Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Patriot som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Amerikanska Patriot är kanske inte den första som diskuteras vid datorbyggande men Patriot är inga nykomlingar utan grundades under 80-talet, en blomstrande tid för elektronik i stort. Fokuset för Patriot har varit primärminnesmoduler till datorer men har på senare tid breddat sin portfölj. Minneskort, USB-minnen, kringutrustning som datormöss, tangentbord och mer därtill.

Patriot Viper VP4100 18.jpg

Just dagens ämne är SSD-enheter och då från Viper-serien som är Patriots gaming-serie. Jag har mottagit en NVM Express-lagringsenhet med produktnamnet Viper VP4100 – 1 TB lagringskapacitet och PCI Express 4.0 står på menyn.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

David Kvist[3259].jpg

Testpilot: David Kvist

  • Användarnamn: @DavidtheDoom

  • Registrerad: 2012

  • Plats: Göteborg

  • Specialitet: Elektronik, komponenter och forumknep

Davids datorkarriär tog raketfart när blev medlem på SweClockers. Han har hunnit bli moderator i forumet, rodda SpelClockers, servera kaffe på Dreamhack och även resa till Computex. Han är en av de ursprungliga testpiloterna och bistår dessutom redaktionen med recensioner av moderkort.

I Davids värld ska datorer helst vara små, tysta och utan blinkande lampor: "RGB är överskattat och ska gå att stänga av" lyder mantrat. Utöver datornörderiet och intresset för allsköns elektronik uppskattar han även ekonomi och konsumenträtt.

Idag jobbar David professionellt som elektronikingenjör och designar passande nog PCI Express-enheter i M.2-format. Ni hittar honom i forumet och på SweClockers Discord, som han dessutom hjälper till att administrera.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Patriot Viper VP4100 1TB

Patriot Viper VP4100 24.jpg

Framsidan av förpackningen.

Patriot Viper VP4100 23.jpg

Baksidan av förpackningen.

Patriot Viper VP4100 22.jpg

En lucka går att lyfta på för att avtäcka enheten i förpackningen.

Produkten levereras i en liten förpackning som beskriver vilken typ av prestanda köparen kan förvänta sig. För den som inte är nöjd med 1 TB lagringsutrymme finns även en dubbelt så stor modell tillgänglig på marknaden.

Monteringsskruvar följer som vanligt inte med enheten utan det är moderkortet eller eventuell bärbar dator som bistår med fästanordningar.

Egenskap

Värde

Kapacitet

1000 GB

Gränssnitt

NVMe M.2 (PCI express 4.0)

Garantitid

5 år

Format

M.2 2280

Lägsta pris

Viper VP4100 är en M.2-enhet med formfaktorn 2280 (22 mm bred, 80 mm lång), det vill säga den vanligaste storleken av M.2-enhetern för lagring. M-nyckel innebär att endast M.2-anslutningar med PCI Express passar. Anslutningar ämnade för SATA-enheter är inte kompatibla med Viper VP4100.

Patriot Viper VP4100 16.jpg

Ovansidan av enheten har en kylfläns monterad.

Patriot Viper VP4100 17.jpg

Ovansidan av enheten täcks av en svart aluminiumkylfläns och undersidan har en etikett med information om enheten. Garantitiden på enheten är fem år och om det finns någon begränsning av skrivningar för garantitiden så framgår detta inte på tillverkarens hemsida.

Egenskap

Värde

Styrkrets

Phison E16 (PS5016-E16)

Minneskretsar

4 x Kioxia (fd. Toshiba) 256 GB 96-lagers 3D TLC

RAM

1 GB DDR4

Lagringsenheten från Patriot, Viper VP4100, nyttjar Phisons kontrollerkrets PS5016-E16. Det är denna krets som tillsammans med NAND Flash-moduler från Kioxia som avgör prestandan i enheten. För att hantera inflödet av data är enheten utrustad med en cache om 1 GB RAM-minne från SK Hynix.

Patriot Viper VP4100 03.jpg

Viper VP4100 är bestyckad med en kontrollerkrets från Phisons E16-serie.

Patriot Viper VP4100 05.jpg

Enheten är utrustad med två RAM-kretsar om totalt 1 GB.

Patriot Viper VP4100 02.jpg

Flashlagringen består av fyra kapslar om 256 GB. TABBG65 är staplad TLC-flash från Kioxia (fd. Toshiba).

Patriot Viper VP4100 04.jpg

Kretsen stämplad PS6106-22 verkar spännande men är en spänningsregulator specifikt passad till kontrollerkretsen Phison E16.

Just vilka kretsar det är som sitter på enheten återkommer jag till lite senare i artikeln då modellen påminner väldigt mycket om andra lagringsenheter på marknaden. Inte minst en SSD undertecknad har tittat på tidigare.

