Phanteks Eclipse P600s

Phanteks front.JPG

Typ

Miditower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

240 × 520 × 510 mm

Volym

64,9 liter

Vikt

15 kg

Material

Stål, plast

3,5-tumsplatser

4 st.

2,5-tumsplatser

7 st. (varav 4 st. delar vagga med 3,5-tumsenheterna)

Fläktplatser

6 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7+3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 536 kr

Testexemplaret levereras med gott om tillbehör, med fyra stycken hårddiskvaggor, monteringsplatta och PCI Express-förlängare för montering av grafikkort i vertikalt läge, täcklucka för när inte hela toppen används till fläktar samt en stötta för tunga grafikkort eller tornkylare. Givetvis inkluderas även en tydlig manual med förteckning över alla tillbehör som går att skaffa till chassit.

Förinstallerade är även tre stycken 140 mm-fläktar – två i fronten som suger in luft och en bak som drar ut luft. Dessa är inkopplade från början i den inbyggda fläktkontrollen som sitter lättillgängligt placerat på baksidan av moderkortsplåten.

Phanteks tillbehör.JPG
Phanteks stripped.JPG

Vid en närmre titt inser jag att det finns många olika sätt att gå till väga när något ska skapas i det här chassit. Om det så gäller luftkylt eller vattenkylt så är där gott om alternativ och framförallt plats.

Mitt första intryck av chassit vid uppackning är att det är enormt stort. Det hör till saken att jag det senaste halvåret använt mig av Phanteks Evolv Mini ITX-chassi och det ser verkligen ut som en dvärg bredvid det här monstret. Även om panelerna är av stål och inte aluminium så känns det ändå ordentligt och hela chassit inger en känsla av premium.

Det härdade glaset är försett med dämpningslister i gummi vilket är ytterligare en detalj som förstärker intrycket av att chassit håller hög kvalitet. Både det härdade glaset och panelen på andra sidan är försedda med starka magneter och gångjärn. Tyvärr tror jag att de magneter som håller panelerna på plats innebär en risk vid transporter. Det är något som en eventuell köpare behöver ha i åtanke.

Panelerna går även att montera av helt. Dock sitter de på mitt exemplar ganska hårt åtdragna så jag lämnade dem på vid montering, även om detta innebar en del problem för mig.

Moderkortsplåten är på framsidan försedd med gott om täckplåtar som fungerar bra för att dölja kablar. Dessa går även att montera av och avslöjar då monteringsfästen för hårddiskvaggor, vilka även återfinns i botten på chassit bredvid platsen för nätaggregatet. Här nere i botten finns det gott om plats för både hårddiskvaggor och olika storlekar på nätaggregat. Med mitt Corsair RM750x-aggregat finns det fortfarande plats för fyra stycken vaggor.

Phanteks sida.JPG
Phanteks internal 2.JPG

Fronten av chassit har ventilationsgaller på sidorna för luftintag, men där sitter även en täckplåt försedd med ljuddämpningsmaterial och magneter som går lätt att ta av för att öka luftflödet för fläktarna där bakom. Bakom panelen finns ett nät i tyg och ett dammfilter, allt för att öka luftflödet utan att för den sakens skull dra in damm i chassit.

Toppen av chassit har endast ventilationsgaller i bakkanten och framkanten, vilket är otroligt lite. Även här återfinns dock en täckplåt med ljuddämpning och magneter som går lätt att ta av. När den lyfts av återfinns samma nät i tyg som i fronten och luftflödet i chassit förbättras därmed avsevärt.

Phanteks mesh.JPG
Phanteks front mesh.JPG
Phanteks tackplat.jpg

Nästa del är att faktiskt använda chassit. Jag förstår att tanken är att chassit är tyst men med ett sämre luftflöde med panelerna på, och tvärtom när de är av. Min reflektion är dock att risken finns att med plåtarna på så får fläktarna jobba hårdare, vilket i sin tur ger högre ljud. Vi får se var det landar i slutändan.