Programmeringstest för att få praktik

Permalänk

Programmeringstest för att få praktik

Tja, ville bara kolla och höra från folk med mer erfarenheter än mig själv hur det gick till när ni fick er praktik/ex-plats under er studietid. Jag hade nyligen en intervju på ett företag och personen som intervjuade mig fick ett väldigt gott intryck då jag hade researchat väldigt mycket om företaget innan intervjun. Jag använde mig av den informationen när jag berättade om just varför jag ville göra min praktik där och fick prata lite om vad jag vill åstadkomma över de nästkommande åren. Han berättade att deras utvecklare sitter på en väldigt hög nivå även om det är deras första jobb där. Det vill säga masters till forskarnivå + programmerat sen de var tonåringar. Han gillade mig och även om jag inte ligger där (varken 10+ års programmeringserfarenheter eller pluggar till en masters+) så ville han ge mig samma möjligheter som de andra på företaget. Han gav mig ett programmeringstest där jag har en helg på mig att koda ett färdigt sänka skeppet spel i valfritt språk. Jag har bara programmerat seriöst på skolnivå i ett år, men jag vet att jag har kodat liknande projekt och spel förr så jag är ganska säker att jag kan hacka ihop något fungerande (key word: fungerande) till måndag. Jag kommer bli bedömd på dessa punkter:

• Solved: Was the problem "solved" ie does it work according to the instructions?
• Code: Is the code nice, tidy and easy to follow, using good coding practices?
• Architecture: Is the architecture reasonable?
• Modern technologies: Are modern technologies being used?
• Framework leverage: Was suitable frameworks leverages?
• Documentation: Is the code and how to use the program sufficiently documented?
• Test: Is the code sufficiently tested?
• UI: Is there a nice looking UI?
• Bonus: Any nice bonus features?

Kommer även få skriva lite av en minirapport på vad som saknas och varför jag inte hann mer och om jag hade mer tid, vad hade jag lagt till i programmet. Detta känns rätt over-kill då företaget är sub 50 personer och jag enbart ska praktisera och inte bli provanställd och jobba för pengar. Jag och alla mina andra studentkollegor har knappt behövt göra tester då man alltid länkar sitt github konto i CV:et och om det väl har varit tester så har det varit "shit tests" som fizz buzz, palindrome och factorial-frågor bara för att se att man inte är helt oduglig och då har det varit på betydligt större arbetsplatser. Låt oss säga att de är tillräckligt nöjda och tar in mig på deras elite-företag. Är det ens värt det? Jag har redan ett annat ställe som är klart men betydligt mindre (ca 10-15 pers) men inget kod test utan det var bara att gå dit och snacka om sig själv och lite tekniska delar och så var det klart.

P.S jag kommer från en mindre till mellanstor stad så jag är inte i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Tacksam för alla svar och stories

Permalänk
Avstängd

Det är definitivt mycket jobb för en praktikplats, speciellt eftersom chansen att bli anställd inte borde vara så stor med tanke på nivån på deras anställda. Om det är värt det eller inte är omöjligt att svara på dock för det beror på hur gärna du vill ha det.

Sist jag bytte jobb var jag på intervjuer på kanske fyra-fem företag varav två ville jag skulle göra någon form av test. Det första var typ: här är vår kod för vår webbapp, sätt dig vid denna datorn och bygg en ny sida som ska göra X, Y och Z och bygga på dessa tekniker med sådana tester, du har två timmar på dig. Det gick inte så bra, dels för att det var helt nya språk och ramverk för mig och dels för att jag kände mig övervakad och tvekade på att googla på saker som man kanske borde kunnat innan (för att jag inte hade koll på språket). Det andra företaget hade egentligen inte programmeringsuppgifter utan mer generella problem där jag fick resonera för hur jag skulle lösa dem framför en whiteboard med hela mitt blivande team som publik. Det gick bättre, men de valde bort mig av andra anledningar. Frågorna var typ: Vilka fler test skulle du lägga till för att testa en "Factorial function"? Vad innebär dessa två linq-expressions? Det finns minst ett major och ett minor problem med nedanstående multitrådade kod, vilka är de?

Permalänk
Medlem

Jag håller med om att det är lite väl mycket för en praktikplats. När jag sökt jobb i branschen har jag oftast fått göra några mindre saker (inriktat på algoritmer, typ dynamisk programmering) och ibland någon designsession tillsammans med någon senior på företaget. Å andra sidan har jag gamla kollegor som fått göra väldigt tidskrävande uppgifter, så en del företag verkar köra på den nivån.

Att skryta om att man bara har väldigt seniora när man pratar med en eventuell praktikant är dock, för mig, en varningsklocka. Som ny i branschen är det bra att jobba hos någon som har vana vid nya, så om de inte har några juniora eller mid har de antingen inte erfarenhet av att lära upp (för att de inte haft juniorer) eller inte kunnat behålla sina juniorer. Jag kan såklart ha fel i detta specifika fall, men det är vad min magkänsla säger.

