Broadwell för stationära datorer består av modellerna Core i7-5775C och i5-5675C, vilka tack vare ett massivt L4-cacheminne visat sig vara exceptionellt lämpade för spelande tillsammans med dedikerade grafikkort. Många blev därför besvikna över att det inte fanns några planer att i närtid introducera regelrätta uppföljare baserade på arkitekturen Skylake.

Nu framgår att Intel avser lansera arkitekturen Kaby Lake under det fjärde kvartalet 2016 och att bolaget samtidigt lanserar "Skylake-S 4+4e". Bokstaven S markerar att processorfamiljen är avsedd stationära dator med sockel medan siffrorna anger antalet kärnor (4) och grafikdelen (4e).

Paradnumret för de nya Skylake-processorerna blir den integrerade grafikdelen, där fyran avslöjar att den kommer med 72 beräkningsenheter – upp från 48 stycken för Broadwell. Vidare avslöjar bokstaven E att detta ackompanjeras av ett cacheminne på L4-nivå, sannolikt med en storlek på 128 MB.

L4-cacheminnet fyller framförallt funktionen att ge extra minnesbandbredd åt den integrerade grafikdelen, men har också sidoeffekten att bistå processorkärnorna i olika scenarion. Just det sistnämnda är vad som gjort Broadwell till en kandidat för speldatorer, en äldre arkitektur och lägre klockfrekvenser till trots.

Intel Kaby Lake och Skylake med Iris-klassad grafik får sällskap av nya styrkretsar i 200-serien, men blir även kompatibla med 100-serien och sockel LGA 1151.

Broadwell-E lanseras våren 2016

I produktplanerna stärks även uppgifterna om att Broadwell-E går in i produktion tidigt andra kvartalet 2016, vilket talar för en lansering senare under våren. Nytt här blir framförallt Intels nya fanbärare Core i7-6950X, som kommer med inget mindre än 10 kärnor och 20 trådar via tekniken Hyperthreading.

Källa: Benchlife (kinesiska).