Testsystem, metod och utförande

System

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i5-8600K
• Stock
• 4,8 GHz & +200 mV
• 5,2 GHz & +350 mV

Moderkort

EVGA Z370 Micro ATX

Minne

16 GB Corsair Vengeance 3000 MHz 15-17-17-35

Nätaggregat

Fractal Design Integra 650W

Operativsystem

Windows 10 Home 64-bit

Minnen körs alltid i XMP-läget vilket även är vad jag förväntar mig att en användare skulle vilja ha igång. Notera att jag har annan plattform än vad jag använde i mitt föregående test med Arctic Freezer 33. Det går dock att interpolera prestandaskillnaderna mellan Cryorig H7 Quad Lumi och Esports Edition genom att använda Freezer 33 som referens.

Jag monterar komponenterna på min egenhändigt byggda testbänk och samtliga moderna energisparlägen är igång på moderkortet. Windows körs med energiläget "balanserad" då det är vad jag misstänker att de flesta användare har förinställt. Inga extra fläktar används då systemet har nog med fördelar genom att sitta på en öppen testbänk.

Moderkortet har en grundinställd fläktkurva på moderkortet som heter "smart" vilket kör varierande PWM-bredd temperaturer som underskrider 70 °C. Vid temperaturer som överskrider 70 °C körs fläktarna på fullt varvtal.

Testerna körs under minst tio minuter för att temperaturerna skall stabilisera sig. Sedan läser jag ut mediantemperaturerna på kärnorna med hjälp av HWMonitor. Vid för stor variation av temperatur drar jag genomsnittet av de två temperaturnivåerna som processorkärnorna varierar mellan.

I min senaste kylarrecension, Freezer 33, hade jag ett gäng andra kylare som samtidigt testades för referens. Den informationen kan användas för den intresserade läsaren för att få en fingervisning om var dagens kylare landar. Således väljer jag att fokusera på skillnaderna mellan grundmodellen och Esports Edition.

Testmjukvaror

Mjukvara

Kommentar

CPU-Z

Ett populärt verktyg för att övervaka processorn. Jag använder detta för att verifiera att rätt klockfrekvens samt dess belastningstest.

IntelBurnTest

Syntetiskt belastning. Maximal värmeutveckling, körs på "Maximum" belastning. Då detta är en AVX-belastning körs processorn i 400 MHz lägre frekvens. Jag har i graferna representerat detta med den specifika arbetsfrevkvens processorn faktiskt arbetar i.

HWMonitor

Mjukvara som övervakar sensorer i datorn, används för att bedöma temperaturerna.

Arctic_Freezer_33 01.jpg

Precis som i föregående tester är kylpastan som används är den "största tuben för bästa peng", Arctic Ceramiqué 2, som kommer i en 25 gramstub för dryga hundralappen.