Köpt hus, Bygga nätverk, lite tips

Permalänk
Medlem

Köpt hus, Bygga nätverk, lite tips

Hej.

Har köpt en villa med två plan. Jag ska nu renovera hela huset med nya ytskikt osv.

Tänkte sätta It uttag i näst intill alla rum och sen dra kabel till någon form av
it central vid inkommande och där NAS:en står osv. Vill även ha trådlös uppkoppling med
bra räckvidd.

Min första tanke utan att vara någon expert på området är följande:

Från It uttagen i rummen drar jag Cat7 kabel fram till "centralen" . I "centralen lär jag
Ha någon form av switch då det kommer att bli ca 10-15 kablar och då räcker väl inte en
vanlig router till ? Men jag lär väl även ha en Router för att få ut WiFi , eller finns det
switchar med WiFi ?

Sen funderar jag lite på det här med switchen , finns det switchar som har möjlighet för
"fast inkoppling" , Jag kommer att dra kabel på löpmeter dvs utan kontakter så det kanske
är "säkrare/bättre" att koppla in direkt på "plintar" . Annars får man väl bara montera kontakter men
jag blev bara lite fundersam på vilka möjligheter som finns.

Är det så man gör eller finns det andra "bättre" lösningar ?

Tänkte ta en Gbit/s anslutning, tacksam för tips på bra utrustning som är lite framtidssäker.

Mvh
Johan

Permalänk

Har själv köpt hus nyligen, dock färdigbyggt och med cat6e i de flesta rum. Då man inte använder kabel i varje rum, endast vardagsrum, arbetsrum, garage, tvättstuga (där mediaskåpet är)

Jag har kopplat från mediaskåpet i tvättstugan till en router i vardagsrummet och därifrån går en kabel tillbaka till mediaskåpet till en större switch som fördelar ut i alla rum. Den switchen kan vara hur stor som helst då det är ändå routern som fördelar ut ipnummer.
Routern är i vardagsrummet för bäst täckning. Detta är dock ett enplanshus på 140kvm. Men täcker alla rum och även några meter utanför huset.

Visa signatur

-= In Trance We Trust =-
Intel I7 8086K Limited Edition | 32GB 3600DDR4 | GTX 1070 | 2x1TB WD BLACK SN750 / 2x500GB 850 EVO | AUDIO PRO T8 ADDON |34" LG34UM95-P

Permalänk

Jag tror jag sett en switch under hela min arbetstid som haft plintar för anslutning.
Detta var en industriswitch och sådana är onödigt dyra.
Jag rekomenderar dig att sätta en patchpanel i ditt mediaskåp för att lätt kunna koppla om sladdar vid behov.
Det finns andra användningsområden för din kabel än att vara inkopplad i switchen.
T.ex kanske du vill köra en medialänk mellan två rum.
Tycker du ska köpa switch och router separat, gärna en switch med möjlighet till vlan.
Låter som att det finns möjlighet till fiber iom att du ska välja 1Gbit och då kan det vara lämpligt att kunna dela upp anslutningarna i tv och internet iaf då switcharna från nätet brukar ha ganska få portar men en tv måste vara kopplad direkt mot avlämningsswitchen utan router i mellan.

Jag skulle rekomendera en HP 2530. tillåter inte budget det tycker jag du ska köra på en dlink dgs1510.
Hp anser jag är lite lättare att hantera.

Permalänk
Medlem

Snyggast tycker jag det är om man bygger ett skåp och rackmonterar switch och patchpanel.
Kom ihåg att kabel för installation är det du ska dra i väggarna och göra uttag i rummen av. Det är inte samma sortskabel som man gör "nätverkskablar" av.
Kolla kjell.com och deras nätverks guide den är bra

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Finns färdiga skåp om man önskar till ex: http://www.elbutik.se/product.html/distributionscentral-apoll... som har inbyggd patchpanel.

Normalt drar man från en central patchpanel till uttag i rum, dra minst 2 kablar till varje rum.
I "centralen har man sedan switch och router som man kopplar in patchkablar till från patchpanelen.

Permalänk
Medlem

om vi tittar från inkommande internet så ska du sen ha en router som skapar lokalt nätverk (wifi i router är en bisak), sen har du en switch (24 portars är lämpligt), sen har du en patchpanel (patchkablar mellan switch och patchpanel för alla vägguttag som används) sen har du installationskabel från patchpanel till vägguttagen.
Wifi får du mha trådlösa accesspunkt(er) kopplade till vägguttagen, eller så kanske du använder wifi från din router om det räcker.

Detta är inget "tips", det är så här det ska vara

Permalänk
Rekordmedlem

Montera minst ett dubbelt uttag i alla rum, dvs använd 2 kablar, du borde använda oskärmad cat 6 installationskabel om du inte har en helt modern elinstallation med skyddsjord överallt.
Sätt helst ett uttag per vägg i de rum där det går och ska du ha trådlös så kanske du ska ha accesspunkter i taket så det kan vara bra att ha nätverkskabel där i så fall.
I andra änden sätter du en patchpanel ochtil lden ansluter du sedan switchen elerl vad det nu blir som ska kopplas in.
Lägg även in kabelrör för att koppla musik/tv/hembio system, de kan använda nätverkskabel för en del signaler de också för en del ändamål men det funkar tex inte för att ansluta högtalare.
fundera även på om du ska förbereda för hemautomation av nån typ.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Först vill jag bara rikta ett stort tack till alla som tagit sig tid att svara och att hjälpa , det är mycket uppskattat

Om jag förstått det hela rätt så blir det enligt följande.

Uttag i rummen , kabel till "centralen". Centralen blir ett skåp innehållande patchpanel, Switch, Router,NAS, och avlämningsswitchen.

Tror jag får börja med en dlink dgs1510 ,är så mycket andra utlägg med huset just nu men man kanske kan uppgradera till en HP 2530 senare

Får ursäkta min okunskap men jag måste bara få fråga varför man drar två kablar till varje rum ?

Ett färdigt skåp var inte helt fel att ha, ska kolla lite mer på det , något speciellt man ska tänka på vad det gäller
skåp och patchpaneler ?

Mvh
Johan

Permalänk
Inaktiv

Om du vill bygga framtidsäkert så skulle jag rekommendera att du kör så få komponenter som möjligt som gör har mer än en funktion. Du köper inte en ugn som är en micro som är en brödrost, du köper tre sådana

Jag skulle som andra föreslagit ansluta dina Cat-7 i en Patchpanel. Det är inte säkert att alla dina TP kablar kommer användas för Internet, du kanske vill förlänga TV från ett rum till ett annat, det går att göra med TP kablar.

Jag skulle köpa en Switch som bara agerar switch. Vill du spara pengar köper du en omanagerad 24 portars switch. Du har du lite uttag över för din NAS, för inkommande internet, för en router osv. Vill du bygga lite bättre kan du köpa en switch som är managerbar som supportar VLAN. Du kanske inte använder det idag men du kommer upptäcka att det är en trevlig funktion. Köper du en PoE switch så gör du också ett smart val, mer om det nedan.

Jag skulle inte köpa en router som också är accesspunkt. Dels blir du beroende till att du placerar den på ett ställe i huset där du får bra täckning, dels måste du dra fler kablar till den.

Köp en brandvägg istället som bara agerar brandvägg. Den kopplar du till ditt fina Internet och på utsidan kopplar du in den i din switch.

För trådlös Internet - dra kablar på samma sätt som du tänkt till dina rum i taket där du tror du vill sätta en accesspunkt (Det är en trådlös pryl som delar ut trådlöst internet från din brandvägg), fördelen med detta är att du kan sätta flera sådana utan att behöva dra mer än en kabel, om du köper en PoE switch så kan du strömförsörja dina accesspunkter utan att behöva en strömadapter, bara en kabel. Planera gärna dina accesspunkter i mitten vid stora ytor, exempelvis ovanför trappen på övervåningen, i hallen på undervåningen. Beror såklart på din planlösning.

