Sammanfattning

Dagens lansering av Kaby Lake för stationära datorer påminner en hel del om Intels utrullning av Haswell Refresh för drygt två år sedan – vilket var något av en axelryckning. Det handlar i mångt och mycket om samma arkitektur som föregångaren Skylake, med mindre tillverkningstekniska förbättringar vilket ger företaget möjlighet att pressa upp klockfrekvenserna ytterligare och därmed erbjuda högre prestanda i kombination med senaste snittets videoavkodning.

Kaby_lake-5.jpg

Processorfamiljen ackompanjeras av en uppsättning färska styrkretsar, där främst Z270 är aktuell för överklockande entusiaster. Denna kommer inte med några direkt revolutionerande nyheter, och egentligen är det stödet för Intels lagringsteknik Optane (3D Xpoint) som är mest intressant. I dagsläget är dock Optane något av ett frågetecken som till en början endast kommer att bestå av lågkapacitetsenheter menade för snabb cachelagring ihop med hårddiskar.

Det mest intressanta med Kaby Lake är just den förfinade tillverkningsprocessen, vilket i praktiken gör modellerna mer mottagliga för högre klockfrekvenser – något som blev ytterst märkbart i våra överklockningsförsök. Samtliga testade exemplar klarade av 4,9 GHz med endast mindre spänningspåslag medan merparten kunde köras i stabilt i 5 GHz med något högre spänning. Detta är avsevärt bättre resultat än de vi hade ihop med Skylake och det ska bli ytterst intressant att se hur butiksexemplaren ter sig på den fronten framöver.

Kaby_lake-8.jpg

Sammanfattningsvis rör det sig inte om världens mest upphetsande lansering, men samtidigt är det svårt att bortse från att det handlar om två ruskigt snabba processorer utan något direkt motstånd på marknaden. Det må vara en onödig uppgradering för den som redan sitter på Skylake, men för gamla trogna Sandy Bridge-användare kan de nylanserade modellerna vara ett vettigt alternativ som ger både bättre energieffektivet och prestanda ihop med potential att uppnå överklockningsresultat i nivå med den sex år gamla processorfamiljen.

Om det inte brinner i knutarna skulle vi dock råda att invänta AMD:s lansering av Ryzen-processorerna i början av 2017, då dessa potentiellt kan erbjuda ordentligt motstånd mot Intels dominans på processormarknaden.

Intel Core i7-7700K

Kaby_lake-2.jpg

Flaggskeppet i Kaby Lake-familjen erbjuder, förutom flertrådstekniken Hyperthreading, ruskigt höga klockfrekvenser ur kartong – där modellen kan hålla en kontinuerlig turbonivå på 4,4 GHz med samtliga kärnor arbetandes. Resultatet blir en hissnade snabb processor som utpresterar det mesta på marknaden, med undantag för råtrådade applikationer där högprestandaplattformen Broadwell-E dominerar.

Skenande dollarkurs gör tyvärr inga underverk för modellens prisbild, vilken denna gång landar strax över 4000 kronors-strecket, ett antal hundralappar över sin föregångare. Den som är beredd att öppna upp plånboken kan dock se fram emot en processor med prestanda i toppklass.

Intel Core i7-7700K erbjuder klassledande prestanda med god energieffektivitet och överklockningsmöjligheter

Fördelar

  • Klassledande prestanda

  • Upplåst överklockning

  • God överklockningspotential hos testexemplaren

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Fortsatt långsam grafikdel

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 4 290 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-7600K

Kaby_lake-3.jpg

Den billigare modellen Core i5-7600K tappar mark när det kommer till kraftigt flertrådade applikationer men presterar fortfarande utomordentligt i de flesta lägena med utmärkt energieffektivitet. Processorns lägre klockfrekvenser ur kartong i jämförelse med storebror justeras enkelt upp tack vare en upplåst multipel, och om våra överklockningsresultat även reflekteras hos butiksexemplaren kan modellen bli en klar favorit bland prismedvetna hobbyklockare.

Prisbilden ser likt flaggskeppet Core i7-7700K ut att bli något mörkare för oss i Sverige, där man kan vänta sig att få slänga ut i runda slängar 3 000 kronor för modellen när den landar i handeln – återigen ett par hundralappar över sin föregångare ur familjen Skylake.

Intel Core i5-7600K är en utmärkt processor med mycket bra prestanda och energieffektivitet

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Upplåst överklockning

  • God överklockningspotential hos testexemplaren

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Fortsatt långsam grafikdel

  • Endast fyra trådar

Pris vid publicering: 2 890 kronor
Lägsta pris: