Montering

Att sätta upp skärmen var inte speciellt svårt och gick väldigt fort, vilket jag tycker är ett stort plus. Monteringen av stativet är en process uppdelad i två, som börjar med att frigolitskalet på skärmens baksida tas bort. Där monteras armen med fyra skruvar som ligger i ett fodral bredvid skärmen och skruvskallarna kan sedan döljas med en dekorativ plastkåpa.

IMG_0661.JPG
IMG_0663.JPG
IMG_0665.JPG

Foten ska sedan fästas på armen, något som görs på undersidan med en skruv som redan sitter fast i foten. Skruven kan dras åt med valfri skruvmejsel eller för hand, medan de fyra skruvarna som säkrar armen i skärmen kräver en kryssmejsel.

Om skärmen ska använda ett tredjepartsstativ monteras VESA-fästet på samma sätt som armen. Därefter gäller instruktionerna specifika för den valda armen.

IMG_0636.JPG

När jag ställde skärmen på mitt skrivbord märkte jag direkt att den var väldigt stabil. Om jag råkade skaka bordet eller ha lite bråttom att sätta ned den på skrivbordet vibrerar den inte nämnvärt.

Att koppla in och starta skärmen var heller inte speciellt svårt. I mitt fall räckte det att koppla in strömkabeln och Displayport från datorn, för att kunna köra skärmen i Freesync och 144 Hz. Sedan var det bara att trycka på startknappen och kika på inställningarna.

Ett första rekommenderat steg är att klicka in till kontrollpanelen för grafikkortet, för att kontrollera att skärmen kör i rätt upplösning och uppdateringsfrekvens. Detta görs lättast genom Nvidia Control Panel eller AMD:s Radeon Adrenalin, och vid användning av AMD-kort kan Freesync-läget aktiveras genom sistnämnda.

Sedan en tid tillbaka har Nvidia öppnat upp en mjukvaruvariant av G-Sync, som kan startas på alla skärmar med VESA Adaptive Sync och således även Freesync-skärmar. Nvidia har dock enbart certifierat ett fåtal skärmar som fullt fungerande med mjukvaru-G-Sync, men funktionen aktiveras i alla fall genom nämnda kontrollpanel. Därefter återstår endast att börja spela!