När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Hedersmedlem

Tips på vart man kan köpa en säck med sushi ris? typ 5-10kg till en billig peng?

Permalänk
Skrivet av addictyo:

Vilket ris rekommenderar alla SweClockers?

Garant basmati, helst eko. Vunnit bäst i test i råd och rön. Det icke ekologiska från Garant placerade sig också högt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Tips på vart man kan köpa en säck med sushi ris? typ 5-10kg till en billig peng?

Billigt:
https://japanskmat.com/produkt/ris-calrose-medium-grain-fujim...

men jag har inte testat det. Själv köper jag hellre koshihikari eller akitakomachi som båda kostar ungefär 500 kr / 5 kg, just nu 400 på japanskmat.com.

Permalänk
Medlem
Skrivet av addictyo:

Vilket ris rekommenderar alla SweClockers?

Jag är i o f s inte "alla SweClockers" men köper alltid Nishiki, Yumenishiki, Akitakomachi eller Koshihikari, där jag föredrar de två sistnämnda.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av serafim:

Billigt:
https://japanskmat.com/produkt/ris-calrose-medium-grain-fujim...

men jag har inte testat det. Själv köper jag hellre koshihikari eller akitakomachi som båda kostar ungefär 500 kr / 5 kg, just nu 400 på japanskmat.com.

Tack! Testade en slumpmässig koshihikari 5kg

Permalänk
Hedersmedlem

Fick min Yum Asia Sakura för någon dag sedan och undrar vad denna pryl är till för något? låg löst i kartongen tillsammans med andra tillbehör. Kan inte hitta något om det i bruksanvisningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Fick min Yum Asia Sakura för någon dag sedan och undrar vad denna pryl är till för något? låg löst i kartongen tillsammans med andra tillbehör. Kan inte hitta något om det i bruksanvisningen.

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Kan det vara en ris-spatel-hållare?

Fanns en sådan när jag köpte min Zojirushi för många år sedan. Då höll den spateln ganska upprätt, nu efter drygt 20 år är den lite mer hängig.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av serafim:

Kan det vara en ris-spatel-hållare?
<Uppladdad bildlänk>
Fanns en sådan när jag köpte min Zojirushi för många år sedan. Då höll den spateln ganska upprätt, nu efter drygt 20 år är den lite mer hängig.

Så kan det faktiskt vara. tack för hjälpen

Permalänk
Medlem

Jaha, då har man skaffat riskokare. Frugan vet inget änsålänge, står nämligen i garaget och fipplar.

Blev riskokarnas Volvo 245 på Amazons Prime day-rea.
Russel Hobbs mellanmodell, 500kr. Jag är inte kräsen, men den ger bra ris/kr sägs det?

Frågan är, vad ska jag tanka den med?

45W/540W varmhållning/drift, har jag uppmätt.
14 minuter tog minsta möjliga sats att koka.

Provade premiärköra med en randomsäck som jag hade hemma, blev dock väldigt bra resultat.

Sköljde riset en gång såklart.

Några fler frågor:
Visst är det standard att single-layer-riset i kontakt med bottenplattan blir lite krispigare, även på dyrare maskiner? Eller går det undvika genom att ej skopa upp det, typ?
Lyckades inte heller läsa mig till hur ångventilen ska vara inställd före/under/efter drift? Ånga är dock varmt, precis som det står i manualen...

MVH GaragekokarN

Visa signatur

__________________
| ASUS Z99 | 4790K | 8GB DDR3 | Noctua DH-14 | Chieftec Dragon Miditower (15 år gammalt!) | Samsung 250 GB SSD Evo | MSI GTX 980 Gaming | Zalman ZM1000-HP |

Permalänk
Medlem
Skrivet av walp:

Jaha, då har man skaffat riskokare. Frugan vet inget änsålänge, står nämligen i garaget och fipplar.

Blev riskokarnas Volvo 245 på Amazons Prime day-rea.
Russel Hobbs mellanmodell, 500kr. Jag är inte kräsen, men den ger bra ris/kr sägs det?

Frågan är, vad ska jag tanka den med?

45W/540W varmhållning/drift, har jag uppmätt.
14 minuter tog minsta möjliga sats att koka.

Provade premiärköra med en randomsäck som jag hade hemma, blev dock väldigt bra resultat.<Uppladdad bildlänk>

Sköljde riset en gång såklart.

