SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Nytt år, ny sockel – som ordspråket (borde) lyda. Nu är varken Intel Skylake eller ens det innevarande året purfärskt, men för många inklusive undertecknad, som fortfarande tycker Sandy Bridge är “ny hårdvara”, är det ibland svårt att hänga med i utvecklingen. Det är 2016 och sockel 1151 med Intel Skylake är i ropet. För entusiasten är det givetvis de olåsta Core i5 och i7-processorerna tillsammans med styrkretsen Z170 som gäller.

Att välja upplåst överklockningsbar processor är lätt: Core i5 om du klarar dig utan hyperthreading och Core i7 om du vill ha det lilla extra. Två modeller, tack för den produktfloran Intel! Men moderkort? Prisjakt listar i skrivande stund 92 modeller bara med styrkretsen Z170...

Låt oss säga att vi väljer ett moderkort i 1 500-kronorsklassen: MSI Z170A Gaming Pro Carbon. Som av en händelse har jag detta exemplar för recension. Moderkortet är en av ett tjugotal modeller från MSI med sockel 1151 och styrkrets Z170. Det är, om man får kalla det så, ett klassiskt “spelmoderkort” med fokus på många funktioner och en tilltalande design, utan att gå för långt med dyra komponenter.

Specifikationer: MSI Z170A Gaming Pro Carbon

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 1151

Styrkrets

Intel Z170 Chipset

Minnestyp

DDR4 (max 64GB, 3600 MHz (OC))

Minnesplatser

4 st.

PCI Express x16

3 st.

PCI Express x1

4 st.

SATA Express

1 st.

M.2-plats

1 st.

LAN

Intel i219 Gigabit Ethernet

USB 3.1

4 st. frontpanel, 4 st. fasta (varav 1 st. Type C)

Ljud

Realtek ALC1150 Codec, 7.1 kanaler, S/PDIF

HDMI

1 st.

DVI

1 st.

Formfaktor

ATX

SLI / CF

Ja, x8/x8 Gen 3

Cirkapris

1 649 kronor inkl. moms.

MSI har också tagit i rejält med en mängd olika funktioner i form av egenutvecklad mjukvara och hårdvarufinesser. Samtidigt finns integrerade lysdioder och kolfiberlook, vilket gör sitt för att moderkortet ska sticka ut rent visuellt.

En första titt

Kretskortet är mattsvart med kolfiberliknande inlägg i kylflänsarna.

Notera PS/2 kontakten för den kräsne gamern.

DVI, HDMI och USB 3.1 inklusive Type C. Det mesta (utom Displayport) finns tillgängligt.

LAN kretsen från Intel samt ljudkretsen från Realtek sitter under EMI-skyddande plåtar.

Det finnns gott om platser för PCI Express, men bara två är till för grafikkort. Dessa är förstärkta i infästningen mot kretskortet.

Här ser vi sex SATA 6 Gbps och en framåtriktad USB 3 (frontanslutning). SATA Express använder portarna till vänster.

Längst ut vid minnesplatserna finns inbyggda lysdioder. Vi ser också de optimerade ledningsbanorna från RAM till CPU eller vad MSI kallar DDR4 Boost.

Runt processorn syns en ganska lagom dimensionerad spänningsdel, vilket bör räcka även till hård överklockning.

Processorn strömförsörjs från en vanlig 8-pinskontakt.

Tillbehör

Ja, här är det ganska sparsmakat – endast det minsta möjliga i form av en SLI-brygga, två SATA-kablar, I/O-panel och manual samt en CD med drivrutiner. Värt att nämna är medföljande klisterlappar för märkning av SATA-kablarna, vilket är en nice touch. Man kan nog sammanfatta den lilla mängden tillbehör med att funktionerna i detta moderkort återfinns främst i mjukvaran och inte i hårdvaran.

Testsystem

Jag väljer att testa moderkortet med delar från min vanliga spelburk. Det inbegriper 250 GB SSD-lagring, Geforce GTX 970, trådlöst nätverkskort (PCI-E) och ett nätaggregat på 1 000 W. Processor och minnen är lånade från MSI tillsammans med moderkortet. Därav de sexiga gröna minnesmodulerna (eller?) och den något överdrivna kapaciteten om 32 GB.

Eftersom jag plockade delar från min spelburk till detta test har jag mina favoritspel installerade, vilket säkert kommer komma till nytta när moderkortets inkluderade programvaror ska testas.

BIOS

Borde jag kallla det UEFI? Antagligen. Det är ett modernt interface vi möts av när man spammar delete-tangenten

Var sak på sin plats. Överskådligt men med många funktioner.

Man ser tydligt om lagringsenheten går i AHCI- eller IDE-läge.

Förinställda profilen på CPU-kylarens fläkt visas i ett diagram.

Det finns också en mer avancerad övervakningsfunktion för mer än bara processorfläkten. Särskilt användbart är det kanske inte, men man får snabbt en överblick av hur systemet mår på en och samma skärmbild.

En mer avancerad meny nås via F7-tangenten, vilket kanske främst behövs för dem som vill överklocka.

