Mjukvara

När det kommer till bärbara datorer och mjukvara är det ofta mer av ett irritationsmoment än något jag ser fram emot. I detta fallet är datorn förhållandevis "ren" och befriad från så kallad bloatware.

HP har dock inte kunnat hålla fingrarna helt i styr och introducera några egna program. Jag tänkte gå igenom ett gäng av dessa nedan. Först ut är det mest användbara och det är Omen Command Center, vilket emellertid får anses vara strikt nödvändigt. Programmet nås genom att trycka på specialknappen på tangentbordet med loggan.

tangentbord_omen_x.jpg

Att det lagts resurser på att ha en knapp avsedd enbart för företagets proprietära mjukvara är häpnadsväckande.

När denna knapp trycks in efterföljer en ganska lång fördröjning på några sekunder innan Omen Command Center startar upp i Windows. Jag har lite samma känsla som jag fick när Microsoft introducerade Windows-knappen för många herrans år sedan, dock visade sig den bli ganska användbar så vi får se om detta är något som överlever tidens tand.

OMEN_command_center_splash.PNG
OMEN_command_center_main.PNG

Dashboard

OMEN_command_center_belysning_tangentbord.PNG

Inställningar för tangentbordsbelysningen

OMEN_command_center_belysning_utsida.PNG

Inställningar för utsidan

Inne i Omen Command Center möts jag först av sida som presenterar information om grafikkort- och processoranvändningen samt hur mycket minne som är allokerat.

Det som är intressant och användbart med denna mjukvaran är att det går att styra LED-belysningen som finns runtom datorn. Det går att ställa in färger för tangentbordet, Omen-texten och strömknappen samt utsidan av datorn.

I mjukvaran går det att välja mellan statisk färg alternativt något sorts animerat schema, för de som är av den äventyrliga typen. Detta funkar fint och det finns stora möjligheter till anpassning efter tycke och smak.

tangentbord_funktionsknappar.jpg

Sex stycken dedikerade funktionsknappar erbjuder massa flexibilitet för kommandon.

De sex funktionsknappar som flankerar tangentbordet kan bli individuellt programmerade med kortkommandon inne i Omen-mjukvaran.

OMEN_command_center_macro.PNG

Inställningar för kortkommandon.

Tillsammans med FN-knappen går det att ha upp till tolv stycken kortkommandon samtidigt. Denna mängd borde vara mer än tillräcklig för de flesta seriösa spelare.

OMEN_command_center_nätverksförstärkning_inst.PNG

Inställningar för nätverksförstärkning.

OMEN_command_center_nätverksförstärkning_prio.PNG

Prioritetsinställningar för nätverk.

Sist och troligtvis minst finns det något som HP kallar för nätverksförstärkning. Det låter spännande men är rätt ointressant eftersom det handlar om någon slags funktion som gör det möjligt att köra via kabel och trådlöst samtidigt.

Mjukvaran kan styra vilka program som kör på kabelanslutet nätverk och vilka som kör på trådlöst och på så sätt, rent teoretisk, frigöra nätverksbandbredd för spel till exempel. Detta var en funktion jag inte kände ett större behov av att testa. Anledningen är att det känns som en hypotetisk funktion utan någon direkt praktisk nytta.

HP_cool_sense.PNG

HP Cool Sense är en liten lättviktig applikation som påstås arbeta tillsammans med en rörelsesensor i datorn för att styra kylning och prestanda i datorn. Enligt HP själva används det för att skapa en så komfortabel upplevelse som möjligt, vad det nu innebär.

Jag märkte ingen större skillnad med den på eller av. Alla tester gjorde jag med denna funktionen avstängd.

HP Jumpstart är en mjukvara som hjälper användaren att ställ in ett antal saker på datorn, såsom registrering hos HP och andra icke-livsviktiga inställningar.

HP Audio Switch ska jag ärligt erkänna att jag inte har riktigt koll på vad den gjorde och varför den behöver existera. Funktionen varken störde eller tillförde något för min del.

HP Sure Connect (HP Wireless Rescue Tool) är någon slags mjukvara som ska kunna hjälpa till att fixa drivrutiner och andra problem med den nätverkskortet och Bluetooth. Personligen känns det väldigt oklart varför en sådan mjukvara behövs och framförallt inget jag hade någon glädje av.

McAfee.PNG

De som har varit med i branschen ett tag vet troligtvis vad McAfee är och vad de sysslar med, men för den oinitierade kan jag utveckla att McAfee sysslar med antivirusmjukvara. Det ingår ett års prenumeration och efter det får användaren betala för tjänsten.