Några fler frågor:
Visst är det standard att single-layer-riset i kontakt med bottenplattan blir lite krispigare, även på dyrare maskiner? Eller går det undvika genom att ej skopa upp det, typ?
Lyckades inte heller läsa mig till hur ångventilen ska vara inställd före/under/efter drift? Ånga är dock varmt, precis som det står i manualen...

MVH GaragekokarN

Vet ingenting om Russel Hobbs riskokare men, nej, riset blir inte krispigare längst ner mot botten i min drygt 20 år gamla Zojirushi, allt ris blir lika, och perfekt, rakt igenom. Ingen skillnad. Nu är det en riskokare som kostade skjortan då, för 20 år sen, men det har jag igen genom att den levererat perfekt ris i, som sagt, 20 år. Innan dess hade jag en annan Zojirushi som, även den, levererade absolut perfekt ris i många år. Samma där, förresten lika på alla mina riskokare genom åren, perfekt ris rakt igenom, inget extra krisp i botten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Vet ingenting om Russel Hobbs riskokare men, nej, riset blir inte krispigare längst ner mot botten i min drygt 20 år gamla Zojirushi, allt ris blir lika, och perfekt, rakt igenom. Ingen skillnad. Nu är det en riskokare som kostade skjortan då, för 20 år sen, men det har jag igen genom att den levererat perfekt ris i, som sagt, 20 år. Innan dess hade jag en annan Zojirushi som, även den, levererade absolut perfekt ris i många år. Samma där, förresten lika på alla mina riskokare genom åren, perfekt ris rakt igenom, inget extra krisp i botten.

Okej! Tack för info!
Ska prova koka riset enligt riskokarens bruksanvisning, jag gjorde nämligen en väldigt-väldigt liten sats, enligt rispåsens bruksanvisning.

Återkommer..

Visa signatur

__________________
| ASUS Z99 | 4790K | 8GB DDR3 | Noctua DH-14 | Chieftec Dragon Miditower (15 år gammalt!) | Samsung 250 GB SSD Evo | MSI GTX 980 Gaming | Zalman ZM1000-HP |

Permalänk
Medlem
Skrivet av walp:

Okej! Tack för info!
Ska prova koka riset enligt riskokarens bruksanvisning, jag gjorde nämligen en väldigt-väldigt liten sats, enligt rispåsens bruksanvisning.

Återkommer..

Jag brukar stänga av riskokaren när jag bedömer att det återstår cirka 5-10 minuter koktid,
sen låter jag den stå i 10-15 minuter, perfekt varje gång. Visst man tappar ju en del av själva andemeningen med en
riskokare (att den ska sköta sig själv) men men sånt är livet..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotte456:

Jag brukar stänga av riskokaren när jag bedömer att det återstår cirka 5-10 minuter koktid,
sen låter jag den stå i 10-15 minuter, perfekt varje gång. Visst man tappar ju en del av själva andemeningen med en
riskokare (att den ska sköta sig själv) men men sånt är livet..

Låter märkligt. Vilket märke kör du på då? Jag har själv köpt en från Yum-Asia och aldrig behövt stänga av den för att riset ska bli bra.

Ska man behöva krångla med riskokaren så hade jag lika gärna kokat det i kastrull.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotte456:

Jag brukar stänga av riskokaren när jag bedömer att det återstår cirka 5-10 minuter koktid,
sen låter jag den stå i 10-15 minuter, perfekt varje gång. Visst man tappar ju en del av själva andemeningen med en
riskokare (att den ska sköta sig själv) men men sånt är livet..

Stänga av? Som användare av riskokare i över 35 år så har jag iaf aldrig gjort det. Hela idén med riskokare som andra påpekat är att den sköter sig själv. Den ska ju alltid vara på eftervärme i 10-15 och sen blandar man runt riset (jasmin).

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Den ska ju alltid vara på eftervärme i 10-15 och sen blandar man runt riset (jasmin).

Enligt instruktionsboken till min riskokare så anser de att man ska blanda riset så fort som den piper om att den är klar. Brukar du vänta? Har det inte klumpat sig om du väntar så länge?

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Enligt instruktionsboken till min riskokare så anser de att man ska blanda riset så fort som den piper om att den är klar. Brukar du vänta? Har det inte klumpat sig om du väntar så länge?

Jag har ju använt de riktigt gamla riskokarna, National och Panasonic, som använder mekaniska givare för att avsluta kokprocessen och kör eftervärme. Så jag har lärt mig att man alltid ska vänta en kvart för annars är riset blött. Sen är det en smaksak och ingen absolut sanning. Jag gillar mitt ris aningen hårdare och har lite mindre vatten. Förmodligen för att jag är uppvuxen med det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kotte456:

Jag brukar stänga av riskokaren när jag bedömer att det återstår cirka 5-10 minuter koktid,
sen låter jag den stå i 10-15 minuter, perfekt varje gång. Visst man tappar ju en del av själva andemeningen med en
riskokare (att den ska sköta sig själv) men men sånt är livet..

Skrivet av Sarato:

Låter märkligt. Vilket märke kör du på då? Jag har själv köpt en från Yum-Asia och aldrig behövt stänga av den för att riset ska bli bra.

Ska man behöva krångla med riskokaren så hade jag lika gärna kokat det i kastrull.

Skrivet av slipbit:

Stänga av? Som användare av riskokare i över 35 år så har jag iaf aldrig gjort det. Hela idén med riskokare som andra påpekat är att den sköter sig själv. Den ska ju alltid vara på eftervärme i 10-15 och sen blandar man runt riset (jasmin).

Skrivet av Sarato:

Enligt instruktionsboken till min riskokare så anser de att man ska blanda riset så fort som den piper om att den är klar. Brukar du vänta? Har det inte klumpat sig om du väntar så länge?

Skrivet av slipbit:

Jag har ju använt de riktigt gamla riskokarna, National och Panasonic, som använder mekaniska givare för att avsluta kokprocessen och kör eftervärme. Så jag har lärt mig att man alltid ska vänta en kvart för annars är riset blött. Sen är det en smaksak och ingen absolut sanning. Jag gillar mitt ris aningen hårdare och har lite mindre vatten. Förmodligen för att jag är uppvuxen med det.

Jag har aldrig behövt göra annat än att öppna locket då kokaren spelat sin lilla trudelutt och blanda lite i toppskitet, inte nödvändigt att öppna direkt men oftast blir det så. Sen är riset perfekt för att börja ätas. Har i o f s bara haft Zojirushi-kokare under alla år jag har använt riskokare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Jag har aldrig behövt göra annat än att öppna locket då kokaren spelat sin lilla trudelutt och blanda lite i toppskitet, inte nödvändigt att öppna direkt men oftast blir det så. Sen är riset perfekt för att börja ätas. Har i o f s bara haft Zojirushi-kokare under alla år jag har använt riskokare.

Det var ju dödssynden att öppna locket så fort riskokaren hade ”ploppat”. Men alla gör olika.

Permalänk
Medlem

Med risk för att ta det lata spåret genom hela tråden.. vår "testa om det är något vi vill ha"-kokare från Russell Hobbs som vi köpte för 200kr för drygt ett år sedan har börjat bränna riset i botten allt mer ofta nu och eftersom vi rätt snabbt kom fram till att det var något vi ville ha, så kanske vi ska köpa något lite häftigare nu.

Nuvarande tar tre koppar som max och det har räckt helt OK, men när vi gör sushi hade jag gärna kunnat göra mer även om det är rätt OK att göra två gånger eftersom riset ändå ska svalna. Det enda andra jag saknar är en ljudsignal när det är klart, nuvarande slår bara ifrån och det är inget man hör en bit ifrån. Jag förutsätter att alla kokare har ett kärl man tar i och ur?

Det verkar ju som att Yum Asia är populärt, har då kikat på Panda och Sakura, tycker Bamboo sticker iväg för mycket i pris. Helst hade jag nog hållt mig under 1000-lappen, men jag vill inte heller köpa en ny om ett år igen så. Båda dessa verkar ha fått bra betyg. Hittar dock ingenting om att den piper när den är klar, men det kanske är så självklart att det inte behövs?

Eller är inte Yum Asia the shit längre?

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Med risk för att ta det lata spåret genom hela tråden.. vår "testa om det är något vi vill ha"-kokare från Russell Hobbs som vi köpte för 200kr för drygt ett år sedan har börjat bränna riset i botten allt mer ofta nu och eftersom vi rätt snabbt kom fram till att det var något vi ville ha, så kanske vi ska köpa något lite häftigare nu.

Nuvarande tar tre koppar som max och det har räckt helt OK, men när vi gör sushi hade jag gärna kunnat göra mer även om det är rätt OK att göra två gånger eftersom riset ändå ska svalna. Det enda andra jag saknar är en ljudsignal när det är klart, nuvarande slår bara ifrån och det är inget man hör en bit ifrån. Jag förutsätter att alla kokare har ett kärl man tar i och ur?