Överklockningsdelen lämnar inte mycket att önska när man väl valt Expert på OC Explore Mode. Multipliers och spänningar är fullt tillgängliga. Brist på inställningar bör inte vara ett hinder för överklockning med detta moderkort.

Mjukvara och funktioner i Windows

MSI Z170A Gaming Pro Carbon kommer med så många olika program att det är svårt att veta var man ska börja.

Det mesta går att komma åt via MSI Gaming App, till exempel avläsning av temperaturer och inställning av överklockningslägen. De flesta funktioner är bra och meningsfulla, kanske undantaget "Eye Rest", som ger några förinställda lägen för skärmen. Motsvarande bör redan finnas i din skärms meny eller i grafikkortets mjukvara.

MSI Gaming Hotkey är ett mycket användbart program för dig som inte redan har fördefinierade funktionsknappar på tangentbordet. Med detta medföljande program kan du själv konfigurera vilken knapp som pausar musik, byter låt, stänger fönster och så vidare. Det finns till och med en funktion för att öka och minska base clock! Även för dig som har tangentbord med liknande funktioner kan Gaming Hotkey därför vara användbart. Med detta program slipper du trycka ned en eventuell FN-tangent samtidigt som mängden möjliga funktioner är fler än vad de flesta tangentbord brukar erbjuda.

Vad vore inbyggda RGB-dioder utan möjlighet att styra dem? Givetvis inkluderar MSI en sådan funktion. Under menyalternativet LED finns två val: Gaming Light och Mystic Light. Den senare styr färgen och läget på belysningen kring minnesmodulerna medan den första styr läget på belysning runt ljudkortet. Värt att nämna är att det bara är Mystic Light som man själv kan välja färg på.

MSI Mouse Master liknar Gaming Hotkey, men styr istället musens funktioner. Det går att lägga in egna macron och justera DPI. Jag tog mig inte tiden att utforska denna funktion djupare än så eftersom jag har svårt att se användningsområdet för mig. Men det kan såklart variera från person till person.

Den sista funktionen i Gaming App är en OSD eller On Screen Display. Med denna går det att visa hårdvaruinformation som processoranvändning, temperatur, fläktvarvtal och givetvis den obligatoriska "bilder per sekund"-mätaren. Det är en god tanke, men visade sig vara ytterst svår att få igång. Endast en gång under de tre veckor jag testat moderkortet har denna funktion fungerat.

Att det sedan helt saknas inställningsmöjligheter vad gäller mätarnas placering på skärmen, färg på text med mera gör inte saken bättre. Nej, här hade det varit smartare om MSI lagt in en genväg till den utmärkta MSI Afterburner, som sedan länge innehåller en överlägsen OSD-funktion.

Separat, utanför Gaming APP, finns även MSI Gaming Lan Manager. Programmet ska hjälpa till att prioritera nätverkstrafik så att till exempel krävande applikationer som spel eller streaming alltid går före i kön. Kanske främst för dig som inte är bekant med vanliga QoS-funktioner.

MSI Dragon Eye är en annan liten häftig funktion för att kunna streama video från Twitch eller Youtube i ett fönster samtidigt som du spelar. Det kan vara användbart för att till exempel kunna följa guider. Med hotkeys på Alt+F10, Alt+F11, Alt+F12 går det pausa, sänka respektive höja volym och styra videon utan att behöva byta fönster. Positivt är att videon försvinner när man pausar, så att den inte är i vägen.

Det enda du behöver göra är att klistra in länken till den video du vill spela upp och flytta reglaget i programmet till ON, och videon kör igång i en av tre valbara storlekar.

Jag testade Dragon Eye i Diablo 3 och måste säga att det är en utmärkt funktion. Just detta spel har onekligen mer nytta av guider än många andra titlar, så det är särskilt praktiskt att samtidigt kunna ta del av instruktionerna på skärmen.

Tyvärr har Dragon Eye än så länge bara stöd för ett mycket begränsat antal spel. Populära spel som Diablo 3, Battlefield 4, League of Legends och så vidare finns med, men listan sträcker sig vid skrivande stund inte länge än till 11 olika spel. Det känns överlag som en mycket smart funktion, som man bara kan hoppas att MSI väljer att vidareutveckla.

Överklockning

Överklockning, relevant eller inte? Med moderna processorer har jag personligen inte brytt mig om att överklocka för vardagsbruk, utan mest på skoj för att se hur högt jag kan nå. Oavsett om man behöver överklocka eller ej kan det vara intressant att veta gränserna för processorn och framförallt hur enkelt det är att nå dit, något som moderkortet i allra hösta grad påverkar.

MSI inkluderar en funktion som kallas för Game Boost. Det är en fördefinerad “auto-överklockning” som med en knapptryckning (och en reboot) höjer frekvensen på en Core i5-6600k från 3,9 GHz till 4,1 GHz. Låter bra, va?

