Första uppstart

Som med alla moderna datorer med operativsystemet på en SSD-enhet så är uppstarten snabb och effektiv. Shark Gaming-datorn är flygande snabb till att starta upp Windows och väl inne möts jag av en generisk installation där Windows som vanligt vill att jag skall acceptera en massa olika användarupplevelseprogram som tydligen skall göra mitt liv bättre.

Väl förbi denna processen är allting helt standard Windows. De enda förinstallerade mjukvarorna som pockar på min uppmärksamhet är Kaspersky Antivirus och såklart vill även det att jag ska acceptera företaget slutanvändaravtal, som bara en jurist är kapabel till att förstå vad det är som godkänns. Utöver detta finns även en Asus-mjukvara.

Kaspersky är en gratislicens som ger tillgång till mjukvaran i begränsat antal dagar, vilket känns rätt snålt men det är bättre än ingenting antar jag. Med tanke på priset på datorn kunde de kanske bjudit på i alla fall ett år av antivirusskydd.

Kaspersky.PNG

Ja men det är väl klart att jag skall vara med i erat nätverk så att ni kan hamstra data angående mina förehavanden

Kaspersky_2.PNG

Gratislicens känns rätt snålt

Näst på tur kommer Asus User Improvement Program som även det vill samla information om dina förehavanden. För de som värnar om sin personliga integritet rekommenderar jag att inte godkänna detta, men Asus bedyrar att de skyddar persondatan och tar din säkerhet på största allvar. Tillåt mig vara skeptisk.

Jag antar att detta är någon standardmjukvara som kommer med vid köp av Asus-produkter såsom grafikkortet som sitter i Shark Gaming-datorn. Detta kan ju knappast anses vara något unikt för denna datorn och min skepsis riktar sig mot Asus och inte testdatorn i detta fallet.

AUXIP.PNG

Tack för att du köpte våran propdukt nu skulle vi bara vilja spionera lite på dig om det är ok?

AUXIP_2.PNG

Kvällslektyr

AUXIP_3.PNG

Vi skulle vilja veta allt du gör med din dator tack

Renodlat

Den som får obekväma utslag enbart av tanken på så kallad "bloatware", undertecknad inkluderat, kommer glädjas åt vad Shark Gaming erbjuder med denna modell. Det är inga krusiduller eller annat onödigt lull-lull. Windows är oskyldigt, rent och obesudlat med ett litet undantag för antivirusmjukvaran Kaspersky. Å andra sidan kan jag tycka att Shark Gaming har tagit ett bra beslut att skicka med en gratisversion av ett antivirusskydd för de mindre medvetna PC-användarna därute.

screenshot.png

Så här ser det ut efter att jag har röjt runt