Har du tänkt på övervakning? Det finns PoE kameror som du kan planera in när du ändå är igång. Kanske en TP kabel utomhus vid garaget, altan, ett par inomhus i köket, vardagsrum mm? Om du väljer PoE behöver dessa ingen extern strömförsörjning heller.

Ta gärna hjälp av någon som kan nätverk, det kan löna sig

Permalänk
Medlem

Vad gjorde man innan internet Tack för alla råd !

Nu har jag blivit en hel del klokare och fått en hel del idéer att fundera över

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Thuna:

Får ursäkta min okunskap men jag måste bara få fråga varför man drar två kablar till varje rum ?

Ett färdigt skåp var inte helt fel att ha, ska kolla lite mer på det , något speciellt man ska tänka på vad det gäller
skåp och patchpaneler ?

Minst 2 kablar till varje rum borde du dra, helst ett dubbeluttag per vägg och ett enkelt i taket.
Det är för att kablaget i sig går att använda till mycket annat än datanätverk, det går att skicka ljud och bild i kablaget och det kan även bli ett behov av att kunna flytta runt dataprylar i framtiden, dessutom kan man ibland köra kablarna parallellt för att öka kapaciteten. att dra till varje vägg är för att minska andelen lösa kablar på golvet, du vet helt enkelt inte hur du möblerar om några år eller om du använder rummen till nått annat än idag och behoven av datakommunikation kommer inte att minska, dessutom är materialen ganska billigt så passa på att montera kabel när du kan, sätt även upp gott om eluttag för de går åt.

Du har inte funderat på att sätta de fasta delarna i dedikerad garderob/klädkammare eller liknade, öppet med rackskenesystem för patchpanel och switch osv och samtidigt plats för större saker som inte rackmonteras typ datorlådor och "lösa prylar" typ usb diskar eller vad det kan bli, ett mindre rackskåp är inte så flexibelt så kan du få till en "teknikgarderob" så lär du inte ångra dig.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Jag kan bara tipsa att även tänka på om du vill dra andra kablar samtidigt när du även håller på.
Som HDMI och högtalarkablar/subwoofer.
Är ganska snyggt att ha dem i väggarna också.
Om du vill se exempel så kan du titta på mitt galleri.
Har tänkt att uppdatera med bilder nu i veckan med hur luckor och dragningar är gjorda mer ingående.
Men du är helt klart inne på rätt spår, dra och framtidssäkra så mycket som går när du ändå kan!

Visa signatur

Mitt pågående projekt som jag hoppas aldrig blir riktigt klart...

http://www.sweclockers.com/galleri/13903-4k-vardagsrum-for-fr...

Permalänk
Skrivet av mrqaffe:

Minst 2 kablar till varje rum borde du dra, helst ett dubbeluttag per vägg och ett enkelt i taket.
Det är för att kablaget i sig går att använda till mycket annat än datanätverk, det går att skicka ljud och bild i kablaget och det kan även bli ett behov av att kunna flytta runt dataprylar i framtiden, dessutom kan man ibland köra kablarna parallellt för att öka kapaciteten. att dra till varje vägg är för att minska andelen lösa kablar på golvet, du vet helt enkelt inte hur du möblerar om några år eller om du använder rummen till nått annat än idag och behoven av datakommunikation kommer inte att minska, dessutom är materialen ganska billigt så passa på att montera kabel när du kan, sätt även upp gott om eluttag för de går åt.

Du har inte funderat på att sätta de fasta delarna i dedikerad garderob/klädkammare eller liknade, öppet med rackskenesystem för patchpanel och switch osv och samtidigt plats för större saker som inte rackmonteras typ datorlådor och "lösa prylar" typ usb diskar eller vad det kan bli, ett mindre rackskåp är inte så flexibelt så kan du få till en "teknikgarderob" så lär du inte ångra dig.

Kan inte mer än att hålla med om vad du skriver!

Visa signatur

Mitt pågående projekt som jag hoppas aldrig blir riktigt klart...

http://www.sweclockers.com/galleri/13903-4k-vardagsrum-for-fr...

Permalänk
Skrivet av Thuna:

Först vill jag bara rikta ett stort tack till alla som tagit sig tid att svara och att hjälpa , det är mycket uppskattat

Om jag förstått det hela rätt så blir det enligt följande.

Uttag i rummen , kabel till "centralen". Centralen blir ett skåp innehållande patchpanel, Switch, Router,NAS, och avlämningsswitchen.

Tror jag får börja med en dlink dgs1510 ,är så mycket andra utlägg med huset just nu men man kanske kan uppgradera till en HP 2530 senare

Får ursäkta min okunskap men jag måste bara få fråga varför man drar två kablar till varje rum ?

Ett färdigt skåp var inte helt fel att ha, ska kolla lite mer på det , något speciellt man ska tänka på vad det gäller
skåp och patchpaneler ?

Mvh
Johan

Måste påpeka en sak! Routern ska helst vara centralt i huset alt en acesspunkt centralt. Annars låter det som du fått ordning på saker och ting

Visa signatur

-= In Trance We Trust =-
Intel I7 8086K Limited Edition | 32GB 3600DDR4 | GTX 1070 | 2x1TB WD BLACK SN750 / 2x500GB 850 EVO | AUDIO PRO T8 ADDON |34" LG34UM95-P

Permalänk
Medlem

Har bestämt mig för att skippa router och köra accesspunkter för trådlöst internet. Dök upp ett par frågor som jag kanske kan få hjälp med.

Hur fungerar dessa accesspunkter, blir det så att säga fler trådlösa nätverk som den kopplar upp sig på och växlar mellan som det exempelvis kan vara om man har en repeater eller fungerar det som ett och samma trådlösa nätverk utan att växla(som med router). Vet inte hur jag ska uttrycka det men ni förstår säkert vad jag menar.

Hur lång räckvidd är det på dessa ? räcker det med typ 2 st per våning eller behöver man ha en i varje rum ?

Mvh
Johan

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Du behöver en router som kan hantera ditt nätverk och dela ut IP-adresser.

Hur lång räckvidd du får beror på den standard du använder samt allt annat i huset (Objekt, material, andra trådlösa frekvenser) 1 AP (Accesspunkt) på varje våning räcker. (Om du inte bor i en industrilokal då)

Samma namn och samma inställningar för båda. Alt tror jag en bättre router kan hantera det.

Permalänk
Rekordmedlem

Det kan vara vettigt att börja med att sätta en AP på den våning routern inte står och prova om det blir bra, då märker man om man behöver fler AP och täbk på att koppla så mycket som möjligt via kabel, wifi bör bara användas av sånt som behöver lite trafik eller är tvungen att ha det typ telefoner.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Innan du fixar dina väggar ett larm!

Villa lan
Innan du fixar dina väggar ett larm!
Larm med brytare för dörrar och fönster och sensorer…

Är tyvärr inte ajour med vad som gäller i larmväg

Permalänk
Medlem

Nu blev det snurrigt igen , trodde vi var överens om att det räckte med att först ha den inkommande dosan som man får av leverantören sen koppla den till en switch och där ifrån köra kabel ut till olika AP för att få ett WiFi i huset. Nu är det flera som pratar om att jag behöver en router ?

Nu kan jag inte så mycket om larm men har flera bekanta som har larm med sensorer och kameror och de har ingen åverkan på väggar eller liknande trotts att de har "eftermonterat" , antar väl att allt sådant körs trådlöst.

