Permalänk

Tack för alla svar, men om jag nu väljer mellan global, Mac eller wurshof vad hade ni valt?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datagubben123:

Tack för alla svar, men om jag nu väljer mellan global, Mac eller wurshof vad hade ni valt?

Skickades från m.sweclockers.com

Testa de som ligger skönast i handen (beror ju mer på modell än märke), om möjligt, prova även med blöta/kladdiga händer hos någon polare om de har bra knivar.

Jag föredrar knivar som inte har trähandtag tex då det känns svårare att få rent om man håller på med färsk kyckling eller liknande.

Personligen kör jag på knivar från Victorinox (och brödkniv samt lite små skalknivar från sabatier lion som Rusta sålde för kaffepengar men är bra).

Permalänk
Medlem

Har använta norska Øyo knivar i många år, gillar hur dom ligger i handen

Permalänk
Medlem

Som många här skriver är global lite meh, synd att set inte finns fler knivar med konvext handtag.
Original-morakviven är ju fulländad i ergonomisk synvinkel!

Visa signatur

ggmu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datagubben123:

Tack för alla svar, men om jag nu väljer mellan global, Mac eller wurshof vad hade ni valt?

Skickades från m.sweclockers.com

Mac

Permalänk
Medlem

Kör med en kockskniv från Hackman och har ett gammalt slitet slipstål och som jag amatörmässigt drar kniven på några gånger ibland och den blir sylvass av det, tror inte man behöver så mycket utan välj en kniv som känns bra i handen

Permalänk
Medlem

Jag har använt Global ett antal år nu och inte hittat någon som håller skärpan bättre i samma prisklass. De är föredömligt bekväma att hålla i och är lätta att hålla rena. Underskatta inte en bra brödkniv...

Har skickat de på knivbrev någon gång och de blir som nya igen.

Visa signatur

Det var bättre förr men det var inte bra då heller

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Global är en lågbudgetkniv med lyckad marknadsföring. Köper du Globals kockkniv i japan så kostar dom runt 400kr och återfinns på ställen likt rusta där man kan köpa många olika produkter under samma tak. Knivar du hittar i affärer likt Cervera är ofta helt överprissatta.

Mitt tips är att spana in cleancut.se och börja titta där. Köp inte ett sätt utan lägg mer pengar på kockkniven och mindre på dom andra knivarna. Kolla efter en sharp maker att slipa knivarna med.

Dyra knivar har i regel bättre stål och kan ta en snävare egg vilket gör att dom skär bättre. Dom håller också eggen bättre.

Snicksnack att Global skulle vara lågbudget eller rentav en dålig kniv som det låter på vissa. Möjligt att den är galet prissatt hos många ÅF för vad man får dock, men det är inget fel på stålet eller ergonomin (Subjektivt men den passar fint för många). Men visst, det är en tråkig meh kniv från -80 talet.

Vad som dock är hysteri är kinesiskt tillverkade japanska knivar i kolstål där man har för det mesta vikt in föroreninga.

Är helt övertygad om att man hittar mer för pengarna hos specialiserade e-handlare än fysiska cervera som är generellt dyra på allt. Precis som allt annat

Permalänk
Skrivet av Datagubben123:

Hej, är nu på jakt efter nya köksknivar. Med tanke på att det är en jungel där ute med olika knivar så tänkte jag höra av er vad ni har och ifall ni har något att rekommendera? Hade tänkt lägga ca 4000 kr totalt. jag har kollat lite på global, mac och wusthof någon som vet skillnaden framförallt mellan global och mac?

har för övrigt kollat lite på dessa https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-kn...https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-knivset/global-knivset-med-5-knivar-(med-filekniv)/

Har själv Miyabi, Kai Chun och Yaxell. Global är bra knivar och det finns enligt min åsikt inga dåliga knivar när man börjar komma upp i 2000 kr och över per kniv. Men det viktigaste är hur de ligger i din hand och hur du trivs med dem.

De tre som jag räknar upp här passar min hand, dessutom är de bra balanserade. För att ta min Kai Chun som exempel så är den bara 14 cm men Miyabis dito är för obalanserad tycker jag medans deras 24 cm är bra balanserad och ligger fint i min hand. Yaxell är min mellan kniv på runt 20 cm och även den ligger bra i min hand medan jag inte alls gillar deras 24 cm. Mitt råd är känn på knivarna och stirra dig inte blind på att det måste vara samma märke, utan välj de som passar dig bäst.

När det gäller bryne så har jag ett diamantbryne men skickar däremot in mina knivar en gång per år för ny grundslipning.

Permalänk

som andra har sagt: lägg nästan hela budgeten på en bra kockkniv och ett par hundra ellrr nått på en skalkniv och en brödkniv. en filekniv är nice om man hanterar mycket kött och allt annat är rena lyxprodukter... själv har jag några billiga ikea knivar och en Kai shun santoku som är ett rent konstverk att se på och har ett ruskigt bra handtag. man blir glad bara av att hacka lök när man drar fram en sån här skönhet ur lådan

Visa signatur

// i5 3570k @ 4,4GHz // Asus P8Z77-V LX2 // 8GB Corsair vengance//Asus GTX 670 2GB DCUII //
// Fractal Define R4 // Corsair CX 750M // Corsair hydro H90 //

Permalänk
Medlem

Det var någon som nämnde Tojiro, jag vet inte om de går att få tag på i Sverige men jag plockade med mig ett par från Tokyo för typ 15 år sedan, påminner om Global men känns lite mer proffsiga. Inte för att det är något fel på Global, jag har en gammal G-3 som används lite då och då.
Men för att ge lite tips till trådstartaren, testa att gå på auktioner, har man tur så snubblar man på nåt dödsbo som har en del intressant. Bara att köpa så billigt man kan och sen lämna in på slipning. Jag har ett par Sabatier som säkert är 30 - 40 år gamla som jag köpt begagnade och de är bättre än de flesta nya knivar.

Men det bästa är väl att testa sig fram, det som känns bäst i handen (och på skärbrädan) är det du ska ha.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Hedersmedlem

Mina favoritknivar som jag alltid återvänder till är första serien av en IKEA-kniv som jag inte tror finns kvar (kom någon gång i mitten/slutet av 1980-talet). Första varianten hade grått hårdplastskaft och väldigt tunn klinga från Japan. Största kockkniven är knappa 1,5mm i ryggen. Är sylvass, enkel att slipa och håller skärpan länge. Tyvärr försämrades serien i sann IKEA-anda rätt snabbt och redan den andra serien med annan färg på handtaget (vitt eller svart, minns ej) var inte längre japansk och stålet av sämre kvalitet. Handtaget blev också gummiartat och svårare att hålla rent än det gråa.

Trots att jag har även bl a 10 olika Global (alla presenter!) så föredrar jag ändå dessa gamla IKEA-knivar efter mer än 25 år. Enda globalen jag är kär i är en filékniv, den är superb till kött (och att skala meloner).

Undrar lite över att så många med exotiska och svindyra knivar måste lämna in för kostsamma omslipningar regelbundet. Håller de inte bättre? Jag köpte en Biltema bänkslip med långsamtroterande sten i vattenbad för 400kr för rätt många år sedan, men den behöver användas ytterst sällan. Diamantbrynet räcker väldigt långt.

Jag lagar mat från råvaror varje och varenda dag och har gjort så i många årtionden.

Möjligen missförstår jag syftet med köksknivstrådar, att det egentligen inte alls handlar om vägen till god mat, utan något helt annat.

Förresten, jag hittade nyligen en IKEA-kniv ur serie två enligt ovan (med blad från Frankrike) för en tjuga på loppis, oanvänd. Den var bra direkt, men verkar preliminärt ännu bättre efter skärpning, om än inte riktigt lika tunn i bladet som den japanska. Bra knivar behöver inte kosta mycket alls, eller knappt något ibland. Bättre att lägga pengarna på råvaror av högsta kvalitet, det gör gott för själen och kroppen.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datagubben123:

Tack för alla svar, men om jag nu väljer mellan global, Mac eller wurshof vad hade ni valt?

Skickades från m.sweclockers.com

https://www.cervera.se/produkt/g-5-gronsakskniv-18-cm

Har haft denna kniv i över 10 år. Super till många saker och riktigt bra att hacka saker med. Har några varianter till men denna är absolut min favorit. Lycka till med ditt köp men åk och prova hur dom ligger i handen för det är viktigt, så som några nämnt tidigare i tråden.