Det verkar ju som att Yumasia är populärt, har då kikat på Panda och Sakura, tycker bamboo sticker iväg för mycket i pris. Helst hade jag nog hållt mig under 1000-lappen, men jag vill inte heller köpa en ny om ett år igen så. Båda dessa verkar ha fått bra betyg. Hittar dock ingenting om att den piper när den är klar, men det kanske är så självklart att det inte behövs?

Eller är inte Yumasia the shit längre?

Haft min panda i 3-4 år(?) och är mycket nöjd i stort. Min panda piper när den är klar och sen blir den tyst och går på eftervärme och en timer räknar upp så du vet hur länge den stått på eftervärme.

Absolut största nackdelen med pandan är att den inte räknar ned och visar hur lång tid det är kvar tills riset är klart. Skulle så gärna vilja få en ny mjukvara för att fixa denna lilla detalj...

Permalänk
Medlem
Skrivet av QRikard:

Haft min panda i 3-4 år(?) och är mycket nöjd i stort. Min panda piper när den är klar och sen blir den tyst och går på eftervärme och en timer räknar upp så du vet hur länge den stått på eftervärme.

Absolut största nackdelen med pandan är att den inte räknar ned och visar hur lång tid det är kvar tills riset är klart. Skulle så gärna vilja få en ny mjukvara för att fixa denna lilla detalj...

Finns det någon som räknar ner? Verkade inte som att Sakuran gör det heller, men den är väl väldigt lik Pandan bortsett från storleken. Men ja det låter ju som en praktiskt detalj, även om vi inte haft något sådant innan. Nuvarande är verkligen bara på, av och ett par lampor som visar om den kokar eller är på eftervärme.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Finns det någon som räknar ner? Verkade inte som att Sakuran gör det heller, men den är väl väldigt lik Pandan bortsett från storleken. Men ja det låter ju som en praktiskt detalj, även om vi inte haft något sådant innan. Nuvarande är verkligen bara på, av och ett par lampor som visar om den kokar eller är på eftervärme.

Yum Carb räknar ner när det är cirka en kvart kvar. Medan den värmer vattnet finns ingen timer däremot.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Finns det någon som räknar ner? Verkade inte som att Sakuran gör det heller, men den är väl väldigt lik Pandan bortsett från storleken. Men ja det låter ju som en praktiskt detalj, även om vi inte haft något sådant innan. Nuvarande är verkligen bara på, av och ett par lampor som visar om den kokar eller är på eftervärme.

Inte kollat runt, men detta var en "bug" som jag blev väldigt förvånad över att dom inte bara löst. Så enkel funktion och all hårdvara finns samt att programmet är statiskt så finns inga hinder på att ha en nedräkning.

Hade varit väldigt bra att veta när det är X minuter kvar och därmed läge att starta stekpannan eller vilka tillbehör som nu ska lagas till riset som oftast tar längst tid.

Pandan har en "orm" som jagar svansen när den kokar riset och sen när det är klart piper den och timer börjar räkna antal minuter på eftervärmning.

Skrivet av Sarato:

Yum Carb räknar ner när det är cirka en kvart kvar. Medan den värmer vattnet finns ingen timer däremot.

Ett steg i rätt riktning, sista kvarten skulle lösa majoriteten av gångerna för mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Yum Carb räknar ner när det är cirka en kvart kvar. Medan den värmer vattnet finns ingen timer däremot.

Skrivet av QRikard:

Inte kollat runt, men detta var en "bug" som jag blev väldigt förvånad över att dom inte bara löst. Så enkel funktion och all hårdvara finns samt att programmet är statiskt så finns inga hinder på att ha en nedräkning.

Hade varit väldigt bra att veta när det är X minuter kvar och därmed läge att starta stekpannan eller vilka tillbehör som nu ska lagas till riset som oftast tar längst tid.

Pandan har en "orm" som jagar svansen när den kokar riset och sen när det är klart piper den och timer börjar räkna antal minuter på eftervärmning.

Ett steg i rätt riktning, sista kvarten skulle lösa majoriteten av gångerna för mig.

Ser ut som att både Panda och Sakura nu ska ha nedräkning när det är 10 min kvar:

https://youtu.be/jk7nqDWpv5U?t=62
https://youtu.be/RVhjkQzcQ44?t=62

Så det är ju trevligt då om dom löst det.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av QRikard:

Inte kollat runt, men detta var en "bug" som jag blev väldigt förvånad över att dom inte bara löst. Så enkel funktion och all hårdvara finns samt att programmet är statiskt så finns inga hinder på att ha en nedräkning.

