Närmare titt

Lådan som en produkt kommer i ska egentligen endast skydda produkten och är i övriga fall helt ointressant.

box.jpg

Det betyder inte att jag inte uppskattar en snygg förpackning. Linksys ser till att göra en färgglad förpackning som ger relevant information. Omnämnandet av Velop på lådans framsida visar att detta just är en mesh-kompatibel produkt.

linksys_mr8300.jpg

Till skillnad från kompletta mesh-system ser Linksys MR8300 ut som en vanlig router. Den kan inte gömmas undan lika lätt som många mesh-system, men jag tror inte det nödvändigtvis är ett problem för majoriteten av användare.

Det som ser ut som en skärm på ovansidan är tyvärr endast ett ställe där en LED-lampa lyser i olika färger. Jag förväntade mig nästan att få möjlighet att se statistik där, som hos Ubiquitis Amplifi-produkter, men så är det alltså inte.

baksida.jpg

Baksidan har de förväntade anslutningarna. Då detta inte är en router i absoluta toppsegmentet får vi nöja oss med Gigabit WAN- och LAN-anslutningar. Jag har sett nya Wifi 6-routrar komma med 2.5 Gbps WAN-anslutningar men det kommer nog dröja innan det dyker upp i detta segment också. Det är också en funktion som väldigt få har nytta av just nu.

USB 3.0-anslutningen är intressant. Jag såg en reklam på Webhallen för routern där det står: "Mesh Wifi med 1 USB 3.0 och fyra gigabit-portar". Samma information står på Linksys sida. Tekniskt sett är det korrekt då det sitter en USB 3.0-port på baksidan.

Problemet är att den inte används, utan finns där för framtida funktioner. Du kan alltså glömma att ansluta en skrivare eller hänga på en hårddisk. Hos Linksys EA8300 används den just för att göra det möjligt att hänga på en hårddisk och dela ut den på nätverket, så det är nog det som kommer dyka upp vid en senare uppdatering.

sidan.jpg

På ena sidan hittar du en WPS-knapp om du vill ansluta någon enhet denna väg.

undersida.jpg

Även om routern säljs som en bordsmodell finns det stöd för att hänga upp den på väggen.

velop.jpg

Linksys skickade även med en förpackning av deras AC2200 Velop i svart ( ) för att jag skulle kunna testa mesh-stödet.