OneDrive är inte vad jag hade väntat mig... vad behöver jag?

Permalänk
Inaktiv

OneDrive är inte vad jag hade väntat mig... vad behöver jag?

Har kört OneDrive ett tag nu och tycker nästan det kan beskrivas som "låtsas-lagring" då allt som händer är att filer synkas till molnet, och det oerhört långsamt när vi börjar snacka om volymer. Tanken var för min del att använda i workflow för musik/videoredigering men det är uppenbarligen inte designat för tusentals filer som flyttas runt och ändras, utan för "den vanlige användaren" som sparar lite familjebilder och dokument.

Det kanske var en missuppfattning från min sida att tro att molnlagring fungerar som en NAS? Det var så jag hade förväntat mig att det skulle fungera, med snabb uppkoppling kan jag ändra/skriva filer på OneDrive om en vanlig hårddisk. Men nej, man betalar ju bara för lite serverutrumme som en långsam mjukvara propagerar ändringar till i snigelfart, idag när jag flyttade runt lite filer idag fick jag radera manuellt online eftersom ändringarna gick för långsamt (vi snackar +1 timme bara i väntan på att raderade filer även skulle tas bort i molnet, när jag skulle refesha började den tanka random delar av filer som togs bort för över en timme sedan.)

Finns det molntjänster som fungerar på det sätt som jag har behov av? Eller hade jag helt enkelt "orealistiska förväntningar" på det här? OneDrive är första tjänsten som jag betalat för... och in before "men sluta gnäll och skaffa en NAS", jag vill ju ha smidigheten som det fluffiga molnet innebär. Eller ska man specifikt hyra utrymme på en NAS då? Det kalls för någonting helt annat än molnlagring?

Permalänk
Medlem

Ja, du hade fel förväntningar. Skaffa en USB hårddisk och jobba mot, synka sedan den mot OneDrive? Kan ju tröska på över natten eller vad som.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D, Msi B450 Tomahawk, RX 7800XT, 32 Gb Corsair Vengeance Pro, vattenkylning.

Permalänk
Medlem

Dropbox tror jag har snabbaste synken, testa med dem.

Permalänk
Medlem

Du hade helt klart fel förväntningar. Skaffa en NAS Skämt åsido så använder jag OneDrive som extra backup för bilder och dokument. Alla stora filer (filmer och annat) ligger på min NAS och NAS:ens backupdiskar.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem

Mitt företag använder en svensk ganska ny molntjänst med egen klient, jag har inga problem att synka över 16000 filer eller att jobba direkt med det som ligger. www.soonr.com

Fungerar bättre än dom jag testat, dock har mina andra tester varit gratis tjänster så..

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian

Permalänk

Den stora skillnaden är att onedrive syncar över internet medans en NAS sitter på det lokala nätverket, de flesta har inte mer än 100Mb/s internet. Fast det är inga problem att fixa 1000Mb/s på ett lokalt nätverk.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 3600 | Sapphire R9 280

Permalänk
Medlem

Dropbox har differential/delta sync vilket inte OneDrive eller Google Drive har. Det betyder att bara ändringarna överförs, så om du t.ex. ändrar något litet i en 30 GB-fil överförs bara det du ändrade istället för hela filen på nytt. Ovärderligt när man jobbar med stora filer där bara lite data ändras, som t.ex. virtuella hårddiskfiler (VDI, VHD o.s.v.). Använder det för att hålla virtuella miljöer för labbar o.s.v. synkade mellan jobbet och hemma.

Men ändrar du mycket data eller skapar många nya filer varje gång kommer det ändå gå långsamt. Även om du har toksnabbt Internet är det inte lika snabbt som ett LAN eller lokalt kopplad hårddisk, och dessutom är det inte säkert att molntjänsten i sig klarar så höga hastigheter.

Köper du NAS kan du jobba mot den, och sedan installera synkprogram på NAS:en för Dropbox, OneDrive o.s.v. Då kan du jobba snabbt direkt mot NAS:en och sedan kan den få synka i lugn och ro utan att du behöver ha datorn igång, t.ex. över natten.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Inaktiv

Då är tydligen differential sync på G: https://www.windowscentral.com/sites/wpcentral.com/files/styl...

Kliar mig i huvudet och undrar hur de ska implementera detta med en så långsam sync som de har i dagsläget? Kan det bli någon "selected files only"-function? För som sagt, det OneDrive Personal som jag betalar för är så långt ifrån snabb sync man kan komma...

