Idag finns det gott om kvalitativa skärmar på marknaden för den som söker hög upplösning, den senaste tillverkningstekniken och de bästa skärmpanelerna i form av Nano-IPS, Mini LED eller OLED. Värre är det på e-sportfronten, som i min mening haft en stagnerande utveckling och bristande konkurrens på senare år.

Modet med superstora och för den delen ultrabreda skärmar är inte något som lämpar sig för professionellt spelande på högsta nivå. In kliver här AOC Agon Pro AG254FG – en skärm som till synes inte vill tumma på kvalitet eller funktionalitet till förmån för att jaga de högsta bildfrekvenserna där ute.

inledning_v2.png

Med de flesta önskvärda funktionerna som G-Sync, IPS och skyhög bilduppdateringsfrekvens hoppas AOC kunna övertyga över även den mest inbitna CS-nörden eller den annars e-sportintresserade spelaren att det är dags för en uppgradering. Den mindre och mer fokuserade skärmytan om 24,5 tum, samt kraftfull prestanda bakom panelen hos AOC Agon AG254FG, placerar nu modellen på mitt skrivbord i ett försök att bevisa sin kompetens.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

AOC Agon AG254FG inriktar sig primärt mot e-sportspelande med sin otroligt snabba uppdateringsfrekvens om 360 Hz över DisplayPort. Utöver 360 Hz vid användning av DisplayPort-kontakten är det fullt möjligt att köra skärmen i 240 Hz genom en av de två HDMI-uttagen som är av typen 2.0, vilket är trevligt att ha möjlighet för om förstnämnda saknas hos datorn.

Produkt

AOC Agon AG254FG

Storlek

24,5 tum

Upplösning

1 920 × 1 080 px.

Paneltyp

IPS, WLED

Uppdateringsfrekvens

360 Hz

Svarstid

1 ms GtG (Grey-to-Grey)

Ljusstyrka

400 cd/m²

Färgrymd

110% sRGB
110% aRGB
86% DCI-P3
94% NTSC

Kontrastförhållande

1 000:1

HDR

VESA Display HDR 400

Adaptiv synkronisering

Variable Refresh Rate, Nvidia G-Sync

Bildanslutningar - HDMI

2× HDMI 2.0
1× Displayport 1.4

Övriga anslutningar

4× USB 3.2 Gen 1 Type-A med snabbladdning
1× 3,5 mm för hörlurar
1× 3,5 mm för mikrofon

Strömförbrukning

38 W (typisk användning)

Mått med stativ

556,6 × 308,2 × 398,9 mm (lägsta)
556,6 × 308,2 × 528,9 mm (högsta)

Vikt utan emballage

6,36 kg

Utöver goda möjligheter att koppla in skärmen med relativt bibehållen prestanda har den också en till synes skaplig panel. Det är ingen ovanlig eller komplicerad historia, utan en hederlig IPS-variant för att visa bilderna som matas ut från grafikkortet. Färgåtergivningen är bra med fullt stöd för såväl sRGB som Adobe RGB. Vad gäller NTSC och DCI-P3 finns lite kvar att önska, men detta är inte en skärm ämnad för proffsig videoredigering.

Ljusstyrkan kommer in på 400 cd/m² (nits) och en VESA Display HDR 400-stämpel gör sig till känna. Adaptiv synkronisering av någon form är ett givet på en skärm i denna kategorin, och för det används VRR med en Nvidia G-Sync-certifiering. De två 5 wattshögtalarna huseras bakom den 24,5-tum stora panelen med 1080p-upplösning. Allt som allt väger paketet in strax över 6 kilogram, med foten monterad.

Första intryck och montering

AOC Agon AG254FG levereras i en låda som är säker på målgruppen. Det är en lila kartong som pryds av stora texter och målande bilder, allt för att verkligen visa att detta är en skärm menad för inbitna gamers och inget annat.

paketering.png
delar.png
inl - skärm - fram.png
inl - skärm - bak.png

När jag väl öppnar lådan finner jag att allt är väldigt omsorgsfullt och väl paketerat. Jag börjar med att varsamhet lyfta ur alla mindre kartonger och ben, då jag först inte ser skärmen. Det visar sig att den ligger inbakad mellan de två stora frigolitbitarna.

