag tycker jag hör skillnad (mer detaljer) i musik som är lossless och om man hittar master (tidal) så tycker jag att jag i bland hör vissa detaljer jag inte hört tidigare. det kan vara små saker. Sedan tycker jag att det är lite annan karaktär på ljudet som är lossless en det som är kompremerat finns viss klarhet i lossless och master som jag tycker saknas i kompremet.

Mina två öron..

Dire Straits Brothers In Arms när den släpptes 1985 på CD och vinyl blev den klassad som en av världens bästa "pressningar" ljudmässigt i rätt många år, CDn var en av de första(om inte den första) DDD skivorna som släpptes på CD.
Denna skiva har snurrat i många hifi-nördars apparater både digitalt och analogt för att uppnå det perfekta ljudet, som enligt herr Barbro inte finns några genvägar till.

CDn jag har köptes 1993 så den har inte hunnit med någon remastering, har valt just denna skiva i några exempel nedan för jag har lyssnat på den i alla möjliga och omöjliga anläggningar och den är nog en aning sönderanalyserad...tror jag
Hemma lyssnar jag mest genom mina Q-Pad 1339 som är Beyerdynamics MMX300 med mikrofon.

Jämför jag "refrängen" på låt nr 7 The Man's Too Strong mellan CD och Spotify högsta kvalité kan jag höra vissa skillnader.
På CDn finns det ett större avstånd mellan strängarna på gitarren, på CDn kan man tydligt höra när Mark Knopfler slår "för hårt" på strängarna, det blir ett "brö" ljud eller hur nu man ska få det på pränt. Ljudet finns på Spotify men inte lika tydligt.
Introt till låt nr 2 Money For Nothing tycker jag är grötigare på Spotify vs CD.

Har inget speciell anläggning i bilen, Volvo s60 -05 med premiumpaket, många gånger kan jag tycka musiken från Spotify i bilen kan upplevas som "tråkig", jämför jag samma låtar rippat från CD(mina) spelat genom samma medium(telefon-->blåtand) får jag en bättre upplevelse....lite roligare helt enkelt

Spotify plockade bort "extreme quality" läget 2018, enligt Spotify ska "Very high" motsvara Extreme quality men därom tvistar de lärde.
Såg nu att Extreme quality är bortplockat även för nedladdning...

ps
Det kortaste vi har förutom väderminnet är ljudminnet