Permalänk
Rekordmedlem

Även om man skulle ha hög bandbredd och klippstabil uppkoppling så kommer man inte ifrån att latensen blir mycket högre vid molnlagring än lokal lagring och det gör att det blir segare ju fler och desto mindre filer man hanterar, det är tex den lägre latensen (söktiden) som är den största fördelen med en ssd jämfört med en hdd, att strypa hastigheten på överföringen till en tiondel (100Mbit) av vad en hdd klarar och dessutom lägga på kanske 10-15 ms latens ( i bästa fall) är inte direkt bra om man vill ha bra prestanda vid hantering av småfiler, däremot är ju molnlagring lämpligt till annat.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Som sagt, differential sync är på g samt en hel del andra features som dom presenterade på build. Om du inte redan gjort det, ta en titt på OneDrive\Settings\Network så att 'Upload rate' inte är satt på någon cap

Permalänk
Medlem

rsync i unixvärlden har funnits i årtionden med differentiell överföring och på den tiden när nätverkshastigt kunde räknas i 9600 Baud - mao. differentiell överföring var en nödvändighet att få till hanterbar synkning på rimlig tid över nätverk. Tycker att det är förvånande att de flesta molntjänster inte har kommit ens så långt år 2017??

samma sak med retension-tid och versionshantering av filer - idag med trycket från ransomware så är sådant ganska viktigt när man tittar på molnlagringstjänster (dvs. att kunna återta filer i status precis innan de blev raderade av ett virus/felgrepp av användare eller blev överskrivna av en elak ransomware) - och också hur fort man kan ta tillbaka hela sin datamängd om man måste och om och hur mycket det medför i extrakostnader. - samt hur hanteringen är när sagda molnlagringsföretag går i KK (det händer, och då går det fort med datat snart borta för alltid)

Permalänk
Medlem

Stablebit CloudDrive + Gdrive för 100 spänn i månaden för obegränsat utrymme.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Stablebit CloudDrive + Gdrive för 100 spänn i månaden för obegränsat utrymme.

Riktigt bra program, det där StableBit CloudDrive! Dock får man inte obegränsat med utrymme, när man betalar 99 kr för Google Drive. Man får då 1 TB, såvida du inte har företagsvarianten av molntjänsten.

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me. Andra projekt: Keizai, Koroth & Serenum.

Permalänk
Medlem

Lokal NAS/Server med Nextcloud. Då får du LAN hastighet och kommer åt filerna från vilken dator somhelst via antingen GUI eller dektop/android klient.

§9
Visa signatur

Citera för svar

Stora Owncloud/Nextcloud-tråden: http://www.sweclockers.com/forum/122-server/1212245-officiell...
Jobb: Datacenter Manager
Grundare: https://www.hanssonit.se

Permalänk
Medlem

Det blir snart OneDrive File on Demand kommer snart tillbaka, kör också OneDrive lämnade Google Drive och ja tycker Google sync är snabbare.

Men i slutändan så är OneDrive bättre för mig även om det finns utrymme för förbättringar.

Köp 10 år när varje år gick för 199:- på Prisjakt

De ger mig 1TB, Office 365 sviten, 60 Minuters samtal via Skype till det fast linjerna hemtelefoner.

Och det har man nu i 10 år fram till 2028 och det kostade bara 1990 SEK 1TB hos Google för 10 år skulle ha kostade 11 880 SEK.

Så nu har ju OneDrive mig för 10 år framöver så blir väl en resa där man kan hoppas på förbättringar Microsoft är ju kända ha dåliga sync tjänster, Skype tillexempel var P2P tidigare innan det nya klienterna kom ut så det visar ju att sync håller på bli bättre hos Microsoft men fortfarande som OneDrive, OneNote och andra tjänster är sämst sync jag har sätt.

Microsoft TO-DO är riktigt nice sync på slår även Google och Evernote.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Airikr:

Riktigt bra program, det där StableBit CloudDrive! Dock får man inte obegränsat med utrymme, när man betalar 99 kr för Google Drive. Man får då 1 TB, såvida du inte har företagsvarianten av molntjänsten.

Jodå, krävs bara att man har egen domän och kör Gsuite.
Kostar 8€ per månad + moms.

Det STÅR att det är 1 TB med mindre än 5 users, men är i själva verket obegränsad. Har själv 20 TB där för tillfället.
Får också ~960 Mbit/s upload mot Gdrive.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Inaktiv

När jag äntligen trodde att jag hade fått acceptabel ordning på OneDrive möts jag av felmeddelandet "files uploaded to onedrive must be less than 15 GB".

Och hittar förståss inget om det på google heller, så jag måste ju vara den enda i hela världen som laddar upp filer större än 15GB... why can't things be easy.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

rsync i unixvärlden har funnits i årtionden med differentiell överföring och på den tiden när nätverkshastigt kunde räknas i 9600 Baud - mao. differentiell överföring var en nödvändighet att få till hanterbar synkning på rimlig tid över nätverk. Tycker att det är förvånande att de flesta molntjänster inte har kommit ens så långt år 2017??

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly. /Henry Spicer

Skickades från m.sweclockers.com