Exklusivt: Kemikalieskatten gäller nu även utländska aktörer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Fast... så har det inte riktigt gått till i Sverige heller.
Det där är inte riktigt rättvist.
2013 tillsatte alliansen en utredning om lämpliga åtgärder för att hantera det här problemet.

"Regeringen beslutade den 19 december 2013 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet och, om behov av sådana styrmedel bedöms finnas, vilken typ av ekonomiskt styrmedel som har bäst förutsättningar att vara verkningsfullt och kostnadseffektivt Regeringen förordnade Vilhelm Andersson att vara särskild utredare från och med den 19 december 2013. Som experter att biträda utredaren förordnades från och med den 6 mars 2014 professorn Åke Bergman, Stockholms universitet, kanslirådet Tomas Gärdström, Näringsdepartementet, strategiske rådgivaren Jan Hammar, Kemikalieinspektionen, departements-sekreteraren Elly-Ann Lindström, Finansdepartementet, departe-mentssekreteraren Annika Löfgren, Miljödepartementet, kanslirådet Charlotta Meyer-Seitz, Utrikesdepartementet, tullspecialisten Anna Quakkelaar, Tullverket, rättssakkunnige Szilárd Rado, Finans-departementet, rättslige experten Agneta Rapp, Skatteverket, departementssekreteraren Raisa Svensson, Finansdepartementet och kanslirådet Anna Wallentin, Finansdepartementet. Raisa Svensson lämnade uppdraget den 9 december 2014 och ersattes samma dag av kanslirådet Fredrik Odelram, Finansdepartementet. Som sekreterare förordnades från och med den 1 januari 2014 samhällsekonomen Jenny von Bahr, Kemikalieinspektionen och rättslige experten Mats Alriksson, Skatteverket."

Dold text

Det är alltså områdesexperter som arbetat i 2 år på att ta fram underlaget. Det är alltså inte politiker som gjort utredningen.
Deras förslag på lösning är att faktiskt använda skatt för att få ner användningen av kemikalier.

När utredningen var klar så hade vi bytt regering. Den nya regeringen fick den färdiga rapporten från de som kan området väl så valde den nya regeringen då att följa rådet. Att använda beskattning som utfasningsmetod.

Läs gärna igenom utredningen. Den svarar säkert på en del funderingar.
https://data.riksdagen.se/fil/5BD23E05-0A1D-4905-8D3F-C0912D7...

Därav förslaget att dom har lika mycket och säga till om som politikerna, de kan altid välja att följa en utredning men om de som gjort utredning direkt kan påverka så slipper tyckande och framför allt påtryckande som politiker alltid har komma in i bilden

Permalänk
Avstängd
Skrivet av kozmos:

Jo jag är väl medveten om det men om vi bortser från omsättning och kolla på kostnaden på en anställd så kan du plocka ut en ganska hög lön på en miljon med arbetsgivaravgift och sociala avgifter inräknat.
Vad en anställd behöver omsätta för att ett företag ska kunna ta in en person är ju från fall till fall men jag har mycket svårt att tänka mig att butiksbiträden behöver ständigt nya dyra utbildningar, dyra arbetskläder, dyra verktyg per anställd för att kunna utföra sitt jobb.
Bjuda på fredagsfika är inget som krävs av en arbetsgivare därav räknar jag inte med sådana förmåner.
Troligtvis behöver man ju dessutom anställa för att man säljer mer, det är möjligt att de gör en förlust i bolaget om de anställer ett nytt butiksbiträde för att butiken gör för dåliga vinster.

Är du däremot anställd på ett företag där du jobbar självständigt med dyra utrustningar och tekniker och ständigt behöver förnya kunskapen för att hänga med i utvecklingen så kostar du betydligt mer som anställd och nej då räcker nog inte en miljon till i många fall.

