Som att det fortfarande behövdes bevis på hur farliga så kallade deepfake-videor kan vara rapporterar South China Morning Post om ett företag i Hong Kong som har förlorat motsvarande runt 270 miljoner kronor i ett sofistikerat bedrägeri.

En anställd på det multinationella företaget, som inte vill stoltsera med namn i tidningen, fick ett mejl som påstods komma från företagets globala finansdirektör i Storbritannien och begärde att en hemlig transaktion skulle genomföras. Den anställde fattade misstanke, men lugnades efter en inbjuden till ett konferenssamtal med bland annat finansdirektören och andra personer som den anställde kände igen.

Personerna såg ut som och lät som den anställde förväntade sig, men när polisen senare undersökte videon visade det sig att alla personer i samtalet var deepfake-förfalskningar. Samma bedragare kontaktade ytterligare en eller två anställda med samma tillvägagångssätt.

Hong Kong-polisen uppmärksammar fallet dels eftersom summan bedragarna kom över var så stor, dels eftersom de använde deepfake-tekniken på ett nytt sätt. I liknande fall tidigare har det handlat om samtal mellan två personer, men nu har bedragarna härmat ett helt gäng personer inom företaget.