Inför testet och testmetodik

Skärmen innan användning:

När skärmen står färdigmonterad med kablarna inkopplade och när allt är på sin plats ser den väldigt stilig ut, speciellt med stativet och de tunna kanterna på sidorna samt toppen.

AG272FCX_Front_helhetsbild2.JPG

Ett stiligt första intryck

Strömadaptern

Det första jag märker när jag packar upp kartongen är den medföljande stora strömadaptern som tar plats på skrivbordet. En stor svart låda på skrivbordet som även tillför en extra strömsladd kan vara ett estetiskt störande moment för de som vill ha det minimalistiskt.

För mig är detta något jag önskade att tillverkaren hade byggt in i skärmen. Denna strömadapter kan även vara något bekymmersamt för den som ska använda skärmen för att gå på LAN eller liknande.

AG272FCX_Adapter_tillsammans_med_dosa.JPG

Storleksjämförelse - strömadapter och dosa (Flexrör från IKEA)

AG272FCX_Front_adapter_dosa.JPG

Strömadaptern lagd lite mer bakom

AG272FCX_Bakom_adapter.JPG

Stativ

Det andra som är värt att nämna gäller skärmens stativ. Stativets bakre ben, eller fot, är placerad längre bak än vanligt vilket medför att skärmen kan behöva placeras något längre fram mot användaren. Ska skärmen stå på ett mindre skrivbord kan det vara bra att mäta innan så att till exempel tangentbordet får plats och kan användas på ett bekvämt sätt.

Jämfört med min egen skärm kan inte bakfoten på testskärmen gå över bordskanten utan att falla ned, på grund av just det bakre benet. "Plattfotade" stativ har möjligheten att gå över en bit såvida inte något annat står i vägen som till exempel en vägg.

Dessutom har ett plattfotat stativ möjligheten att ha tangentbord liggandes över foten, såvida foten är tunn och tangentbordet vilar på sina utfällda fötter. Det kan jag med mitt tangentbord och skärm (men behöver inte då jag har inte har ont om plats).

Fördelen men testskärmens stativ är att den är väldigt stilig med minimal kontaktyta, mindre än min egen som ligger helt platt på. Som sagt det är bara att mäta, 65 - 70 cm bred skrivbord är vad jag skulle anse vara bekvämlig minimum ifall armarna skall kunna vila helt på bordet.

AG272FCX_Stativ_sida2.JPG

AG272FCX - Recensionsskärmen

AG272FCX_Stativ_sida_compare_AG271QX.JPG

AG271QX - Testpilotens egen skärm som jämförelse

AG272FCX_Stativ_ovan_tillsammans_med_AG271QX.JPG

Jämförelse uppifrån
Vänster AG272FCX (testskärmen) - Höger AG271QX (jämförelseskärmen)

AG272FCX_Front_tillsammans_med_AG271QX.JPG

Vänster AG272FCX (Testskärm) - Höger AG271QX (Testpilotens egen skärm)

Skärmen vid användning:

Skärmens meny

Som med de flesta andra skärmar är det bra att börja med att minska ljusstyrkan och denna skärm är inget undantag från regeln. Min personliga preferens är 30 i ljusstyrka från standard 100 men redan där är ljusstyrkan något högre än vad som behövs. Kontrasten lämnar jag på fabriksstandard vilket är 50, då allt över det försämrar kontrastförhållandena.

Genom att minska ljusstyrkan medför det att bilden får en blåaktig ton. Detta går att justera enkelt med funktionen "Low blue light".

AG272FCX_Luminance_menusettings.JPG

Menys utseende

AG272FCX_Game_menusettings.JPG

Gamer menyn - "Low blue light"

Dosa och menynavigering

Det medföljer en liten dosa som kan kopplas till skärmen, vilket det går att styra skärmens samtliga funktioner med. Det är en dosa med åtta knappar varav en är menyknapp och resterande sju används som genvägar. En används exempelvis för att växla mellan samtliga förinställningar och tre andra används för att välja direkt mellan de justerbara spelprofilerna skärmen har.

Det finns även en knapp för signalval, en för Shadow Control-funktionen samt en knapp för att styra skärmens RGB-belysning.

Det går även att styra skärmen utan denna dosa med hjälp av styrspaken, som både agerar knapp och kan röras i fyra olika riktningar. Testexemplarets styrspak visade sig vara lite sned men den syns inte normalt och den fungerar som den ska.

AG272FCX_Styrspak_underifran.JPG
AG272FCX_Styrspak_underifran_narbild.JPG

Något sned knapp på test-exemplaret (ej synligt vanligtvis)

RGB-belysning

För de som anser att RGB-belysningen på skärmen är störande går denna att stänga av. Skärmen kommer utrustad med belysning och det går att växla mellan färgerna röd, grön och blå samt i fyra ljusstyrkenivåer varav ena är Off. Det finns dioder både under samt baktill på skärmen.

AG272FCX_LED_underifran_green.JPG

RGB-belysning sett underifrån

AG272FCX_LED_sidan_green2.JPG

Sidbild och röna fläckar på väggen

AG272FCX_LED_sidan_red2.JPG

"Light bleed"

AG272FCX_LED_bak_red.JPG

Baksidan

AG272FCX_LED_front_red.JPG
AG272FCX_LED_min_installning.JPG

Testpilotens egna inställning

Skärmens meny har några mindre skavanker, såsom att "Overdrive" inte ändras med förinställningar utan behöver justeras manuellt. Överlag fungerar den dock bra och det är inga bekymmer i praktiken. Önskas det mer information om skärmens menyer finns det en länk till manualen här.

Testmetodik och överblick

Som tidigare nämnt vid "Överblick av testandet" (första sidan) är testmetodiken baserad på min subjektiva upplevelse samt mina egna kriterier baserade på mina användarbehov.

Datorn jag använder mig av för testerna är en Intel Core i7-6700K processor med ett AMD Radeon R9 Fury X-grafikkort, samt jämför i vissa tester med min egen skärm AG271QX. Det är en 27-tumsskärm med "platt" TN–panel och en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar med Freesync.