Räknade på en person född 73 och 30 000kr i lön då vi här gissningsvis pratar om en administrativ tjänst. Personen kostar då drygt 500 000kr per år med lön, pension och försäkringar.
Har ingen aning om hur mycket jobb detta innebär eller hur stor omsättning i företaget en person klarar då jag inte själv jobbar inom detta yrke.
Att tänka på är att ett företag beroende på vad det gör kan ha ca 30% i vinst av omsättningen så då behöver man omsätta 1,5 miljoner för att kunna ha en extra person som då drar ner hela vinsten till noll.
Så personen blir rätt dyr om det nu är så mycket jobb med detta.

https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/rakna-ut/rakna-ut-vad...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Fördelen med att betala skatt istället är att pengarna återinvesteras in i samhället och välfärden dock. Punktskatter behövs även om du tycker det är tråkigt.

Vi lever långt ifrån ekologiskt hållbart i Sverige, har du någon konkret lösning på det mer än Swish?

Vad tror du Unaim kommer göra med pengarna? Gräva ner dem i skogen? Om Unaim handlar för dem bidrar denne både till jobb (som minskar behovet av skatteintäkter) och moms. Med tanke på hur hög skatten är i Sverige i dag har vi troligen passerat punkten för effektivt skatteuttag - se Lafferkurvan. Det blir svart ekonomi istället, eller så struntar man i högre grad i konsumtion och arbetsmarknaden rasar ihop och utlöser lågkonjunktur. Höjd skatt är absolut ingen garanti för bättre välfärd.

Ekologi är lika mycket i gråzon. Som etanol, vilken miljökatastrof, men var väldigt grönt där ett tag.

Trött på att politiker står och slår för bröstet om hur bra de agerar och så har de inget faktaunderlag, ingen forskning. Orsakar bara en administrativ börda som drabbar alla och därmed som någon skrev: gör oss alla fattigare och därmed ger oss alla sämre välfärd.

Bättre att inget göra än att aktivt skada.

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Men skall man hård dra så startar man i helt fel ände, vill man seriöst minska miljöpåverkan borde man införa en kraftig höjning av avfallstaxan då detta i stort skulle leda till lägre överkonsumtion.

Njäe folk hade väl bara dumpat soporna på stranden istället?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Dimetikon:

Därav förslaget att dom har lika mycket och säga till om som politikerna, de kan altid välja att följa en utredning men om de som gjort utredning direkt kan påverka så slipper tyckande och framför allt påtryckande som politiker alltid har komma in i bilden

Åkej. Du vill ha mer teknokrati om jag förstått det rätt. Jag förstår din önskan. Frågan är alltid vem som ska tillsätta teknokraterna ;).
Aja - det är nog en fråga för en annan dag.

Oavsett så var din målande bild av den svenska beslutsprocessen i det här fallet aningen missvisande. Det var inte MP som stod i centrum här riktigt.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Fick ni nyligt nys om det? lol
Tur att jag hade koll och beställde hårdvara före 1 okt.

Visa signatur

"Half-Life 2 is like Duracell of games. It just keeps owning and owning and owning."
i7 920@3.2 vCore 1.024 | Asus P6T Deluxe v2 | 6GB Corsair Dominator Twin3X 1600MHz (6-6-6-18) | Noctua NH-U12P SE2 | Asus DC2 Top V2@1000/1344 vGpu 1.025 | WD Raptor 1500ADFD | Corsair HX 750 | Vista Home Premium 64-bit|

Permalänk
Medlem
Skrivet av mAster9:

Fick ni nyligt nys om det? lol
Tur att jag hade koll och beställde hårdvara före 1 okt.

"hårdvara" går väl inte under kemikalieskatten? Bara färdigbyggda grejer, ex datorer, spelkonsol osv.

Permalänk

Sveriges påverkan på klimatet är 0.2 procent av världens koldioxid utsläpp.
Kemikalieskatten är inget annat än en påhittad skatt för att mjölka svensson på pengar i tron på att rädda klimatet o världen.

källfakta: https://www.ja.se/artikel/30509/debatt-bonde-offer-for-miljon...