Hade varit väldigt bra att veta när det är X minuter kvar och därmed läge att starta stekpannan eller vilka tillbehör som nu ska lagas till riset som oftast tar längst tid.

Pandan har en "orm" som jagar svansen när den kokar riset och sen när det är klart piper den och timer börjar räkna antal minuter på eftervärmning.

Ett steg i rätt riktning, sista kvarten skulle lösa majoriteten av gångerna för mig.

Det är det samma på de japanska, min Zojirushi räknar ned de sista 10 minuterna. Så det ses nog snarare som en "feature".
En av fördelarna med en riskokare är ju dock att man kan låta den stå ett bra tag utan att det direkt påverkar resultatet. Själv sätter jag på den så att riset är klart i god tid innan övrigt är klart, då slipper man fundera och kan fokusera på de fiddligare bitarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av macmann1:

Finns det någon som räknar ner? Verkade inte som att Sakuran gör det heller, men den är väl väldigt lik Pandan bortsett från storleken. Men ja det låter ju som en praktiskt detalj, även om vi inte haft något sådant innan. Nuvarande är verkligen bara på, av och ett par lampor som visar om den kokar eller är på eftervärme.

Min yumasia Fuji räknar från start. Dock kan den göra ett hopp på ca tio minuter mot slutet om man bara gör en portion ris.

https://yum-asia.com/eu/product/fuji-umai-induction-heating-i...

Tittar du på andra bilden så ser du hur det ser ut.

La till länk som visar hur det ser ut
Visa signatur

WS: Fractal Design Pop Silent | Seasonic Prime G12 GC 550W | Gigabyte B650 Eagle AX | Ryzen 7 7700 | Corsair 64GB DDR5 | Asus Xonar DX | Arch Linux (x86_64) | Eizo EV2795
HTPC: Philips 50PUS8804, Kodi samt extern usb-disk
Server: Raspberry Pi 4 | 8GB RAM | HDD 750GB | Arch Linux (armv7h)

Permalänk
Medlem
Skrivet av cfw:

Min yumasia Fuji räknar från start. Dock kan den göra ett hopp på ca tio minuter mot slutet om man bara gör en portion ris.

https://yum-asia.com/eu/product/fuji-umai-induction-heating-i...

Tittar du på andra bilden så ser du hur det ser ut.

Fuji ser väldigt trevlig ut, men verkar fortfarande inte finnas att köpa någonstans. Tror vi har siktat in oss på en Sakura nu.

Visa signatur

Main: Strix B550-F | R9 5950X | 32GB@3600MHz | ASUS 3080 TUF | KC3000 | RM850 | LG 48CX
Server: Strix B450-I | R7 2700X | 64GB | 2x1TB 970 EVO Raid | 2TB BX500 | SF450

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kwirek:

Det är det samma på de japanska, min Zojirushi räknar ned de sista 10 minuterna. Så det ses nog snarare som en "feature".
En av fördelarna med en riskokare är ju dock att man kan låta den stå ett bra tag utan att det direkt påverkar resultatet. Själv sätter jag på den så att riset är klart i god tid innan övrigt är klart, då slipper man fundera och kan fokusera på de fiddligare bitarna.

Bra att dom löst det, värt att kontakta och se om jag kan fixa en FW uppgradering på min...

Problemet är inte att riset blir sämre, problemet är att jag är akut hungrig och vill tajma resten av maten så jag kan äta på minuten när riset är klart

Permalänk
Medlem
Skrivet av QRikard:

Bra att dom löst det, värt att kontakta och se om jag kan fixa en FW uppgradering på min...

Problemet är inte att riset blir sämre, problemet är att jag är akut hungrig och vill tajma resten av maten så jag kan äta på minuten när riset är klart

Från Yumasia:
"Unfortunately it's not just a simple matter of upgrading firmware on rice cooker software, the cooking programmes/software is hardcoded into the PCB and there are also additional sensors required for the countdown, so it's not possible to change the software on a 4 year old rice cooker. We made the changes to the countdown after feedback from customers and it has been on all our models as standard since 2020/21. Most rice cooker manufacturers don't include any kind of countdown on their rice cookers, we actually have this page on our website which explains displays and countdowns which you may find interesting - https://yum-asia.com/eu/displays-and-countdowns/ "

Permalänk
Hedersmedlem

Någon som vet om det finns någon kampanj ute just nu där man kan köpa antingen 10 kg / 15 kg / 20 kg sushiris till ett bra pris?