Fractal Design Define R6 - Intryck och kvalitet

Laine_FDR6_d1.jpg

Egenskap

Värde

Formfaktor

ATX

Dimensioner (B×H×D)

233 × 465 × 543 mm

Volym

58,8 liter

Vikt

12,4 kg

Material

Stål, plast, aluminium (front)

2,5"-platser

8 st. (varav 6 st. delar hållare med 3,5")

3,5"-platser

6 st.

5,25"-platser

1 st.

Fläktplatser

8 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Expansionsplatser

7 + 2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

ATX (ej inkluderat)

Många kopplar säkert Define-namnet till en nästan bortglömd låda under skrivbordet, men med den vita modellen av R6 TG ser Fractal Design ut att vilja ändra på detta. Här handlar det istället om att sticka ut med en stark kontrast.

Laine_FDR6_a1.jpg
Laine_FDR6_a2.jpg
Laine_FDR6_a3.jpg

Manualen innehåller tydliga förklaringar och många exempel på installation.

Vid uppackning bjuds det på en manual av det tjockare slaget, och en välfylld tillbehörslåda. En rolig detalj är den medföljande putsduken med företagets märkning.

Laine_FDR6_a0_1.jpg
Laine_FDR6_a0_2.jpg

Nytt för R6 är att frontpanelen på den vita versionen består av svartanodiserad och borstad aluminium, där föregångaren R5 hade vit plast. Detta tillsammans med fönstersidan gör att chassit hoppar upp ett steg i gedigenhet.

Laine_FDR6_a0_3.jpg

Luckan i fronten är ljuddämpad och går att hänga både i vänster- och högersida. Innanför finns en ensam 5,25-tumsplats och ett av chassits tre löstagbara fläktfilter.

Laine_FDR6_a0_4.jpg
Laine_FDR6_a0_5.jpg

Högersidan ger direkt tillgång till åtta stycken lagringsplatser och en fläkthub.

Laine_FDR6_b7.jpg

Sidopanelerna sitter stadigt i bakkant med hjälp av fästen, och kan vid behov öppnas utan några som helst svårigheter.

Insidan av chassit bjuder på flertalet välplacerade kabeldragningshål och ett stort uttag för montering av processorkylare. Tack vare täckpaneler blir moderkortssidan i det närmaste kliniskt ren. Medföljer gör också tre stycken Fractal Design Dynamic X2 GP-14-fläktar, med två stycken i framkant och en bak.

Laine_FDR6_b1.jpg
Laine_FDR6_B2.jpg
Laine_FDR6_b6.jpg

Genom att trycka in knappen i överkant på baksidan flyger toppens panel upp. Denna är sedan delbar, där den i standardutförande ger en dämpad panel, men kan konfigureras om till ett öppet galler med fläktfilter. I botten hittas det sista fläktfiltret, och det kan smidigt avlägsnas från framsidan av chassit med ett bestämt ryck.

Laine_FDR6_b3.jpg

Öppen konfiguration.

Laine_FDR6_b4.jpg

Sluten konfiguration.

Med öppen konfiguration av toppens fläktgaller öppnar det upp möjligheter för mängder av luftflöde, med uppoffringen av låg ljudnivå. Se bara till att hålla datorn på avstånd från spill och vilda AC-tekniker.

Konsten att färgmatcha gjuten plast och lackerad metall är en svår och dyr historia. På den vita versionen är det möjligt att i vissa ljus tyda en nyansskillnad mellan toppen och fronten av chassit.

Laine_FDR6_b5.jpg

Frontpanelen är utbytbar och har i standardutförande vanliga utgångarna för ljud, två USB 2.0- och två USB 3.0-ingångar.

Notering: Connect D1, en separat front med USB Type-C finns att köpa löst som tillbehör för den som vill uppgradera.