Med allt uppackat vrider jag av diverse plastskydd och borstar av mindre bitar frigolit som lossnat från paketeringen under fraktens gång. Jag placerar sedan ut allt på vardagsrumsbordet för att ta mig en närmare titt på hur monteringsprocessen går till och för att uppskatta den otroligt kvalitativa känslan som infinner sig. Hela foten och tillhörande stativ är i metall och har en fantastiskt fin finish på färgen.

IO vänster.png
IO mitt.png
IO höger.png
IO full.png
inl - skärm - bak2.png

På undersidan av skärmen kan jag se en USB-hubb med fyra stycken utgående USB 3.2-anslutningar. Jag kan även beskåda en Displayport-anslutning samt de två HDMI-uttagen, som kan användas antingen för en spelkonsol eller direkt för bildvisning från datorn, men då med 240 av de 360 Hz panelen är kapabel till. Längst ut på högersidan finns ett par instickshål för både mikrofon och hörlurar, samt strömtillförsel. Till sist syns en Mini USB för att ansluta dosan som används för att navigera menyerna.

För att runda av monteringen fäster jag foten i stativet genom att bara klicka ihop dem och sedan drar jag åt den ensamma inbyggda skruven som redan sitter i foten. Detta gör jag för hand då det är inte krävs några som helst verktyg för denna process alls, tack vare ett litet handtag på skruven i sig. Efter det klickar jag bara fast hela stativet, med monterad fot, på skärmens baksida. Med skärmen väl på plats känns rotations- och höjdinställningarna bra. Mer specifikt handlar det om 30 grader vridning åt vardera håll och 13 centimeter upp från lägsta läge.

Menyer och inställningsmöjligheter

AOC Agon Pro AG254FG kommer med en radda olika menyval. Detta är något som jag anser är väldigt positivt, då användarupplevelsen kan skräddarsys precis efter hur jag eller potentiell köpare behagar.

För att styra dessa alternativ levereras AOC Agon Pro AG254FG med en liten extern puck, eller vad jag nu ska kalla det. Denna kopplas till skärmen genom den Mini USB-anslutningen som finns på baksidan av skärmen. Skulle pucken inte falla mig i smaken finns det en liten styrspak på högersidan av baksidan, som jag också kan använda mig av.

meny 1 o 2.png
meny 3 o 4.png

Med pucken till hands klickar jag på mittenknappen för att öppna upp menyn och ta mig en snabbtitt. Här möts jag av olika alternativ för att välja profil, ändra ljusinställningar och allehanda färginställningar. Även saker som att visa ett hårkors och Overdrive-inställningar kan snabbt och enkelt nås här.

För de allra flesta skärmarna försvinner möjligheten att justera saker som ljusstyrka (Luminance) när HDR är aktiverat, och en HDR-signal upptäcks här och samma sak gäller. Skulle HDR inte användas kan jag ändra allt från kontrast, gamma och ljusstyrka manuellt. Light FX-menyn kontrollerar i sin tur de inbyggda RGB-upplysta rören på baksidan av skärmen, samt den lilla projektorn på undersidan som kan skiftas mellan att bokstavera ut "AGON", eller visa Agon-logotypen med ett litet skrollhjul på själva lampan.

meny reflex.png

Under menyn för G-sync Processor ser jag inställningar för ett mer djupgående strömsparläge (Deep sleep), USB-laddning även när skärmen inte är påslagen och ett inbyggt verktyg för att mäta latenser ihop med Nvidia Reflex. Sistnämnda är något som jag inte är säker på hur jag ska använda eller ska tolka, varför jag inte lägger någon nämnvärd energi på det heller.

