Suyu tar över stafettpinnen efter Yuzu

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Petterk:

@Yoshman: Rippar du själv finns inget problem, det finns inget förbud mot att kringgå/knäcka kopieringsskydd på programvara. Problemet där är att det kanske inte är så lätt att kopiera systemprogramvaran från konsolen när den behövs och inte kan återimplementeras.

@Keneay: Du kan inte privatkopiera spel. Du har däremot rätt att göra säkerhetskopior.

Well, det är betydligt mer komplicerat än "det finns inget förbud mot att kringgå/knäcka kopieringsskydd på programvara".

Det finns lagliga sätt att göra det, förutsatt att bl.a. detta är sant

  • du har inte skrivit på ett avtal i samband med anskaffande av programvaran där du går med på att inte göra kopior. När man hyr, eller kanske när man fortfarande hyrde, film godkände man i praktiken ett sådan avtal

  • ingen av verktygen som används för att göra kopian är något man köpt för pengar, är OK om det är gratis programvara (möjligen är det bara leverantören av HW/programvaran som gör något olagligt vid försäljning, är ingen jurist men lag kring detta finns här)

  • man kringgår kopieringsskyddet på sitt eget exemplar och man gör det för att det krävs för allt alls kunna konsumera innehållet

Det sista är lite problematiskt givet att man i praktiken verkar behöva en Switch för att rippa ett ROM. Det måste tydligen också vara en gammal modell där man sett till att inte uppgraderat programvara, de sårbarheter som används är tätade i senare generationer.

Sure, man kan rippa alla ROMs och sedan sälja sin Switch. Så sista delen kan man helt klart komma runt om man absolut vill göra saker "by the book".

Huvudpoängen är ändå: i praktiken är det tillräckligt komplicerat att jag gissar att Nintendo, Sony etc inte har en speciellt svår uppgift i en rättegång att på ett övertygande sätt lägga fram det som att just emulatorer för konsoler knappast har något relevant syfte mer än att köra spel som inte anskaffats på laglig väg.

Kan själv tycka att lagarna här är omoderna, men vill bara peka på varför Nintendo i nuläget nog ändå har lagen rätt mycket på sin sida.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

@Yoshman: Om ett spel inte räknas som ett datorprogram kan det bli problem, är det tydligt att det är ett datorprogram så finns inget skydd för tekniska åtgärder inklusive att sälja verktyg för att kringgå.

Edit: Det finns alltså inget problem med lagen, men rätten kan tolka på helt annat vis än lagtexten återger och har gjort så. Det är väl egentligen lite av ett icke-problem, t.ex. bryter varenda företag mot patent på programvara. Vill man bråka kan man.