Kylaren på enheten väger nio gram och sitter med värmeledande tejp. Jag är imponerad av hur bra tejpen satt fast i enheten. Det känns nästan som att oförsiktig demontering av kylflänsen kan resultera i ett trasigt kretskort.

Patriot Viper VP4100 12.jpg

Inte alla kretsar får hjälp med kylningen.

Det är värt att notera att endast två NAND Flash-moduler och E16-styrkretsen från Phison är i kontakt med kylflänsen. Spänningsregulatorn och RAM-modulen på ovansidan är inte i kontakt med kylflänsen. Den viktigaste kretsen att hålla ned temperaturen på är styrkretsen Phison E16, medan minnet gärna vill ha högre temperaturer än rumstemperatur för att minimera slitage.

Hur mycket monteringen av kylflänsen påverkar livslängd är svårt för mig att sia om, men troligen är det kontrollerkretsen som begränsar eventuellt effektuttag och således kommer övriga kretsar hållas i schack. Just spänningsregulatorn misstänker jag är väl optimerad för just E16 då det är Phison själva som designat kretsen för detta specifika ändamål. Att spänningsregulatorn skulle överhetta känns alltså föga troligt.

Testsystem

Testkörningarna av enheten sker på en AM4-plattform med styrkretsen B550 och en AMD Ryzen 7 3700X. Operativsystemet startas från annan enhet än enheten som testas för att minimera varians mellan körningarna och eventuella avvikelser.

Komponent

Modell

Processor

AMD Ryzen 7 3700X

Moderkort

Asus ROG Strix B550-F Gaming (Wi-Fi)

Minne

16 GB (2× 8 GB) G.Skill TridentZ RGB 3 200 MHz
Latenser: 14-14-14-34

Systemdisk

Samsung 860

Operativsystem

Windows 10 Home 64-bit

Prestandatesterna på Samsung SSD 860 är från en uppsättning tester som genomfördes med operativsystemet installerad på en annan systemdisk.

Prestanda

Inledningsvis till just stycket om prestanda skulle jag vilja ge tillverkaren en eloge som ger prestandasiffror som tydligt visar vilket program som har använts för att uppnå den prestanda som presenteras.

Från Patriots produktsida:

4K Aligned Random Read: up to 800K IOPs
4K Aligned Random Write: up to 800K IOPs
Sequential Read (ATTO): up to 4,700MB/s
Sequential Write (ATTO): up to 4,200MB/s
Sequential Read (CDM): up to 5,000MB/s
Sequential Write (CDM): up to 4,400MB/s

Till synes fina siffror om än en bit kort från vad PCI Express 4.0 teoretiskt kan uppnå. Först ut i mina tester är AS SSD Benchmark som är ett ypperligt verktyg för att mäta accesstider mot enheterna. En enhet med lång accesstid upplevs som en långsam och icke responsiv enhet. En varierande responstid upplevs lätt som "hackande".

Även om enheterna jag testar inte är utrustade med operativsystemet så representerar högt antal operationer per sekund att enheten klarar av fler simultana laster. Det kanske vanligaste exemplet av den typen av last är när ett operativsystem och ett spel samsas på samma lagringsenhet.

I AS SSD Bench imponerar Patriot Viper VP4100 med fina siffror. Min personliga lagringsenhet i form av en WD Black SN750 klarar bara att hålla jämna steg med Patriot Viper VP4100.

Speciellt antalet operationer per sekund med 16 MB-filer imponerar, ställt mot en vanlig SSD-enhet med SATA-gränssnitt handlar det om 8–12 gånger fler operationer. Är det istället 4K-block som jämförs är Viper VP4100 fortfarande i topp, men övertaget mot övriga NVM Express-enheter är inte lika stort. SATA-enheten blir lämnad i dammet.

CrystalDiskMark6 är kanske ett mer välkänt program för att testa skriv- och läshastigheter mot lagringsenheter och inte minst med varierande ködjup. I det första diagrammet presterar Patriot Viper VP4100 högre än vad PCI Express 3.0-gränssnittet är kapabelt att leverera om cirka 4 GB/s. Det finns däremot utrymme kvar i PCI Express 4.0 som teoretiskt kan leverera 8 GB/s över fyra banor. Detta innebär att det är någon av kretsarna på enheten som är begränsande.

I övriga tester tar enheterna utrustade med PCI Express 3.0 ikapp försprånget, men dagens testprodukt fortsätter att imponera och håller ledningen. Det var så pass att jag var tvungen att justera slutvärdet på samtliga grafer för att kunna visa siffrorna från prestandatestet utan att slå i högerkant.

