Testpilot: Synology BeeDrive 1 TB – molnfri lagring i fickformat

Permalänk
Melding Plague

Testpilot: Synology BeeDrive 1 TB – molnfri lagring i fickformat

Synology introducerar deras första externa lagringsenhet BeeDrive, med löfte om avancerad säkerhetskopiering och smidig synkronisering.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

Idéen är bra men problemet är Att dom skall stoppa in massa junk mjukvara i datorn. Det skulle varit angenämare om dom körde "mjukvara" som webtjänst i lokalt i enheten sedan gick den på ens nätverk som en NAS, men innehållet skickas vidare till ett moln .

Nu vet jag inte hur just den här produkten fungera, men det finns även tendens att låsa såna här moln produkter till en tjänst. Har några D Link kameror, dom kan inte längre ställas in att dom skall ladda upp data på FTP istället för någon molntjänst.

Permalänk
Hedersmedlem

Bra test av en produkt som säkert intresserar flertalet - men få har så bra koll på.
Tackar för denna!

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Så liten och söt.

Edit: Förtydligande. Jag syftade på enheten. Björn verkar också söt dock.

Permalänk
Medlem

Märklig produkt. Om man har en Synology NAS finns ju redan idag möjlighet att köra Synology Drive över internet och mellan olika enheter, vilket fungerar väldigt bra. Produkten kanske fyller någon nisch någonstans men har svårt att se att det blir någon jättesucce? Varför ska vanliga människor använda detta istället för t.ex. OneDrive elller Google Cloud?

Permalänk
Livsnjutare 😎

Det hade varit smutt om man sedan kunde fått hela disken klonad till molnet också, så om något händer med den fysiska disken - eller om man inte har den med sig - så hade man ändå kunnat komma åt alla filer via nätet…

Detta är ett affärsområde för @Synology tror jag helt klart. Jag hade vart beredd att betala runt 50kr/mån för det, men under förutsättning att applikationen som används på de lokala maskinerna har versioner för både Windows, Mac och helst även Linux*.

Finns potential!

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Medlem

Tack för bra recension

Permalänk
Medlem

Hur kan liten och smidig vara en "fördel" när den är ENORM jämfört mot andra USB-stickor på 1 TB? Borde stå som nackdel...

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Har väntat länge på något liknande som denna, men som funkar mer tillförlitligt då. Potentiellt är den säker mot ransomware.

Som någon nämnde ovan så skulle det vara bra om programvaran kördes i enheten likt en web-applikation för att slippa installera olika versioner beroende på vilket operativsystem som körs för tillfället.

Visa signatur

There is always a price to pay for convenient

Permalänk
Medlem

Ser inte vad denna skulle ge för fördel utöver tex. en samsung T7.

Den andra viktiga frågan är om windows skickar TRIM-kommandon till enheten när filer raderas. - det märker man ofta när man har skrivit bit över lagringens totala storlek i skrivvolym, att skrivprestandan är inte längre som innan - och även när man provar med nyskapad filsystem och problemet är att många OS inte möjliggör att TRIM-kommando eller unmap/discard skickas över UASP på USB-sladden i samband med filradering eller som egen kommando på externa inkopplade SSD

på Samsung T7 är det helt avgörande att man kan 'tvätta' lagringen med 'fstrim' i Linux innan man kan lagra en löpande skrivning > 100 MB/s om det skall pågå i flera timmar i sträck utan avbrott eller hack.

är lite trött på eSSD när man skriver +100 MB/s kontinuerligt timme efter timmen och inte pallar för trycket, men det ser man inte förrän efter någon eller flera timmars körning med program som loggar data kontinuerligt utan avbrott... och även om det går utmärkt vid testkörning innan så skiter det sig gärna vid skarp körning senare för att det inte har körts TRIM med tex. fstrim (i Linux) på den externa inkopplade SSD-lagringen (liksom interna SSD-lagring om man kör mot sådan) innan körningen. - en lärdom är att vid test måste man alltid köra disken till stumfull - radera - köra igen och se om det inte får någon stall och hack - och det är lite trist när det kan ta mer än 4 timmar per test med 2TB-lagring, men det måste göras...

Större hårddiskar klarar ofta detta bättre när det gäller kontinuerligt skrivande timme efter timme utan avbrott - dock skall sägas bäst med nyskapad filsystem inför varje mät-session så att man inte slåss med fragmentering (bl.a av metadatat för filsystemet) i filsystemet från skrivningar tidigare som ger onödiga sökningar som gör att inspelningen kan hacka..

---

Skall man klara ransomware bättre så behöver lagringen ha en egen liten programsnurra med inloggningsförfarande, helst dold snapshot (typ liknande som BTRFS stöder) på den filsystemet som visas över till anslutna OS eller att den helst inte syns alls och överföringen sker med sftp eller rsync eller molntjänstprotokoll som S3.

Skulle man ha program som motsvarande minio (som är en S3-protokollhanterare) inne i anslutna lagringen så kan man ställa in hur 'raderade och överskrivna' filer hanteras och hur länge de fins kvar som skuggkopior och hur lång tid när de till slut försvinner med tidsstyrd radering av minio själva - lite grand detta som blackblaze erbjuder i sin molnlagring med 1-3 månaders resilens av filer fast de är 'överskrivna och/eller raderade'.

Permalänk
Permalänk
Medlem

Inget bra när man inte kan lita på att den synkar från telefonen. Lite oklart hur synkronisering mellan datorn och telefonen går också, om det går över lan eller via internet.

Permalänk
Medlem

Känns ju mer värt att köpa en 2 TB M.2 med tillhörande adapter med USB-C för ~1500:-.
Men kul att det testas!

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem

USB till M.2 adptrarna brukar stödja UASP och därmed möjliga att skicka discard-kommando (samma verkan som TRIM) - men det gäller att få använda OS att göra det - annars kommer skrivhastigheten att bli en besvikelse när större filer skrivs eller full backup görs när lite mer än hela lagringens volym har skrivits till lagringen tidigare.

Permalänk
Medlem

Den ser lite B ut, men det finns säkert de som har användning för den.

Men då är väl en USB-sticka ett bättre alternativ?
Har man behov av snabbare skrivning/läsning så finns det bättre alternativ.

Permalänk
Medlem

Är Björn släkt med skådespelerskan Lena Endre?