Sammanfattande tankar

Att USB 3.1 är här för att stanna tvivlar nog ingen på. Varje version av gränssnittet har över tid blivit accepterad på bred front, även om åldrande trotjänaren USB 2.0 fortfarande är vad som gäller i många produkter.

Prestandamässigt finns det mycket att dra på smilbanden åt. Den nya standarden är rejält snabbare än USB 3.0 och gör åttor runt åldrande USB 2.0 – trots första generationens kontrollkretsar. Förbättringarna är med andra ord signifikanta, i alla fall på papperet.

IMG_7331.jpg

I praktiken är det som vanligt diskutabelt hur stor skillnad som egentligen märks. Många använder USB för saker som minnesstickor eller möjligen externa hårddiskar, och där spelar det helt enkelt mindre roll. Det finns en anledning till att Asus skickar ut SSD-enheter i RAID 0 för test – inget annat kan på allvar visa förbättringarna.

Mycket hänger också på implementationen av komponent- och datortillverkare. I dagsläget liknar situationen för USB 3.1 mycket den för tidiga USB 3.0, där hanteringen sker via separata kretsar som endast erbjuder ett fåtal portar. Resultatet är ökad komplexitet, begränsningar och visst kostnadspåslag, vilket kan hålla tillbaka utvecklingen.

IMG_7333.jpg

Hur det ser ut med inbyggt stöd för USB 3.1 i styrkretsar är ännu höljt i dunkel. Funktionen uteblir från kommande Intel 100-serien, vilket innebär att hoppet på kort sikt står till plattformen runt AMD:s kommande arkitektur Zen. Sannolikt handlar det dock om åtskilliga år och generationer innan stödet finns integrerat på bred front.

Till syvende och sist är USB 3.1 en naturlig utveckling. Kombinerat med kontakten Type-C öppnas nya möjligheter för både högre hastigheter och funktioner såsom laddning av bärbara datorer, vilket på sikt kan förenkla rejält för slutanvändarna. Än så länge handlar det dock mest om turkosfärgade portar att stoppa närmaste minnessticka i.

Asus Z97-A/USB 3.1 ska dyka upp på butikshyllorna inom kort. Prislappen hamnar ungefär en hundralapp över standardmodellen.