Prestanda

Med cirka två miljoner pixlar, en svarstid på en millisekund och 360 Hz i uppdateringshastighet kliver jag in med rätt stora förväntningar här. Dessvärre skjuts dessa förväntningar ned rätt fort när jag faktiskt börjar spela. Jag hade ärligt talat glömt bort hur suddigt 1080p-upplösning känns även vid denna skärmstorlek, efter att ha varit bortskämd med 1440p (QHD) eller högre upplösning sedan flera år tillbaka.

Även den 360 Hz snabba panelen som jag förväntar mig att bli förtrollad av ger inte alls den "wow"-faktorn som jag önskar. Detta har inte med panelen eller för den delen skärmen att göra, utan det bottnar i faktumet att det nästan inte finns något spel som kan nyttja skärmens fulla potential. Mer moderna storspel, även kallade AAA-spel, kan jag direkt glömma. Ska jag i någon vidare utsträckning ha en chans att nyttja den snabba panelen i AG254FG blir det uteslutande CS:GO, League of Legends eller Quake 3 Arena som gäller – trots den ändå rätt kraftfulla datorn som används, med en Core i5-11600K och ett Geforce RTX 3070.

Med allt det sagt är användarupplevelsen riktigt bra i de spel som faktiskt kan nyttja skärmen till fullo. Flytet är oöverträffat när jag vänder mig runt ett hörn och snabbt placerar mitt sikte över motståndarens ansikte i CS:GO. Känslan som infinner sig när jag drar iväg min laser som Viktor i League of Legends med superhögt flyt, är riktigt tillfredsställande. För e-sportspel vida överstiger skärmen mina initiala förhoppningar och intryck, men det är just bara i e-sportstitlar.

Färgåtergivning

För att bedöma färgerna kommer jag att använda mig utav de trogna globerna som är nedsänkta i pannbenet. Dessa ögon har stirrat på en och annan panel genom åren och jag känner att jag med hjälp av dem kan göra en rätt god och rättvis bedömning, även om det inte nödvändigtvis blir lika bra som med teknisk utrustning för jobbet.

ingress_v1.png

När det kommer till färgerna som återspeglas på skärmen för AOC Agon Pro AG254FG anser jag dem vara väldigt bra. Springer jag längs med de knappt belysta gatorna i Mourning Dale eller i strålande solsken längs med stranden i First Light är det inget som känns konstigt. Skuggor har bra kontraster, färgmättnaden känns verklighetstrogen och den allmänna ljussättningen återspeglas korrekt sett till ursprungsmaterialet.

Detta är då med den skräddarsydda profilen som är sparad under "Gamer 1" i menyn. Denna profil har Overdrive-läget helt avstängt, dynamisk HDR-belysning är också den avslagen och dynamisk ljussättning är aktiverat i Gaming-läge. Inget blåljusfilter används och färgtemperaturen är inställd på normalt läge.

Ljusstyrka och HDR

När det kommer till just ljusstyrkan och HDR-aspekten av skärmen har jag egentligen inte något att klaga på. Med en ljusstyrka om 400 nits är det nästan självklart för en skärmtillverkare att vilja ha en certifiering på detta, och just det har AOC införskaffat i form av en VESA Display HDR 400-stämpeln.

AOC Agon Pro AG245FG - HDR.png

HDR-filmer genom Netflix fungerar ypperligt och är ett klart lyft över mer klassisk SDR-uppspelning av innehåll, som annars brukar vara aktuellt för e-sportskärmar. Det är även mycket trevligt att kunna använda sig av Windows tjusiga Auto HDR-funktionalitet som ger ett skapligt lyft i de allra flesta spelen jag testat. New World som är det spelträsk jag är fast i just nu får ett helt annat liv tack vare mycket starkare ljusstrålar genom trädtopparna (eng. Godrays) och att reflektioner i snön kan stundvis vara bländande – precis som i verkligheten. Allt detta uppnås trots att spelet tekniskt sett inte har något inbyggt HDR-stöd.