Jäntelagen sitter djupt i oss alla och civil olydnad finns inte med på karta som i ex Frankrike(gula västarna) Belgien osv när politiker går för långt och inte lyssnar folket.

Permalänk
Medlem

Vad jag vet finns inga underlag alls för att denna skatt skulle vara effektiv eller ha en bra påverkan på miljön när den infördes. Alla vet vad det handlar om. Regeringen verkar också planera kemikalieskatt på skor och kläder, om man som handlare sedan kan bevisa att de varor man sålt är giftfria kan man få tillbaka 95% av skatten ;-D
Ju sämre Sveriges ekonomi är desto fler miljöskatter hittas på. Ja, Sverige BNP sjönk mest i Norden trots att vi inte införde lockdown under pandemin.

Visa signatur

Ryzen 3700x, ASUS PRIME X370-PRO, 32GB ram, RTX 2080, Acer XN253Q 240Hz, MSI G241 IPS 1080p 144Hz, Varmilo VA88M (MX Brown), Cooler Master MM710.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jeppe109:

Vill man göra betydande skillnad finns det en hel del man kan göra för att värna om miljön.

Exempelvis:
* Sluta flyg.
* Gå istället för bil.
* Ta inga bad i badkar.
* Låt det vara kallt i bostaden vintertid.
* Diska för hand, använd/köp ingen diskmaskin.
* Tvätta för hand, använd/köp ingen tvättmaskin.

Sen är väl frågan hur många som är beredda att göra uppoffringar som leder till att bekvämligheter får stryka med.
Jag är övertygad om att många som verkar miljömedvetna utåt inte alls är villiga att offra många av bekvämligheterna.
Men jag kanske är för pessimistisk.

Energimyndigheten håller inte med om maskindisk.
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/diskmaskine...

"De testade tvättmaskinerna använder 8 till 14 liter vatten per diskning med det energismarta ekoprogrammet.
[...]
För att diska 13 kuvert för hand behövs i storleksordningen 90 liter 50-gradigt vatten per disk. Detta trots att man diskar och sköljer sparsamt i diskho eller balja."

Jag har även svårt att tro att manuellt tvättande qv kläder överträffar maskinen.
Men att använda sparsamma (låg temp) program och att vädra kläder som inte har fläckar sparar både på kläderna och miljön, om man nu är ute efter det.

Permalänk
Medlem

snart blir det skatt på att peta sig i näsan

Permalänk
Skrivet av Saiibot:

Inte riktigt med på vad du menar.

Konsultfirman går flera pinnhål över EU regler och svenska regler. Detta för att ge kommunen ett "diplom" för att visa att byggnaden är "miljö godkänd". I mitt fall handlar det om en totalrenovering av en fastighet. Allt som monteras nytt ska vara kontrollerat enligt deras regler, vs, vent, el, möbler, färg, gips, dykert, skruv...allt! Riktigt stökigt när det inte finns ersättning för vissa produkter.

Ok jag tar den enkla varianten
Reach är ett lagkrav som en nedströmsandvändare som din firma/du måste följa för att inte utsätta andra för ”substances of very high concern”

”Ämnen som uppfyller kriterierna för att klassificeras som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska ämnen (CMR-ämnen) enligt kategori 1A eller 1B i enlighet med CLP-förordningen.
Långlivade, bioackumulerande och toxiska ämnen (PBT-ämnen) eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande ämnen (vPvB-ämnen) i enlighet med bilaga XIII till Reach.
Ämnen, från fall till fall, som orsakar lika stora betänkligheter som CMR-ämnen eller PBT-/vPvB-ämnen, till exempel hormonstörande ämnen.”

”Reach innehåller också krav på användare av kemikalier, vilket inte förekommer i tidigare lagstiftning”
Så att du tycker att det är stökigt hjälper nog inte

Se kemikalieinspektionen
https://www.kemi.se/lagar-och-regler/reach-forordningen

Jag jobbar med produktutveckling inom elektronikindustrin, där vi sedan länge har följt RoSH och Reach
Jag tycker att det är bra med lagar som försöker minska användningen av farliga kemikalier, vad tycker du?

