Köpråd: Tips på allround-objektiv till Nikon D5000

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nisse-Tuta:

Mmm om man nu vill beskära sina bilder, vilket inte alla vill när de betalat dyrt för sina megapixlar.

Skrivet av dumbo:

Det är ju därför man vill ha zoomobjektiv och inte fasta, eftersom att man med fastai större utsträckning behöver beskära för att få det perspektiv man vill ha. Med fasta objektiv kommer man tämligen ofta att antingen behöva välja en kortare brännvidd (med beskärning i efterbehandlingen som följd) eller så kommer man att behöva "zooma med fötterna", vilket resulterar i att man får ett annat perspektiv, dvs inte bilden som man ville ta.
Pest eller kolera.

Med en zoom kan man både ha kakan och äta den.

Och visst vill man ha kakan/äta den. Helt klart.

http://www.bhphotovideo.com/explora/content/id-rather-zoom-my-feet-huh-even-possible

Det är bara att googla "I'd Rather Zoom With My Feet ?"

Och det är ett rent faktum, det är som dumbo skrev, det finns inget "zoomar med fötterna" bara ett dumt uttryck.

Visa signatur

Pc 1--> [AsRock DualSata2][AMD4600+X2][7800GT] [Intel SSD X-25 80GB G2][1TB F3][750GB IDE][4GB XMSCorsiar]Pc 2--> [Asus Crosshair] [AMD 4800+X2] [2st 8800GT i SLI] [RAID 0 2x250GB] [6GB XMSCorsair] [Corsair HX750]Pc 3-->[HP Microserver 12TB]Pc 4--> AsRock P67 Extreme 4,i7 2600K @ 4.0 GHz,830 256GB,16GB 1600MHz, R9 290X Foto [Nikon D7000][70-300/35 1,8/18-55 [Skärmar=24",24",24" Eyefinity]

Permalänk
Medlem

Fördel med att zooma med fötterna är att man så småningom lättare kan se eller visualisera innan man kollar i sökaren. Vid längre tids använding av en viss brännvidd lär man sig så småningom hur det ser ut i sökaren. Givetvis missar man fler bilder eller möjligheter med objektiv med fast brännvidd, men vissa ser ändå detta som en bättre metod då objektiven oftast blir lättare och är ljusstarkare.

Permalänk
Skrivet av Nisse-Tuta:

Det är en av anledningarna till att jag föredrar fasta objektiv, zoomar du så sabbar du perspektivet och trycker ihop bakgrunden med förgrunden.

Ibland är det ju denna kompression man VILL åt, medans man ibland vill ha mer av omgivningen, utan kompression. Båda passar ju för olika bilder.

Men en zoom kan man välja, flytta på sig + zooma in eller ut; dvs man har två variabler att variera.

Med fast brännvidd kan man ju bara ändra avståndet, men då ändrar man också utsnittet vilket imo ofta är mer givet; vilket isåfall innebär att med en fast brännvidd behöver man inte tänka utan det är bara att flytta sig så att motivet fyller ut bilden i rätt proportioner, man har liksom inte så mycket att välja på för den typer av bilder där utsnittet oftast är "givet" - tex porträtt. Hur man än vänder och vrider på det så vill man i en helkroppsbild ha med hela kroppen etc.

Jag tycker de enda mer logiska argumentet för fast optik är att det är lättare att få stora bländare etc, samt att de är lättare.
Men om man bortser från stora bländare så är 18-105 riktigt schysst och prisvärd, förutom att den kunde haft kortare närgräns.

Vill man ha 2.8 eller mindre med zoom så är det ju obönhörligen flera objektiv som krävs. Men då krävs kanske 2 zommar eller typ 4-5 fasta, vad man nu tycker är mer praktiskt.

Var ute och fotade studentfirande nyligen och då hade jag med mig två objektiv, och då två zoomar. Mycket att släpa med dessvärre, men det lönar sig på bilderna sedan. Både vidvinkelbilderna och längre brännvidder fyllde sina funktioner under dagen.