Inlägg

Inlägg som dpom86 har skrivit i forumet
Av dpom86
Skrivet av sba74:

Om du använder en laddare som inte stödjer snabbladdning så gör inställningen i telefonen för snabbladdning någonting.
Enkelt uttryckt. Snabbladdning sker genom att telefonen och laddaren (om båda stödjer det) förhandlar om vilken spänning de båda kan hantera vilket i sin tur påverkar laddningseffekten. Anledningen är att man kan inte trycka hur mycket ström som helst genom en USB kabel utan måste öka effekten genom att höja spänningen och hur mycket den höjs förhandlas mellan telefon och laddare för att säkerställa att laddaren inte ger högre spänning än telefonen tål.

Om du laddar en modern laptop över usb-c finns ett powershell kommando man kan köra som visar teknisk data om batteri och laddström. Om man spammar det kommandot precis efter att man stoppat i en (kraftig) laddare så kan man se det du pratar om ske i realtid.

Det är inte bara enheterna som behöver klara den högre effekten utan även kabel som sitter mellan dem, så effekten höjs ganska långsamt och stegvis över loppet av några sekunder. Används en extra lång (eller dålig) kabel kan man också se hur laddeffekten kan pendla lite upp och ner över tid.

Kommandot är följande

Citat:

gwmi -Class batterystatus -Namespace root\wmi

Exempel output

Citat:

__GENUS : 2
__CLASS : BatteryStatus
__SUPERCLASS : MSBatteryClass
__DYNASTY : CIM_StatisticalInformation
__RELPATH : BatteryStatus.InstanceName="ACPI\
\PNP0C0A\\1_0"
__PROPERTY_COUNT : 20
__DERIVATION : {MSBatteryClass, Win32_PerfRawDat
a, Win32_Perf, CIM_StatisticalInf
ormation}
__SERVER : ROG-6800-BEE
__NAMESPACE : root\wmi
__PATH : \\ROG-6800-BEE\root\wmi:BatterySt
atus.InstanceName="ACPI\\PNP0C0A\
\1_0"
Active : True
Caption :
ChargeRate : 0
Charging : False
Critical : False
Description :
DischargeRate : 0
Discharging : False
Frequency_Object :
Frequency_PerfTime :
Frequency_Sys100NS :
InstanceName : ACPI\PNP0C0A\1_0
Name :
PowerOnline : True
RemainingCapacity : 68452
Tag : 2
Timestamp_Object :
Timestamp_PerfTime :
Timestamp_Sys100NS :
Voltage : 16349
PSComputerName : ROG-6800-BEE

Det intressanta värdet är ChargeRate som anges i milli-Watt.
(I exemplet ovan ligger den på nätspänning och laddar inte, varför både ChargeRate och DischargeRate är noll.)

Av dpom86
Skrivet av nobbens:

Har precis köpt en Samsung Galaxy A23 5G - 64 GB 4GB och till den en 25 watts laddare. Har inte fått laddaren än så jag har hunnit börja tänka på hur stor skillnad det är att ladda med fullt kräm eller att ta det lite lugnt över natten med min gamla laddare på 5W som följde med till min A10:a som nu får bli min reservlur. Jag menar, pallar min nya telefon att snabbladdas varje gång med min nya laddare och att batteriet ändå får en livslängd som det på min gamla telefon har haft som faktiskt nu efter 4 - 5 år fortfarande är i riktigt gott skick? Kanske jag ändå har bäst i att fortsätta ladda med min gamla laddare och bara snabbladda i nödfall för att också få min nya A23:a att räcka lika länge som A10:an gjort?

1. Ja du bör aldrig snabbladda om du inte har behov av det. Det sliter snabbare på de kemiska bindningarna i batteriet.
2. Moderna mobiler har ibland inställningar som låter dig ställa in "Scheduled charging" - vilket är att du kan ställa in vilket klockslag du vill att mobilen ska vara färdigladdad. Sätt klockslaget till när du brukar vakna, så kommer mobilen ladda långsamt under natten och tajma in det så att den blir klar till det klockslaget.
3. Det kan även vara så att det följer med mjukvara som låter dig ställa in en max-gräns för hur många procent den får ladda. Lithium batterier gillar inte att laddas till 100% så om du klarar dig med mindre kan du sätta en övre gräns på 80-90%.
4. Lithium batterier gillar inte heller att laddas ur helt. Det handlar om att det bildas mycket stress i de kemiska bindningarna i batteriet, dels när det är helt laddat, men särskilt när är helt tomt. Man ska absolut inte låta batteriet ladda ur helt innan man laddar det.