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Energimyndigheten håller inte med om maskindisk.
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/diskmaskine...

"De testade tvättmaskinerna använder 8 till 14 liter vatten per diskning med det energismarta ekoprogrammet.
[...]
För att diska 13 kuvert för hand behövs i storleksordningen 90 liter 50-gradigt vatten per disk. Detta trots att man diskar och sköljer sparsamt i diskho eller balja."

Jag har även svårt att tro att manuellt tvättande qv kläder överträffar maskinen.
Men att använda sparsamma (låg temp) program och att vädra kläder som inte har fläckar sparar både på kläderna och miljön, om man nu är ute efter det.

Intressant.
Dem förutsätter alltså att det är ett måste att diska 13 kuvert för hand med 90 liter 50 gradigt vatten.
Undrar hur man diskade förr innan det var enkelt att få ut 50 gradigt vatten ur kranen.

Tvätta kläder gjorde man i vattendrag förr om jag inte minns fel, eller åtminstone i balja med vatten taget från vattendrag.
Kläderna kanske inte blev lika rena men det är inte heller poängen med jämförelsen.

Maskinerna kanske är bättre på att få renare resultat än oss med mindre förbrukad energi. Samtidigt kanske något smutsigare kläder eller inte helt lika ren disk är tillräckligt.

Kanske var diskmaskin och tvättmaskin inte dem bästa valen för att påpeka att många av våra bekvämligheter är kostsamma för miljön men poängen kvarstår.
Många har en fantastisk förmåga att vilja hjälpa miljön men det blir så jobbigt att lämna vissa bekvämligheter så man väljer att inte prata om den biten.
Själv tycker jag det är hyckleri att vara miljöaktivist, peka finger mot allt och alla som inte bryr sig lika mycket om miljön för att sedan ta bilen till affären en kilometer bort och handla.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av MarcusHuddinge:

snart blir det skatt på att peta sig i näsan

Plus att man blir man uthängd i media för att man inte följer folkhälsomyndighetens riktlinjer att inte röra ansiktet.

Permalänk
Avstängd

Ett 4% extrmistparti ställer till med så mycket skit som gör nada för klimatet och bara gör folk irriterade

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

"hårdvara" går väl inte under kemikalieskatten? Bara färdigbyggda grejer, ex datorer, spelkonsol osv.

Skrev fel ord. lol

Visa signatur

"Half-Life 2 is like Duracell of games. It just keeps owning and owning and owning."
i7 920@3.2 vCore 1.024 | Asus P6T Deluxe v2 | 6GB Corsair Dominator Twin3X 1600MHz (6-6-6-18) | Noctua NH-U12P SE2 | Asus DC2 Top V2@1000/1344 vGpu 1.025 | WD Raptor 1500ADFD | Corsair HX 750 | Vista Home Premium 64-bit|

Permalänk
Medlem

[ANNAT LAND] är mycket värre än oss som bara förstör naturen med [PROCENT] därför är [LAG OCH/ELLER SKATT] helt påhittad för att mjölka vanliga Svenssons.

[LÄNK TILL PROPAGANDA]

Permalänk
Medlem
Skrivet av jeppe109:

Vill man göra betydande skillnad finns det en hel del man kan göra för att värna om miljön.

Exempelvis:
* Sluta flyg.
* Gå istället för bil.
* Ta inga bad i badkar.
* Låt det vara kallt i bostaden vintertid.
* Diska för hand, använd/köp ingen diskmaskin.
* Tvätta för hand, använd/köp ingen tvättmaskin.

Sen är väl frågan hur många som är beredda att göra uppoffringar som leder till att bekvämligheter får stryka med.
Jag är övertygad om att många som verkar miljömedvetna utåt inte alls är villiga att offra många av bekvämligheterna.
Men jag kanske är för pessimistisk.