Nja ... nog för att det finns fall där moderkortstillverkare lyckats hyfsat med automatisk överklockning men detta duger inte. Spänningen höjs automatiskt med hela 0,1 volt och både frekvens och spänning stannar sedan på högsta nivå oavsett systemets belastning. Det resulterar 15 W högre effektförbrukning eftersom processorns avancerade strömsparfunktioner inte får kicka in.

Använd hellre överklockningsfunktionen i Command Center. Jag har sett utvecklingen av MSI:s programvara sedan Sandy Bridge och måste säga att detta är de grymmaste versionerna hittills. Överskådligt, tydligt, snyggt och stabilt. Väldigt lättanvänt och med många funktioner. För den mer kräsne finns avancerade menyer för spänningar, minnestimings och fläktar. Mycket bra!

Efter ett par svängar genom OCCT konstaterar jag att 4 300 MHz är stabilt på standardspänning (1,25 volt vid full belastning). Detta helt utan att behöva boota in i BIOS. Bara standardinställningar och sedan öka multiplier i Windows. Lätt som en plätt!

Ljudkvalité med hörlurar

Ljudkretsen är i tidsenligt stuk avskild från resten av moderkortet och upplyst med en lysdiod, som för att påpeka detta. Det är den vanliga kretsen Realtek ALC1150 som används, samma krets som funnits på moderkort sedan Intel Haswell. Det är allmänt en ganska uppskattad lösning, men ljudkvalitén beror alltid på implementationen från moderkort till moderkort.

Med Z170A Gaming Pro Carbon har MSI lagt till hörlursförstärkare och dyrare kondensatorer, ett klassiskt recept för bättre ljud. Efter att ha testat ljudet med mina QPAD-QH90 under dessa veckor i både spel och musik måste jag säga ... nja. Till en början blev jag besviken på inställningsmöjligheterna eftersom jag bara hade Realteks programvara installerad. Jag hittade så småningom MSI:s medföljande programvara Nahimic, vilket öppnade upp fler möjligheter.

Nahimic är ett bra program med enkla inställningsmöjligheter och en stor av/på-knapp för att enkelt kunna jämföra ljudet med och utan programmets inverkan. Trots detta känns det inte helt rätt. Jag är ingen audiofil, men sedan flera år har jag använt separata ljudkort och kan jämföra med populära Asus DGX.

Det förinställda virtuella surroundet är helt bedrövligt och måste bockas ur för att spel och musik ska kunna avnjutas. Även efter detta är gjort saknar jag välljudande bas som inte hjälps med att höja basen i Nahimic. För musik tycker jag att MSI:s inbyggda ljud fungerar ok, men i spel får det helt enkelt smisk på alla punkter av ett så billigt ljudkort som Asus DGX.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis lämnar MSI Z170A Gaming Pro Carbon mig med ett till största delen positivt intryck. Det är glädjande att MSI fått till både bra BIOS och funktionell mjukvara i Windows, något som historiskt sett inte alltid varit företagets starka punkt. Irritationsmomentet är att inte alla mjukvaror fungerar som det är tänkt, men det är inget som känns allt för allvarligt. Mjukvaran Dragon Eye är verkligen användbar. Möjligheten att se videos inne i spel kommer jag sakna när jag återgår till min vanliga burk igen.

Rent hårdvarumässigt sticker förstås lysdioderna ut, men vi har också de förväntade nya portarna som USB Type C, M.2 och SATA Express, vilket lägger grunden för en framtidssäker dator. Inget trådlöst nätverk, men däremot en LAN-krets från Intel, som ju faktiskt är att föredra för spel. Föga förvånande, men ändå en nämnvärd nackdel, är det integrerade ljudkortets klena prestanda, som trots sin moderna Realtek-krets och extra hörlursförstärkare inte når upp till ljudkvalitén från ett externt ljudkort.

Layouten är i linje med de flesta moderna ATX-moderkort. Två optimalt placerade fullängds PCI Express-portar för SLI/CF, en mängd små PCI Express x1 för till exempel ljudkort eller nätverkskort samt den allt mer förekommande M.2 för höghastighetslagring högst upp närmast processorsockeln.

Den överblivna fullängds PCI Expressporten längst ned är egentligen inte tänkt för grafikkort med sin maximala hastighet på x4, men det är möjligt. I övrigt är det bra att få tillgång till både raka och vinklade kontakter för USB 3- och SATA-kablar.

MSI Z170A Gaming Pro Carbon kan absolut rekommenderas för den som letar efter ett moderkort med många finesser och smarta funktioner till Intels senaste sockel. Med denna modell får du ett snyggt moderkort med unik LED- belysning. Kanske för ett stiligt bygge med fönster i sidan? För den som inte bryr sig om belysningen finns däremot liknande moderkort med samma hårdvara för lägre pris, men frågan är om de kommer med lika bra mjukvara.

Fördelar

  • Många medföljande program

  • Mycket bra programvara för överklockning och systemkontroll

  • Moderna portar

  • Snygg LED-implementation i kretskortet

Nackdelar

  • Ljudkortet en besvikelse trots lovande specifikationer

  • Vissa program med brister i funktionaliteten

Pris vid publicering: 1 649 kronor inkl. moms.

#testpilot