Installation och mjukvara

Installationen av Asus ZenWifi XT8 kan göras antingen via webben eller via Asus router-app. I mitt fall behövde jag bara öppna upp hos Bahnhof för routerns MAC-adress så att den fick IP-nummer.

install.png
install2.PNG

Då jag har 10 Gbps från Bahnhof och en Huawei-router fick jag brygga denna för att skicka trafiken rakt igenom. Tyvärr lyckades jag inte brygga 10 Gbps-porten så jag kunde inte testa 2,5 Gbps. Då resten av LAN-portarna ändå endast är 1 Gbps så tror jag inte det skulle ge mig så mycket extra ändå.

add_mesh.PNG

När routern är uppsatt får du möjlighet att direkt lägga till en nod. Det står i manualen att noden ska stå nära men jag har även läst att det går bra om den står en bit ifrån när den läggs till.

Så fort den lagts till kan du sen flytta den till rätt läge.

I övrigt erbjuder både appen och webben massor med funktionalitet. Asus har alltid sett till att erbjuda ett fullfjädrat administrationsgränssnitt till även sina mesh-produkter och jag tvivlar på att du kommer sakna mycket.

wireless1.PNG
wireless2.PNG
wifi3.PNG
wifi4.PNG

Asus ZenWifi XT8 liknar till viss del RT-AX92U som jag testat tidigare. Smart-Connect-funktionen låter dig slå ihop 2,4 GHz och ett av 5 GHz-banden och även ställa in exakt vid vilka situationer en enhet ska välja det ena eller andra bandet.

Det andra 5 GHz-bandet är från början dedikerat för kommunikation mellan enheter men du kan faktiskt öppna upp det så att du kan ansluta till det. Detta band har även stöd för 160 MHz bandbredd vilket ger dig potentiellt ännu bättre hastighet. Det har ryktats att Asus var på gång med en uppdatering för att inkorporera även detta band i Smart-Connect men detta har ännu inte hänt. Inte heller stöds 160 MHz bandbredd på det första 5 GHz-bandet.

Aiprotection Pro
Asus ZenWifi XT8 kommer med stöd för Asus Aiprotection Pro. Denna tillhandahålls av Trend Micro och erbjuder bland annat föräldrakontroll, ett IPS (Intrusion Prevention system) som skyddar mot olika attacker, blockering av sidor som enligt Trend Micro innehåller skadlig kod samt blockering av trafik från infekterade enheter på nätverket.

Alla funktioner använder sig av Trend Micros molntjänst för att till exempel kunna vara ständigt uppdaterad med de senaste sidorna som innehåller skadlig kod, nya attackvägar och så vidare. Värt att notera att Trend Micro som standard får en hel del information om ditt nätverk och vad du gör om du använder vissa av funktionerna. I Trend Micros europeiska integritetspolicy står det bland annat att de samlar in saker som:

  • Product information, such as MAC address, device ID

  • Public IP address of the user’s gateway to the Internet

  • Mobile/PC environment

  • Metadata from suspicious executable files

  • URLs, Domains and IP addresses of websites visited

  • Metadata of client/device managed by gateway product

  • Application behaviours

  • Information from suspicious e-mail, including sender and receiver email address, and attachments

  • Detected malicious file information

  • Detected malicious network connection information

  • Debug Logs

  • Network Architecture/Topology

  • Screen capture of errors

Detta är en generell policy för alla deras produkter så jag är inte helt säker hur mycket de samlar in här. Många av dessa punkter är ganska självklara, de behöver till exempel få adressen till webbsidan du besöker för att i realtid stämma av mot sin molndatabas över farliga webbsidor.

privacy.PNG

Det går att stänga av detta i inställningarna under Advanced settings/Administration/Privacy men då stängs även Aiprotection av.

Familjekoll

parent1.PNG
parent2.PNG

Som väntat finns det vissa inställningar som du kan göra för att hålla koll på barnens internet-surfande och utnyttjande. Det är inte lika avancerat som till exempel Disney Circle som kommer med vissa Netgear-produkter men det gör sitt jobb. I appen kan du associera flera enheter till en individ och på så sätt t ex se till att ett barn inte kan byta enhet om de inte ska hålla på med internet. Jag testade att stänga av för min dotter som skulle lägga sig och om man bortser från att Youtube visst cachar ganska mycket så funkade det utmärkt.

Övrigt
I övrigt finns det allt som du kan förvänta dig av en avancerad router.

wan2.PNG
aimesh_web1.PNG
aicloud.PNG
alexa.PNG
firewall.PNG
guest.PNG
gui1.PNG
ip6.PNG
iptv.PNG
monitor.PNG
operation.PNG
usb.PNG
wan1.PNG
wan3.PNG
vpn1.PNG
vpn2.PNG
  • QOS med många olika trafiktyper inklusive video-chat, något som las till nyligen för att förbättra för alla som sitter hemma och jobbar i Corona-tider.

  • VPN-stöd

  • Upp till 9 stycken gästnätverk, även med det andra 5 GHz-bandet.

  • Inbyggda servrar (media etc)

  • Trafikövervakning

Gästnätverk har en irriterande begränsning. De funkar bara med routern. Så om du sätter upp ett gästnätverk så kommer gäster endast ansluta till routern och inte kunna roama till en nod.