Du har redan fått mothugg vad gäller några av punkterna.
Men det stora är nog tron att privatpersoner är de stora miljöpåverkarna. Malm/stål, cement, pappersmassa, jordbruk. Där har vi exempel på verksamheter med massiva volymer och processer som inte är miljögulliga. Men att ta tag i dem skulle kosta pengar och skatteintäkter (och förmodligen en del jobb).
Bara SSABs masugnar i Luleå och Oxelösund står för 10% av Sveriges totala CO2-utsläpp, ungefär i paritet med privatbilismen som helhet, men vart riktar politiker och media folkets blickar?

Detsamma gäller sånt som grundvattennivåer, där privatpersoner uppmanas duscha kortare när i själva verket 90% av grundvattnet inte tas ur de kommunala distributionsnäten överhuvudtaget. Problemet har ingenting med privat konsumtion att göra. Men folkets ögon dirigeras bort från de verkliga problemen.

Permalänk
Medlem

Som många kommer överens om så är en Svensk kemikalie skatt inte särskilt effektiv mot den stora marknad. EU har dock RoHS som borde följas av alla och dessa produkter borde undantas från en sån extra skatt. Största problemet jag ser är väl att Sverige hamnar på en blacklist så att vi som privatpersoner inte kan handla från utlandet.

Visa signatur

Main: Win 10 Pro, Gigabyte Z97X-SLI, i7-4790K stock, HyperX 4x4 GB PC-12800, GTX 960 2GB, Kingston m.2 128, GB SSD 18TB RAID lager.
HTPC: Win 10 Pro, Gigabyte Z97P-D3 i5-4570s, Crucial 4+4 GB PC-12800, Kingston SATA3 120 GB SSD, Asus Blu-Ray.

Permalänk
Medlem
Skrivet av EntropyQ3:

Du har redan fått mothugg vad gäller några av punkterna.
Men det stora är nog tron att privatpersoner är de stora miljöpåverkarna. Malm/stål, cement, pappersmassa, jordbruk. Där har vi exempel på verksamheter med massiva volymer och processer som inte är miljögulliga. Men att ta tag i dem skulle kosta pengar och skatteintäkter (och förmodligen en del jobb).
Bara SSABs masugnar i Luleå och Oxelösund står för 10% av Sveriges totala CO2-utsläpp, ungefär i paritet med privatbilismen som helhet, men vart riktar politiker och media folkets blickar?

Detsamma gäller sånt som grundvattennivåer, där privatpersoner uppmanas duscha kortare när i själva verket 90% av grundvattnet inte tas ur de kommunala distributionsnäten överhuvudtaget. Problemet har ingenting med privat konsumtion att göra. Men folkets ögon dirigeras bort från de verkliga problemen.

Jag håller helt med dig i att vi som privatpersoner inte står för majoriteten av utsläppen.

Ville mest belysa att många människor är hycklare.

Jag ifrågasätter starkt varför vi ens ska ha en stor del av miljöskatterna. I mitt tycke behövs det det betydligt större uppoffringar inom både industri och sättet vi människor lever på för att det ska ha någon större betydelse.
Att tro att vår skatt på plastpåsar skulle leda till att vi på sikt får alla andra länder att själva införa denna typ av skatt ställer jag mig ytterst tveksam till.
Men vem vet, lilla Sverige som står för en löjeväckande liten del av utsläppen i det stora hela kanske kan peka finger mot andra och påminna dem om hur otroligt bra vi är och att dem bör införa det, samtidigt som vi klappar varandra på våra ryggar och ler belåtet.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av ixthys:

Som många kommer överens om så är en Svensk kemikalie skatt inte särskilt effektiv mot den stora marknad. EU har dock RoHS som borde följas av alla och dessa produkter borde undantas från en sån extra skatt. Största problemet jag ser är väl att Sverige hamnar på en blacklist så att vi som privatpersoner inte kan handla från utlandet.