Dock, om du gör projektet och publicerar koden publikt och lanserar ditt spel på Heroku/Firebase/liknande så har du ju ett jättebra projekt att visa upp för nästa praktikplats du söker.

Permalänk

I din situation förstår jag att du funderar på att göra ett försök. Jag tycker att du ska göra det om du tycker att det är kul och ger dig något, oavsett om du får en praktikplats eller ej. Vissa blir taggade av det och vissa känner bara "suck". Jag har varit i båda situationerna, taggad och suck.

Vad gäller intervjuarens sätt att berätta hur otroligt smarta och duktiga människorna på företaget är tycker jag det är konstigt. Det kan få de allra bästa utvecklarna att vända vid dörren, oavsett nivå man ligger på finns det stor risk att det även innefattar en stor mängd imposter syndrome....vilket är otroligt mycket vanligare i branschen än vad folk vill erkänna.

Kom ihåg att denna marknad är otroligt stor, det finns stört mycket jobb för den som är villig att kämpa lite och lära sig språk/ramverk. Bara för att du tackar nej till att göra detta test kommer det inte definiera din framtid som utvecklare. Det finns massvis med bolag som söker folk, unga som gamla och på olika typer av tjänster.

Utifrån hur jag tänker idag hade jag inte accepterat ett sånt test för en praktikplats om det inte vore för Apple/Spotify/Microsoft/dice/Mojang eller liknande stort "fett" bolag. Då förstår folk att man tagit sig igenom en gedigen process. Är det för ett litet noname bolag kommer folk inte förstå vad det handlar om, då är det mer gör egen träning.

Lycka till och fortsätt kämpa! Fortsätt hör runt med bolag, många annonserar inte ut sina platser. Att börja en dialog med någon innebär aldrig att man tackar ja eller nej till något, bara att man visar sitt intresse och knyter kontakter, det är kul och bara av det kan det trilla in möjligheter som man inte trodde fanns 🙂

Permalänk
Medlem

Jag hade inte orkat göra allt det där för en praktikplats men det är ju bara jag.

Jag var på ett antal intervjuer innan jag landade mitt första jobb och det var allt från algoritmer på whiteboard, koda enklare uppgifter samt bara tänka högt kring ett visst problem. Jag tyckte aldrig att jag gjorde speciellt bra ifrån mig men fick flera erbjudanden så en viktig del att ta med sig kan vara att det behöver inte alltid vara helt perfekt. De kan nog se om du har potential och är villig att lära dig.

Kämpa på!

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk

Har haft samma situation fast för ett "vanligt" programmeringsjobb.

På intervjun frågade dom mig ifall jag skulle vara intresserad av ett kodtest, vilket jag sa att jag va såklart, dom frågade mig då om jag kunde ha detta färdigt till söndag (detta va på onsdagen, vid detta tillfälle visste jag ingenting om kodtestet), dum som jag va sa jag ja utan att få veta vad testat innehöll.

Jag fick en 4 A4-sidor lång instruktion där jag i princip skulle bygga ett komplett system med specialfunktioner, jag kände då att detta va på tok för mycket för en "intervju" då det va en orimlig deadline och jag tackade sedan nej till jobbet, då det kändes som att om det där va testet , hur skulle då jobbet senare vara?

Det "normala" jag upplevt är att man brukar få 3-4 kodtester där man i princip bara ska skriva en funktion eller en algoritm.

Visa signatur

[ -- Gaming -- ]
{ i5-9600k - RTX 3070 OC - 16GB - 3 x 1TB m.2 }
[ -- Workstation --]
{ i7-5960X | GTX 1660 6GB / Quadro | 48GB corsair dominator platinum | 20TB }
{ Lenovo T480S | i7-8650U | 16 GB | 512 GB }

Permalänk
Medlem

Bara du vet om du tycker det är värt det!

Själv sitter jag i en lite annan sits med två företag jag sökt till.
Det ena gav mig två tester, ett rent kunskapstest i ett ramverk och en algoritmuppgift, dessa tog upp ungefär 2 timmar i anspråk vilket känns rimligt.
Det andra företaget har gett mig en uppgift att bygga en enklare backend samt en frontend där jag skall bygga in ett spel, tid i anspråk 8-10 timmar. Eftersom jag själv känt att jag hellre vill ha jobb 1 så har jag haft svårt att motivera mig att lägga min fritid på att sitta och koda ihop projektet, trots att det egentligen inte rör sig om så många timmar.

Se det som en erfarenhet att bli bedömd och få feedback. Förmodligen av rätt så duktiga utvecklare!
Tycker du det känns jobbigt så gör det inte, men annars tycker jag du ska ta dig an uppgiften som något roligt som inte nödvändigtvis behöver leda någonstans.

Permalänk
Medlem

Företag där jag har varit anställd har haft lite olika uppgifter som de delat ut till nyexade programmerare som sökt jobb.

Syftet har väl främst varit att se om personen faktiskt försöker lösa uppgiften, ifall den försöker; hur gick det? Klarade personen att hålla deadline och hur den rensonerat kring det.
Också något att tänka på.