Givetvis skiljer det litegrann mellan olika tekniker, men ungefär så mår ett lithium batteri som bäst runt 60% laddning. Ska du långtidslagra ett modernt batteri gör du det bäst halvladdat eller lite över. Att låta ett lithium batteri ligga urladdat under en längre period är en genväg till att döda batteriet snabbare. Det är t.ex. vanligt att gamla laptops som fått lega orörda i över ett år kan få intern kortslutning i batteriet (inte att det börjar brinna, bara att det ör dött och inte längre går att ladda).

På tal om att börja brinna: Lithium-jon batterier är de som kan brinna, Lithium-polymer brinner inte - och nuförtiden har den mesta elektronik lithium-polymer istället av det skälet. De är inte ekvivalenta dock. Lithium-jon håller i teorin längre, och har högre energi-densitet. Lithium-polymer tål inte lika många ladd-cykler, men kan å andra sidan leverera högre momentan effekt (klarar att den anslutna enheten plötsligt behöver dra mycket kräm) och kan inte börja brinna.

Sen går tekniken framåt ganska fort, så gårdagens sanning osv...
Ovan kanske inte längre stämmer ett år från nu.

Av dpom86

Beror inte detta på umgängeskretsar?
Av alla jag känner har 1 person iphone.
Sen vet jag att Apple försöker marknadsföra mot ungdomar, och om man kollar statistik i t.ex. USA så dominerar Apple neråt i åldrarna.

Men varför hamnar detta på framsidan?

Av dpom86

Elda upp mina skattepengar bara... varje sekund som spenderas på att överväga detta förslaget med alla de tiotusentals personer som är inblandade i olika administrationsled, utredningsgrupper, säkerhetspersonal, jurister, ekonomer, osv...
Kan lova att fler barn blir hjälpta om de bara tar alla de pengarna och donerar dem till exempelvis bancancerfonden.

Av dpom86
Skrivet av xSean145:

En USB-C port på iPhones måste vara så pass bra att Apple kan stå bakom sin produkt. The best USB-C port ever made.

De kan fortfarande stå bakom sin produkt. Marketing speak som "full funktionalitet är bara garanterat om certifierade kablar används med produkten" är standard, och helt ok också för den delen - självklart kan man inte garantera kvaliteten av godtycklig tredjeparts del.

Men det är en enorm skillnad mellan att inte garantera full funktionalitet och att artificiellt garantera att full funktionalitet inte kommer nås.

Av dpom86

Prestanda vid samma TDP är tekniskt intressant.
Men för slutkund är det prestanda vid samma batteritid som spelar roll i verkligheten.

Av dpom86

Jösses vad obehagligt det var med alla de där skakningarna i fullskärm
Ser ok ut som en liten video, men som många sagt är det hemskt för riktigt spelande.

Skrivet av anon349426:

Synd att devs är så dåliga på att koda att det är den väg vi går emot.

Spelar ingen roll hur mycket du kodar, högupplösta texturer kräver mer minne.
Spelet Rage försökte ta sig runt detta med massa fiffig kodning, där alla texturer du inte hade framför näsan hela tiden fick streamas in dynamiskt.
...Det gick inte så bra. Då behöver du top of the line cpu, och nvme diskar för att kunna streama in texturerna tillräckligt snabbt, så du byter bara ett high-end krav mot ett annat high-end krav (minne vs bandbredd).