EU- direktiven spsom RoHS men även lågspänningsdirektivet gör att samma krav ställs över hela Europa på produkterna. Den inre marknaden kräver att hela Europa ska ha samma villkor för handel. Det ska inte vara någon skillnad om man köper en vara i egna landet eller någon annanstans. Konkurrens på lika villkor. Så varorna kommer att se likadana ut i hela EU oavsett svenska skatter. Det är inte tillåtet att ställa särkrav på produkterna för att få sälja dem i något EU-land.

Men det är också det som Sverige kan utnyttja här. Om de tar samma skatter för oss svenskar oavsett var svensken köper varan så behandlar vi alla länderna lika.

Permalänk
Medlem
Skrivet av roberto99:

Sveriges påverkan på klimatet är 0.2 procent av världens koldioxid utsläpp.
Kemikalieskatten är inget annat än en påhittad skatt för att mjölka svensson på pengar i tron på att rädda klimatet o världen.

källfakta: https://www.ja.se/artikel/30509/debatt-bonde-offer-for-miljon...

Jäntelagen sitter djupt i oss alla och civil olydnad finns inte med på karta som i ex Frankrike(gula västarna) Belgien osv när politiker går för långt och inte lyssnar folket.

Finns säkert fler inlägg i liknande anda, men jag tar detta eftersom jag hittade det först

Kemikalieskatten är åtminstone delvis tänkt att minska mängden farliga kemikalier i din närmiljö. Det handlar alltså inte om koldioxidutsläpp, utan om att du som enskild person inte ska få i dig mer skadliga kemikalier än nödvändigt av de prylar du använder. Det är alltså inte en rädda-världen-skatt, utan mer en minska-hälsoriskerna-för-individer-skatt.

Sedan kan man såklart fortfarande (med rätta) vara kritisk mot det hela, men det blir så mycket skev kritik av halmgubbekaraktär som inte är direkt relevanta för ämnet i sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kevin:

[ANNAT LAND] är mycket värre än oss som bara förstör naturen med [PROCENT] därför är [LAG OCH/ELLER SKATT] helt påhittad för att mjölka vanliga Svenssons.

[LÄNK TILL PROPAGANDA]

Om du menar koldioxid så står landet för totalt 0.2%, tänk på det när du ser chockhöjda skatter på transportmedel för klimatets skull.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av jeppe109:

Intressant.
Dem förutsätter alltså att det är ett måste att diska 13 kuvert för hand med 90 liter 50 gradigt vatten.
Undrar hur man diskade förr innan det var enkelt att få ut 50 gradigt vatten ur kranen.

Tvätta kläder gjorde man i vattendrag förr om jag inte minns fel, eller åtminstone i balja med vatten taget från vattendrag.
Kläderna kanske inte blev lika rena men det är inte heller poängen med jämförelsen.
Maskinerna kanske är bättre på att få renare resultat än oss med mindre förbrukad energi. Samtidigt kanske något smutsigare kläder eller inte helt lika ren disk är tillräckligt.

Kanske var diskmaskin och tvättmaskin inte dem bästa valen för att påpeka att många av våra bekvämligheter är kostsamma för miljön men poängen kvarstår.
Många har en fantastisk förmåga att vilja hjälpa miljön men det blir så jobbigt att lämna vissa bekvämligheter så man väljer att inte prata om den biten.
Själv tycker jag det är hyckleri att vara miljöaktivist, peka finger mot allt och alla som inte bryr sig lika mycket om miljön för att sedan ta bilen till affären en kilometer bort och handla.

Troligen värmde man vattnet med el eller eld innan det kom direkt ur kranen.
Det gjorde i alla fall min gamla farmor.
(Elspis, vedeldad spis eller öppen eld).
Jag tror nog att det var ordentligt länge sedan man tvättade kläderna i något öppet vattendrag, även om bilden av 100 000 stockholmare som står vid slussen och skrubbar sina byxor på tvättbrädor lockar till skratt.
Men jag kan ha fel och det är väl en bit offtopic.

Jag tycker det blir tråkigt om bara de "extrema" ska få uttala sig i alla frågor. Världen är en gråskala.
Visst kan man värna om miljön på sitt vis även fast man tar bilen till jobbet.