Där emot hade jag faktiskt tänkt att dra kabel och lösa övervakningsdelen via PoE kameror.

Om jag förstått det hela rätt så räcker det typ men en AP i hallen på övervåningen, men sätter jag typ en i varje ända av huset på över och undervåning så borde det funka felfritt ?

Mvh
Johan

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av Thuna:

Nu blev det snurrigt igen , trodde vi var överens om att det räckte med att först ha den inkommande dosan som man får av leverantören sen koppla den till en switch och där ifrån köra kabel ut till olika AP för att få ett WiFi i huset. Nu är det flera som pratar om att jag behöver en router ?

Nu kan jag inte så mycket om larm men har flera bekanta som har larm med sensorer och kameror och de har ingen åverkan på väggar eller liknande trotts att de har "eftermonterat" , antar väl att allt sådant körs trådlöst.

Där emot hade jag faktiskt tänkt att dra kabel och lösa övervakningsdelen via PoE kameror.

Om jag förstått det hela rätt så räcker det typ men en AP i hallen på övervåningen, men sätter jag typ en i varje ända av huset på över och undervåning så borde det funka felfritt ?

Mvh
Johan

Det är inte snurrigt. Du behöver en enhet som tillhandahållet DHCP åt dig (läs dina enheter) Du får antagligen inte mer än 1-2 IP-adresser av din leverantör, således behövs en router.

Internet, WAN > Router, LAN >Switch > Patchpanel >> > "Kabel till AP" samt "Kabel till kabelanslutna enheter"

Ang. larm finns det ju trådlösa modeller, men dessa behöver strömförsörjning. Dra kablar till sensorer och kameror i väggen.

Edit: Det beror på vad du får/har från din internetleverantör såklart. Du kanske redan har kombinerad modem/router..

Permalänk
Medlem

@tcntad: Ok, var nog jag som hade missuppfattat det hela. Har idag en ASUS Rt-AC66u Router , den funkar bra men jag är inte helt nöjd med täckningen på WiFi:n men det kan bero på väggarna i lägenheten också. Men om jag nu ska ha AP lite här och var så är det väll av mindre betydelse hur bra täckning själva routern har antar jag ?

Blir en del att fundera på för en som aldrig har funderat på AP över huvud taget repeater har man hört om men inte AP.

Det är viktigt för mig att det inte blir en massa strul med Wifi:n om man rör sig mellan rum eller våningar, det är just därför som jag vill ha AP:s så jag kan ha konstant bra ,stabil och snabb wifi uppkoppling. Vad jag har förstått så är det roaming på Ap som gäller om det ska funka, läste följande :

"En eller flera riktiga accesspunkter är bästa alternativet. Dedikerade AP:en brukar ha stöd för roaming. De har samma SSID men olika kanal. Klienten ansluts till den AP, som har bästa signalstyrka för tillfället. Flyttas klienten kan den byta AP utan att förbindelsen bryts"

Av erfarenhet så brukar det ibland vara lite olika med hur det ska fungera och hur det faktiskt fungerar. Ni som kör med AP:s här på forumet , det funkar stabilt för er ?

Mvh
Johan

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Thuna:

@tcntad: Ok, var nog jag som hade missuppfattat det hela. Har idag en ASUS Rt-AC66u Router , den funkar bra men jag är inte helt nöjd med täckningen på WiFi:n men det kan bero på väggarna i lägenheten också. Men om jag nu ska ha AP lite här och var så är det väll av mindre betydelse hur bra täckning själva routern har antar jag ?

Blir en del att fundera på för en som aldrig har funderat på AP över huvud taget repeater har man hört om men inte AP.

