Prestandatester: Syntetiska tester

För syntetiska tester har jag valt att använda PCMark 10 och två varianter av 3DMark, delvis av gammal vana men också för att varje deltest kan köras individuellt. De mer CPU-orienterade deltesterna är särskilt intressanta i det här fallet, då de till skillnad från så kallade "Power Virus"-scenarion som Prime95 faktiskt representerar en något så när realistisk belastning i spel.

Jag hade först tänkt använda aktuella spel för att testa prestanda, men stötte snabbt på patrull både med Far Cry 5 och Resident Evil 2 Remake där mjukvarubuggar jag tidigare stött på med andra system gjorde sig uppenbara och orsakade instabila bildfrekvenser. Resultaten jag fick var inte konsekventa med siffror rapporterade av andra användare, så för tydlighetens skull inkluderar jag enbart resultat från syntetiska tester här.

PCMarkScore.jpg

PCMark 10

Först ut i loppet är PCMark 10. PCMark täcker en rad olika scenarion och arbetslaster, allt ifrån ordbehandling till videokonferenser, kartnavigering, videoredigering och mycket mer därtill. Systemet lyckas knappa hem 5 314 poäng, en respektabel siffra men fortfarande en bra bit bakom stationära system med liknande processor, grafikkort och mängd primärminne. Dessa tenderar att landa straxt norr om 7 000 poäng.

FireStrikeScore.jpg

3DMark Fire Strike

Fire Strike är en klassiker som hängt med ett tag, men som fortfarande är populär i testlabb världen över. Resultatet 12 387 poäng är inte illa alls, men ligger en bra bit under vad ett stationärt system med en fullstor GTX 1070 presterar vilket är runt 19 000 poäng med en sexkärnig Coffee Lake. Viktigt att påpeka är att "Max-Q"-varianten av GTX 1070 tenderar att ligga runt 1 200–1 400 Mhz jämfört med standardvarianten som ofta utan problem kan kliva över 2 GHz-tröskeln.

TimeSpyScore.jpg

3DMark Time Spy

Time Spy är ett nyare tillskott i familjen 3DMark, med stöd för DirectX 12 och Sync Compute som dragplåster. Med 4 782 poäng ligger dagens kombattant bra till i kategorin "Gaminglaptops", men jämfört med ovan nämnda stationära system som klarar straxt över 7 200 poäng ligger den fortfarande en bra bit efter.