Många gör så gott man kan, och gör man en sak rätt av 100 så är väl det bättre än att inte göra något alls.
Det är inte alltid lätt att orka ta sig igenom bruset av desinformation och åsikter i miljödebatten, och hitta den där kärnan av eventuella vetenskap med substans.
Det tar tid och man måste ändå ha en viss respekt för att det kan vara relativt tråkig fritidssyssla.

Jag tycker att vi behöver hitta ett sätt där det inte är för svårt att göra ett bättre val, och jag tror på lagstiftning och avgifter. Men är mycket skeptisk just denna avgifts utformning och egentliga verkan.

Samtidigt tror jag även att vanliga människor kan hjälpa varandra att göra bättre val, om vi skippar pekpinnarna och fokuserar på att vara lösningsorienterade

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Troligen värmde man vattnet med el eller eld innan det kom direkt ur kranen.
Det gjorde i alla fall min gamla farmor.
(Elspis, vedeldad spis eller öppen eld).
Jag tror nog att det var ordentligt länge sedan man tvättade kläderna i något öppet vattendrag, även om bilden av 100 000 stockholmare som står vid slussen och skrubbar sina byxor på tvättbrädor lockar till skratt.
Men jag kan ha fel och det är väl en bit offtopic.

Jag tycker det blir tråkigt om bara de "extrema" ska få uttala sig i alla frågor. Världen är en gråskala.
Visst kan man värna om miljön på sitt vis även fast man tar bilen till jobbet.

Många gör så gott man kan, och gör man en sak rätt av 100 så är väl det bättre än att inte göra något alls.
Det är inte alltid lätt att orka ta sig igenom bruset av desinformation och åsikter i miljödebatten, och hitta den där kärnan av eventuella vetenskap med substans.
Det tar tid och man måste ändå ha en viss respekt för att det kan vara relativt tråkig fritidssyssla.

Jag tycker att vi behöver hitta ett sätt där det inte är för svårt att göra ett bättre val, och jag tror på lagstiftning och avgifter. Men är mycket skeptisk just denna avgifts utformning och egentliga verkan.

Samtidigt tror jag även att vanliga människor kan hjälpa varandra att göra bättre val, om vi skippar pekpinnarna och fokuserar på att vara lösningsorienterade

Jag tror definitivt på att lagstiftning kan vara positiv om det görs rätt. I just detta fallet ställer jag mig dock också frågande till om det verkligen har den verkan man påstår.

Tycker det är viktigt att vi ifrågasätter besluten våra politiker tar.
Långt ifrån alla politiker besitter den kunskap som krävs för att avgöra om diverse miljöskatt faktiskt kommer att resultera i det man vill uppnå.

När det kommer till plastpåseskatten exempelvis kan man fundera på om experter ens blivit rådfrågade innan beslutet togs att mynta en ny skatt.

Vad vi behöver är mer transparens och lättillgänglig samt lättförståelig information kring de olika skatters påverkan på miljön.
Det bör vara upp till politikerna att bevisa att exempelvis plastpåseskatten bidrar till en bättre miljö och kontinuerligt redovisa så exakta resultat det går.

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Energimyndigheten håller inte med om maskindisk.
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/diskmaskine...

"De testade tvättmaskinerna använder 8 till 14 liter vatten per diskning med det energismarta ekoprogrammet.
[...]
För att diska 13 kuvert för hand behövs i storleksordningen 90 liter 50-gradigt vatten per disk. Detta trots att man diskar och sköljer sparsamt i diskho eller balja."

Google är inte min vän idag verkar det som. Vad innebär kuvert, är det något slags effektivitets mått? Har hört det innan men hittar inte vad det har för betydelse.

Det enda jag ser framför mig är att man stoppar in 13 kuvert i maskinen ;p

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ELF:

Google är inte min vän idag verkar det som. Vad innebär kuvert, är det något slags effektivitets mått? Har hört det innan men hittar inte vad det har för betydelse.