Det är viktigt för mig att det inte blir en massa strul med Wifi:n om man rör sig mellan rum eller våningar, det är just därför som jag vill ha AP:s så jag kan ha konstant bra ,stabil och snabb wifi uppkoppling. Vad jag har förstått så är det roaming på Ap som gäller om det ska funka, läste följande :

"En eller flera riktiga accesspunkter är bästa alternativet. Dedikerade AP:en brukar ha stöd för roaming. De har samma SSID men olika kanal. Klienten ansluts till den AP, som har bästa signalstyrka för tillfället. Flyttas klienten kan den byta AP utan att förbindelsen bryts"

Av erfarenhet så brukar det ibland vara lite olika med hur det ska fungera och hur det faktiskt fungerar. Ni som kör med AP:s här på forumet , det funkar stabilt för er ?

Mvh
Johan

Windowsklienter ligger kvar mot samma ap som de först anslöt till till de verkligen tappar kontakten även om det finns nån ap med starkare signal, det är visserligen roaming men det är inte "sömlöst" och ska man byta ap utan att det märks behöver man en wifikontroller, men om du menara åtkomst till internet i största allmänhet så funkar det utan en kontroller.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Hej igen !

Satt här och skulle beställa nätverkskabel till huset , har hela tiden varit inne på Cat7 men nu när jag skulle beställa inser jag att alla Cat7 kablar ser ut att vara skärmade. Som jag förstått det så vill man undvika skärmad kabel vid installation.
Ska jag gå på en Cat6a istället ? eller vad rekommenderar ni ?

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Thuna:

Hej igen !

Satt här och skulle beställa nätverkskabel till huset , har hela tiden varit inne på Cat7 men nu när jag skulle beställa inser jag att alla Cat7 kablar ser ut att vara skärmade. Som jag förstått det så vill man undvika skärmad kabel vid installation.
Ska jag gå på en Cat6a istället ? eller vad rekommenderar ni ?

Ja 6 är det vettigaste idag och kanske det sista, jag tror inte cat 7 kommer att användas i större skala för man borde köra fiber i stället om man verkligen har behov av den prestandan.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Har inte läst allt men vill tipsa om HP procurve switch till billigt pris: https://www.proshop.se/?s=2480961 köpte min där, inga problem hittills. Har dock läst lite om folk som har haft problem med returer. Så innan du ev beställer så läs genom deras villkor gällande retur/rma först.

Skärmad kabel är ju att föredra om du ska installera det. Tror att all "installationskabel" är skärmad. Också en orsak till varför man använder patchpanel samt uttag och inte kontakterar direkt på dem, för det är väldigt svårt att få till det. Då kabeln blir väldigt hård. Även med kontakter för skärmat.

Skrivet av Thuna:

@tcntad: Ok, var nog jag som hade missuppfattat det hela. Har idag en ASUS Rt-AC66u Router , den funkar bra men jag är inte helt nöjd med täckningen på WiFi:n men det kan bero på väggarna i lägenheten också. Men om jag nu ska ha AP lite här och var så är det väll av mindre betydelse hur bra täckning själva routern har antar jag ?

Blir en del att fundera på för en som aldrig har funderat på AP över huvud taget repeater har man hört om men inte AP.

Det är viktigt för mig att det inte blir en massa strul med Wifi:n om man rör sig mellan rum eller våningar, det är just därför som jag vill ha AP:s så jag kan ha konstant bra ,stabil och snabb wifi uppkoppling. Vad jag har förstått så är det roaming på Ap som gäller om det ska funka, läste följande :

"En eller flera riktiga accesspunkter är bästa alternativet. Dedikerade AP:en brukar ha stöd för roaming. De har samma SSID men olika kanal. Klienten ansluts till den AP, som har bästa signalstyrka för tillfället. Flyttas klienten kan den byta AP utan att förbindelsen bryts"

Av erfarenhet så brukar det ibland vara lite olika med hur det ska fungera och hur det faktiskt fungerar. Ni som kör med AP:s här på forumet , det funkar stabilt för er ?

