Ljud och mikrofon

Ljudkvalitet är förstås en central egenskap hos alla typer av hörlurar, även om människor fäster olika stort relativt värde vid de olika parametrar som definierar ett headset. Att bedöma hur väl ett par lurar presterar rent akustiskt tycker jag görs enklast genom att lyssna på musik, i synnerhet låtar man lyssnat mycket på och känner väl.

ALNG1166.jpg

Det är även viktigt, anser jag, att vara tydlig med sin referensram. Ett utlåtande om ljudkvalitet är helt enkelt inte mycket värt utan en bakgrund som ger en uppfattning om recensentens förväntningar, kunskaper och tidigare erfarenheter av ljud.

Undertecknad utgår i dagsläget primärt från Sennheiser HD 6XX (klassiska referenslurarna HD 650 med kortare kabel) drivna av en Audioquest Dragonfly Black v1.5. Det betyder inte att allt som låter sämre är dåligt, men det torde alltså sätta mina utlåtanden i en värdefull kontext, till läsarens fördel.

Valet föll på att använda samma låtar som senast för att bedöma den generella ljudkvaliteten hos HS70 Wireless. De utgör förstås bara ett axplock av all musik jag utmanat Corsairs senaste tillskott med, men att lista dem tycker jag bidrar till mitt mål att vara så transparent och tydlig som möjlig:

Med facit i hand kan jag konstatera att jag inte behöver bli besviken. Den första distade kicken hann knappt dra igång innan jag fick lust att röja rejält – en känsla som definitivt förstärks av den frihetskänsla som avsaknaden av kabel oundvikligen ger upphov till.

Ljudet är välbalanserat och förhållandevis neutralt; ingenting sticker direkt ut (vilket inte är något dåligt). Det vore missvisande att kalla mig audiofil, eller ens expert på ljud, men jag upplever att mellan- och diskantregistren levererar absolut fullgott ljud samtidigt som basen nyper till bra utan att ta överhanden.

ALNG1168.jpg

Ska jag försöka karakterisera ljudet i HS70 Wireless på något sätt, och då företrädesvis med HD 6XX som referensram, är "metalliskt" det bästa ord jag kan hitta. Det ska inte övertolkas; mina referenslurar låter bara lite mer naturligt i mina öron, vilket inte är konstigt med tanke på att de ligger i en helt annan prisklass och fyller ett helt annat syfte.

Upplevelsen i spel är också angenäm. Det verkar fungera bra att uppfatta och lokalisera fotsteg i Counter-Strike: Global Offensive, även om jag föredrar ett par rejäla studiolurar. Det så kallade "7.1"-ljudet upplevde jag inte gav någon förbättring i CS, utan jag tyckte bara att det gjorde hela ljudbilden märkligt dov och konstig. Musik blir fullständigt slaktad med surroundläget aktiverat, som väntat.

Sammantaget tror jag att nästan alla som köper ett HS70 Wireless kommer bli nöjda med ljudet, inte minst med tanke på priset. Jag skulle bli förvånad om det finns en motsvarighet i prisklassen som låter bättre.

ALNG1169.jpg

Mikrofonen

På ett headset måste mikrofonen anses vara en viktig komponent, och Corsair är inte sena att utlova guld och gröna skogar på kartongen.

Crystal clear microphone

Optimized unidirectional microphone reduces ambient noise for enhanced voice quality and is easily detached for use on the go.

Beskrivningen tycker jag är delvis sann; jag upplever inga större problem med brus eller dålig ljudupptagning. Däremot håller jag inte med om "kristallklar": Höga frekvenser verkar inte tas upp så bra, med följden att ljud som "S" och "F" för tankarna till ett gammalt hederligt telefonsamtal. Inte helt tillfredsställande, får jag säga, om än måhända försvarligt i prisklassen.

Jämför gärna med Creative Sound Blaster X H7 Tournament Edition, vars mikrofon jag gjorde en liknande inspelning med när det begav sig. Mikrofonen på det headsetet presterar i mina öron klart bättre än den på HS70 Wireless. Ha dock i åtanke att H7 Tournament Edition är ett trådbundet headset, vilket torde möjliggöra att en större andel av kostnaden läggs på till exempel mikrofonen.