Det enda jag ser framför mig är att man stoppar in 13 kuvert i maskinen ;p

Kuvert betyder dukning och avser en persons disk vid varje måltid så 13 kuvert= 13 måltiders disk i genomsnitt. Med 13 kuvert brukar menas 13 uppsättningar bestick 13 tallrikar och 13 glas/muggar.

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Kuvert betyder dukning och avser en persons disk vid varje måltid så 13 kuvert= 13 måltiders disk i genomsnitt. Med 13 kuvert brukar menas 13 uppsättningar bestick 13 tallrikar och 13 glas/muggar.

Ah, ok. Tack.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spiffman:

Tidigare gick jag +-0 på påsar då jag köpte plastpåsar som agerar soppåsar och bränns upp.
Nu måste jag köpa en gigantisk papperspåse som jag lägger på hög och måste åka till soptippen samt köpa in ytterligare plastpåsar för att användas som soppåse. Det måste väl ändå vara något överjävligt korkat.

Skrivet av Spiffman:

En klok person hade lagrat pappåsarna i bilen mellan besöken till matbutiken men jag är inte bara korkad utan jag kan lova att jag fetvägrar göra det.

Varför?

Rätta mig om jag tolkar detta fel men köper du verkligen en papperskasse/påse vid varje köp? Som du sedan slänger i återvinningen (förhoppningsvis), som är till för att återanvändas tills den är förbrukad. Vilket tar väldigt lång tid, åtminstone för mig. Ser varje vecka in min lägenhets ständigt överfyllda återvinnings källare/central nya och felfria papperskassar slängda utan innehåll. Då brukar jag ta den och spara för framtida bruk.

Har använt papper/tyg i minst 15 år när jag handlar mat och plastpåsar för skräp som ska förbrännas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Ok jag tar den enkla varianten
Reach är ett lagkrav som en nedströmsandvändare som din firma/du måste följa för att inte utsätta andra för ”substances of very high concern”

”Ämnen som uppfyller kriterierna för att klassificeras som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska ämnen (CMR-ämnen) enligt kategori 1A eller 1B i enlighet med CLP-förordningen.
Långlivade, bioackumulerande och toxiska ämnen (PBT-ämnen) eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande ämnen (vPvB-ämnen) i enlighet med bilaga XIII till Reach.
Ämnen, från fall till fall, som orsakar lika stora betänkligheter som CMR-ämnen eller PBT-/vPvB-ämnen, till exempel hormonstörande ämnen.”

”Reach innehåller också krav på användare av kemikalier, vilket inte förekommer i tidigare lagstiftning”
Så att du tycker att det är stökigt hjälper nog inte

Se kemikalieinspektionen
https://www.kemi.se/lagar-och-regler/reach-forordningen

Jag jobbar med produktutveckling inom elektronikindustrin, där vi sedan länge har följt RoSH och Reach
Jag tycker att det är bra med lagar som försöker minska användningen av farliga kemikalier, vad tycker du?

Visst, jättebra att man vill bli av med giftiga kemikalier. Men gå på tillverkarna då och inte vi hantverkare som monterar och installerar. Faktum kvarstår att från att kunna välja 10 olika tillverkare gåe ner till 1-2 och vissa fall noll. Det är problematiskt för att kunna driva projektet frammåt. Så om du nu jobbar med detta så rikta dina strålkastare till dom som tillverkar och inte vi som köper.

Lite dick att vi ska lägga äckligt mycket tid att förändra tillverkarnas process när vi är en extremt liten kund med "jobbiga" krav. Det funkar inte, vi får nobben. Lite som att vi ska skippa sugrör och plastpåsar för att en sköldpadda fick ett sugrör i näsan i asien.

Visa signatur

Chassi: Define C ll RAM: Vengeance CL15 16GB ll Kylare: Noctua ND14 ll Mobo: Asus prime z270-p ll CPU: i5 7600k ll PSU: Supernova G3 650w ll GPU: MSI GTX 1060 6GB Gaming X ll Lagring: Samsung 850 EVO 250GB, Seagate 1TB HDD