Metas vd Mark Zuckerberg avslöjar i en video på Instagram att hans företag planerar att införskaffa 350 000 exemplar av Nvidias eftertraktade H100-kort, det kraftfullaste och mest populära kortet för att driva stora AI-modeller som GPT.

Varje H100 kostar idag drygt 30 000 dollar styck, så inköpen kommer innebära en kostnad på över 10 miljarder dollar eller över hundra miljarder kronor. Tillsammans med andra kort av olika modeller, som Nvidias äldre A100, kommer Meta ha en total beräkningskapacitet som motsvarar 600 000 H100-kort, säger Mark Zuckerberg.

Just nu arbetar Meta på att träna den nya AI-modellen Llama 3, och har en roadmap över framtida modeller som företaget ska träna ”ansvarsfullt”. Mark Zuckerberg talar i videon även om hur han ser på framtiden för AI, där Metas långsiktiga mål är en AI med allmän intelligens, som sedan ska släppas som öppen källkod så att ”alla kan använda den på ett säkert sätt”.

Det har inte talats så mycket om metaversumet de senaste månaderna, men Mark Zuckerberg tar upp det i videon och säger att han tror att det kommer behövas nya typer av produkter för att interagera med avancerade AI-system – som företagets smartglasögon utvecklade tillsammans med Ray-Ban.