Däremot önskar jag att AOC hade valt att gå den extra biten med Agon Pro AG254FG. I min mening är HDR 400 knappt värt att faktiskt kalla HDR. För att uppnå vad jag skulle kalla "riktig HDR" och en otvivelaktig skillnad i kontrast, ska en panel och skärm klara i alla fall att möta HDR 600-standarden – men gärna högre ändå. Även om skärmen i detta test blir klart ljusare än någon av de egna SDR-skärmarna som referens, så kan det inte jämföras med andra skärmar jag testat och som har klart bättre ljusstyrka.

Sammanfattning

Hög byggkvalitet, gott om anslutningsmöjligheter och en supersnabb IPS-panel på 360 Hz serveras när AOC Agon AG254FG landar på bordet. Utöver en snabb panel är det 24,5 tum och 1 920 × 1 080 pixlar upplösning som tillkommer för en färdigtillagad måltid á la e-sport i det övre segmentet. Monteringen i sig är busenkel och tar inte mer än någon minut att slutföra, från det uppackningen är klar.

Utöver gedigna specifikationer erbjuder AOC Agon Pro AG254FG gott om inställningsmöjligheter som navigeras med hjälp av den medföljande pucken. Härifrån kan jag med enkelhet aktivera saker som HDR, välja mellan ett gäng förinställda profiler eller bara skapa min egna och spara under en av tre olika lediga platser. Även inställningar för den RGB-belysning som finns på skärmens baksida och den lilla projektorn kan anpassas här.

sammanfattning_2.png

360 Hz känns helt fantastiskt i spel som CS:GO eller League of Legends, där skärmen lämpar sig som bäst i min mening. Det känns inte som jag missade ett läge; eller ja, jag kunde i alla fall inte beskylla skärmen för de lägen som jag faktiskt bommade. Däremot, när det kommer till övrigt spelande håller inte AG254FG måttet i slutändan. 1080p är helt enkelt inte tillräckligt med upplösning för att idag ge en tillfredsställande upplevelse när det kommer till mer ambitiösa och större titlar utanför e-sportsfären.

Med en ljusstyrka om 400 nits och VESA Display HDR 400-certifiering blir skärmen tillräckligt ljusstark för de allra flesta där ute. Tyvärr är just HDR 400 på tok för klent enligt mig och 400 nits borde inte klassas som HDR. Denna åsikt baseras på erfarenhet med mycket ljusstarkare paneler som visar vad HDR kan gå för och hur det kan ta användarupplevelsen till nya höjder.

Inledning.png

Det som räddar AOC Agon AG254FG från att totalt sågas för allt annat än e-sportspelande är färgåtergivningen. Trots ljusstyrka och HDR i lägre klass för mediakonsumtion reser sig AG254FG stolt med riktigt bra och verklighetstrogen färgåtergivning, såväl i spel som film- och serietuggande. Aldrig kändes något övermättat eller utsmetat i skuggorna, trots att det handlar om en IPS-panel och varken OLED- eller Mini LED.

För att sammanfatta: Om allt du gör är att spela mer lättdrivna titlar eller om du satsar på e-sporten, då är AOC Agon AG254FG en fantastisk produkt och en sådan som reser sig över konkurrenterna utan tvivel. Dessvärre faller den lite platt när det kommer till rent allmänt spelande och mediekonsumtion. Problemet här ligger egentligen inte i upplevelsen per se, utan priset som begärs – närmare 9 000 kronor. För de pengarna finns det andra alternativ för mer mångsidig användning.

Fördelar:

  • Supersnabb uppdateringsfrekvens

  • Bastant och välbyggd

  • Bra färgåtergivning

  • Enkelt navigerbara menyer

Nackdelar:

  • För hög prislapp

  • Endast 1080p-upplöst

  • Bara VESA Display HDR 400

AOC Agon Pro AG254FG finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare som Netonnet och CDON till det rekommenderade priset om 8 999 kronor.

Lägsta pris vid publicering: 8 490 kronor.