PCMark 8 har ett inbyggt lagringstest som simulerar ett gäng realistiska laster. Detta program är tydligt till åren kommet och lastar inte moderna lagringsenheter tillräckligt för att hög prestanda ska kunna urskiljas.

Detta återspeglas troligen även i de flesta laster hos hemanvändare som bara startar ett spel eller program från lagringsenheten. Just uppstartstid i sekunder mellan enheterna är skillnaderna små, men vid många simultana laster eller sekventiell laddning av stora filer kommer Patriot Viper VP4100 dra det längre strået av testenheterna.

PCI Express 4.0 och vad är det med det blå mönsterkortet?

Den som är på hugget och har kikat lite på marknaden för SSD-enheter har nog sett att just kretskortet som Patriot Viper VP4100 är slående lik en uppsjö andra enheter på marknaden, inte minst en tidigare enhet jag har testat.

Patriot Viper VP4100 08.jpg

Det blå mönsterkortet är iögonfallande och återfinns i fler produkter.

Patriot Viper VP4100 02.jpg

Testpunkterna i kanten för montageskruv brukar vara en tydlig jämförelsepunkt för undertecknad.

Kort och gott så har Patriot använt sig av Phisons referensmodell till styrkretsen E16. E16 bygger i sin tur på Phison E12 som har fått sitt PCI Express 3.0-gränssnitt uppgraderat till den modernare standarden PCI Express 4.0.

Egenskap

Patriot Viper VP4100

PNY XLR CS3030

Gränssnitt

PCI Express 4.0

PCI Express 3.0

Styrkrets

Phison PS5016-E16

Phison PS5012-E12

Minneskapslar

4x 256 GB
96-lagers TLC från Kioxia

4x 256 GB
64-lagers TLC från Kioxia

Artikelnummer minneskapsel

TABBG65AWV

TABBG55AIV

Cachemängd

1 GB från SK Hynix

1 GB från SK Hynix

Artikelnummer RAM-kapsel

H5AN4G8NBJR

H5AN4G8NBJR

Tittar vi på just PNY XLR CS3030 ställt mot Patriot Viper VP4100 och jämför komponenter så är likheterna slående. Från vad jag lyckats utröna är både minneskapslarna och styrkretsen pinkompatibla och samma mönsterkort går alltså att använda till båda enheterna.

Att en tillverkare använder extern kompetens för att plocka fram produkter är inget nytt, se gärna videon där SweClockers redaktion diskuterar fenomenet. Det behöver inte vara negativt, men det kan vara svårare för en produkt att stå ut när det finns en uppsjö identiska på marknaden under andra varumärken där egentligen bara paketeringen skiljer sig.

Sammanfattning och slutsats

Patriots tillskott till marknaden med PCI Express 4.0-enheter är ingen lättviktare utan presterar riktigt bra. Om måttstocken förlängs och täcker mer än bara de testenheter undertecknad har tillgång till finns det gott om utrymme kvar att hämta i PCI Express 4.0. Prestanda som lämnas på bordet med Patriot Viper VP4100 och dess styrkrets Phison E16.

Just Phison E16 är en styrkrets som har varit populär, inte minst för att den lanserades tidigt i samband med processorer ur AMDs Ryzen 3000-serie. Detta var delvis för att Phison E16 i grund och botten bygger vidare på E12 som i sin tur är en krets som inte behövde vara snabbare än vad PCI Express 3.0 klarade av att leverera.

Patriot Viper VP4100 15.jpg

På gott och ont innebär det att enheter med Phison E16 är beprövade och bygger på en stabil plattform men att prestandan lämnar lite mer att önska. Om alternativet står mellan Patriot Viper VP4100 och en enhet med det äldre gränssnittet kommer Patriots dito prestera bättre.

Däremot är det inte övertygelsen lika total när priset vägs in. Med en prislapp på nästan det dubbla mot en schysst PCI Express 3.0-enhet är det svårt för mig att rekommendera just Patriot Viper VP4100. Den är dessutom dyrare än betydligt snabbare enheter med styrkretsar designade specifikt för PCI Express 4.0 som bättre kan nyttja bandbredden.

Trillar en Patriot Viper VP4100 i knät på dig ska du inte fnysa för prestandan är bra, men om priset inte förändras drastiskt finns bättre grejer på marknaden.

Fördelar

  • Modern lagringsstandard

  • Medföljande kylfläns

  • Bra prestanda

  • Modernt gränssnitt i form av PCI Express 4.0...

Nackdelar

  • ...som innebär ett premium på det dubbla mot PCI Express 3.0

  • Kylflänsen har endast kontakt med hälften av komponenterna

  • Priset en besvikelse mot konkurrerande enheter med bättre prestanda

 
Pris vid publicering: Cirka 2 400 kronor
Lägsta pris just nu: