Bästa TV:n för spel

För spel kan du tänka i samma termer som för filmupplevelse i de mörkare rummen och som för upplevelsen i ljusa rum. De råden är lika aktuella här. Kanske tenderar man att vara någonstans mittemellan beroende på vad man spelar för typ av spel.

TV-guiden 2021 del 2 går igenom perspektivet för spelkällan: PC, PS5 och Xbox.

Spellägen är ofta ljusstarka, överdrivet blå, har extra filter påslagna och är galet färgstarka. Även där finns mycket att hämta tillbaka till normala bildnivå, särskilt då för spel med kvalitet på grafiken.

LG_gaming_filler.jpg

2022 erbjuder LG, Samsung, Philips, Panasonic och TCL funktioner som ”Game bars” och liknande på sina 4K/120-kapabla modeller. Även lägre latens kan finnas på menyn, ned mot 10 ms eller lägre vid 120 Hz. Med dessa modeller får du möjlighet att påverka bilden med att ljusa upp skuggtoner och liknande. Det omfattar alla stora varumärken, förutom Sony som har tappat bollen. Sony har, med viss ironi, kanske minst att erbjuda dig med en Playstation 5.

42C2_spelpanelen.jpg

Spelpaneler, "Game bar" med info om signal och funktioner samt spelinställningar är norm hos alla 4K/120-kapabla 2022-modeller. Förutom Sony. Här är det LG:s Spelpanel eller "Speloptimeraren".

Du kan förstås spela på 4K/60 och liknande med vilken modern TV som helst. Det är inte så att övriga TV-apparater är usla för spel. En riktigt bra TV med hög bildkvalitet och max 60 Hz kan fortfarande vara roligt för spelande som bygger på grafikupplevelse. En enkel TV som klarar 4K/120 med medioker bildkvalitet är inte automatiskt roligare bara för att den har 120 Hz-kapacitet.

4K/120 och VRR är nyckeln

► 4K/120 och VRR är förstås en kritiskt egenskap för modernt spelande oavsett om det är Xbox Serie X, Playstation 5 eller för en PC. Det är dessutom på dessa modeller du har alla extra spelfunktioner.

Även om du spelar på äldre hårdvara och nöjer dig med 60 Hz är det fortfarande TV-modellerna med 4K/120 och VRR som ger mest för spel i fråga om hur spellägena fungerar – både idag och i framtiden, den dag du förändrar din spelkälla. Sony är dock ett undantag och har inget extra utförligt spelläge med ”Game bar”-liknande extra funktioner för att snabbt ändra spelfunktioner.

Samsung och LG använder för 2022-modellerna 4K/120 på alla fyra HDMI-kontakter. Övriga tillverkare ger 4K/120 på två HDMI-kontakter. Undantagen är LG OLED B2 (2 st.) och Samsung The Frame (55 tum och större) som kör en enda HDMI med 4K/120.

Enklast är att titta i snabböversikten. För 2022 är det följande modeller som kör 4K och 120 Hz:

  • Samtliga OLED, utom LG A2

  • Samtliga toppklass-LCD:er, utom LG QNED99 som saknar VRR

  • Samsung QN900B och QN95B kör även 4K/144 Hz

  • Notera flera undantag för LCD-modeller mindre än 55 tum på grund av enklare paneler

  • Samsung QN90B i 43 och 50 tum är undantag från undantaget om mindre paneler och har 4K/144 och VRR

  • Samsung QN700B är en 8K-panel som kör 60 Hz men kan uppdateras i 120 Hz vid halva vertikala upplösningen, alltså 4K/120. Ej testat eller sett.

Ned på mellanklass är det förstås enklare apparater överlag men det finns fortfarande modeller med 4K/120-kapacitet. Dessa är ofta intressanta om du vill hålla nere kostnaden och samtidigt prioriterar spelandet främst:

  • Samsung Q70–79B

  • Samsung The Frame LS03B större än 55 tum (endast 1 st. 4K/120-HDMI)

  • LG QNED 82/81

  • Philips PUS88x7 (förväxla inte med PUS85x7)

  • Sony X89/X85K

  • TCL C735, QLED860 (144 Hz)

  • LG Nano och UQ-modeller i 86 tum har 4K/120 och VRR

Se alla TV-apparater på Elgiganten.se

Och nej: det finns inga TV som är begränsade till 50 Hz. Alla kan köra minst 60 Hz och fungerar för spel. Detta har aldrig varit ett problem utan handlar bara om att branschen envisas med ”50 Hz” och ”100 Hz” som är gamla begrepp från tjock-TV-tiden.

Kontrastomfång blir viktigare ju mer du spelar spel som bygger på upplevelse, särskilt vid HDR. Där finns de som svär vid den totala svärtan vid en OLED. Högt kontrastomfång kan därför vara lika viktigt som vid filmupplevelse bara du spelar den typen av spel, men samtidigt mindre viktigt för exempelvis shooters där du istället vill ha tydlighet mer än excellent nyanserade skuggtoner. Det är där sådant som ”Dark boost”-funktioner kommer in.

Hög ljusstyrka i SDR eller HDR är i sig inte nödvändigt men ger förstås mer marginal för spelande i ljusa rum.

Reflexfilter är helt klart betydande för spelande i rummet du befinner dig i eftersom det tillåter mer valfri miljö i övrigt. Bra att ha, men inte kritiskt i sig för spel.

Vinklarna har ofta mindre betydelse eftersom du vanligen styr över var du sitter och spelar. Vet du att du ska sitta på snedden eller växlar läge mycket är det viktigare med bättre vinklar.

Dolby Vision för spel finns i en del fall men är av marginell betydelse. HDR10+ är också av marginell betydelse.

eARC underlättar för att få ut kvalitetsljud från konsoler. Du ansluter direkt till TV:n för att få 4K och VRR samt HDR medan ljudet plockas via eARC till separat ljudsystem. Du är dock fortfarande begränsad av vad TV:n kan och vill skicka för ljud över eARC där flerkanals-PCM inte alltid fungerar.

Operativsystemet är inte avgörande. Ofta kan du dessutom använda konsolen för extra applikationer, även om de sällan är ideala för filmtittande på grund av fläktar och annat.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.