Mvh
Johan

Lite tips på alternativ AP är att kolla på ubiquitis AC LR modeller. Kostar lite men fungerar mycket bra. Samt att de har överlämningen inkluderat utan att du behöver göra något. Innebär att du kan gå mellan enheterna så blir enheten överflyttad till den AP med bäst signal/mottagning. Samt du får möjlighet att hantera dem från en punkt/mjukvara. Finns på dustinhome bl a.

Edit: Slog ihop 2 svar.

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Har nu läst en hel del om det här med oskärmad eller skärmad kabel, Speciellt i den här tråden:

http://www.sweclockers.com/forum/trad/1402721-skarmad-cat-6-g...

Det känns som det i mitt fall är bäst att köra på en oskärmad installationskabel då det med min kunskap blir minst risk för strul.

Någon som har tips eller länk på bra oskärmad Cat6a installationskabel ? Tacksam för tips

Permalänk
Medlem
Skrivet av fragwolf:

Har inte läst allt men vill tipsa om HP procurve switch till billigt pris: https://www.proshop.se/?s=2480961 köpte min där, inga problem hittills. Har dock läst lite om folk som har haft problem med returer. Så innan du ev beställer så läs genom deras villkor gällande retur/rma först.

Skärmad kabel är ju att föredra om du ska installera det. Tror att all "installationskabel" är skärmad. Också en orsak till varför man använder patchpanel samt uttag och inte kontakterar direkt på dem, för det är väldigt svårt att få till det. Då kabeln blir väldigt hård. Även med kontakter för skärmat.

Lite tips på alternativ AP är att kolla på ubiquitis AC LR modeller. Kostar lite men fungerar mycket bra. Samt att de har överlämningen inkluderat utan att du behöver göra något. Innebär att du kan gå mellan enheterna så blir enheten överflyttad till den AP med bäst signal/mottagning. Samt du får möjlighet att hantera dem från en punkt/mjukvara. Finns på dustinhome bl a.

Edit: Slog ihop 2 svar.

Tack för tipsen med AP och switch

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thuna:

Tack för tipsen med AP och switch

No problemos. Kan även passa på att rekommendera deras ER-L router också om du inte har någon redan som klarar skyffla det du vill. Och kan även jag rekommendera att du kör en patchpanel på lämpligt ställe. Samt dubbla uttag i varje rum. Vad gäller kabeln så kolla på jula/biltema eller prova att gå till din lokala databutik och se om du kan få köpa en kartong av dem. Tror det kostar runt 1k för 300 meter.

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Att hitta Cat6a UTP på rulle i Sverige ser ut att vara helt omöjligt , har försökt hitta något i en timme nu men det är bara skärmad eller cat6 som finns.

Hittade dock denna på ebay:

http://www.ebay.com/itm/305M-CAT6A-Copper-Network-Cable-Reel-...

Kanske kan vara något ? hade i alla fall känns bättra att köpa i Sverige , men vad ska man göra då det inte ser ut att finnas något.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Thuna:

Att hitta Cat6a UTP på rulle i Sverige ser ut att vara helt omöjligt , har försökt hitta något i en timme nu men det är bara skärmad eller cat6 som finns.

Hittade dock denna på ebay:

http://www.ebay.com/itm/305M-CAT6A-Copper-Network-Cable-Reel-...

Kanske kan vara något ? hade i alla fall känns bättra att köpa i Sverige , men vad ska man göra då det inte ser ut att finnas något.

Jag tror inte att det kommer att bli koppar när farten ökar, priserna på fiber sjunker hela tiden och kapaciteten är enorm och när vi verkligen behöver komma över 10Gbit så har jag svårt att tro att koppar är det man använder i nätverken (speciellt cat 6a) en del installationer görs redan med cat 7 men det är nog mest dyrt i onödan om det inte är nån stump i ett serverrum som verkligen behövs och ska användas omedelbart.
Jag tror alltså att man kan dra cat 6 och den dag man behöver uppdatera nätet så vill man hursomhelst ha fiber.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.