Av dpom86
Skrivet av tvelander:

Hade velat se den undervoltad med typ 100-200MHz mindre och se effekt då

Der8auer gjorde ett test där han låste den till 90W för direkt jämförelse mot amd's eco-mode. Var ganska imponerande. Visade exakt samma som för AMD's prollar: att det blåa laget också slängt effektivitet out the window för att klämma ut några enstaka procent mer prestanda för att kriga om den absoluta toppen. Med andra ord, prestandan sjunker inte mycket om du låser ner effekten. Han testade specifikt undervolt också, och då blev prollen plötsligt väldigt energieffektiv.
https://youtu.be/H4Bm0Wr6OEQ?t=131

https://i.imgur.com/IcY2u4Y.png

Av dpom86
Skrivet av ronnylov:

Säkert väldigt genomtänkt men jag är nog för trött för att förstå. Jag har idag ett X370 moderkort och en 3800X. Jag ska alltså uppgradera moderkortet till min CPU. Gissar ett X570 då som jag sätter 3800X i. Sedan nästa gång jag uppgerderar ska jag köpa en ny CPU och sätta i mitt X370 moderkort?

Jag har ingen aning vad du säger, men...
Givet att du sitter på 3000 idag så uppgraderar du tillräckligt ofta för att köpa ett 670 mobo och lämplig 7000 cpu för dina krav, sen nästa uppgradering efter det så kommer du flytta din 7000 cpu till ett billigare nyköpt mid-range moderkort, och stoppa din 9000 cpu (eller vad näst-nästa generation kommer heta) i ditt 670.

Av dpom86
Skrivet av ronnylov:

Hoppas inte AMD gör om det som hände med 300-serien moderkort. Först fick de inget stöd för nyaste AM4 processorerna och de påstod att det aldrig skulle komma stöd på grund av tekniska begränsningar. Men långt senare kom stödet ändå. De gjorde en fuling för att få sälja nya moderkortskretsar. Jag blev sur och skippade nyköp av CPU och köpte en begagnad 3800X istället och den funkar bra än idag på mitt X370 moderkort. Min gamla Ryzen 1700 CPU står nu och dammar på en hylla.

För min del så kommer jag nog ändå vilja ha nytt moderkort och minne nästa gång jag uppgraderar igen. De gamla prylarna kan jag sälja eller sätta i en reservdator eller kanske köra som server. Finns alltid någon gammal dator som också behöver uppgraderas. Då är det bättre att ha hela paketet med moderkort, CPU och minnen.

En bättre ide är att köpa ett bra moderkort med alla features du vill ha idag, sen nästa gång du uppgraderar så kommer priserna på mellanklass moderkorten ha sjunkit en hel del - så du stoppar din nya processor i ditt gamla high-end moderkort, och nyköper vad som i framtiden kommer vara ett mycket prisvärt mellanklass moderkort som du stoppar din gamla processor i.

Var så jag gjorde själv när jag gick från 3000-serien till ett 5800x3D. Bra 400-serie moderkort var ju jättebilliga då.

Av dpom86

Prisvärdhetsfrågan är inte så komplicerad, det är faktiskt ganska enkelt.
Hur ofta uppgraderar du? Kommer du uppgradera minst en gång till inom AM5's livstid?

Om svaret är ja, så kommer ditt nästa "plattformsköp" hos AMD kosta 0kr.*
Du förskottsbetalar alltså ditt nästa plattformsköp - en framtidssäkrad plattform.

Titta på totalkostnaden och dra ut tidsspannet till något mer realistiskt än bara spannet av nästa löning - då försvinner tunnelseendet på prislappen och man kommer tillbaka till vad datorn kostar på riktigt. (Om du inte har planer på att trilla av pinn de närmsta åren vill säga.)

Samma logisk kullerbytta som att gå efter förpackningspris istället för kilopris när man köper mat. Om AM5 är som ett två-liters mjölkpaket så är Intels dito ett en-liters paket. Givetvis kostar 2L paketet mer än 1L paketet.

* gäller under förutsättningen att du uppgraderar CPU igen inom de åren AMD lovat AM5 stöd.

