Prestanda

Så testade jag

Vi bor i ett gammalt hus byggt 1938 samt förlängt på 60-talet. Det är ett hus byggt på det gamla sättet; massivt trä, betongväggar i undervåningen med stenar iblandat. Huset är på cirka 100 kvadrat per våning.

Enligt Asus ska en enda XT8 klara av runt 255 m² och tvåpacket jag testar klara av runt 510 m². Det är dock säkert ett "optimalt" hem. En enda enhet kommer garanterat inte klara av att nå varenda del av vårt hus. Faktum är att jag tidigare hade ett Netgear Orbi AC3000-system där jag köpte en extra satellit-nod så jag kunde nå alla utrymmen.

Vad

Värde

Enhet som jag testade med

Iphone 11 Max och Surface Laptop 3 (hastighet mellan enheterna)

Placering

Router på markplan, satellit-nod på undervåningen

Hur testade jag

iPerf3, 5 samtidiga strömmar. 60 sekunder. Server är en liten Zotac Zbox Nano som är ansluten med kabel till routern.
För att kunna mäta de tre banden separat stängde jag av Smart Connect och satt upp tre separata wifi-ssid.

Uppmätt hastighet Zotac Zbox Nano => Surface Laptop 3 via kabel

980 Mbps / 970 Mbps (nedladdning/uppladdning)

netspot_discover.PNG

Som synes finns det många nätverk i och runt huset.

Hastighet mellan enheterna

Eftersom enheterna utnyttjar det andra 5 GHz-bandet för sin kommunikation komplett med stöd för 160 MHz-bandbredd så är det självklart intressant att se hur snabb denna kommunikation är.

Jag anslöt min Surface Laptop 3 via kabel till den ena enheten som placerades ut på olika ställen i huset.

Hastigheten när båda enheterna står på samma våningsplan är utmärkt. Nerladdningshastigheten ligger runt 800 Mbps med enstaka dippar ner mot 650 - 700 Mbps och även toppar runt 840–868 Mbps. I källaren minskar hastigheten till runt 500 Mbps vilket fortfarande är mycket bra. Kom ihåg: sten, massivt träbjälklag, betong. Mitt hus har allt.

Uppladdningshastigheten är också bra men där ser jag lite mer dippar mot lägre hastigheter. Det är fortfarande väl godkänt och om du tittar på medelvärdet jämfört med både det minsta värdet och maximivärdet är det uppenbart att det är sällan dipparna kommer.

Wifi-hastighet med 2 enheter

När jag växlar över och mäter hastigheten på olika ställen i huset blir det intressant. Så länge jag håller mig på samma våning som routern får jag utmärkta resultat av båda 5 GHz-banden. Det andra bandet som har stöd för 160 MHz bandbredd och normalt används för kommunikationen mellan enheterna ger mig flera 100 Mbps högre hastighet. På nedervåningen förändras bilden. Där är det istället bättre att ansluta via "vanliga" 5 GHz-bandet. I garaget och "arbetsrum 2", båda rum som omges av betongväggar med sten inmurat tycker jag att jag fortfarande får bra hastigheter.

Uppladdningshastigheten är också bra men jag noterade mer spridning i resultatet med flera dippar i hastigheten. Hastigheten dippade dock aldrig under 100 Mbps för något av 5 GHz-banden.

Jag är inte lika imponerad av 2,4 GHz-bandet. Jag vet inte om det är för att det finns mycket nätverk runt om mig som stör men jag förväntar mig en högre snitthastighet än runt 25–50 Mbps.

Wifi-hastighet med trådad kommunikation

Asus ZenWifi XT8 stödjer även att enheterna kommunicerar via Ethernet istället för Wifi. Fördelen är att det frigör det andra 5 GHz-bandet för att kunna användas exklusivt för Wifi-enheter istället för att behöva delas med kommunaktionen mellan enheterna.

Om du minns i testet ovan såg jag en försämrad hastighet på det andra 5 GHz-bandet på nedervåningen.

Jag ställde ned en enhet i garaget och anslöt den via Ethernet. Kom ihåg att ansluta kabeln till den blåa WAN-porten för att etablera anslutning.

Band

Nerladdningshastighet

Uppladdningshastighet

5 GHz

671 Mbps

487 Mbps

5 GHz 160 Mz bandbredd

747 Mbps

562 Mbps

WAN Fail-over

Jag valde att ställa en ZTE MF286d 4G-router som jag skaffat tillsammans med ett mobilt bredbandsabbonemang hos Telia i anslutning till Asus ZenWifi AX6600. Jag kopplade en kabel mellan en LAN-port på ZTE-routern till LAN-port 1 på Asus-routern och ställde sedan in att om huvudanslutningen på WAN skulle falla bort så skulle LAN-port 1 istället användas men att om signalen kom tillbaka på WAN så ändras anslutningen tillbaka igen.

switch_connection.PNG

Sedan kopplade jag loss WAN-sladden och väntade. Det tog inte många sekunder så visade admingränssnittet att huvudanslutningen var bortkopplad och att den sekundära anslutningen hade tagit över. Speedtest gav mig runt 80 Mbps i nerladdningshastighet och runt 50 Mbps i uppladdningshastighet.

När jag kopplade tillbaka sladden tog det inte lång tid innan den primära anslutningen användes igen.

Stabilitet

Både min fru och jag har arbetat hemma de senaste 6 veckorna. Vi har båda haft mycket videokonferenser, anslutit oss via VPN, jobbat mot externa tjänster och generellt sett till att vårt nätverk har fått jobba hårt. Lägg till två barn som visserligen gått i skolan delar av dagen men annars tittat mycket på Netflix och Youtube och spelat mycket Minecraft över nätet med kompisar så förstår du att stabilitet är något som är enormt viktigt här hemma.

Att testa Asus ZenWifi XT8 har varit en berg och dalbana, åtminstone i början. I början hade jag mycket problem. Det var inte så att hela systemet la av hela tiden utan det kunde gå dagar då allt flöt utmärkt och sedan helt plötsligt tappade alla enheter Wifi. Allt såg korrekt ut och de tre SSID:na syntes men varken min iPhone, min Surface Laptop 3, min frus Lenovo eller någon annan enhet kunde ansluta. En snabb omstart av routern fixade allt. Det gick så långt att jag visade min fru hur hon kunde själv starta om routern så hon kunde fixa det om jag inte var hemma.

En snabb titt på Small Net Builders forum visade några som stött på samma sak medan andra inte hade något problem alls. Jag känner igen problemet från när jag hade ett Asus Lyra-mesh-system. Det tog några firmware-uppgraderingar för att få det stabilare.

Efter ett tag började plötsligt allt att flyta på bättre och de senaste veckorna har detta endast hänt ett fåtal gånger. Jag har låtit min stationära dator vara uppkopplad via wifi och köra pingplotter den senaste veckan och förutom mina planerade omstarter har det sett bra ut.

Det känns fortfarande som det krävs ett par till firmware-uppdateringar för att göra systemet helt stabilt. Jag skickade in information om mina kraschar tillsammans med systemloggar via deras feedback-system i admingränssnittet och fick återkoppling med en tidig version av ny styrmjukvara där de tweakat vissa parametrar för roaming. Under den dagen jag nu testat den nya styrmjukvaran har det sett stabilt ut men det krävs lite längre tid för att verifiera om de lyckats fixa problemet.

Detta är för övrigt inget unikt för Asus. Även Netgear har haft problem med tidiga firmware för sina olika Orbi-system, men det är fortfarande lika frustrerande när det händer.