Visa signatur

Dell U2311H / MSI Optix MAG274QRF-QD
[ FD 7 Black TG Dark ][ MSI Z690 EDGE WIFI DDR4][ I7 12700K ][ Noctau NH-D15 Black ][ Kingston Fury Renegade 32GB 3600Mhz CL16 DDR4][ WD Blue M2 1TB][ Samsung 860 500 GB ][ WD Caviar Green (EZRX) 1TB ][ Corsair RM850x v3 ][ MSI GTX 1060 GamingX 6GB ][ Backup WD Caviar Green (EARX) 2TB ] [ Backup Seagate BarraCuda (ST2000DM006) 2TB ]
[ Qpad MK-50 ][ SteelSeries Sensei Ten ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av sunnis:

Snicksnack att Global skulle vara lågbudget eller rentav en dålig kniv som det låter på vissa. Möjligt att den är galet prissatt hos många ÅF för vad man får dock, men det är inget fel på stålet eller ergonomin (Subjektivt men den passar fint för många). Men visst, det är en tråkig meh kniv från -80 talet.

Vad som dock är hysteri är kinesiskt tillverkade japanska knivar i kolstål där man har för det mesta vikt in föroreninga.

Är helt övertygad om att man hittar mer för pengarna hos specialiserade e-handlare än fysiska cervera som är generellt dyra på allt. Precis som allt annat

Ja galet prissatt är den definitivt. Lågbudget kanske är fel ord då det känns som något som är billigt men ändå bra. Dom gånger jag använt global så har jag både fått blåsor i handen samt att eggen inte håller speciellt länge.

Är man intresserad av kockknivar så kan jag rekommendera att börja läsa här

https://www.flashback.org/t402637
http://knivforum.proboards.com/

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

...
Undrar lite över att så många med exotiska och svindyra knivar måste lämna in för kostsamma omslipningar regelbundet. Håller de inte bättre? Jag köpte en Biltema bänkslip med långsamtroterande sten i vattenbad för 400kr för rätt många år sedan, men den behöver användas ytterst sällan. Diamantbrynet räcker väldigt långt.
...

Det beror såklart på hur mycket man använder och hur man sköter sina knivar. Jag såg något pucko som tog en väldigt hård kniv och försökte dela ett parmesanhjul, det slutade med en chippad kniv.

https://www.youtube.com/watch?v=CXJRlpEfPnU

Denna damen kommer nog också få lämna in sin nakiri på slipning en del om hon ska fortsätta att använda den som en cleaver.

Men om man använder knivarna till rätt saker så kommer skärpan hålla länge.

Permalänk
Medlem

Kan rekommendera att man köper tyska och europeaiska knivar från amazon.de. Exempelvis wüsthof och victorinox. Bra urval av asiatiska knivar också.

Jag har personligen gått till att föredra knivar av kinesiska stuket, d.v.s. mer fyrkantiga varianter. Av en sådan har jag en Zwillig, som är lite av min go-to kniv.
Annars kör jag en Wüsthof standard kockkniv (ej Ikon -- den andra), en 28cm Victorinox brödkniv och parknivar (eller vad heter det på svenska? såna små, varav den ena är sågtandad), och en thailändsk hacka för när man vill känna sig lite mer proper vid curry-tillagningen

Har kikat lite på att köpa nån vråldyr japansk sashimi-kniv som man inte kommer vilja använda för att den är för snygg, mest bara för att.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datagubben123:

Tack för alla svar, men om jag nu väljer mellan global, Mac eller wurshof vad hade ni valt?

Skickades från m.sweclockers.com

Wusthof, handtagen passar mig bäst.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Köpte två Kurosaki R2 från cleancut.se I julklapp åt sambon för en par år sedan, en liten och en större. Hon älskar dem, även fast hon var lite skeptisk i början då de var så vassa, hon var van vid sina clas ohlson 49kr-knivar.

Slipar dem en gång var 6e-9e månad ca i deras butik nära slussen, kostar 150 spänn, men då blir de slipade av ett proffs.

Knivarna var ju lite dyrare, och det är säkert inte jätteskillnad mot knivar för kanske halva priset, men dom är jäkligt sköna jobba med.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av The-Architect:

Köpte två Kurosaki R2 från cleancut.se I julklapp åt sambon för en par år sedan, en liten och en större. Hon älskar dem, även fast hon var lite skeptisk i början då de var så vassa, hon var van vid sina clas ohlson 49kr-knivar.

Slipar dem en gång var 6e-9e månad ca i deras butik nära slussen, kostar 150 spänn, men då blir de slipade av ett proffs.

Knivarna var ju lite dyrare, och det är säkert inte jätteskillnad mot knivar för kanske halva priset, men dom är jäkligt sköna jobba med.

Det är ju detta jag inte förstår, knivar för över 2000kr och behövs slipas om var 6e månad? Använder ni inte skärbrädor, eller annat mjukare underlag utan skär direkt i granit eller rostfritt?

Jag drar på diamantbrynet en gång varannan vecka ungefär och det tar flera år innan jag behöver fundera på omslipning, oavsett om jag ger mig på en kålrot eller den sladdrigaste tomaten. Som jag skrev innan så använder jag knivarna varenda dag.

Att det är vackra knivar och en fröjd att hålla i tvivlar jag inte en sekund på, men blir fundersam på kvaliteten.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag har rostfria knivar från Ica. Kostar väl 150kr eller så per kniv.
Jag gillar dem. Ligger bra i handen, fin balans (tycker jag som glad amatör).
Jag slipar dom då och då med brynstål och tycker dom är vassa nog.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Det är ju detta jag inte förstår, knivar för över 2000kr och behövs slipas om var 6e månad? Använder ni inte skärbrädor, eller annat mjukare underlag utan skär direkt i granit eller rostfritt?

Jag drar på diamantbrynet en gång varannan vecka ungefär och det tar flera år innan jag behöver fundera på omslipning, oavsett om jag ger mig på en kålrot eller den sladdrigaste tomaten. Som jag skrev innan så använder jag knivarna varenda dag.

Att det är vackra knivar och en fröjd att hålla i tvivlar jag inte en sekund på, men blir fundersam på kvaliteten.

Värt att nämna är att det inte bara är skärpan som avgör hur kniven skär. Även bladets geometri spelar in. Med ett hårdare stål kan du tunna ut bakom eggen mer och kniven kommer att skära bättre. Detta märker jag oftast på hårdare grönsaker som morot t.ex. då knivar som inte är tunna bakom eggen bänder isär moroten istället för att skära igenom den.

Sen om du har ett hårt stål så när eggen väl böjer sig så kommer den vara svårare att räta upp. Står man som Gordon Ramsay och vevar så finns risken att man slår sönder kniven.

Så om du slipar en hård japansk kniv som du gör med en europeisk så kommer den att hålla längre. Dock försvinner poängen med att ha en bättre kniv.

Sen ska man inte förakta gamla knivar heller. Jag har själv en gammal KN som jag använder varje dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Datagubben123:

Hej, är nu på jakt efter nya köksknivar. Med tanke på att det är en jungel där ute med olika knivar så tänkte jag höra av er vad ni har och ifall ni har något att rekommendera? Hade tänkt lägga ca 4000 kr totalt. jag har kollat lite på global, mac och wusthof någon som vet skillnaden framförallt mellan global och mac?

har för övrigt kollat lite på dessa https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-kn...https://bagarenochkocken.se/koksknivar/globalknivar/global-knivset/global-knivset-med-5-knivar-(med-filekniv)/

kolla på victorinox! köpte ett par sådana knivar på rea och är mer nöjd med dom än med mina global väldigt prisvärda

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Det är ju detta jag inte förstår, knivar för över 2000kr och behövs slipas om var 6e månad? Använder ni inte skärbrädor, eller annat mjukare underlag utan skär direkt i granit eller rostfritt?

Jag drar på diamantbrynet en gång varannan vecka ungefär och det tar flera år innan jag behöver fundera på omslipning, oavsett om jag ger mig på en kålrot eller den sladdrigaste tomaten. Som jag skrev innan så använder jag knivarna varenda dag.

Att det är vackra knivar och en fröjd att hålla i tvivlar jag inte en sekund på, men blir fundersam på kvaliteten.

Det är många (de flesta) som inte vet skillnaden mellan att slipa och att bryna en kniv. Bara för att någon säger "slipa kniven var 6 månad" betyder det inte att man bokstavligen lägger på en ny primäregg, det kan lika gärna handla om att räta upp den gamla eggen (bryna). (Det som görs hos Cleancut är dock en riktig slipning på stenar)

Man kan tycka att det är onödiga pengar att lägga 2000 kr på en kniv men så är det ju med allt annat, jag tycker det är vansinne att byta dator för 25 000 kr varje år eller lägga 500 000 kr på en fabriksny BMW när en begagnad Kia fungerar lika bra. Vissa uppskattar handsydda kostymer, andra handsmidda knivar. Är de 10 gånger bättre än en Fiskars från Ica? Knappast men känslan är skön, precis som 99% av befolkningen inte ser skillnad på en kostym från Brothers och en från Eidos Napoli men de ger bäraren en skön känsla (trots att Brotherskostymen förmodligen håller längre). En europeisk kniv av mjukt rostfritt stål håller för nästan vad som helst men når aldrig den där topp-skärpan, en japansk kniv av kolstål blir vassare men kräver mer underhåll.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MultiMan:

Det är ju detta jag inte förstår, knivar för över 2000kr och behövs slipas om var 6e månad? Använder ni inte skärbrädor, eller annat mjukare underlag utan skär direkt i granit eller rostfritt?

Jag drar på diamantbrynet en gång varannan vecka ungefär och det tar flera år innan jag behöver fundera på omslipning, oavsett om jag ger mig på en kålrot eller den sladdrigaste tomaten. Som jag skrev innan så använder jag knivarna varenda dag.

Att det är vackra knivar och en fröjd att hålla i tvivlar jag inte en sekund på, men blir fundersam på kvaliteten.

Som andra skrivit redan, men du behöver inte bryna/slipa eggen själv alls egentligen (och vet du inte vad du pysslar med så, som i vårt fall så ska du definitivt låta bli), den håller sig riktigt vass länge, men alla knivar blir så klart slöa till slut. Så vi låter en professionell slipare göra det så eggen håller rätt vinkel osv. Men ja, vad jag menar är såklart att göra den vass igen, inte laga den för att vi skurit i granit.

Permalänk

Köpte mig en KNASA kniv på kickstarter! Enligt spec. så ska den hålla skärpan bättre än andra knivar och även vara vassare. Svårt att säga om så är fallet (utan vetenskapliga tester), men den ligger bra i handen och verkar hålla skärpan bra än så länge. Och som folk har sagt tidigare - alla knivar kan göras vassa, men frågan är hur länge de är det innan de behöver vässas igen.

Visa signatur

Ny burk: 7600x, X670E-plus, RTX3080, 32GB DDR5, 2 TB NVMe, 8TB 3.5"
Pensionerad burk: x5650@3.5 GHz, GTX 670, 12 GB DDR3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyriak:

Har använta norska Øyo knivar i många år, gillar hur dom ligger i handen

Har också dem som komplement, de kräver mycket underhåll men skär igenom kött som mjukt smör

Permalänk

Har själv gobalknivar sedan många år och nöjd med dem. Någon gång ska jag nog köpa lite mer påskostade japanska knivar, de kan ju vara så vackra, men under tiden duger de bra tycker jag.

Som någon var inne på så är det ju viktigt att få dem slipade då och då. Innan brukade jag lämna in men kvaliteten var lite varierad och det är också drygt att vara ifrån knivarna en vecka eller vad det tar.

Har man lite bättre knivar men inte är duktig på att själv slipa med stenar så är denna ruskigt bra. Knivarna blir verkligen sylvassa och det är enkelt att varje gång få rätt med rätt vinkel osv. Detta är nog den bästa köksattiraljen jag köpt på mig!

http://www.slipkliniken.se/kok/index.php?route=product/produc...

Permalänk
Medlem

Sharpmaker är bra för att bryna knivar eller att använda som nybörjare. att lägga en ny egg med den e lite knivigare.. Man är väldigt begränsad i vinklar. Jag kan varmt rekommendera att lära sig slipa med stenar eller om man inte har tid eller ork att lämna in dem till cleancut som vad jag vet är de enda som erbjuder slipning på våtstenar.
Det jag kan rekommendera till trådskaparen är känn och kläm på ett par och se vad som ligger bäst i handen och känns skönast. i denna kategorin knivar e det ganska små variationer i stål, egg trigometri etc.

Rättstavning.
Visa signatur

Phanteks P400s, Ryzen 1600X, Strix 1080TI, Evga P2 750W
Crucial Ballista 2*8 3600Mhz, Samsung 960 Evo 500GB.
Dark rock pro 3,140mm/120mm Silentwings 3 high rpm,120mm
Server: Proliant gen8 4*2TB Red diskar.

Permalänk
Medlem

Jag har bara knivar från Tamahagane San Kyoto med damaskusstål i 63 lager. Har köpt två till fyra knivar om året i och med priset.
Det är mina favoritknivar efter att ha testat åtskilliga på mässor med mera.

Tilläggas är att jag har gått 120 timmar slipningskurs hos en bekant för att inte utplåna eggen eller bladet. Ett måste enligt mig...

Nu är jag kniventusiast i och för sig och bryr mig om hantverket, balansen, knivens historia, företaget bakom det och vilka material som används.

Men rent krasst kan jag rekommendera knivarna jag har till jobbet av märket Zwilling, robusta och tål mycket jobb och stryk. Kan du inte slipa dessa med sten, diamantbryne och läder så tycker jag att du kan skicka dem till knivbrev. Jag gör det med mina jobbknivar då jag inte har tiden att underhålla dem likt mina Tamahagane-knivar.

//Kocken

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.