Av dpom86
Skrivet av IceKey:

Frågan är:

Hur normalt är det att dra ut och fippla med kontakterna mer än 30 gånger på ett grafikkort? 🤔

Kontakten som sitter på PSU'n är problemet då man oftast inte byter PSU varje gång man byter GPU.
Själv brukar jag nog snitta 3 GPU'er per PSU-byte, vilket betyder att jag kan göra max 10st in-/ur-kopplingar per GPU.
Som tur är är ju alla kraftigare PSU'er modulära idag, men är inte jätte kul att behöva överväga att beställa ersättningskablar vid GPU byten. Även om det går att göra är det en extra grej att tänka på som kan försena ett bygge: Du byter GPU, kör lite stress-testing, och märker att kontakten blivit sliten vid GPU-bytet - sen får datorn stå o vila tills du beställt och fått levererat ersättningskabel. Massa tråkig extra tid jag inte vill behöva lägga på det här problemet.

Av dpom86
Skrivet av Gender Bender:

Idag tycker jag både Instabox och Budbee fungerar smidigt och bra, men skulle det bli ändring på detta i framtiden så känns det bra att redan nu ha ett namn redo för dem. Instabeel.

Hahaha, klockrent!

Annars tycker jag det är lite lustigt egentligen att de tog bort de två delarna av namnen som har med leverans/paket att göra, och behöll resten.

Av dpom86
Skrivet av Zemlan:

"True black" ändelsen glömmer du nog nu tror jag...Blanda inte ihop DisplayHDR 400 med DisplayHDR 400 True black. Det är två olika saker.

Nej fast mitt misstag var att jag hade fått för mig att Alienware skärmen hade True Black 600 så att detta därav var ett steg bakåt, men det var bara jag som mindes fel om Alienware skärmen.

Av dpom86

Att den bara har "VESA DisplayHDR 400 True Black Certified" känns inte speciellt lovande... :/

Av dpom86

På 27" och neråt känns det bara konstigt att ha den välvd tycker jag, men åt andra hållet, kanske någonstans kring 34" och uppåt så känns det skönt att ha den lätt välvd, typ 1800R. Där emellan är en gråzon där båda fungerar.

Har just nu en LG 38" lätt välvd som min primära, och det känns väldigt skönt. Har inga som helst problem med ögonmått/raka linjer/osv. Några 1000R skärmar från Samsung kommer det dock inte bli för min del, där drar jag gränsen.

Av dpom86
Skrivet av mr_sQuinty:

Nej tack , jag vill kunna använda min dator även om det inte blåser

Dock är jag mera intresserad av tillgången än av prestandan(som jag utgår ifrån att den är bättre) när väl en lansering kommer.

Inga problem! Vindkraftverket drivs av det kraftiga flåset från kortets fläktar så klart!
The more it draws, the more it blows!

Av dpom86
Skrivet av employed:

Känner inte många som har stationära datorer idag. Knappt några kollegor på jobbet med flera hundra anställda har stationära datorer. De flesta har knappt bärbara datorer hemma utan gör allt från sin mobil eller platta. Varför köpa en GPU för 5000sek när man kan få en konsoll i samma pris kategori som man dessutom kan koppla i sin tv som de flesta har.

Intressant med olika perspektiv. Vore intressant att veta i vilken branch / yrke du jobbar.

Själv vet jag inte om jag känner någon som inte äger en dator, varken i eller utanför jobbet - men det är väl lite så umgängeskretsen utvecklat sig när man älskat teknik hela livet; som barn, på diverse tekniska utbildningar, och slutligen i jobbet som spel- resp. mjukvaruutvecklare. Därför det vore kul att veta lite mer om din miljö så man kan lära sig lite om hur det ser ut "på andra ställen".

Av dpom86
Skrivet av pv2b:

GTA V är absolut inte ett retrospel. Jag skulle säga att retrospel, i alla fall i kontexten som är intressant i den här diskussionen, är något som man normalt behöver spela genom någon slags emulator, eller modifiera på något sätt från dess ursprungsform, för att kunna spela på modern hårdvara.

Håller med, GTA V är vad man kallar modern klassiker.

Av dpom86

Har inte ganska många mer än en dator på SweC?
Jag gör ju inte samma på alla byggen utan tycker svaret beror på behovet.

Bygger jag en liten server som inte kommer jobba hårt så bryr jag mig inte utan kör medföljande.
Bygger jag en burk för gaming applicerar jag själv.

Givetvis skulle jag kunnat gjort det för servern också men känns inte som det kommer ge något.