Sen att ge ut uppgifter som tar dagar att slutföra känns lite overkill som ni är inne på.

Permalänk
Medlem

Jag har runt ett halvår kvar av min två åriga utbildning på YH. Att landa LIA är en riktigt grind.
I min klass var det 1/3 som inte fann praktikplats inför första LIA och blev kvar i klassrummet istället.

Men i min erfarenhet har det vart tillmestadels person intervjuer i någon form av online möte.
Vilket jag tror är key. På min första praktik med 6mån under bältet kommer jag inte levera samma test case de ger under en vanlig rekrytering.
Rätt attityd med grundläggande webb och OOP kunskaper tar en långt med rätt förutsättningar.

På min praktik jobbade de agilt som all utveckling utförs och jag fick börja med tasks av låg komplexitet i backlogen och sakta men säkert i learning by doing öka komplexiteten.

Jag skulle vara lite varsam med "elite" företag. Det kan finnas en bra anledning till att alla överpresterar. Vissa trivs under press och andra inte, som ny vill man alltid överprestera och lära sig allt. Men det är även ett bra recept till att bli avskrämd och utbränd.
Kolla lite snabbt hur mycket hår på skallen de har.

Tanken med praktik är att öka förutsättningar till jobb efter jobb, likt en gratis provanställning.

Det finns ett värde i allt men värderingen sker individuellt. Men inför min sista LIA går jag tillbaka till samma ställe som innan med en bra chans på anställning efter.

Hopen.se är bra att skriva in sig på när man söker och ifall du vill ha fler alternativ.

Permalänk

Vissa företag kan ställa högre krav än andra för att de vet att de är mer attraktiva.
Men annars så även om arbetsuppgiften som sådan inte teknisk svår att utföra. -Att skapa en fungerade sänka skepp spel med enkel dokumentation. Så är arbetsuppgiften väldigt tidskrävande speciellt om man vill ha få bra poäng på allt. Det går nog fila på det där sänka skepp spelet i resten av ens liv innan alla är helt nöjda.

Och detta ville de ha för en praktik plats? På vanliga företag där de anställer folk med lång arbetserfarenhet +10 år, så kan de ofta inte där få någon att ens lägga mycket tid på att göra programmeringstester. Och det handlar om att dessa personer som de anställer ofta inte är arbetslösa utan de har häcken full med arbetsuppgifter att göra som de ej hinner med. Och de får prioritera vad som får göras senare, fast dessa uppgifter kanske borde vara utförda för länge sedan.

Vissa rekryterare säger då saker med den attityden (som jag har) så kommer vi aldrig anställa er. Fine, lycka till med att hitta kandidater som byter jobb från ett likvärdigt företag till ert under dessa villkor. Det är en annan sak om ert företag heter Apple, Microsoft, Facebook etc.

Så vanliga företag som vill anställa någon för vad som helst, får gå på vad personen redan innan har gjort och se på detta. Självklart kan personen ljuga, men det är där provtidsanställning kommer in.
Och jag har sett många personer i mina dagar komma från ett bra jobb, börja på ett nytt och olika anledningar misslyckas totalt. Och de oftast då inte superlätt kan gå tillbaka till sitt gamla jobb. - Det är typ ingen skillnad på detta och vänsterprassla och sedan gå tillbaka till sin gamla fru/man.

*edit*
Googlade lite på sänka skepp. Otroligt enkla varianter går att göra, helt textbaserade och allt:
https://www.progsharp.se/projektuppgifter/3-sanka-skepp/
Men som sagt, ska man göra en lösning som imponerar enligt kritikerna i första inlägget så blir det mycket tidskrävande för en praktikplats.

Permalänk
Medlem

En anledning till att de vill att du gör testet är för att de vill se om du kommer att kunna få ut något av praktiktiden. Är arbetet för svårt kommer bara sluta med att du får hittepå-uppgifter att göra och varken arbetsgivare eller du får ut något vettigt av det.

Visa signatur

Intel Core i7 6700K | Gigabyte Z170X-UD3 | Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2400Mhz | EVGA GTX 980Ti Hybrid | Samsung 950 PRO 256GB | Noctua NH-D15 | EVGA G2 750 | Fractal Design Define R5

Permalänk
Moderator
Festpilot 2020, Antiallo

Finns ingen prestige i att göra ett jättestort test för en praktikplats. Betyder bara att du själv inte värderar din egna tid ställt mot vad du får från företaget. Jag säger nej till onödigt långdragna rekryteringsprocesser även om jag själv inte haft praktikplats eller behövt göra arbetsprov.

Ekonomiekot hade ett kort reportage om just detta i veckan. Att rekryteringsprocesser är orimligt långa och krångliga för unga och nyexade. Det borde säkert översättas även till praktikplatser.

Visa signatur

 | PM:a Moderatorerna | Kontaktformuläret | Geeks Discord |
Testpilot, Skribent, Moderator & Geeks Gaming Huvudadmin