Permalänk
Medlem

Vad är problemet ? BSOD i spel enbart

Hej igen...

Nu börjar detta bli lite tröttsamt, felsökt i flera veckor och testat allt men inget verka fungera.

Har ett Asus z270 prime-a i7 7700k 5ghz och G.skill 32 gb 3200 mhz. Jag kört flera stresstester med dessa inställningar utan problem. Köra Aida 64 i nästan 6 timmar utan problem, men att spela Bf1 i ca 1 timme det klara den inte. Ibland får jag blåskärm tidigare. Notera att det är endast i Bf1 jag får blåskärm. Någon som har något tips på vad det kan vara ? Eller ska man helt enkelt acceptera att jag inte kan spela bf1 på min nya dator ?

Tack!!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Akezz0n:

Notera att det är endast i Bf1 jag får blåskärm. Någon som har något tips på vad det kan vara ? Eller ska man helt enkelt acceptera att jag inte kan spela bf1 på min nya dator ?

Ladda default inställningar i bios så ska du allt se att du kan köra bf1 utan problem, att du kan stresstesta i 6 timmar betyder noll och ingenting i sammanhanget...

Visa signatur

Intel Core i7-11700K / Asus ROG Strix Z590-F / Asus 1070 Dual OC / G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8) 3200MHz CL14 / Corsair RM750x / Samsung 980 PRO 1TB / Lian Li PC-O11 Dynamic EVO / custom loop 3x360 / Asus ROG Swift PG278Q / Ducky Shine 5 RGB MX Red / Sennheiser HD660S / FiiO E10K / Audio-Technica AT2020USB+

Permalänk
Medlem

@Naga: Så jag ska inte kunna överklocka något alls om jag ska spela bf1?

Permalänk
Medlem

Hejsan Akezz0n,
Ta en titt i Windows händelselogg (Event log) och se om Windows hinner logga något där.
Vad har du för grafikkort?
Har du flera skärmar kan du kanske köra GPU-Z och se i dess "Sensors"-tab hur ditt grafikkort mår.

Permalänk
Medlem

@Akezz0n: Vad säger din BSOD då? Två vanliga scenarion när man har en halvt stabil dator som krashar under belastning brukar kunna vara att 1) CPUn är för högt överklockad/undervoltad eller att 2) ett av RAM minnena har en trasig minnescell och att datorn fungerar tills det att data börja fylla den dåliga cellen.

Det du kan göra för att eliminera vilket problem som uppstår är att prova spela med mer volt eller mindre MHz, eller så kan du testa datorn med att spela BF1 med ett minne i taget för att se vilket det är som ger utslag.

Visa signatur

CPU: Intel i9 7980XE @ 4.4 GHz | Moderkort: ASUS Rampage VI Extreme | Grafikkort: MSI 1080 Ti Seahawk EK X | RAM: Corsair Dominator Platinum 3000 MHz 64 GB @ 3466 MHz | Chassi: Phantek Enthoo Primo | Nätagg: Seasonic Prime 1000W Titanium | Kylning: Custom singel loop, 4 radiatorer och 2 pumpar | Skärm: LG 38UC99

Permalänk
Medlem

Prova att köra Windows Memory Diagnostic för att testa dina minnen. Finns inbyggt i Windows 10. Finns väl bättre program för det men enklare än att skriva det i start och trycka enter finns nog inte.

Vad har du för grafikkort?
Fungerar det på t.ex. 4,8 GHz?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Akezz0n:

@Naga: Så jag ska inte kunna överklocka något alls om jag ska spela bf1?

Frågan är ju om det fungerar i stock klocks?

Gör du det så har du svaret till varför det blådumpar, inte att du inte kan överklocka alls. Kanske 5ghz inte funkar men 4.95ghz gör det. Kanske 1.5v blådumpar men 1.51v inte gör det, vem vet (sidnot: jag har ingen aning vilken volt 7700K kör i, random siffror lol). Överklockning kräver experimentering...

Permalänk
Medlem

@Yomster: Hejsan! har både kört Windows egna test av minnerna och även memtest i ca 10 timmar utan problem. Jag har ett 1080 TI som grafikkort.

Permalänk
Medlem

@Yomster: Ska testa 4.8 Ghz, för fick även blåskärm på 4.9.

Permalänk
Medlem

Uppdaterat till senaste BIOS?

Permalänk
Medlem

Om det fungerar utan processorklock så lär det ju vara överklockningen som du ska felsöka. Sen är det ju så att moderkortet Prime-A är en instegsmodell vad gäller moderkort, det kanske inte klarar att förse processorn med tillräckligt stabil strömförsörjning eller något annat problem. En ostabil PSU kan också sätta käppar i överklockningshjulet - märke och modell?

Mina egna överklockningserfarenheter liknar det du upplever just nu. Stabilt utom i vissa spel om man klockat för mycket. Om du har svängrum med kylningen kan du testa att öka volten.

Jag har upplevt att det är svårare att få en bra överklockning om man samtidigt ska blanda in minnena i processen dvs att ha överklockade minnen lägger till ytterligare en sak som kan göra överklockningen instabil.

Du har bara ökat multipeln och volten? Inget på bussen?

Permalänk
Medlem

Att du kan rulla stresstester i flera timmar på enbart CPU spelar mindre roll i ett sammanhang där du stressar merparten av systemet samtidigt som i ett spel, CPU/GPU/RAM etc. Till en stabil OC räknas inte bara att du klarar av att stresstesta. Med den lilla information du ger så får man anta att du bör felsöka din OC. Du kan t.ex. börja med att analysera BsOD koden för att få en hint om vad det rör sig om för problem. Mina pengar ligger gissningsvis på din CPUv eller totala mängden ström som systemet matas med som skapar instabilitet eller för lite försörjning.